Цените на жилищата са паднали с 10%

Цените на жилищата са паднали с 10%

© цветелина николаеваЦените на жилищата са паднали с близо 10% през второто тримесечие спрямо първото, съобщиха от Националния статистически институт. Спадът през периода април - юни на годишна база е още по-осезаем - с 22%, сочат данните на статистиката.


Намаление на цените има във всички областни градове, като най-голямо е в Русе, Враца и Пловдив. София е на шесто място по спад на жилищата.


Средната цена на квадратен метър в столицата е 1745 лв. Варна все още държи челното място по най-скъпи имоти - 1872 лв. средно струва квадратен метър жилище в морския град.
В Бургас цената за същата площ е 1471.67 лв., а най-евтини са жилищата в Кюстендил - по 541 лв. на кв. м.


Градове с най-голям спад

Русе -14.4%
Враца -14.3%
Пловдив -14.1%
Бургас -12.3%
Плевен -12.2%
София -11.9%
Източник: НСИ

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angueldinev
  angueldinev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колкото се качваха/4-5 години/ - толкова и ще падат.

 2. 2 Профил на Марко Марков
  Марко Марков
  Рейтинг: Неутрално

  Ще почакаме да станат по 700-800 лв/кв.м. и тогава ще купуваме.
  Умря Марко, дето даваше много пари да пълни гушите на предприемачите.
  Къде дават по 100% печалба?!

 3. 3 Профил на Neli
  Neli
  Рейтинг: Любопитно

  Колко още ще паднат цените на имотите в София?
  http://e-vestnik.bg/6674

 4. 4 Профил на Макаренко
  Макаренко
  Рейтинг: Неутрално

  Маркооооо, Марко ти си найвна честна душа, кой работеше за 100% печалба в тоя бранш? На най-смотания инвеститор бяха поне 300% тук в Пловдив.

 5. 5 Профил на Смешко
  Смешко
  Рейтинг: Неутрално

  Нели, подобни статии са меко казано нелепи, да не кажа и незаконни. Ами ако не станат 500лв а 1000Е ? Ами ако аз междовременно си продам апартамента на загуба за 400лв подведен по тази статия ? Кво прайм а?

 6. 6 Профил на До #5
  До #5
  Рейтинг: Неутрално

  Този който ти е купил апартамента може да почерпи, а ти .... ти може да пиеш една судена вода ако все още можеш да си я позволиш.

 7. 7 Профил на angueldinev
  angueldinev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Смешен Смешко:"...подобни статии са меко казано нелепи, да не кажа и незаконни..."

 8. 8 Профил на Шаман
  Шаман
  Рейтинг: Неутрално

  #5,

  Статията коментира ФАКТ, а именно, че цените са спаднали с 11% от миналото 3-месечие и 22% у/у. Какви заключения си правиш е вече твоя работа. Понеже много хора си направих подобни грешни заключения, сега е рев голям, а други се възползваха.

 9. 9 Профил на баба ти
  баба ти
  Рейтинг: Неутрално

  къде бе, къде ги видяхте тези паднали цени бе!!!

 10. 10 Профил на Krasimir Dimitrov
  Krasimir Dimitrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ... а един мормот завива шоколади .......

 11. 11 Профил на дедо
  дедо
  Рейтинг: Неутрално

  Да бе, то и аз не мога да ги видя, защото сделки няма на каквито и да било цени. Просто няма пациенти, пардон купувачи.

 12. 12 Профил на Шаман
  Шаман
  Рейтинг: Неутрално

  Не прочете ли какво пише в статията ?

  Ето ти още ..

  http://www.nsi.bg/Homes/Homes4q09.htm

  Цените на жилищата спадат за 3 поредно 3месечие.

 13. 13 Профил на Andrej
  Andrej
  Рейтинг: Неутрално

  Населението на страната намалява (според едно проучване 2050г. сме 5 милиона, от които половината турци и цигани), а предлагането на имоти се увеличава - какво по-логично от това да падат цените?

 14. 14 Профил на oooo
  oooo
  Рейтинг: Неутрално

  и още ще падат - контролно време есен , и после -зимата...

 15. 15 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: Неутрално

  То пък като могат да се направят едни правилни и истински изводи и анализи от това, което ни предлага НСИ, че просто няма кой да ги прочете. Като знам аз какви отчети им подавам и ми прилошава. Някой да не би да иска да каже, че цените на които се изповядват сделките са истинските? Да бе, да. Много е интересно колко са реализираните сделки за този период. Едно е безспорно - цените има още доста да падат, поне до като строители и инвеститори започнат да работят с едни по-прилични печалби от примерно 50-60 %. Все пак едно жилище не се строи за няколко месеца , почти винаги е мин. 2 години. А и като се вземе пред вид оттеглянето на чуждите купувачи, световната криза, затягането на кредитите, демографската криза, спадането на цените на материалите и услугите има още много по толкова процента да падат в следващите тримесечия.

 16. 16 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  Та във Варна цените и то средните са все още почти 1000 евро/кв.м., а това е нереалистично високо, колкото и да са паднали имотите

 17. 17 Профил на Предприемач
  Предприемач
  Рейтинг: Гневно

  Абе вие кога смятате пак да почнете да купувате бе? Имам кредити, любовница, Кайен и С-класа (АМГ) и знаете ли колко са ми разходите на месец, а? Тия спестявания да не са безкрайни... Слушайте разумния Смешко и почвайте да теглите кредити и да купувате, че незнам просто...

 18. 18 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Никой никого не е карал насила да купува или да продава, като не ти изнася цената чакаш. Като си назор заради тъщата купуваш. Това е положението.

 19. 19 Профил на Ускорение
  Ускорение
  Рейтинг: Неутрално

  Забележете, 22% година/година, но 10% тримесечие към предишното. Ако не бъркам математиката, а това ме съмнява, спадът се ускорява и то здраво. Зимата, пролетта на 2010 ще е ясно. Фирмите продължават да уволняват служители, защото няма работа. Китай излизат от кризата, ама другите държави ще почакат. Тези които имат пари и вярваха, че има балон чакат, и ще чакат още, първо цени от 2006-та, после цени от 2003-та, после може и 99-та

 20. 20 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: Неутрално

  А строителите и инвеститорите така свикнаха с огромните печалби и това да мислят купувачите за пълни глупаци, че трудно ще се разделят с вече придобитите навици. Снощи гледах един строеж и като влязох в сайта на фирмата разбрах, че това е сериозна инвестиционна компания, на която това е първата сграда, но имала още доста парцели за строителство, по техни данни са продали едва 5-6 апартамента от цялата сграда, но продажните им цени започват от 850 Е/м2 за нещо което се очаква да се построи в светлото бъдеще, но за сметка на това предлагали гъвкави схеми на плащане. Чудя се само на лудите, които си хвърлят парите в подобни кутиики при положение, че в радиус от мах. 200 м. от въпросния строеж е пълно с оферти продава за около 700 Евро/м2 и то с Акт 16.

 21. 21 Профил на Минчо
  Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Инвестицията в недвижим имот в София остава актуална и изгодна. Има прилична възвръщаемост от наеми, а и при продажба се реализира печалба. Едва ли цените ще падат повече, защото са най-ниските в ЕС, а и при идваща инфлация се съхранява стойността на спестяванията.

 22. 22 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Много, ама много е спорно това, което пишеш! Да не би да си брокер или да имаш нещо за продажба? Подобни писания ги четем от няколко години, но май ситуацията малко се попромени.

 23. 23 Профил на Минчо до Ангел
  Минчо до Ангел
  Рейтинг: Неутрално

  Защо смятате, че тезата ми е спорна, имате ли аргументи? Това са факти, които се споделят от повечето брокери на имоти и собственици на такива, сред които съм и аз. Вие в какво качество ги оспорвате и каква по-точно е вашата теза?

 24. 24 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Да, мога да го докажа и то с конкретни числа. При цена на апартамента 90 -100 000 Евро и наем 400-450 Евро/месец можеш ли да ме убедиш, че е добра инвестиция? За мен не е.

 25. 25 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Лъжите да ви има човек !
  ---
  Цените паднали 10 % ?
  ---
  Грамада / по Вазов / за вас

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 26. 26 Профил на Минчо
  Минчо
  Рейтинг: Весело

  Ангел, струва ми се, че смесвате собствените си субективни усещания за това ще е добра инвестиция с обективната реалност, която невинаги съвпада с нашите желания. Разбирам вашата безпомощност пред молбата ми да се обосновете с конкретни аргументи и ще си позволя да игнорирам изразеното от вас строго лично мнение.

 27. 27 Профил на да да
  да да
  Рейтинг: Неутрално

  Моята теза е, че България е най-бедната страна в европейския съюз, има най-голяма корупция, строи се най-некачествено, липсва нормална инфраструктура, лихвите по кредитите са най-високи, безработицата ще нараства, а доходите ще намаляват заради кризата, тънем в боклуци, инвеститори в България ще дойдат едва след като се оправят нещата навън, а цените въобще не са по-ниски в сравнение с много развити държави в европа и по света.

 28. 28 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Все си мисля, че се обосновах със съвсем реални числа! Ако и това не са аргументи - здраве му кажи! Интересно ми е Вие как ще ме оборите? Целият съм зрение!

 29. 29 Профил на до Минчо
  до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Вижте, при спадащи цени на имотите и наемите ще спадат. Вече имаше статия, че докато миналата година определен клас жилища са започвали на 250 евро на месец, под наем, сега започват, същите, на 200 евро. Така или иначе има голяма диспропорция при наемите и те ще падат, доста. Не може да се очаква наем на кв.м. площ в София да е 5 евро, на студено, без топлото, като наем на кв.м. в Германия, в сравнително голям град е 5-6-7 евро на кв.м. Аз лично живея в 100кв.м. апартамент, и той ми струва, преди режийните 515 евро - градът е Манхайм, държавата е Германия. А разлика в изпълнението има, в инфраструктурата е огромна.

 30. 30 Профил на хи хи
  хи хи
  Рейтинг: Неутрално

  Минчо, ти да не си нашия приятел др. Иванов?

 31. 31 Профил на Минчо
  Минчо
  Рейтинг: Разстроено

  Ангел, не превръщайте дискусията в низ от лични нападки. Целият форум стана свидетел на некомпетентността ви и ще ми позволите да ви игнорирам изцяло.

 32. 32 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно е прав 29! И такива са наемите почти в целия цивилизован свят. Имам празен нов апартамент, но не искам да го довърша и да го дам под наем, просто защото не си струва да си правя упражнението. Нека да се вдигнат наемите и тогава предлагането на жилища под наем ще се увеличи доста и качеството също ще се подобри, но това май ще си останат само мечти.

 33. 33 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Май ще се окажа прав в предположенията си, че имате имот, който се опитвате да продадете, с колкото се може по-малка загуба или пък просто сте брокер на НИ. Като гледам това, което трябва да направим е да игнорираме мнението Ви. Още веднъж го повтарям - само Вие сте на подобно мнение за цените на НИ!

 34. 34 Профил на ooo, bacetaa...
  ooo, bacetaa...
  Рейтинг: Неутрално

  забравете за тия голееми мечтааани наеми !!!
  тоа филм свърши отдавна , и за сметка на това - безвъзвратно !!
  заплатите падат, уволненията ще стават все по-големи, населението намалява /или се връща по провинцията,ако не избяга в чужбина/ , има огромно число пустеещи апартаменти ,които ще стават и още повече при лавинообразно нарастващите необслужвани кредити... и т.н. и т.н. .... наемите са големи ,но ОФЕРТНИТЕ ПО ВЕСТНИЦИТЕ !!! т.е. стои си празно ,но му искаш 400 Евро /ку-ку/ и така 5-6 месеца... после намаляш офертата ,идва някой който ти плаща 3-4 месеца и бяга надалеч ,завличайки те със сметки...и после пак пускаш във вестника и чакашш... и така до края на света... а като теглиш чертата - колко време ефективно си давал под наем и за какви пари - КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА ???

 35. 35 Профил на Минчо
  Минчо
  Рейтинг: Разстроено

  Господа, изпадате в дребнотемие и необосновани негативни прогнози. Нито един от вас не говори с аргументи, а оставя изказа да се подчинява на емоцията и субективното. За мен това не може и не бива да се квалифицира като дискусия, а по-скоро като парад на празните думи, в който честта ми не позволява да участвам. Желая ви всичко добро.

 36. 36 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Добре, колко пъти да Ви подканям Вие да ни оборите? Не само, че не можете, а и няма как да го направите. А и по категоричен начин доказахте, че сте пряко заинтересован от задържане или повишение на цените на НИ. Разбрахте, че това няма как да стане и за това напускате дискусията, за да опитате да продавате, колкото се може по-бързо, за да загубите по-малко. Успех и не ни забравяйте! Знаете къде сме!

 37. 37 Профил на Оххх
  Оххх
  Рейтинг: Неутрално

  Минчо, не се разстройвай. Все някога ще го продадеш туй пусто жилище. Рано или късно ще се намери някой ахмак да го купи на някаква цена.

 38. 38 Профил на Ангел до Минчо
  Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Прав е 37! Все пак не всички купувачи на НИ четат статии и форуми в нета. Има и неинформирани хора с пари за пилеене. Ако разберем за някой, който иска да купува ще го препратим към теб.

 39. 39 Профил на до Минчо
  до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Дадох Ви пример. 5 евро на квадрат под наем в София е нереално високо. Жилището в, което живея, както казах излиза 5.15 евро на квадрат. Ако фирмата, която ми отдава жилището под наем, фирма която има десетина хиляди жилища под наем ( някои така правят пари , реши да ми го продаде ще ми поиска около 1400 евро на квадрат. Значи след 250 наема, което са около 20 години, те ще са го изплатили. Сега да вземем средна цена от 900 евро на квадрат, да заложим коефициент 250, и ще получим? 3.60 евро на квадрат. Така, при очаквани цени от 600-700 евро на квадрат коефициентът остава и цената спада до 2.4-2.6 евро на квадрат, близо половината на това, което се иска в момента. Както каза един участник по-нагоре, в момента не е изгодно да се довършват жилища и да се дават под наем. Ще има отлив от София, защото дори в София има уволнения и по-малко работа. Изгодно е да се прави ремонт, ако ще е за лично използване, защото сега майсторите са свободни и цените могат да се уговарят - все пак сме в криза. В САЩ банки разрушават недовършени сгради, защото ще им струва повече да ги довършат и да им плащат данъците, отколкото да ги разрушат. Очаква се, че тези жилища няма да се продадат бързо. Отделно, че когато има събаряне, спада предлагането и цените на останалите жилища се повишават.

 40. 40 Профил на KO PI MI
  KO PI MI
  Рейтинг: Неутрално

  С други думи, средната цена на квадратен метър в София е под 1000 евро. Дори не се опитаха да лъжат за психологическа граница или нещо подобно. Яко надолу. Това е.

 41. 41 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Минчо какво сравняваш Манхайм със София.
  От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема.
  Даже малко ниски ми се струват наемите в Шопето, дано час по-скоро да ги вдигнат.

 42. 42 Профил на Ех
  Ех
  Рейтинг: Неутрално

  Всеки си мечтае за къще в полите на Витоша, с разбит път, постоянна вода от бунар, непостоянен ток и на септична яма за по-добър аромат.

 43. 43 Профил на Пинчо
  Пинчо
  Рейтинг: Весело

  Другари, дайте да помогнем на Мин4о и дружно да се напнем да вдигнем цените !

 44. 44 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласен съм с Пинчо! Хайде да го направим за Минчо! Кой ще се заеме с банките? Кой с чужденците? Кой ще започне да купува, докато ние се поопаричим?

 45. 45 Профил на Yhy
  Yhy
  Рейтинг: Неутрално

  "Спадът през периода април - юни на годишна база е още по-осезаем - с 22%...

  А като се каваха с по 30% на годишна база? К'о прайм с'я, а?
  Сега да си сърбат попарата!

 46. 46 Профил на V
  V
  Рейтинг: Неутрално

  Минчо,повервай,а и се учи от Ангел,тук единственно значение имат цифрите,нищо друго нема значение,а и не само тук в този бизнес,изобщо в който и да е,така че когато не можеш,не знаеш, по-добре е да помълчиш

 47. 47 Профил на И отново Ангел до Минчо
  И отново Ангел до Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  Съжалявам за всички, които им е писнало от мен, но събеседникът ми определено ме ядоса! Та, казах вече, че до някъде и аз съм заинтересован да растат цените на НИ, защото и аз съм собственик на такива, но и същевременно докато купих последното жилище доста се посблъсках с участниците на пазара на НИ, може би някъде съм се сблъскал и с някой "Минчо". Нали не Ви обиждам? Та да не се отклонявам. Преди 3-4 години започнах да търся парцел или къща около София. Само един брокер, и то от Адрес, търсеше и постоянно ми предлагаше обяви доближаващи се до това, което търсех. С останалите АНИ контактите ми стигаха точно до по един оглед и след това както се казва "се фръцваха", вземаха ме за несериозен и прекалено претенциозен клиент и не ми предлагаха втори имот за оглед. Двама мои приятели си купиха апартаменти от един строител и то в много начален етап на строителството. Казах им да попитат строителя дали няма още някое апартаментче за продажба. Той естествено казал, че има, но веднага вдигна цената с 30 Евро/м2. И се скарал на приятеля ми, който го е попитал, че ще му продаде блока преди да го е построил и той нямало да може да се наслади на растежа на цените си! Не е ли нагло, а? Преди 2 години си харесах апартамент с чудесно отношение качество/цена. Когато отидох да подпиша предварителния договор бях с адвокат със себе си. Строителят ни даде да прочетем предварителния договор. Адвокатът ми го прочете и каза, че дори студент първи курс по право не би състовил толкова лош юридически договор. Тогава собственикът на строителната фирма му се изсмя в очите и му каза, че с този калпав договор до момента е продал над 150 апартамента и за него този договор не означава нищо. Ако нещо не ни харесва, къса договора, връща ни парите и веднага ще продаде апартамента с 20% отгоре. И още нещо за пирамидите. Изконсумирахме ефекта ЕС. Свърши и неограниченото банково кредитиране. Търговците на строителни материали бяха свикнали да внасят боклуци от Китай или Турция. Слагаха им мин. 50% печалба и продаваха на строителите. Последните постоянно пускаха обяви, че търсят строителни работници и то им даваха заплати по-високи от двумесечното ми възнаграждение, а повярвайте ми, аз изобщо не взимам малко, и като слагаха едни 150-200-300% печалба продаваха и всичко се купуваше като кисело мляко през зимата на 1990 г.! Тези пък, които купуваха си мислеха, че винаги ще могат да го продадат с мин. 20-30% печалба и то след като си върнеха кредитите на банките. Е, до тук не ви ли описах една класическа пирамида? Това не е ли балон? И този балон рано или късно трябваше и вече се спука, независимо от това какво искат набедените специалисти в областта на НИ. Сега разните прошляци дошли да строят светлото бъдеще ще трябва да се приберат на село, защото тук (София, Варна и още няколко големи града в страната) просто почти не се търсят жилища. А собствениците на строителни фирми и АНИ ще трябва да се събудят от сладкия си сън. Да, знам че от кризата си патим всички, но се надявам рано или късно да започнем да се издигаме от дъното, вкл. и по отношение на пазара на НИ, г-н Минчо. Сега дали вече не бях убедителен в това, което написах? Мога и да продължа с още по-конкретни данни и цифри!

 48. 48 Профил на a1
  a1
  Рейтинг: Неутрално

  Толкова е просто: с жилищата ще стане това, което се случи с хотелите по Сл. Бряг. Презастрояване, липса на купувачи и падане на цените до под себестойността. Просто се настрои прекалено много.

 49. 49 Профил на 3
  3
  Рейтинг: Неутрално

  лошо, панелката ми се обезцени

 50. 50 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: Неутрално

  Има и още един начин цените на жилищата да спаднат значително и това може да стане като брокерите престанат да прибират комисиона от три до пет процента от цената на апартамента,защото това е пълен рекет! 1-во -те не носят никаква юридическа отговорност ,която се поема от нотариуса,2-ро- няма никаква разлика в труда им при продажба на две жилища с различна цена, но разликата във възнагражденията варира в огромни граници,3-то- почти всички са некадърни и не знаят какво правят,а някои не знаят и на кой свят са въобще и са си луди за връзване.4-то-бизнеса им е такъврче даже и да не искат,пак трябва да постъпват като мошеници и магураджии.А за строителите и тяхното строителство- клиентите най-добре е да не им купуват стоката нито на зелено нито на червено,нито черно на бяло.Аз досега не съм чул,нито видял човек,който да е доволен от ново строителство

 51. 51 Профил на Ivo
  Ivo
  Рейтинг: Разстроено

  В допълнение към №50 аз си купих апартамент през 2006 год.Аз съм лекар в спешна помощ и и имах възможност да проуча пазара на имоти от посещенията по домовете и от разговорите с пациентите ми,а и сега също се интересувам.Наистина,хората са много възмутени от това ново строителство.

 52. 52 Профил на Купувач
  Купувач
  Рейтинг: Неутрално

  Ето малко цифри:

  Наскоро купих апартамент за 40000 Евро в София. Наемът на такива апартаменти в същия квартал е 250 Евро. Получава се възвръщаемост от 7,5 % на година без повишаването на цената на апартамента.

  Има и по-добри варианти, но и този не е лош, така че може да има и добра възвръщаемост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK