АП събра 1 млн. лв. от наследниците на Иван Зографски

Агенцията за приватизация (АП) събра вземането си в приблизителен размер от 1 млн. лв. от наследниците на Иван Зографски, съобщиха от ведомството. Той е бил осъден за неизпълнение на приватизационните му задължения при продажбата на 80% от "Хотел Витоша" през 1994 г., обясниха от АП.


Тогава Иван Зографски е осъден да заплати неустойка в размер на 301 034.92 лв. на ведомството плюс допълнителната неустойка върху сумата след 25 ноември 1998 г. След образуване на изпълнително дело при частен съдебен изпълнител наследниците му са погасили доброволно задължението в пълен размер. Сумата престои да бъде преведена в държавния бюджет.


След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол от 22.07.2008г. на АП е дадена правната възможност при наличие на неизпълнени в срок задължения по сключени приватизационни договори да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизираното дружество. Ведомството е вписало законна ипотека до размера на дължимата от Иван Зографски неустойка върху "Кемпински хотел Зографски".


В края на 1994 г. 80% от "Хотел Витоша" са продадени за 65 млн. германски марки. Сумата е платена до 1 месец след подписване на договора с облигации, емитирани по външния дълг на Република България. Според условията на приватизационния договор, купучът е трябвало да запази средносписъчният брой на персонала и предмета на дейност на дружеството за срок от пет години. Освен това, новият собственик е трябвало да сключи договор за управление с реномирана хотелска верига и да не прехвърля правата и задълженията по договора за срок от пет години.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Национал
    *****
    Неутрално

    БРАВО,
    това е добре свършена работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK