Fiat навлиза и на китайския пазар

<a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en">cc</a> <a href="http://www.flickr.com/photos/azfarhakim/">Azfar Hakim</a><br />

© Дневник

cc Azfar HakimОт италианския автомобилостроител Fiat обявиха, че ще сформират сдружение с китайската Guangzhou Automobile Industry Group (GAIG) за производството на двигатели и сглобяването на автомобили в страната, предаде Ройтерс.


Участието на двете предприятия ще е с по 50%, като сумата на инвестициите се определя на 400 млн. евро (559.1 млн. долара). Изграждането на общите производствени мощности в Китай трябва да привърши през 2011 г., когато ще започне и продукцията в рамките на заводите.


Годишният капацитет на предприятието се оценява на 140 хил. автомобила и 220 хил. двигателя годишно. Евентуално разрастване на мощностите ще може да изкарва съответно 250 хил. и 300 хил. единици за година, уточняват от Ройтерс.
Новото сдружение, в което италианците се включват е част от мащабната инициатива за създаван на глобален лидер на пазара. Според мениджърите в компанията това е единственият начин дружеството да спечели нови позиции в условията на тежка криза в сектора.


Fiat успя да си осигури участие от 20% в преструктурираният след процеса по банкрут Chrysler. Италианците бяха и един от основните претенденти за закупуване на дял в германската компания Opel, но съставянето на паневропейски автомобилен гигант засега изглежда невъзможно.


Навлизането на китайския пазар също не е случайно. Продажбите на автомобили в страната отбелязват значителен ръст през последните месеци. Икономиката на страната ще е една от малкото, за които се очаква да регистрират увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) през кризисната 2009 г., ключов фактор за силно цикличната автомобилна индустрия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK