Бюджетът за март също е приключил с дефицит

Консолидираната фискална програма е приключила с дефицит и през март, показват данните на Министерството на финансите, които бяха публикувани снощи. От тях става ясно, че отрицателното салдо за месеца е 73.9 млн. лв., като разходите (с вноската за ЕС) само през март са достигнали 2.205 млрд. лв., докато приходите са били 2.132 млрд. лв. Въпреки това консолидираният бюджет е на плюс от 514.3 млн. лв. заради голямата събираемост през януари. В нея обаче беше включен и големият обем на невъзстановен в срок ДДС кредит. През февруари пък имаше дефицит от 316 млн. лв.


Заради спадащите приходи финансовото министерство ще предложи нов план за свиване на държавните разходи след празниците. Допълнителното орязване ще бъде предприето с цел да се избегне надхвърляне на разходите над приходите в края на годината. По предварителни планове на финансовото министерство съкращаване с 20% на разходите изглеждаше достатъчно на експертите от ведомството. По информация на в. "Капитал" обаче във ведомството на Пламен Орешарски са подготвили ново постановление, според което ще бъдат изплатени под 90% от държавните плащания, без да се фиксира конкретна стойност. Това означава, че съкращаването на разходите може да е и повече от 20%, ако събираемостта продължи да се влошава. През миналата седмица мисията на Международния валутен фонд в България коментира, че в сегашното си положение държавните харчове ще доведат до бюджетен дефицит от 1% спрямо прогнозния брутен вътрешен продукт. След това финансовият министър Пламен Орешарски няколко пъти обяви, че се подготвя допълнително орязване на разходите извън сегашния буфер от 10%. Също в четвъртък стана ясно, че международната рейтингова агенция "Фич" е потвърдила кредитния рейтинг на България, но е коригирала перспективата на "отрицателна". Така дългосрочният рейтинг на страната в чужда валута е BBB-, а на рейтинга в местна валута BBB.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK