Анализатори: Нов балон се издува на петролните пазари

Цената на американския петрол в момента е малко над 60 долара за барел<br />

© Reuters

Цената на американския петрол в момента е малко над 60 долара за барелНа петролните пазари се издува нов балон, твърдят анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс". Цената на черното злато расте прекалено бързо и е твърде висока предвид състоянието на глобалната икономика и търсенето на пазара.


"Трудно е да се оправдаят сегашните цени с фундаменталните фактори на пазара", коментира пред британския вестник директор на дистрибутор на петрол, пожелал анонимност. Друг висш служител на компания от бранша, също пожелал анонимност, твърди, че придвижването на цената от 50 до 60 долара за барел не е базирано на фундаментални фактори.


По време на ранната европейска търговия в сряда един барел американски петрол струваше малко повече от 60 долара. Нефтът от Северно море се котираше за 59.23 долара за барел. Пред "Файненшъл таймс" брокери са посочили, че реалната цена на черното злато в момента би трябвало да е най-много 50 долара.
"Цените на петрола бяха стимулирани от подобряващото се състояние на капиталовите пазари", коментира Адам Симиснски, анализатор на енергийните пазари към Дойче банк.


"Инвеститорите реагират на подобряващите се икономически данни, но пазарът ще може да го понесе само докато има място за складиране и пресечна точка между търсенето и фундаменталните фактори. Петролните запаси вече са на рекордно високи нива и това създава опасения, че скоро няма да има място за складиране, а това ще обърне надолу цените на стоката", казва Джефри Къри от "Голдман Сакс".


От месеци търговците на петрол и големите институционални инвеститори използват нова тактика. Те наемат големи танкери и ги натоварват с петрол, след което ги закотвят в открито море в очакване цените на петрола да се повишат.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на нано-тек
  *****
  Неутрално

  скоро и на това ще му дойде краят - на Запада му е нужна нова технологична революция, която да разкъса пъпната връв на зависимоста на икономиката от изкопаемите горива.

  и тогава ще ви видим - арабски, руски и латиноамерикански олигофрени, както и алчни борсови спекуланти:

  ще гризнете дръвцето!
  скоро!

 2. 2 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Просто доларът е надценен. Нали напечатаха едни трилиони...

 3. 3 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  Ще извикаш една магьосница и тя като махне с пръчицата ... Хари Потър и той може да свърши работа .... Че светът отива натам е верно, но че ще стане бързо е заблуда .....

 4. 4 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  След като се печатат пари - възниква инфлация. От там цените на стоките в абсолютни размери - растат.

  Какво толкова ненормално има? Нима някой си мисли, че купищата хартия които изляха на пазара централните банки, ще останат без последствия?

  Сравнявайте цената на петрола, с други суровини. Само така ще разберете покачва ли се или пада..... В долари (а и в евро), цената не е меродавна, защото хартийките също менят стойността си.

 5. 5 Профил на ал
  *****
  Неутрално

  Долари явно вече има предостатъчно и за тапети... пък за един петрол ли

 6. 6 Профил на Аргонова заварка
  *****
  Неутрално

  По-добре скъп петрол, отколкото банкноти, които стават само за тапети

 7. 7 Профил на Бен Бернанке
  *****
  Неутрално

  Печаташ ли парички,
  обичат те всички

 8. 8 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поредното доказателство, че "Пазара" е пълна измишльотина и той се манипулира от 1-2-3 играча. Това, че той се бил "саморегулирал", че цените зависели от търсенето и предлагането - пълна глупост. Пренапишете си учебниците и си преквалифицирайте "професорите". Да ви еба сбърканата цивилизация.

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 9. 9 Профил на Ben Bernanke
  *****
  Неутрално

  A тези играчи как успяха да покачат цената, освен чрез купуване (търсене)? Законът на пазара, Санчо, е като закона за гравитацията. Той е просто даденост

 10. 10 Профил на He4oBeK
  He4oBeK
  Рейтинг: 8 Любопитно

  И значи какво излиза повишава се цената на петрола без да има повишено търсене ли?Аз така разбирам тези липси на "фундаментални фактори",което означава-монопол,картел и т.н..

 11. 11 Профил на Спекулант
  *****
  Неутрално

  От това,макар и краткотрайно движение на цената, се правят не лоши пари.Особено пък при кризи.

 12. 12 Профил на passer-by
  *****
  Неутрално

  До нано-тек:

  Чакаме КПД 90% на соларна клетка, за да отписваме петрола

 13. 13 Профил на Do Ben Bernanke
  *****
  Неутрално

  Чрез намаляване на производството, тоест на предлагането.

  Когато играчите са прекалено големи, законите на пазара могат много лесно да бъдат манипулирани.

 14. 14 Профил на Съни
  *****
  Весело

  ..."Петролните запаси вече са на рекордно високи нива и това създава опасения, че скоро няма да има място за складиране..." Сега чакам да се пукне балона ! Или Путин да изпраща спътници в космоса с дизелни двигатели! Нано-тек, след всяка петролна криза настъпва революция в технлогиите, та и сега ще е така, ама технологиите не са приоритет на горните ( от 2 до 9) икономисти от ВИИ Карл Маркс. И добре че икономическите закони не зависят от мечтите на араби Путин и Чавес...

 15. 15 Профил на рибарката
  *****
  Неутрално

  гадните спекуланти ще ни излопат отзад и този път...

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ако се погледне историята на движението на цените на петрола - след всяко рязко покачване следва обща рецесия или дори депресия и чак тогава цените спадат (например така стана при покачванията на цените на петрола през 1976, 1983 и 2005 г.).

  Дали това означава, че когато петролът достигне пак 150 долара за барел, това ще е признак за идваща нова криза?

 17. 17 Профил на He4oBeK
  He4oBeK
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Някъде бях,че че сравняват повишението на цената петрола-повишено търсене на петрол-икономически ръст...но тук анализаторите ни казват,че има балон..следователно..пак ние ще платим сметката накрая..

 18. 18 Профил на Банка
  *****
  Неутрално

  При непроменено търсене цената скочила? Значи някой печата парици яко! Я.К.О! Жан Виденов е станал съветник на Бернанке, така подочувам

 19. 19 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Не поскъпва петрола, а поевтинява хартията срещу която се търгува. Просто и елементарно, Уотсън.

 20. 20 Профил на Затънал в дългове
  *****
  Неутрално

  Кво викате, печатат яко, а? А европейската печата ли и тя?

 21. 21 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Цената на нефта в грама/унции злато е относително постоянна още от 50-те години на миналия век. Това е истинският ориентир за фундаменталното движение на пазара в дългосрочен аспект. От тази гледна точка цената на петрола ще расте. Поздрави. www.istinski-pari.com

 22. 22 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  нано-тек,

  хубаво, само дето няма да стане това. Поне още 20 години ще си смучем петролец. Наскоро Обамата отряза парите за изследвания върху технологии за горивни клетки за автомобили. Сигурно и изследванията за добиване на водород са недостатъчно добре финансирани и тези за ядрения синтез.
  Виж трилиарди долари за войни в Ирак и за петрол - имат безотчетно количество, както и за спасяване на фалирали банки.

 23. 23 Профил на до някой си
  *****
  Неутрално

  Те отдавна не печатат пари, просто ги пишат на клавиатурата...

 24. 24 Профил на SATANAILOFF
  *****
  Неутрално

  Ама много ще се накефя да му вида мутрата на лешперов кат станат само електрисити афтумбилити!

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Весело

  real money, а цената на петрола в килограми вълна как се е движила от 1900 г. насам? Много ми е интересно.
  Ясно е, че подобряващото се състояние на капиталовите пазари изкарва на пазара финансов ресурс, който трябва да се "врътка". И са започнали едни "тука има - тука нема" сделки с петрол, докато не се напълнят резервите на 100%. После някой ще "ручат жабета", други ще "рипат до тавана" и т.н. - това е живият живот.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Текущото поскъпване на петрола има няколко компонента като по-главния е текущото поевтияване на долара. Другия компонент е запасяването в случай на начало на излизане от кризата. Спекулантският компонент лежи върху първите два и разчита на разтваряне на маржа. Трябва да се видят текущите стйности на индекса на обемите на търговия за да се правят по-дълбоки изводи. Обикновено при краткотрайни колебания с голяма амплитуда обемите са малки.
  А в дългосрочен план нефта е осъден да поскъпва спрямо коя да е валута заради ограниченоста му като ресурс. На това поскъпване противостоят новите технологии и нуждата на износителите на нефт от пари) (даже и от обезценени долари

 27. 27 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Не знам дали някой може да направи статистика на печалбите на спекулантите сумарно Сигурно като цяло печелят, иначе защо ще се занимават с това? Но и никой не е в състояние да загуби толкова колкото един спекулант ... мда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK