ЕИБ отпуска 440 млн. евро на "Ерсте груп" за финансиране в Централна и Източна Европа

ЕИБ отпуска 440 млн. евро на "Ерсте груп" за финансиране в Централна и Източна Европа

© sxc.huЕвропейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Ерсте груп банк подписаха договор за предоставянето на общо 440 млн. евро в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това се посочва в съвместно съобщение на институциите.


Средствата ще се отпускат чрез четири дъщерни дружества на Ерсте груп – Ческа спорителна, Ерсте банк Австрия, Ерсте банк Унгария и "Иморент".


Финансирането ще улесни достъпа на тези предприятия до средно- и дългосрочни заеми при изгодни условия и ще смекчи негативното влияние на световния икономически спад.
Ческа спорителна ще получи 200 млн. евро за финансиране на проекти на МСП в Чехия, Ерсте банк Австрия ще вземе 100 млн. евро, 40 млн. евро ще идат за Унгария за финансиране на проекти в сферата на екологията, енергийната ефективност и инфраструктурата (вкл. здравеопазване и образование, услуги и туризъм). За "Иморент" са отделени 100 млн. евро, за финансиране на проекти на МСП в Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Румъния, България, Словения и Австрия.


" С това финансиране Европейската инвестиционна банка дава своя принос към общия пакет в размер на 24.5 млрд. евро, който беше договорен съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка с цел да се осигури финансова подкрепа за проектите на малките и средни предприятия в страните от ЦИЕ, които пострадаха от сегашната финансова криза", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Матиас Колац-Анен.


"ЕИБ ще участва в този пакет с 11 млрд. евро, като заемите ще бъдат отпускани на предприятията предимно чрез междинни звена от банковия сектор", поясни той.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХХХ
  *****
  Неутрално

  Откъде са парите за Бойкостов?Сподели
  Вчера в 20:55
  Кой финансира кампанията "Бойкостов" на партията "Нова Зора", зад която както се оказа стои БСП? Отговорът е прост: европейските данъкоплатци.

  През октомври 2008 International Herald Tribune (международното издание на New York Times) определи България като "най-корумпираната страна в Европа". Статията разказва как предприемачът Марио Николов тайно финансирал БСП със 135000$. Николов раздал премии от 10000 лв. на свои работници, които тутакси направили индивидуални дарения за същата сума на БСП. Доста съмнителна щедрост е да дариш заплатата си за две години, при положение, че си сред най-оскъдно платените работници на ЕС. Освен това се оказа, че премиерът Станишев е сниман на посещение във фабриката на Николов, където се произвежда луксозният деликатес "гъши дроб".

  Попитан от IHT за този случай, Станишев отговаря, че ако партията е получила дарения с доказано съмнителен произход, тя ще ги дари на свой ред за благотворителност.

  Марио Николов обяснява, че не е отговорен за това как неговите работници използват премиите си. Днес той е обвинен за измама в дело за присвояване на европейски фондове. ОЛАФ, службата за борба с измамите на ЕС прихваща отклоняването на повече от 7 милиона евро през схема с реекспорт на машини за хранителната индустрия. Стари машини, купени евтино в България се изнасят в Германия, където са пребоядисани в ателиетата на немска фирма. След това фирмата на Николов Eurofrigo ги купува и ги внася в България като нови машини, заплатени с пари от евросубсидии. За да успее операцията българската администрация е трябвало да си затвори очите и да си отвори широко джобовете.

  Немските партньори на Николов вече са осъдени за това престъпление от трибунала в Аугсбург. В България още няма присъда срещу Марио Николов и неговия съдружник Людмил Стойков. И това не е случайност. Стойков, който притежава металургична фабрика е сред спонсорите на кампанията на президента Първанов. Последният също е социалист и бивш агент на службите в комунистическа България. Затова въпреки настояването на ОЛАФ че Стойков е мозъкът на престъпната операция, той е обвинен само в пране на пари, което е трудно за доказване обвинение. Колкото до Николов, той дава редовно пресконференции, на които квалифицира ОЛАФ и немското правосъдие като "фашистки". През февруари той даже обяви, че учредява "награда за независима разследваща журналистика."

  Очевидно е, че това дело няма да приключи преди европейските избори на 7 юни и парламентарните избори на 5 юли. Можем даже да се обзаложим, че тези 135000$ дадени на социалистите няма да бъдат дарени за благотворителност преди 7 юни. Защото въпреки становището на ОЛАФ и немската присъда, българското правосъдие все още не е осъдило Николов. Няма присъда, няма доказателство за нечисти дарения. Така парите откраднати от европейските данъкоплатци в момента им се "връщат" под формата на реклами и афиши за предизборната кампания на българските социалисти.

  (с това журналистическо разследване кандидатствам за наградата за независима журналистика учредена от Марио Николов)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK