Държавата пише и стратегия за износа на военна техника в последния момент

Бързането притесни експертите

Военнопромишленият комплекс стана поредната област, в която правителството реши да се намеси седмици преди изтичането на мандата му и парламентарните избори. Заместник-министърът на икономиката Явор Куюмджиев обяви, че в рамките на следващия месец може да се изработи стратегия за развитие на отбранителната индустрия и кабинетът да я утвърди. Според една от идеите маже да се създаде смесено външнотърговско дружество, в което да участват частни и държавни компании. "Възможно е дори държавният оръжеен износител "Кинтекс" да се трансформира в тази компания", е казал Явор Куюмджиев, цитиран от БТА. Според него предимствата на такава стратегия е, че в едно по-тясно сътрудничество с държавата ще може да се помогне на фирмите износители и България да си възвърне загубените в последните години позиции.


"Държавата да помогне за сделки, при които се иска политическа подкрепа. Ще може да се избегне и взаимното подбиване на цените между български дружества, които изнасят за едни и същи пазари", твърди Куюмджиев.


Новината беше приета с резерви от експертите, които вкупом признаха необходимостта от подобна стратегия, но бяха разтревожени от скоростта, с която се работи по приемането й. Бившият заместник-министър на отбраната Велизар Шаламанов в кабинета "Сакскобургготски" смята, че по принцип трябва да има консолидация на пазара, но ролята на държавата трябва да се ограничава до изчистване на позицията в международните организации по отбраната. "Преди това да стане, приемането на подобна стратегия е поставяне на каруцата пред коня. Отделните частни играчи нямат бъдеще без целенасочена държавна политика за позициониране в такъв пазар. Много е възможно и частните компании, търгуващи с този тип стоки, да се подхлъзнат, ако останат извън рамка, начертана от държавата", каза Шаламанов. Според него е възможно и държавата да има скрит мотив да даде преимущество на една група за сметка на друга, но изводът произтича от самото бързане и липсата на синхрон с цялостна държавна политика.
"Производството на специална продукция в България почти на 90% се извършва от частни компании. Значителна част от износа се реализира от самите производители, но има аспекти на този бизнес, за които е много важно компанията, правеща сделка, да е държавна", пък каза Бойко Ноев, който беше зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов.


По негово мнение кабинетът е закъснял в изготвянето на тази стратегия, а сегашното бързане поражда съмнения за целите на управляващите. "Аз съм убеден, че държавната "Кинтекс" не трябва да се приватизира и да се включва в публично-частни партньорства, защото е от малкото държавни предприятия, които носят безусловна печалба в настоящия си вид", допълни той.


Разработването на стратегията е започнало в началото на годината. Тогава е създадена работна група под ръководството на Явор Куюмджиев, а в нея участват икономическото министерство, МО, МВР, образователното министерство и компаниите от военнопромишления комплекс. Създаването на дружество, което да подпомага външнотърговските сделки на българската отбранителна промишленост, е записано като намерение, около което са се обединили участниците в работната група.


Идеята е дошла, след като на изложение в чужбина потенциален клиент е предложил да купи голямо количество продукция, но да я заплати със стока - каучук и въглища. Това обясни пред "Дневник" съпредседателят на сдружението "Българска отбранителна индустрия" проф. Стефан Воденичаров. Според него именно в такива случаи трябва да се намеси държавата, защото никой производител не може да рискува с подобна сделка и след това да търси купувач за бартера.


За момента позицията на участниците в групата е дружеството да бъде холдинг и да се намесва в случаи, когато става дума за бартери или "по-специални оръжейни сделки". Те много наподобяват тези на държавното предприятие "Кинтекс". Създаденото през 1966 г. дружество е специализирано предприятие за търговия с военно имущество. Компанията е член на сдружение "Българска отбранителна индустрия", което означава, че със сигурност ще има дялово участие в бъдещия холдинг.


Генералният директор на "Кинтекс" Антон Салджийски посочи, че целите на България би трябвало да са насочени към запазване на съществуващия пазарен дял. По последни данни световният оборот на пазарите на отбранителна индустрия възлиза на 45 млрд. долара, от които българските обороти са близо 300 млн. евро. Практически България не би могла да участва в големите пазари, където са големите поръчки, и една от причините за това е, че този тип пазари се регулират на политическо ниво, отбеляза Салджийски.


Мнения


Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката


Ще може да се избегне и взаимното подбиване на цените между български дружества, които изнасят за едни и същи пазари.


Антон Салджийски, генерален директор на "Кинтекс"


Практически България не би могла да участва в големите пазари, където са големите поръчки, и една от причините за това е, че този тип пазари се регулират на политическо ниво.


Велизар Шаламанов, председател на асоциация "Джордж Маршал"


Възможно е и държавата да има скрит мотив да даде преимущество на една група за сметка на друга, но липсва синхрон с цялостна държавна политика.


проф. Стефан Воденичаров, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия"


На изложение в чужбина потенциален клиент предложи да купи голямо количество продукция, но да я заплати със стока - каучук и въглища. Именно в такива случаи трябва да се намеси държавата, защото никой производител не може да рискува с подобна сделка и след това да търси купувач за бартера.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Ей направо прескочихме в ерата на развития социализъм.
  Първо тотално изоставаш от времето, пространството и "изпълнението на плана".
  Второ в края на срока "мобилизираме усилията" и следва предсрочно ПРЕизпълнение.
  И къде беше правителството цели четири години?

  Апропо, "Дневник", Бойко Ноев беше министър на отбраната!

 2. 2 Профил на Wow
  *****
  Неутрално

  Да се обърнат към техния стар приятел от едно време Виктор, лошото е че и той има нещо проблеми със законите....

 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Продавай докато все още си на власт!

 4. 4 Профил на анонс
  *****
  Гневно

  Абе тия много се разбързаха нещо !!!!!!!!!!!!

 5. 5 Профил на Бай Здравко
  *****
  Неутрално

  Няма как, време е да се позатегне контрола и разкарат някои по малки играчи в БГ, не може всеки на който му се прииска да се занимава с износ и търговия на оръжие.

  Освен това, колкото и да сме в НАТО, нещата са извън контрол както винаги и в търговията с оръжие и докато Брюксел не ни е написал "някой доклад" или "предпазна клауза" е време да си "отчетем" сами поне, че правим нещо с малко прах в очите, нещата се мазват, както си му е реда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK