ИКТ бизнесът се обедини, за да лобира пред управляващите

Браншовите организации в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) се обединяват, за да могат да лобират за по-добри условия за сектора. Тази новина беше сред акцентите на тридневния международен ИКТ форум "Дни на БАСКОМ 09", където пред журналисти и представители на ИКТ бизнеса беше представен меморандум за сътрудничество. Документът е подписан в края на април от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Сдружение за електронни комуникации (СЕК), бизнес сдружението "ИКТ клъстер", неправителствената организация БАСКОМ, Асоциация телекомуникации (АСТЕЛ) и Българска WEB асоциация. Обединението ще помогне за лобирането пред управляващите, коментира Петър Статев, председател на "ИКТ клъстер".


В документа са записани 7 стратегически цели, които трябва да бъдат постигнати, за да може компаниите в сектора да продължат да се развиват. Те са насочени към действия за ускореното развитие на информационните и комуникационните технологии, усъвършенстване на образователната система в държавата чрез внедрявате на ИКТ в процеса на обучение и професионална квалификация, съвместна работа по изграждане на нормативната и законодателна база. Статев подчертава, че това не са абстрактни цели, а съвсем реални проблеми, които през последните 20 години бизнесът се опитва да разреши. Веднага след подписването на меморандума той е изпратен до водещи политически сили. Някои от тях вече са реагирали. Очаква се в петък представители на ГЕРБ и НДСВ да подпишат меморандума. По този начин ще демонстрират разбиране за проблемите в ИКТ сектора и желание за отстраняването им при евентуално участие в следващото правителство.


На форума бяха представени и инициативи, насочени към висшето образование, както и детайлно изследване на състоянието на ИТ сектора, наречено "Барометър на българската ИТ индустрия". Проучването е проведено през последните три месеца на миналата година сред фирмите - членове на БАСКОМ. То показва, че 55% от приходите на българските ИТ компании през 2008 идват от сделки в чужбина, които най-често се осъществяват в Западна Европа и САЩ.


Анализът на данните от проучването показва и тенденция, свързана с броя на служителите и нивото на заплатите в българските ИТ фирми. Според доклада средното количество служители е нараснало с 13% през 2008 г. спрямо предишната година. Растежът на заплатите пък е с 60% за периода 2006 - 2008 г. Три четвърти от запитаните мениджъри пък са отговорили, че планират увеличение на персонала през 2009 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK