Държавата смята да подари инфраструктурата в Слънчев бряг на община Несебър

Шест дни след като община Несебър обяви, че ще плаща осветлението на Слънчев бряг, държавата предложи цялата инфраструктура на курорта да бъде прехвърлена безвъзмездно към общината. Това стана с допълнителна точка, внесена от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) към дневния ред на общото събрание на 27 юни. Очаква се предложението да бъде прието, тъй като министерството е основният акционер със 75 на сто от капитала на "Слънчев бряг" АД.


Председателят на съвета на директорите на дружеството Младен Мутафчийски определи предложеното прехвърляне като незаконно и каза, че вероятно голяма част от близо 1500 миноритарни акционери ще заведат съдебни искове, тъй като, ако сделката стане, тя на практика ще обезцени притежаваните от тях акции. "Дружеството ще остане без голяма чат от приходите си, а няма гаранция, че общината няма да продаде след време инфраструктурата", каза той. Предложението за безвъзмездно прехвърляне идва след като месеци наред община Несебър отказваше да купи инфраструктурата. На общо събрание през септември 2007 г. акционерите на курорта взеха решение всички тротоари, улици, алеи, паркови съоръжения да бъдат продадени на общината за общо 45.67 млн. лв. В последствие цената беше намалена до 13 млн. лв. без ВиК системите. За миналата година приходите на "Слънчев бряг" от поддръжка на инфраструктурата са общо 463 хил. лв., което е 14 на сто от общите приходи. Мутафчийски подчерта, че събранието е насроченото за 27 юни, дни преди изборите, и държавата внася в него още една точка в дневния ред - за промяна в съвета на директорите. Според него от ръководството ще бъдат извадени членовете, които се противопоставят на предложението за прехвърляне на активите - сред тях са той самият и изпълнителният директор Малина Стратиева.


В редовния дневен ред на общото събрание, който е предложен от ръководството на дружеството, има точка за включване в дейността на нова дейност - извършване на ВиК услуги. Младен Мутафчийски поясни, че това се прави, за да може "Слънчев бряг" да се занимава спокойно с такава стопанска дейност и да печели от нея. По неговите думи държавата има идея да прехвърли и водоснабдителните услуги по същия начин, по който електроразпределителното дружество на курорта беше продадено на EVN. Продажбата стана по силата на приватизационния договор, според който, след като придобива ЕРП в Пловдив и Стара Загора, австрийската компания получава опция да закупи електроразпределителното дружество за 25 млн. лв. След протести на миноритарните акционери цената беше повишена и така EVN плати 44.2 млн. лв. за електроразпределителната мрежа на курорта.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на !!
  *****
  Весело

  далавери се правят като за последно направо но може и наистина да е така хаха

 2. 2 Профил на Фрегатата
  *****
  Неутрално

  Всъщност Слънчев бряг е квартал на Несебър!
  Няма граница между тях!

 3. 3 Профил на mr.420
  *****
  Неутрално

  Подаряват на община Несебър бял слон.

 4. 4 Профил на hahah
  *****
  Неутрално

  Да им е честита, да си я ползват със здраве!
  Ако бях Несебър, щях да прекъсна мостчето по средата и да се отцепя от държавата и да й наложа едно ембарго и да отплавам далеч от слънчев бряг

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK