Акционерите на "Слънчев бряг" ще решават дали дружеството да се занимава с ВиК услуги

Държавата иска да прехвърли безвъзмездно на община Несебър инфраструктурата на &quot;Слънчев бряг&quot;<br />

© Дневник

Държавата иска да прехвърли безвъзмездно на община Несебър инфраструктурата на "Слънчев бряг"Ден след като Комисията за финансов надзор официално наложи забрана за гласуване на спорните предложения в дневния ред на общото събрание на "Слънчев бряг" АД, акционерите на дружеството ще се съберат днес, за да обсъдят останалите точки в него. Сред тях е решение за промени в устава, които ще позволят на "Слънчев бряг" да се занимава с извършване на ВиК услуги.


Така събранието ще се проведе по дневния ред, който първоначално беше предложен от ръководството, преди двамата най-големи акционери - държавата и "Слънчев бряг холдинг", да включат допълнителните точки за безвъзмездно прехвърляне на активи, за смяна в съвета на директорите и за ликвидация на дружеството.


В началото на юни Министерството на икономиката и енергетиката, което е мажоритарен собственик на "Слънчев бряг" със 75% от капитала, направи две допълнителни предложения в дневния ред - да се одобри безвъзмездното прехвърляне на инфраструктурата на едноименния курорт на община Несебър и да се направят промени в съвета на директорите. Срещу това обаче скочиха останалите акционери в дружеството, които ще бъдат ощетени от прехвърлянето на един от основните активи без пари.
В опит да защитят интереса си, "Слънчев бряг холдинг", който е най-големият миноритарен акционер, предложи още една точка в дневния ред на предстоящото общо събрание - дружеството да бъде ликвидирано, за да може да се направи реална оценка на активите му. Във вторник Комисията за финансов надзор обяви, че открива процедура за налагане на забрана за гласуване на трите допълнителни точки на събранието - прехвърлянето на инфраструктурата, промяна в ръководството и предложение за ликвидация. Вчера заместник-председателят на надзора Ралица Агайн-Гури окончателно обяви издаването на забраната.


На общо събрание през септември 2007 г. акционерите на курорта взеха решение всички тротоари, улици, алеи, паркови съоръжения да бъдат продадени на община Несебър за общо 45.67 млн. лв. В последствие цената беше намалена до 13 млн. лв. без ВиК системите. Общинарите обаче не се съгласиха да купят инфраструктурата. Миноритарните собственици не са съгласни на безвъзмездното прехвърляне, тъй като дружеството получава приходи от нея под формата на такси.


На днешното събрание, което ще се проведе в главната дирекция на "Слънчев бряг" в курорта от 11 часа се очаква да бъдат приети финансовия отчет за миналата година, да се одобри покриването на загубата по него, да се разгледат доклада на управителните органи, на одитора, на директора за връзки с инвеститорите, както и да се избере одитор и одитен комитет. Право на глас имат всички акционери, вписани като такива в Централния депозитар към 12 юни, а 10 юни беше последният ден за покупка на акции, даващи възможност за участие в събранието.


Какво се случи на общото събрание - четете в броя на в. "Дневник" в понеделник, както и на dnevnik.bg

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Минаващ
    *****
    Неутрално

    След като туризма не върви, да почнат вик услуги - може да разширят асортимента и с "други" услуги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK