"Европа лайн груп" ще е първата компания с маркет мейкър заради новия борсов правилник

Инвестиционният посредник "Бета корп" ще бъде маркет мейкър по емисията акции на "Европа лайн груп", съобщи Българската фондова борса (БФБ). Маркет мейкърът ще има задача да осигурява ликвидността по позицията, като пуска оферти за покупка и продажба. Предстои заявлението да бъде одобрено от БФБ.


"Европа лайн груп" беше качена на борсата преди една година с вторично публично предлагане. От компанията не коментираха защо са решили да се обърнат към маркет мейкър. Акциите й се търгуват на сегмент А от неофициалния пазар и до момента са много ниско ликвидни. Последната сделка с тях е сключена на 16 март, а в момента по емисията няма оферти нито "купува", нито "продава". Свободно търгуваният обем книжа също е много нисък - едва 0.33% от капитала, показва справка в последния отчет на дружеството.


Борислав Попов, заместник-председател на съвета на директорите на "Бета корп" обясни, че целта ще бъде да направят акциите по-ликвидни, за да не се налага емисията да бъде делистната от БФБ, тъй като "Европа лайн" има желание да остане публична компания. Попов каза, че повече информация ще могат да дадат едва след като заявлението им бъде одобрено от борсата.


Това е първата компания, която сключва договор за маркет мейкърство след приемането на новия правилник на БФБ, според който, ако нисколиквидните компании не подобрят ликвидността си, ще бъдат свалени от търговията на регулирания пазар. Заплашени от делистване към момента са над 200 публични компании. Новите правила на БФБ влизат в сила от 1 юли.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  ПЪРВАТА "ПУБЛИЧНА" компания с 90% собственост на МАЖОРИТАРЯ, която ЩЕ ИЗГЪРМИ, съгласно "НОВИЯ ПРАВИЛНИК"!!!
  Честито на БАЛЪЦИТЕ!!!
  И ПАК СИ ДАВАЙТЕ ПАРИЦИТЕ на БФБ!!!
  И пак се самонаричайте "ИНВЕСТИТОРИ"!!!

 2. 2 Профил на Инвестит
  *****
  Весело

  "Свободно търгуваният обем книжа също е много нисък - едва 0.33% от капитала" - Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха-Ха

  Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи-Хи

  "Публична" компания ?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK