Спадът на българската икономика стигна 4.8% към края на юни

Прогнозите за втората половина на 2009 г. са противоречиви

Спадът на българската икономика стигна 4.8% към края на юни

© ДневникИкономическата рецесия в България се задълбочава през второто тримесечие заради спад в притока на инвестиции в страната и стагнация в потреблението на домакинствата. Това стана ясно от публикуваните в понеделник експресни данни на Националния статистически институт (НСИ).


Българската икономика отбелязва спад от 4.8% за април - юни спрямо същия период на 2008 г. За сравнение - през първото тримесечие на годината икономиката се сви с 3.5 на сто. Така за пръв път от 12 години България регистрира две последователни тримесечия с отрицателен спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) на годишна основа.


Влошаването на българската икономика се дължи основно на намалелите инвестиции, които формират близо 30% от БВП. За второто тримесечие те са се свили с 13.9% на годишна база. Стагнацията в потреблението на населението, което е най-мощният стълб на икономическия растеж (над 82% от общия БВП), също е с негативен принос за крайния резултат. От април до юни домакинствата са свили покупката на стоки и ползването на услуги с 8.2%. Увеличените правителствени разходи през същия период (10.9% ръст), за които кабинетът Станишев получи многобройни критики, смекчават до известна степен негативния ефект от частното потребление. Положителен е ефектът и от намалението на дефицита във външната търговия (44% спад за полугодието).
Като цяло публикуваните данни съвпадат с предварителните очаквания на повечето макроикономисти, които дори бяха по-песимистични. В края на миналата седмица агенция "Блумбърг" публикува прогнозата на седем икономисти, която беше за 5% понижение на БВП.


"Спадът на външнотърговския дефицит смекчава понижението на БВП. Широко критикуваната политика на предходното правителство дава резултатите, които се очакват от нея, а именно смекчаване на ефектите от кризата", заяви пред "Дневник" макроикономистът Лъчезар Александров, докторант и преподавател в УНСС. Според Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" обаче държавните разходи са повече плод на политическия цикъл и предизборната ситуация, а не се дължат на антикризисната политика. "Всъщност дори и управляващите да не бяха харчили толкова много, спадът пак нямаше да е 7%, каквито бяха най-лошите прогнози", коментира Богданов, като уточни, че той лично е очаквал по-умерен спад от 4%.


Експертите припомниха, че рязкото забавяне на брутния продукт се дължи на намаленото търсене, както и на затегнатия достъп до кредитиране, замразило фирмените инвестиции. Това може да се види в данните на НСИ за приноса на отделните отрасли в стопанството, друг популярен метод за измерване на състоянието на икономиката. През второто тримесечие промишленото производство, формиращо близо 29% от БВП, намалява с 9.8% на годишна база. В същото време услугите, които съставляват най-голяма част от икономиката (65%), повишават стойността си с 0.3 на сто.


На този етап прогнозите за цялата 2009 г. са противоречиви. "При икономическа криза правителството трябва да поеме своята отговорност и да стимулира икономиката с умерен бюджетен дефицит. Ясно е, че бизнесът и домакинствата свиват разходите си. Ако това стори и правителството, ни очаква засилване на спада", смята Лъчезар Александров, като призова за държавни инвестиции в инфраструктура. "Очаквам лек растеж през четвъртото тримесечие. Ситуацията през второто полугодие ще се подобри и за цялата година икономиката ще е на минус от под 4.2", предвиди Богданов. Повод за оптимизма и на двамата анализатори са забавянето на темпа, с който намалява промишленото производство, и фирмените инвестиции през втората четвърт на годината. За сравнение - през първото тримесечие спадът на годишна основа на първия показател беше двуцифрен (12.4%). Според Агата Урбанска от ING bank и Тот Гила от CAIB / Bank Austria обаче, цитирани от агенция See News, ще има отрицателен растеж и през останалите две тримесечия.


По-песимистични възгледи за годината имат и българското правителство, както и външните институции. Финансовият министър Симеон Дянков вече заложи прогноза от 6.3% спад на БВП за тази и 2% за следващата година. МВФ очаква още по-големи понижения - съответно 7 и 2.5 на сто. В понеделник гръцката финансова група EFG Eurobank обяви, че българската икономика ще се свие с 6% през тази година и с 2% през следващата.Лъчезар Богданов, икономист, "Индъстри уоч"


Моята прогноза беше за по-малък спад, очаквах той да е 4%. Причината е, че спадът на индустриалния сектор е по-малък отколкото през първото тримесечие, услугите бележат лек ръст и като цяло в този сектор проблемът не е толкова сериозен, колкото се мислеше. Колективното потребление расте с над 10%, което е висок ръст на фона на всички останали спадове. Това обаче не се дължи само на правителствените разходи. Те бяха много повече плод на политическия цикъл и предизборната ситуация, а не се дължаха на антикризисната политика. Всъщност дори и управляващите да не бяха харчили толкова много, спадът пак нямаше да е 7%, каквито бяха най-лошите прогнози. Не смятам, че с напомпването на пари в икономиката може да се постигне растеж, въпреки че навярно дефлаторът на колективното потребление е дори отрицателен и с същите пари като миналата година може да се постигне по-голяма продукция във физически обем.


Мери Стокс, главен анализатор за Югоизточна Европа и Прибалтика в американската агенция RGE Monitor*:


През първото тримесечие свиването на икономиката в България беше малко по-малко, отколкото в други източноевропейски държави, но България има валутен борд, няма гъвкав валутен обмен и това затруднява износа. Бордът се конкурира с износа от държави с гъвкав обмен и ниски валути. За България ще е трудно да се възстанови от сегашната си ситуация, след като няма гъвкавост на валутния обмен, която да смекчи ефекта от свиването на икономиката. Оценката на агенцията за цялостната ситуация в страната е "предпазливо положителна". Ако бъде премахнат валутният борд и настъпи обезценяване на валутата, това ще се отрази зле на частните лица и компаниите със заеми в чужди валути. Тогава ще има лавина от просрочени заеми. Хората в България имат доверие във валутния борд, той е котва за фискалната политика и има ред положителни елементи. Правителството призна икономическите проблеми на България, вместо да ги игнорира, и това е добър знак.


Лъчезар Александров, макроикономист и преподавател в УНСС


Крайно негативните прогнози вероятно няма да се сбъднат. Спадът във външнотърговския дефицит смекчава спада на БВП. Широко критикуваната политика на предходното правителство дава резултатите, които се очакват от нея, а именно смекчаване на ефектите от кризата. Приятна изненада са данните за инвестициите. Несигурността от бъдещото развитие на икономиката е предпоставка за доста по-силно намаление в инвестициите. Спадът в потреблението на домакинствата е 8.2%, но крайното потребление, където се включват и разходите на правителството, намалява с 6.3%. При икономическа криза правителството трябва да поеме своята отговорност, а именно да стимулира икономиката с умерен бюджетен дефицит. Ясно е, че бизнесът и домакинствата свиват разходите си. Ако това стори и правителството, ни очаква засилване на спада. В момента не виждаме двуцифрени спадове само поради високите разходи след ноември 2008 г. и намаляването на външнотърговския дефицит. Всички знаем, че страната ни е изостанала по отношение на инфраструктурата и именно сега е моментът да се работи в тази насока. Тук можем да отбележим и връзката с инфлацията. Ако през изминалите две години в условията на растящи цени бяха реализирани някои от големите проекти, те щяха допълнително да засилят тези процеси. Обратно, сега в условията на дефлация и спад в потреблението на домакинствата увеличаването на публичните инвестиции ще окаже положително влияние.


*пред радио "Дойче веле"

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stakmistikata
  *****
  Неутрално

  да му се чуди човек отде иде този ръст в БВП на услугите , Нешто май пак са пообъркали (понагласили) цифрите в НСИ-то. Хем в хотелите имало по-малко лиуде хем БВП-то в услугите растело...ццц, бай-ганио требе да знае

 2. 2 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Нормално! Нали излишъка отиде в потребление. Вече няма излишък и не виждам какво може да спре двуцифрените стойности на спада!

 3. 3 Профил на stakmistika
  *****
  Неутрално

  ne e normalno a e дебела опашата лъжа - спада е двуцуфрен

 4. 4 Профил на 50cent
  *****
  Неутрално

  Ииииху интересно развитие по темата дори и във в. Дневник. След "НСИ: Рецесията се ускорява", през "Рецесията в България се задълбочава" до сегашното "Спадът на българската икономика стигна 4.8% към края на юни". И тук вече се прокрадват положителни нотки. А някой да каже примерно че се сравнява с тримесечие от балона, т.е. нетипично раздут БВП? А някой да каже че въпреки всичко има ръст с Q2 на 2007? Да не говорим че спада е съпоставим с процента на инфлацията и по номинална стойност спада е към 118 млн.(по данни на НСИ) Май рецесията не се задълбочава наистина, а? До авторите
  "отрицателен спад"=на ръст...

 5. 5 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  До #4
  Ако забелязваш данните за БВП са от април-юни. Следователно от динамиката на тези данни няма как да се направи извод дали рецесията се задълбочава (СЕГА през АВГУСТ). Още повече от тези данни не може да се направи прогноза за бъдещето. Има водещи индикатори, като борсови индекси, поръчки, потребителско доверие, и т.н, които имат отношение към бъдещето, а не към миналото.
  Както виждаш нивото във форума не е високо и журналистите максимално опростяват нещата, за да е по-лесно смилаемо.
  Да не говорим, че тези числа нямат практическо значение. Най-вероятно БВП през 2009 ще е колкото през 2007, което е пак повече от колкото през 2006 и значително повече от 2005.
  Статистиката е неутрална, всичко зависи от отправната точка и интерпретацията на данните. Безработицата е пак по-ниска от колкото е била през да кажем 2006. Реално погледнато сега сме по-богати от 2006. Но тогава бяхме убедени, че икономиката е в добро състояние и расте, докато сега всички се вайкаме. Каквото и да напишеш и кажеш оплаквачките от синдикатите и работодателските организации ще искат политика, която да благоприятства интересите им.

 6. 6 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  до 5ти
  За по лесно що не вземем за база 1945 година ....
  Относно прогнозата за бъдещето, емииии вече и некои банкови експерти откриха топлата вода:" Тъй като валутният борд не позволява провеждането на активна парична политика, пренастройването на българската икономика към изменените глобални условия може да се извърши единствено чрез свиване на вътрешното търсене.

  Анализаторите на Юробанк считат, че в случая на България тежките последици от световната криза и натрупаният преди това значителен икономически дисбаланс налагат значителна пренастройка, което води до заключението, че последващото свиване на икономическата активност ще бъде по-сериозно от първоначалните предвиждания."


 7. 7 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  Пропуснах да го преведа на "нивото на форума" ,ако номер 5 се нуждае -моля,.

 8. 8 Профил на В.Д.
  *****
  Разстроено

  .."заради спад в притока на инвестиции ... и стагнация в потреблението на домакинствата."
  Ами кой ще инвестира или предприема нещо, след като пирамидите (банките) му предлагат 10-12%?
  Парите стоят в трезорите и няма движение.
  Банките стопират икономиката.Необходима е спешна държавна и законодателна промяна, може би.Процесът е локален и вероятно политически.

 9. 9 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Как да има движение като ти предлагат 15% годишна лихва при кредит? Кой луд човек тегли такива кредити? Никой.... да си седят на парите като патки на яйца и да цъкат колко била зле икономиката!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 10. 10 Профил на ?!
  *****
  Весело

  До сметката #6 и #7,
  е пич щом експертите казват така ще е. Те всичко познаха досега.
  Ако искаш да докажеш колко е хубав социализма и как свободната икономика за нищо не става, може и 1945 да избереш за база. Както вече казах всичко зависи от политиката, която се опитваш да прокараш.

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Различните модели и различните рецепти или съпоставителен анализ на ситуацията в Румъния и България. Политики на МВФ и национални политики.

  Бюджетен дефицит в БГ към 30.06 2009 - няма
  Бюджетен дефицит в Румъния към 30.06.2009 - 7% от БВП

  Публичен дълг
  България - 4.7 млрд долара, което е около 18% от БВП
  Румъния - 35 млрд долара - 23% от БВП

  Безработица
  България - 7%
  Румъния 6.3%

  БВП на глава от населението по данни на СБ за 2007 г.
  България - 11 298 $
  Румъния - 11 394 $

  Средна работна заплата
  България - 295 евро
  Румъния - 320 евро

  Спад на БВП за 2009
  България - първо тримесечие 3.5%, второ 4.8% на годишна база
  Румъния - първо тримесечие 7.6%, второ 8.8% на годишна база

  Ръст на заплатите
  България - ръст с 4.4%
  Румъния - ръст с 8.3%

  Необходимост от външно кредитиране за поддържане на курса на националните валути и макроикономическата стабилност.
  България - няма.
  Румъния - договорен кредит с МВФ в размер на 20 млрд. долара

  Правейки този съпоставетелен анализ, задавам въпрос на знаещите катастрофици във форума. Защо, след като очевидно България е в по-добра икономическа кондиция от Румъния, заплатите в съседната страна растат по-бързо, а безработицата остава по-ниска?

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на финансист
  *****
  Неутрално

  Незначителна рецесия в икономиката, която е в рамките на грешката за определянето на този икономически показател. Стагнация в потреблението поради дефлация в цените на основните стоки. Всичко това е вярно, но статистическите данни не са представителни за състоянието на икономиката. Биха ли могли работещите в НСИ да обяснят как се определя БВП на страната? Понижаването на цените на стоките е факт, предизвикващ намаленото потребление. Намаляването на инвестициите няма нищо общо с БВП на страната. Произведеният продукт в страната се дължи на направените инвестиции разбира се, но не от всяка инвестиция се произвежда продукт. Каква инвестиция например би могла да бъде покупката на 1 000 автомобила от вносител или търговец на коли. Тези автомобили по никакъв начин не биха могли да увеличат БВП на страната.

 13. 13 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До номер 11:

  Последните данни за безработицата в Румъния в Евростат са от Март 2009 - 6.2%
  За този месец безработицата в България е 6.4%
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=teilm020&tableSelection=1&plugin=1

  Поначина, по който е поставен въпростът ти съдържа отговора си:

  "Защо, след като очевидно България е в по-добра икономическа кондиция от Румъния, заплатите в съседната страна растат по-бързо, а безработицата остава по-ниска?"

  Заплатите в Румъния растат по-бързо, защото са в по-лоша икономическа ситуация. Не съм сбъркал - точно това искам да кажа. Помисли върху самия показател за заплатите - среден доход на един зает. Това е равно на частното между общия доход и броя на наетите. Но ако доходът спада по-бавно от броя на наетите, то това означава, че средният доход расте.

  Това е в отговор на чесият въпрос как така сме в рецесия, а доходите растат.

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  финансист, обърнал си логиката. Твърдиш, че "Понижаването на цените на стоките е факт, предизвикващ намаленото потребление." Точно обратното е. Намаленото търсене(потребление) е факт, предизвикващ понижаването на цените на стоките. Намаляването на цените обаче си има своята граница, след която дефлацията предизвиква намаляване на икономическата активност, намаляване на БВП и рецесия. Явлението е познато е в икономическата литература като дефлационна спирала.
  В сайта на ИПИ може да намериш следното определение за БВП:
  Що е БВП?

  "Речникът по финанси на Греъм Банок и Уилям Мансър (The Penguin International Dictionary of Finance, Graham Bannock and William Manser, 1989, London) дава следното определение на брутен вътрешен продукт:

  Брутен вътрешен продукт (БВП)/Gross domestic product. Паричното изражение (по пазарни цени) на стоките и услугите, произведени в икономиката за определен период от време, обикновено година или тримесечие. Не се отчитат разходите за замяна на дълготрайни активи. Включени са само стоки за крайно потребление или инвестиции, тъй като стойността на междинните стоки, т.е. суровини и материали, се включени в цените на благата за крайно потребление. БВП се различава от брутен национален продукт (БНП) по изключването на дохода от инвестиции в чужбина. Съвкупните стойности на тези национални сметки могат да се измерят както по текущи цени, така и в реално изражение.

  Повече за методологичните проблеми при използването на БВП като статистически показател може да прочете в "Митове за БВП". "
  Линк към сайта на ИПИ: http://www.easibulgaria.org/bg/ikonomicheski-bukvar/ikonomicheski-bukvar/shto-e-bvp

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Анонимен, твърдението ти щеше да бъде абсолютно вярно, ако тази тенденция беше краткотрайна. Ръстът на заплатите в съседната нам страна обаче не е от вчера, а това вече говори за целенасочени държавни политики.
  Твърдението ти, че "Заплатите в Румъния растат по-бързо, защото са в по-лоша икономическа ситуация" е само твърдение. Твърдение с преобърната икономическа логика. Виж, ако беше казал, че точно ръстът на заплатите в съседна Румъния е предизвикал по-лошата икономическа ситуация, щях в известен смисъл да бъда съгласен. И още една макроикономическа информация, която съм пропуснал. Тази за инфлацията.
  Националната банка на Румъния (НБР) намали с 0.1 процентни пункта предвиждането си за инфлация за 2009 г . - от 4.4 на 4.3%, съобщи днес управителят й Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес.
  Прогнозите за България са за инфлация до края на годината между 0.8 и 1.2%

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на Сметката
  *****
  Неутрално

  до ?! 10 номер
  пич ,ти или не разбираш за какво става въпрос , или по-скоро ти е по-удобно да се правиш ,че не разбираш.
  очаквах такъв отговор за експертите -новото е ,че те просто открито най-после казват какви са двата варианта пред нашта икономика .Сега, кое по-малкото зло е въпрос на избор.

 17. 17 Профил на сметка
  *****
  Неутрално

  Графе,според теб има ли вариант при който тук ще видим дефлационна спирала?

 18. 18 Профил на сметка
  *****
  Неутрално

  "Темпът на рецесията щеше да е още по-голям без увеличението на разходите (10.9% ръст), за които предишното правителство беше силно критикувано,"
  то май тук е заровено кучето.

 19. 19 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 409 Весело

  Граф,

  Логиката ми за заплатите, съвсем не е обърната. Ако ти е направило впечатление, съкращенията от страна на бизнеса не са на менидърско ниво, а на наети от най-ниските етажи на корпоративната йерархия. Така се получава, че наетите като брой спадат по-бързо от доходите и така средният доход расте.

  Инфлацията е още един фактор, защото показателят "Среден доход" е номинална величина и е съвсъм естествено да расте по-бързо в страна с по-висока инфлация.

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  до 19
  Казах, мисля, че логиката ти ще бъде вярна, ако това което показва статистиката е за къс период на време. Съпоставяйки Румъния и България, се сблъскваме с диаметрално различни подходи в политиката по доходите, които дават съпоставими резултати. По скромното ми мнение, румънската е по-добра и полезна за румънците от българската. Доказателство за тезата ми е, че румънците живеят по-добре от нас и имат по-висок БВП...

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 409 Весело

  Граф,

  Абсолютно си в правото си да подкрепяш тяхната проинфлационна политика, базирана на девалвация на валутата им и големи бюджетни дефицити. Въпросът е, че доходите, които ти визираш са номинални величини, а когато се върнем към реалните виждаме следните данни, които ти си посочил:

  БВП на глава от населението по данни на СБ за 2007 г.
  България - 11 298 $
  Румъния - 11 394 $

  Това са данни, които се основават на така наречения паритет на покупателната способност - т.е. неутрализират разликите в ценовите равнища в двете страни. Данните за 2008 от МВФ са сходни:

  65 Romania 12,580
  66 Bulgaria 12,341

  Според мен кризата ще се отрази доста по-силно в Румъния и съответно те ще излезнат по-късно от нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK