Обама: Уолстрийт вече няма да играе такава доминантна роля в икономиката

Обама: Уолстрийт вече няма да играе такава доминантна роля в икономиката

© ReutersУолстрийт вече няма да играе такава доминантна роля в икономиката, тъй като регулацията ще намали масовото поемане на риск, което бе станало толкова обичайно. Това заяви президентът Барак Обама в интервю за "Ню Йорк таймс мегъзин", съобщи БТА.


Уолстрийт ще си остане голяма важна част от нашата икономика, точно както беше през 70-те и 80-те години, просто повече няма да бъде половината от икономиката ни, обясни той. Според него ограничаването на ролята на Уолстрийт и на огромните печалби, които идваха от високорисковите операции, може да доведе и до други промени.


Това означава, че повече талантливи хора, повече човешки ресурси ще се насочат към други сектори на икономиката, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Аз лично мисля, че това е здравословно. Не искаме всеки колежанин с математически способности да стане борсов посредник. Нека някои от тях да се насочат към инженерството или компютърния дизайн", добави Обама.
Президентът заяви, че очаква правителствените инициативи в икономиката да доведат до дългосрочни промени. "Това, което според мен ще се промени, беше едно отклонение от нормата - ситуация, при която през последното десетилетие корпоративните печалби на финансовия сектор бяха преобладаващата част от общите печалби.


Важно е да се разбере, че част от това богатство преди всичко беше илюзорно", напомни президентът. Той изрази увереност, че хората ще си върнат доверието към финансовата система, но това ще отнеме известно време.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 7х7
  *****
  Неутрално

  Доминантна и доминираща едно и също ли са?

 2. 2 Профил на bitaka
  *****
  Неутрално

  Не искаме всеки колежанин с математически способности да стане борсов посредник.Нека някои от тях да се насочат към инженерството или компютърния дизайн", добави Обама.

  хехх ебаси случая аз пък съм инженер и точно с дейтрейдинг се занимавам във всеки случай не ти трябва да си добър математик.просто трябва да си леко хазартен и готов за спекулации.

 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 673 Неутрално

  другаря обама иска да направи от сащ втора куба.
  тежко им на празноглавците дето го избраха.
  ВЕРВАЙТЕ МИ

 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Разбраха синковците, че всичките тези борсови операции и други икономически лупинги не създават блага а само ги преразпределят.

  Аз пък се занимавам с обучение на инженери и е много тъжно да гледаш колко много трябва да учи и след това да работи едно умно момче решило да стане инженер и колко лошо е заплатено в сравнение с един свой връстник който премята папки. И при днешната глобална икономика то трябва да се бори със световната конкуренция. Като почнат да ги търсят инженерите със свещ ще се усетят. Ама ще е късно, защото сегашното поколение наивници вече ще са пенсионери а нови будали да ги заместят няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 5. 5 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  По-лошото е, че Уолстрийт е станал пералня на американската мафия и политически октопод, който изсмуква вече всичко, което може да се граби. Планът за трилиони долари за спасяване на Уолстрийт само говори за масова корупция и грабеж, ръководени лично от Обама и Клинтън.

 6. 6 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 8 Весело

  Америка произвежда само адвокати останалото внася от Китай.

 7. 7 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  Проблемът е, че банките се управляват не от математици, а от корумпирани политици и връзкари, роднини или приятели на богаташи и гангстери. Досега Обама не направи абсолютно нищо, за да осъди или затвори поне един банкер, а вместо това се изливат трилиони, за да се покрият техните разходи и дългове. И това доказва, че Обама е един от мафията.

 8. 8 Профил на па то
  *****
  Неутрално

  ми, то у СЕКА банка има боркини с УРганизираната престъпност със средно -техническо и с голЕЕЕма гръдна обиколка- ма те са си едно

 9. 9 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Go Obama Go!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 10. 10 Профил на Безработицата в САЩ удря 25-годишно дъно
  *****
  Неутрално

  Около 8.9% незаети очакват американските анализатори за април

  Безработицата в САЩ най-вероятно е стигнала 25-годишно дъно през април, прогнозират анализатори, цитирани от Bloomberg. Очакванията са, че процентът незаети отвъд Океана е стигнал 8.9% през април след 8.5% през май заради най-дълбоката рецесия, в която е изпадала американската икономика от над 50 години насам.

  Работодателите в САЩ са съкратили поне 600 хил. работни места, твърдят анализаторите. Общият брой съкратени от началото на рецесията през 2007 г. е около 5.7 млн. човека. Като общият брой на безработните в сащ надхвърля 14 млн.дущи. Официалната статистика на Министерството на труда ще бъде публикувана на 8 май.

  Американските компании продължават да намаляват персонала, за да оптимизират максимално разходите, твърдят анализаторите. Някои от тях се опитват да ограничат загубите си, а други - да се запазят стабилните темпове на растеж от минали години, коментира Bloomberg. Според агенцията дори и икономиката започне да се възстановява, загубите на работа и намаляването на заплатите ще продължат.

  Рецесията ще свърши тази година, възстановяването ще бъде мудно. Пазарът на труда ще е една от последните стъпки от възстановяването, твърдят специалисти. Той ще се възстанови и доста по-дълго.

 11. 11 Профил на тенденция
  *****
  Неутрално

  след рецесията ще продължат ли банките след няколко кръга интервюта да си назначават хора само с техническо и компютърно образование и задочно учили- с такива кадри много лесно се стигна до днешния резултат- ще продължат ли и занапред с този подбор на кадри и с каква цел, може биии

 12. 12 Профил на каеракачана
  *****
  Неутрално

  Пак ли ДС ви е виновна,че алчни зурли въртяха виртуален бизнес и печелеха от промитите с Кола и пуканки ашладисани американци.

 13. 13 Профил на sacasa
  sacasa
  Рейтинг: Неутрално

  Обама вижда спасението в държавен капитализъм!!!

 14. 14 Профил на Тити
  *****
  Неутрално

  Браво на Убамата, един ден китайците ще го награждават и сочат за пример, както Запада награждаваше и сочеше за пример ГУрбачов

 15. 15 Профил на Аналитичен
  *****
  Неутрално

  Откакто Обама се е появил на политичесаката сцена в ролята си на президент всичките му изказвания имат една централана идея , която долу горе звучи тъй :
  "бизнесът е боклук, банкерите са най-големите грешници.. да живей Обама сиреч политическите фигури долу капиталистите!"
  "Лек" завой към комунизЪма в САЩ...

  То така ще стане - таман премахнахме всички привилегии и унищожимхе всяко производство (само за да не са държавни) и то какво.... на запад ще почнат да одържавяват, да говорят за държавно регулиран пазар...
  Гранде прецак..... отново

 16. 16 Профил на do 15
  *****
  Неутрално

  Още един опарен пишман-финансист. Обама е единствения ви шанс да не прецакате всичко, алчни и оядени прасета!

 17. 17 Профил на до16
  *****
  Неутрално

  Венсеремус! Хващай гората и прави шумкарска дружина!
  Смешко

 18. 18 Профил на енерджи
  *****
  Неутрално

  Лошо е когато банките управляват икономиките на страните. Но обратното, банките да са в служба на икономиките-както трябва да бъде, отдавна не се е случвало.

 19. 19 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  американската икономика каквито и сривове да е преживяла все още остава номер 1 в света колкото и това да е неприятно за някои. след рецесията САЩ отново ще бъдат водеща световна икономическа сила още по силна от преди

 20. 20 Профил на Любим мой соц
  *****
  Весело
 21. 21 Профил на антианти
  *****
  Весело

  антикомунисте не изпадай в отчаяние. Янките ща се оправят, но те вече никога няма да бъдат това, което бяха.
  Просто защото света им видя фетишите и истинката им стойност.
  Ако те се хванат за ръце и заработят истински имат шанс да стоанат отново уважавана държава, иначе не ги виждам.
  Растът, поумняват и се развиват други претенденти за лидерство.

 22. 22 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Някои хора най-накрая разбраха, че без държава не може. Пусни капитала да си развява байряка и гледай какво става! Като са толкова либерални, защо имат антитръстово законодателство? Нали уж всеки може да прави с парите си каквото си ще? Че това е тъпо бе. Уолстрийт! Някакви си посредници ще си присвояват властта над света. Ай сиктир! А къде остана морала? Къде останаха националните интереси? Къде останаха културните различия между народите? Много просто - кому са притрябвали тия "излишни" работи, които само пречат на бизнеса. Бизнесът си гледа само интереса и нищо повече. А в негов интерес е световните вериги, без значение какви, да оплетат света в пипалата си и да му изсмукват жизненините сокове. В негов интерес е да не зависят от вкусовете на потребителите, а сами да ги формират. Който си мисли, че само рекламата се занимава с това, жестоко се лъже. Целият обществен живот е пропит с тази идея.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  единица,

  антитръстовото законодателство е въведено точно в защита на либералните идеи. За да се запази конкуренцията. не влагайте смисъл в казаното от Обама, различен от това което е казал. през последните 10-20 г. се развиха тъпоумни идеи, че финансовата система може да живее сама за себе си и да прави пари от ... (магия, въздух, каквото се сетиш). Е за края на тази безумна идея говори и Обама. То тя докара кризата. И алчността на копелетата от Уолстрийт. Алчността е присъща на човека. Само, че се оказа, че не е имало нито един контролен механизъм. Защото кредитните агенции и одиторските се оказаха част от проблема. По същите причини. И липсата на отговорност.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 24. 24 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Точно това и аз казвам, Цецо. А това за антитръстовото законодателство е ирония.

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2742 Весело

  Хей, човешко е да се греши. И човешко е да се учиш от грешките.

  КПСС и БКП не грешаха и видяхме резултатите.

  И имайте в предвид, че всяка година САЩ внасят по 100000 специалисти от чужбина. Главно инженери. Това го изисква икономиката им. Всяка година нови 100000 специалиста.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Весело

  Едни внасят учени и инженери, други ги гонят. Въпрос на ценности. Кой ли ще се развива и кой ще деградира? риторичен въпрос.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 27. 27 Профил на До Fred
  *****
  Неутрално

  Ей, Фред, по моята инженерна специалност в БГ са останали не повече от 4-5 специалиста. Останалите се преселиха в отвъдното а след нас просто няма никой. ВУЗ-овете бълват недоносчета (и материала калпав и системата калпава и преподавателите го карат "през просото". България просто си отива приятелю.

 28. 28 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това, дето го е замислил г-н Обама, не е лошо. Само си мисля, че концентрацията на капитали отдавна е преминала критичното равнище, след което държавата се превръща в придатък на концерните. Само така си мисля де. Мисля си даже, че след 10-15 години ще си спомняме за дребен и среден бизнес само от учебниците по история. И то от апокрифните учебници.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 29. 29 Профил на SIDDHARTHA
  *****
  Разстроено

  Балкандо уви много сте прав! Връщаме се уви в робовладелския строй! Погледнете фактите! Опитах се да прокарам бизнеса си......... Навсякъде ми казват:
  - Ей кой си ти?! Къв си ти! Кой ти е протекция! На кого плащаш?! иииииииииииии..............
  Когато замълчиш на този въпрос си ............

  ОТРЯЗАН!!!!!!!!!!

  За мен изхода е само един!
  4етвърта световна - класова война! Погледнете назад историята! Прогреса е война!

 30. 30 Профил на eHui bara chef na liKur
  *****
  Неутрално

  Това е ясно г-н Ебама!
  Вие загубихте не само парите на собственото си население, на европейските си партнйори и банки, ами и искате да играете и важна роля за бъде6те.

  не е ли множко?

 31. 31 Профил на Силвия
  *****
  Неутрално

  Ама че къса памет имате! Как тъй частните фирми да са в сл;ужба на държавата?? Нали досега ни учеха ,че частника в егоизма си е най-полезен за обществото - свободен пазар и т.н. ...
  Или коментирате в зависимост на къде духа вятъря....
  То вярно че българина по традиция го имат за конформист... ама чак до там..
  15-и според мен не прави реклама на банкерите, замислете се малко по надълбоко....

 32. 32 Профил на sniper
  *****
  Неутрално

  Точно така Обама, наритай хубаво дебелите уолстрийдски задници.
  Вместо да правят финансови фокуси с които да ограбват хората няма да е зле да ги изпртиш някъде да построят някое и друго язовирче, както се е процедирало през Голямата депресия.

 33. 33 Профил на Andreshko
  *****
  Неутрално

  Важно е да се разбере, че част от това богатство преди всичко беше илюзорно".Аз не мисля,це някои хора натрупаха илюзорни милиони.

 34. 34 Профил на кгк
  *****
  Неутрално

  До 33 - огромен е дяла на илюзорното богатство в бизнеса ! Съществува в реалната икономика, а да не говорим за финансите ...

 35. 35 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Вижте какво си мисля аз с моята проста глава. Търговецът, посредникът има значение в обществото подобно на това на кръвните телца в един организъм - да разнася, да разпределя хранителни вещества и кислород до всички тъкани. Не той ги произвежда естествено, но без него не може. Обаче да се абсолютизира ролята му, да бъде най-привилегированият и облагодетелстван член на обществото - това не мога да го разбера и не ми се вижда редно. Това е също толкова абсурдно, както в случай че някой си тъпан, само за това че можел да рита някаква си топка в някаква си игра да получава десетки хиляди пъти повече отколкото един детски лекар примерно. Или някоя цицореста малоумна пикла, изявяваща се с бюста си и тазовите си части в някой малоумен филм, с нулев принос към обществото, да получава от същото това общество богатство и слава неизмеримо повече от строителя на язовира Хувър - пак примерно. С други думи, системата е пълна с абсурди. "Звездите" на шоу бизнеса са изкуствено създадени фаворити, но даже и да не са, те се ползват от недостатъците на идиотски устроеното общество. Но много по-вредна, опасна и неморална глупост е финансовото посредничество да бъде най-престижната, най-платената, най-най-... дейност. Всяка жаба да си знае гьола. Не случайно на времето благородниците са презирали това съсловие. Не казвам, че трябва да бъдат презирани или че трябва да се върнем към този етап, но трябва да осъзнаем какви са истинските стойности на нещата.

 36. 36 Профил на ET
  *****
  Разстроено

  "Това означава, че повече талантливи хора, повече човешки ресурси ще се насочат към други сектори на икономиката, заяви президентът"
  Този човек е изперкал съвсем.Социалистически глупости.
  Като загубиш финанси губиш цялата икономика.Ставаш нещо като СССР.

 37. 37 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Обама е назадничев идеолог -социалист , който се стреми да върне САЩ точно във времето на Джими Картър. Обърнете внимание на годините, които той споменава! Добрата страна на всичко това е, че след такъв идеолог-експериментатор, хората се пробуждат и гласуват за добър президент като Роналд Рейгън. Нека Обама да продължава да казва на американците кой, къде и за колко трябва да работи и да изчакаме изборите през 2012. Тогава те ще му кажат къде трябва да работи- извън Белия дом.

 38. 38 Профил на Кочо
  *****
  Неутрално

  Става ясно, че все още не всички комунета са проумели колко близък им е Барак Хюсеин. Човекът е цоциалист марксист. Че явлението Обама като президент на Щатите си позволява да определя кой бизнес ще живее и кой - не, кой ще получава заплата и кой - не, кой може да печели и кой - не, кое е справедливо и кое - не, е дълбоко смущаващо за нормалните хора. В този смисъл е неясно защо малоумните комуноиди продължават да плюят по народния трибун Обама. Ми той е като кръстоска между Съсела и Доган.

 39. 39 Профил на АЛЕКСАНДЪР
  АЛЕКСАНДЪР
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи, всички сте големи спецове тука, но не виждам да предлагате нещо конкретно като алтернатива на Обамовата политика. Интересно ми е, вие на негово място какво бихте направили, скъпи макроикономисти. Плюс това, за разлика от Буш, Обама гледа своята собствена държава, и не виждам да има признаци за империалистичната политика, която неговият предшественик водеше (даже напротив, и Израел усещат това най-добре). Та, оставете ги американците да се оправят както могат, а ако не успеят, друг ще заеме тяхното място на световната сцена.

 40. 40 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Относно предпоследните два коментара. Човек като ги чете, ще си помисли, че икономиката е първична, а обществото вторично. В никакъв случай не омаловажавам икономиката, но обществото ИМА право да ръководи икономиката си. А не да се оставя тя да го подмята както си ще. Че то по тая логика може и трябва да се легализира продажбата на наркотици, бели робини, бебета за органи ... Щото нали - бизнес! И ако се следват вашите идеи за икономическа свобода, това, че са криминализирани тези деяния (все още), е един вид социализъм, ограничение пред свободната инициатива.

 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Вижте, има някакъв смисъл в това което казва Обама. САЩ е 14.3 трилионна икономика на 300 милионна държава. Това е много. За последните 15 години тази икономика е растяла с по 3% на година. Като количество това е почти половин трилион на година растеж.

  Въпроса е: Ще се запази ли този ръст? Погледнете една Германия, една Франция. От 10 години имат мижав растеж от 1% и под 1% на година.

  Ако икономиката на САЩ продължи да расте след някакви си 10 години тя ще достигне 18 трилиона.

  Според мен екипа на Обама залага на растежа. Търси нова посока в която да насочи икономиката.

  И според мен в цялостната икономическа политика на неговия екип има четири тенденции. Те естествено са все още в зародиш. А бих ги формулирал така:

  1. Повишаване на производителността на труда.
  2. Повишаване на образоваността на работника.
  3. Опростяване на документацията и данъците за фирмите.
  4. Подобряване на инфраструктурата.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42 Профил на Пацо
  *****
  Неутрално

  Разбира се, че Уолстрийт вече няма да играе доминантна роля. Който трябва нагуши милиардите и се оттегли на спокойствие. Сега трябва малко време овцете да се поокопитят и после пак.

 43. 43 Профил на излиШЕК
  *****
  Неутрално

  данъчните оценки на имотите ни пълнят ли бюджетния излишък-да, реални ли са- не. Други це на наеми, такси цени на електроенергия- пълнят ли с ДДС-то бюджетния излишък- да, реални ли са- НЕ. Ние сме остров на спокойствието

 44. 44 Профил на usa
  *****
  Неутрално

  Не може само с надуване на % и търгашество (лихви),спекулации и големи бонуси да се върти една икономика.
  Все един ден се вижда,че кеша е бил само едни цифри(фикции) на електронни файлове и хартия.

 45. 45 Профил на БСП на ссср сша ес ...
  *****
  Неутрално

  квай разликата?

  каеракачана
  * 12

  Пак ли ДС ви е виновна,че алчни зурли...

 46. 46 Профил на Балкани
  *****
  Неутрално

  Да.

  1
  Неутрално
  * 40

  Относно предпоследните два коментара.

  Човек като ги чете, ще си помисли, че икономиката е първична, а обществото вторично.

  В никакъв случай не омаловажавам икономиката, но обществото ИМА право да ръководи икономиката си.

  А не да се оставя тя да го подмята както си ще....

 47. 47 Профил на Вятър работа
  *****
  Неутрално

  Накъде духа политическият вятър, общо взето?

  Хазартният менталитет на "едри" капиталисти предизвика голяма Криза, с помощта на хазартно заразени милиони дребни /кандидат/ капиталисти.

  След очевидното издънване, традиционни символи на слабовато скрупулен капитализъм и олигарщина /Уолстрийт/
  станаха скандално непопулярни за твърде много хора.

  Текущо, вятърът на "политическата коректност", на политическа изгода/неизгода, духа по-инак от до оня ден.

  Политиците реагират...

 48. 48 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Обама: "Важно е да се разбере, че част от това богатство преди всичко беше илюзорно"

  но по-важно е да се разбере каква част от "това богатство" е илюзорна. защото май никак не е малка.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 49. 49 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Където е текло пак ще тече. Все едно че от Обама зависи колко ще е голям финансовия сектор. Само успокоява селяндурите, защото иначе не могат да схванат че ако не се спаси финансовата система, най-накрая точно те ще го отнесат. Техните пенсии ще заминат и тяхната работа ще изчезне. Инженер без пари нищо не може да направи, а точно тези рискови операции осигуряваха парите за инженерите.

 50. 50 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Горките инженери. ГЕ си е добре заради инженерите. Зле е финансовия му клон. И то доста. Сигурно защото там няма инженери. Интел пак били на печалба. Вероятно заради финансови машинации. Каква е връзката между финансово магьосничество и нови технологии? Освен, че чрез това магьосничество се източиха един куп истински пари от истински компании? И как по-точно надуването на отчетите помага на РД отделите?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 51. 51 Профил на До Sidharta
  *****
  Неутрално

  Сидхарта прав си и мен ме отрязаха по същата причина - затова те подкрепям Четвърта световна класова война - Сега или никога:
  14:15:30
  04 Май 2009г.
  Варна

  ПП : И колкото по кървава толкова по добре.
  За да го има Бизнесът ни : Твоя и Моя.

 52. 52 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дали пък Маркс да не излезе прав и наи-естествено развиващият се капитализъм-американският,да е стигнал тавана си на развитие и съвсем естествено,без катаклизми и революции,да преминава в нещо друго.И когато Китай измине своята част от Пътя от противоположната страна на координатната система,да се срещнат/каквото и да значи това/в точка 0.Икакви ще са последствията за целия останал свят...

 53. 53 Профил на с Сс р
  *****
  Неутрално

  Маркс излезе 1000 пъти прав, не, милион по милион пъти!
  И това е малко...

  Има ли идиоти? Има!
  Полезни ли са? В известен смисъл...

  Хвани една тема, пиши за и против, пиши за и против...
  рано или късно ще познаеш. Рано ще познаеш.

  Все пак чак такава екстремистка юдодивотия като
  на максималния милитарист Карл Маркс -- за диктатурски нации -- достойна за Генералисимус Джугашвили Сталин -- може да не ти се отдаде. Не всекиму е дадено.

  Иска се изключителна опасна безскрупулност и кретенизъм.

  Анонимен
  * 52

  Дали пък Маркс да не излезе прав...

 54. 54 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Хора, не си правете илюзия с Обама! Обама е имал и все още има много радикални леви възгледи. Обърнахте ли внимание кой го финансираше по време на кампанията му- Джордж Сорос! Не им вярвам аз на тия милиардери, които мислят за благото на народа и искат да грабнат правителството си в техни собствени ръце. И между милиардерите трябва да има свободна конкуренция на Уолстрийт, а като се нарушават правилата всеки да си носи отговорността, а не да се ограничава и по възможност "ликвидира" Уолстрийт. Не се надявайте нито на Маркс, нито на Ленин , нито на Китай. Друга система няма да има. Това , че в България най-големите комуняги станаха най-големите капиталисти, не значи че капитализма е умрял . Всеки става рано сутринта , за да отиде на работа, ако печели и може да си купи необходимите неща с пари. Всеки открива работни места за други, ако от това печели. Друг е въпроса как третира собствените си работници и как те му позволяват да ги третира. Обама не може да си позволява да "контролира" взаимоотношенията между капитал и труд. Той не е Бог и това , което той предлага като рецепта е изпробвано вече в Източна Европа и ние знаем какви са резултатите от този експеримент. Да не говорим за това, че ако Обама се задържи на втори мандат, много е вероятно Русия да поеме охраната на българските граници. Така на левия демократ Рузвелт не му пукаше, когато Сталин реши да охранява българските граници преди срещата в Ялта. Обама подготвя един много стращен сценарий за преминаване към социализъм по законодателен път. От тези негови идеи, даже и много гласоподаватели на Хилари Клинтън се смущават, а това са доста значителен брой хора. Да не говорим за републиканците...

 55. 55 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Обама ляв това трябва да е някаква шега. Всичките тези драми в САЩ идват от това, че се опитват да запазят акционерния капитал с минималната възможна намеса на държавата. Големите банки там не ги национализираха както става в Европа, а просто им наляха капитал и им изкупуват кофти активите с държавни пари. Това си е крайно дясна политика, защото с парите на средната класа спасяват обгатството на най-богатите.
  В левичарство го обвиняват само тези, които им се искаше всичко да мине през фалити и да изкупуват на безценица активи, тъй като са яко в кеш. Ако и в САЩ бяха национализирали банките всичко щеше да свърши много по-рано.
  Просто този президент вместо да подкрепя петролната и оръжейната индустрия както предходния, подкрепя финансовата. Много лесно може да се види че още преди избирането му финансовия свят всъщност подкрепяше него, а не Маккейн. А не мога да си представя по-капиталистическа индустрия от финансовата.

 56. 56 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Финансовата "индустрия" се издъни.

  За петролна и оръжейна индустрии може да се спори безкрай.

  Социално най-силните/богати взимат от социално по-слаби.

  За какво ти е безсмислената риторика за леви и десни?


  "Това си е крайно дясна политика, защото с парите на средната класа спасяват обгатството на най-богатите.

  В левичарство го обвиняват само тези, които им се искаше всичко да мине през фалити и да изкупуват на безценица активи, тъй като са яко в кеш. Ако и в САЩ бяха национализирали банките всичко щеше да свърши много по-рано.

  Просто този президент вместо да подкрепя петролната и оръжейната индустрия както предходния, подкрепя финансовата."

 57. 57 Профил на ET
  *****
  Неутрално

  "Разбраха синковците, че всичките тези борсови операции и други икономически лупинги не създават блага а само ги преразпределят. "
  Стига с тези комунистически простотии!
  Чрез борсата се финансира ЕКОНОМИКАТА В ЦЯЛ СВЯТ!

 58. 58 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  да, финансират се синковците с ризките, дето клечат на бюрцата и се ограбват тези, които наистина създават благата крайно време е нещата да си дойдат на мястото и да се научите да работите

 59. 59 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Създават благата а. То нещо ако не се прави на струг или с лопата няма полза от него. Това мислене създаде много по-сериозна криза от сегашната.

  И по-лошо направи хора, които само от кирки и лопати разбират да управляват и останалите.

 60. 60 Профил на ало
  *****
  Неутрално

  36 всяка година внасят 36000 БЕЛИ-ПОДЧЕРТАВАМ БЕЛИ хора в детеродна възраст. И да добре е ако са вишисти

 61. 61 Профил на петьо до каи
  *****
  Неутрално

  не съм казал подобно нещо. просто както циганите паразитират, така и голяма част от финансовите кадри са паразити върху икономиката. и трупат пари от "рискови финансови операции" и "консултантски услуги". става въпрос за много милиони, създадени от въздуха. жалко само, че се оляхте толкова късно и че сега ще трябва да изнесем вашата криза на наш гръб.

 62. 62 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този ми е любимия виц за "финансирането" на икономиката чрез борса : "Един собственик на рибарски кораб се прибира с пълни трюмове и още на пристанището го чака агент с добро предложение. Човека продал рибата, закотвил кораба и зачакал да дойдат да я приберат. Минали ден-два, през това време решил да се разходи из града. Отива на борсата и гледа цената на рибата от кораба му скочила с 10 % и се препродава от агент на агент. След два дена цената скочила с 20 % и пак се препродава от агент на агент. Отива човекът при вайзора на борсата и му казва -"Спри я тази риба от продажби - тя вече почна да се разваля, докато чакам да я разтоваря !". Оня му отвръща - "Шшт ! Тя не е за ядене - за продаване е!".
  Те така Уолстрийт "финансираше" икономиката, докато се оказа че рибата се е вмирисала. Което се произвежда трябва да е нужно и да се ползва, иначе защо и за чий ще се финансира ?!

  Насила хубост и наужким лудост няма !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK