Свиването на правителствените разходи може да донесе още по-голяма рецесия

Свиването на правителствените разходи може да донесе още по-голяма рецесия

© ДневникОчакваното рязко намаление на правителствените плащания до края на годината може да се пренесе негативно върху БВП. Такъв извод може да се направи от анализа на Тамара Бечева, финансов анализатор на инвестиционния посредник "Елана трейдинг", публикуван в блога на посредника.


В анализа си "Добри и лоши новини за растежа на българската икономика" анализаторът показва, точно държавните разходи през второто тримесечие на годината са предпазили икономиката ни от още по-голям спад - близо 6% на годишна база. Експресните данни на Националния статистически институт в понеделник показаха свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в размер 4.8 на сто.


Наблюдава се засилване на значението на правителствените разходи, чийто ръст през второто тримесечие оказа подкрепа на БВП. Държавните разходи растат с 10.9% на годишна база и в известна степен ограничават спада на БВП до 4.8%, се казва в блога на "Елана". Поради тази причина според него ще е от голямо значение каква политика на свиване на разходите ще бъде предприета.
В анализа си експертът на "Елана" отбелязва нарастващото значение на правителствените разходи в условията на криза. "През първото тримесечие колективното потребление има незначителен принос към изменението на БВП, но за периода април-юни достига 1.09%", пише в анализа.


В началото на месеца новото правителство реши бюджетните разходи да се свият с 1.156 млрд. лв.. Това ще стане чрез съкращаване с 15% на бюджетите на министерства, агенции, общини и др. за втората половина на годината в допълнение към задържаните 10% от планираните разходи за цялата 2009 г. Аргументът на кабинета беше, че страната ще излезе на бюджетен дефицит и това носи опасност за валутния борд на страната.


Няколко експерти обаче вече предупредиха, че това ще донесе още по-дълбока рецесия за страната. "Ако продължават да не се вземат мерки, следващите тримесечия ще продължат да носят отрицателни стойности за БВП. Нищо чудно да видим между 8 и 10 процента спад на икономиката. Това е много тежка криза и трудно ще излезем от нея. Ако дефлацията продължи, нищо добро не ни чака", коментира преди броени дни пред "Дневник" Величка Рангелова, д-р по икономика и бивш зам.-директор на НСИ.


*Статията е коригирана след първоначалното и публикуване.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на коколино
  *****
  Весело

  А сега де.Нали харчовете на предишните били лошо нещо.На кой да вярваш?

  Ако се окаже ,че наистина е така както пише този пореден експерт,какво ще мучи Би Би тогава?

 2. 2 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  за късопаметните да припомним, че тези дръпнаха с материала именно по времето на Станишев
  така че, по-кротко с изказванията и ПР-а от страна на Дневник
  голям плюс било, че държавата купила принтери по 1000 лв парчето... това ли са чаканите правителствени разходи, или ремонта по 2000 евро квадрата, на министерствата...
  много сте умни

 3. 3 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Ай сиктир с тия комунистически глупости вече! Значи - колкото повече правителството харчи от НАШИТЕ пари (защото правителството няма собствени пари, то разполага с парите на данъкоплатците) и ги "преразпределя" от нашите джобове в тези на Батковци, Братковци и прочее комунистчески лумпени, толкова по-добре за икономиката?!? А корабче в окото ми плува ли?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 4. 4 Профил на Evgeni
  *****
  Неутрално

  Не звучи особено аналитично споменатият аналитик. Това, че на макрониво данните показват "принос" за едно отделно тримесечие не означава, че трябва ей така да се харчи, за да се предотварти по-голям спад. Има значение за какво се харчи, имат ли мултипликационен ефект разходите за икономиката или просто потъват, както ставаше досега. Каква е алтернативната цена на тези разходи? Това ще проличи особено, когато се задълбочи дефицита, падне инвестиционния рейтинг на БГ и стане по-опасно и по-скъпо да се инвестира в БГ

 5. 5 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  така е трябва да има солидни държавни разходи за да се генерират работни места, НО:
  1. по-важна е ефективността на тези разходи
  2. най-хубавото е, че при добра работа на правителството това може да стане предимно с пари на ЕС. Таман ще са ни добре дошли

 6. 6 Профил на М-даа...
  *****
  Неутрално

  По логиката на другарите от милиционерската фирма Елана,
  увеличаването на правителствените харчове пък трябва да носи растеж...

 7. 7 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пълни глупости мотивирани от личен интерес.

 8. 8 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  Мда... тежка рецесия или заеми - изберете сами.
  А иначе да - учебникарската теза за ролята на публичните разходи при криза е вярна, ако тези разходи са смислени и имаш с какво да ги направиш. Точно заради безсмислените разходи на предишното правителство сме на този хал. Герберите почти нямат избор и вероятно ще се отиде на външно задлъжняване.
  Европейски пари, пари от приватизация и от подем в икономиката ще дойдат по-късно и ще служат за погасяване на заемите.

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Кой ли им вярва на тези пишман специалисти ?!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Весело

  Да! Ще донесе още по-голяма рецесия в тиквите на Анал-лизаторите и на фирмите на ДПС и БСП!

 11. 11 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Излиза че Станишев съвсем правилно го беше ударил" през просото" харчейки от хазната като за последно...
  Някой ден ще оценим икономическия му гений, и ще го молим да се върне, ама ще бъде късно.
  Тогава предполага се, Станишев ще ръководи просперираща фирма за бизнес със съветски униформи. Като се има предвид богатата му теоретична подготовка в това направление.

 12. 12 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази логика е твърде половинчата. Погледнато общо, който и да харчи - подпомага икономиката. В случай, че гражданите и фирмите харчат - също подпомагат. Обаче правителствените харчове имат две страни - набиране на средствата и разпределението. Докато източник на доходите на фирмите и на гражданите би трябвало да е положения труд и реализирана продукция, то средствата, с които разполага правителството, се набират от икономиката на страната, от бюджета на всяка фирма и на всеки гражданин чрез данъците, таксите. При валутен борд не се печатата пари. Това означава, че за да харчи повече, правителството трябва да събира повече от всеки от нас и да ги разпределя в икономиката. Може да вземе и заем, но той пак ще се връща с пари от всички граждани. При свиване на потреблението спадат косвените данъци. При замразяване на заплатите и при съкращения - спадат приходите от данъци върху доходите. При свиване на производството и фирмените печалби - спадат приходите от данъци и такси върху печалбата и дейностите. Та конкретно за бюджетните разходи - цифрите за влиянието им върху икономиката са съвсем верни. Логиката за ефекта им върху икономиката не е точна, защото прилагането й би означавало изсмукване на средства от фирмите и домакинствата, за да се харчат от държавата и общините по порочни засега практики. Това всъщност би представлявало ограбване на труда, който формира доходите на гражданите и печалбите на фирмите. Затова държавата да харчи колкото е длъжна по Конституция - да осигурява социалния минимум, здравето, условията за живот. Оттам нататък харчовете са работа на гражданите и фирмите.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 13. 13 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  п.п. към 12.
  Затова държавата да харчи колкото е длъжна по Конституция - да осигурява социалния минимум, здравето, условията за живот,образование, сигурност и безопасност на гражданите. Оттам нататък харчовете са работа на гражданите и фирмите.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 14. 14 Профил на Леко изнервен
  *****
  Неутрално

  нема страшно коко)

  бат бойко не пада на граб) само на герб;0))
  както с управителя на БНБ ще стане
  първо крича великои вожд, че ще сменя управителя) пак ония кат си трашна оставката бойко барзо го пое...както се казва и сега го издига пак) един вид да не са те аз да съм)

  ама имам направо перверззни очаквания как ще почне да обеснява, видите ли Серго бил харчил в полза роду)
  мамууу купон

 15. 15 Профил на Лаик
  *****
  Неутрално

  Независимо от тук ругаещите "експерти", авторът е прав- "точно държавните разходи през второто тримесечие на годината са предпазили икономиката ни от още по-голям спад - близо 6% на годишна база". Дяволът е в детайлите- как са структурирани тези разходи!

 16. 16 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  прав е Евгени!
  има голямо значение в какви проекти се инвестират пари от бюджета...
  правителствени харчове от 800 млн. евро за АЕЦ Белене няма да вкарат 800 млн. евро в българската икономика.

  и тия мекушави и алчни инвеститорчета от Елана-мелана и останалите измамнически посредници да не дават интервюта, съвети и дори да спрат да правят анализи.

  жалко, че нямаме система и статистика, с която да записваме и следим сбъдването на прогнозите на българските псевдо-инвеститори...

  още помня думите на Камен Колчев от Елана... за постоянното достигане на дъното на БФБ или на недвижимите имоти... некадърници!

  РЕФОРМИ !
 17. 17 Профил на Див и Бесен
  *****
  Неутрално

  Растежът трябва да дойде от частния сектор. Растеж, финансиран от държавата, е комунизъм.

 18. 18 Профил на Майтап
  *****
  Неутрално

  За да харчи държавата, трябва да има пари за харчене. В настоящата ситуация Станишев изхарчи всичко, което можеше и набута договори за харчове за години напред. Така че сегашният кабинет може само да орязва разходи и да търси приходи. Когато няма пари, не трябва да се харчи за глупости.

 19. 19 Профил на Леко изнервен
  *****
  Неутрално

  див)

  както излиза сега американците откриват комунизма))
  що пачки изиспаха и продалжават да изсипват....от държавата ))
  така си е като се замисля
  щом америка го прави си е супер щом българия го прави...винаги се намират удобни копелета готови да .....бъдат използвани))

 20. 20 Профил на spokoen
  *****
  Неутрално

  егати лъжливата статистика на НСИ - и транспотра бележи срив както и туризма и недвижимите имоти а спад има и в комуникациите, да не говорим в търговията. много чудно как биха обяснили ръста в услугите в БВП. новото правителство е време да ги стеген в НСИ иначе са си като в комунизма

 21. 21 Профил на ikonomika - realna
  *****
  Неутрално

  спада е минимум 15% в БВП и спада почна още от третот тримесечие на 2008 но бе прикриван от комунягите и ндсв и дпс

 22. 22 Профил на stakmistikata
  *****
  Неутрално

  от тук няма на къде да спадаме много, но ще стане малко по-лошо преди да стане малко по добре

 23. 23 Профил на Див и Бесен
  *****
  Неутрално

  @ леко изнервен:

  Америка е водещата икономика в света. Нея винаги ще се намери някой, който ще е готов да я финансира със или без покритие. и въпреки това, американците пак виждат, че така не може да продължава.

  в България ситуацията е друга. в България пари няма, а лудите, които са готови да рискуват да си закопаят парите тук са малко. а с корупцията си го правим още по-трудно, защото чуждите инвеститори си мислят, че не може да влязат по нормалния начин и да спечелят (и са прави).

  така че, не се учудвай на ситуацията, че в америка е различно.

  а погледнато в перспектива, България имаше капитали, които комунистите окрадоха. завзеха икономическата власт, инвестираха и опазиха каквото можаха. сега България е в Европа и комунистическите лидери имат интерес в България да няма конкурентни капитали от свободния свят, които да им крадат удобните бизнес позиции.

 24. 24 Профил на Див и Бесен
  *****
  Неутрално

  @ леко изнервен:

  Америка е водещата икономика в света. Нея винаги ще се намери някой, който ще е готов да я финансира със или без покритие. и въпреки това, американците пак виждат, че така не може да продължава.

  в България ситуацията е друга. в България пари няма, а лудите, които са готови да рискуват да си закопаят парите тук са малко. а с корупцията си го правим още по-трудно, защото чуждите инвеститори си мислят, че не може да влязат по нормалния начин и да спечелят (и са прави).

  така че, не се учудвай на ситуацията, че в америка е различно.

  а погледнато в перспектива, България имаше капитали, които комунистите окрадоха. завзеха икономическата власт, инвестираха и опазиха каквото можаха. сега България е в Европа и комунистическите лидери имат интерес в България да няма конкурентни капитали от свободния свят, които да им крадат удобните бизнес позиции.

 25. 25 Профил на humbolt
  *****
  Весело

  Браво на този "анализатор"! Всичко е много просто. Държавата прави ДДС-то 99% и след 6 месеца останалите живи ще са излезли от кризата. Другите също...

 26. 26 Профил на Леко изнервен
  *****
  Неутрално

  див) братко мой от дивите макови полета)
  ша ти го кажа така)))

  говори ли си две курви
  едната пита другата: нали ги мразеше ниските, дебелите и потни маже с малки пишки?
  другата курва отговаря: да ама тои е толкова грижовен и мил и така ме затрупва с подаръци, че не ми се налага да му гледам хуя, че и него не виждам само се навеждам да си зема поредния подарък и оп...тои свършил))

  та такива ми ти работи дивчо))
  двойния стандарт си е двоен)
  сичко зависи кои те работи и на кого свириш само той е добрият) сички други са лоши...щот не ти дават нищо)

  това с комунизма и комунистическите лидери маи се поизтарка мисля)) и с дс сащо)
  защо ли имам усещането, че и след 100 години пак ще има такива кат теб да тарсят вината другаде и ще си търсят .....идоли

 27. 27 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Ако се ИНВЕСТИРА по интелигентен на4ин, ще има полза,а и рецесията няма да расте.Има ли работа за хората, хазната ще полу4ава данъци .Но ако се купуват,както писаха, златни оборудвания, /по социалисти4еската мегаломания/ пак ще я закъсаме.
  Златни принтери !!! А аз не знаех, 4е има таквиз.
  Хе-хе! Фукливи социалисти! Ганювци!!!

 28. 28 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  Леко изнервен, няма двоен стандарт. Големите икономики могат да печатат пари, ние не можем. И не можем НЕ защото сме във валутен борд. Във валутен борд сме защото не можем (и не бива) да печатаме пари. Големите икономики печатат пари, защото имат огромни реални активи и потенциал, на който може да се разчита в бъдеще.

 29. 29 Профил на Leko iznerven
  *****
  Неутрално

  прав си не можем и не трябва
  по вапроса с реалните активи на големите икономики) мисля сме във финансова криза точно по повод такива "реални" активи може и да греша знам ли

  лошото е, че точно сега ни трябваше интелигентен премиер и парламент от значещи личности, а не пожарникар и хора дето никои от никаде не ги знае. жалко наистина.

  замислих се за нещо......един глупак и подредствен човек дали би искал около себе си да има интелигентни хора или ще се обгради с идиоти?

  като гледам чистките.....жална ни майка един вид)
  бордо може и да ги изчакаме ама мисля нема да устискаме 4 бойкови години

 30. 30 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  леко изнервен, няма актив, който не може да не бъде надценен - дори златото Такива са правилата на играта. Нито е първата криза нито ще е последната...
  А за чистките, екипите, може да си прав, но е рано да се каже.

 31. 31 Профил на модерация
  *****
  Неутрално

  дивотията в Бг е голяма, а под икономика се разбира заеми и лъскави коли.

 32. 32 Профил на steve
  *****
  Неутрално

  Икономията е майка на мизерията.
  Правителството на Станишев харчеше,
  но и правеше пари.Пари не се правят с
  краставици,домати и с икономии,пари
  се правят с големи проекти,мащабни
  инвестиции,преструктуиран на дълга,
  добри заплати и .....харчене.Народа спре
  ли да харчи и стисне парите,рецесията
  ви чука на вратата.При Станишев заплатите
  и пенсиите се вдигнаха в пъти,икономиката
  имаше впечатляващ ръст,голями инвестиции.
  въртяха се пари.Сега се преследват и громят
  лошите,интервютата и популизма върви с
  пълна сила,като че ли изборите ще са утре.
  Това гъделичка "материала" но няма да е
  за дълго.въпрос на време е кога ще започне
  отрезвяването.Та съвета ми към Борисов е:
  НЕ ПРАВИ ИКОНОМИИ А ГЛЕДАЙ ДА ИЗКАРАш
  ПОВЕчЕ ПАРИ...

 33. 33 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  steve браво бе момче явно си човак със замах.
  Обаче парите ги прави бизнеса, а той в момента го е позакъсал.
  Държавата може да "прави пари" като повиши събираемоста на съществуващите данъци и такси (или да ги промени в една или друга посока) Но рържавата може и да прави икономии в смисъл на ефективност на разходите.
  Хората по-горе ти го казаха: Парите за ремонта на МРРБ или за самолетите не стумулират вътрешното търсене. Само наливат тлъсти комисионни в ограничен брой джобове.
  Ще ни трябват пари обаче за съфинансиране на магистралите и маса други инфраструктурни обекти - там да! Никакви колебания в харченето.. е то и контролът ще е в ЕС

 34. 34 Профил на Сега
  *****
  Любопитно

  Новото правителство планира да замрази основните социални плащания до края на мандата си. Това е записано в проект за фискалната рамка до 2013 г., с който "Сега" разполага. Според него пенсиите няма да се увеличават догодина, минималната заплата остава 240 лв. за 4 години

 35. 35 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Новото правителство планира да замрази основните социални плащания до края на мандата си. Това е записано в проект за фискалната рамка до 2013 г., с който "Сега" разполага. Според него пенсиите няма да се увеличават догодина, минималната заплата остава 240 лв. за 4 години

 36. 36 Профил на Taka e
  *****
  Неутрално

  Ами то много хубаво правителството да харчи, ама предишното като издумка всичко и остави хазната на червено какво да правим? Като сме траяли толкова години комунисти на власт, а не сме успели да ги изринем навреме, сега ще стягаме халката.

 37. 37 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  Драмата на предишното управление беше не в това че мнооого се крадеше, а в това, че нищо не се създаде.
  Гадовете извадиха изумителен късмет да управляват в условията на световен икономически подем подсилен от присъединяването на България към ЕС. Те трябва да бъдат съдени за пропуснати ползи, а не да ми се фукат с колко порасли пенсиите и заплатите. И събираемостта на даниците се повиши не задади намалените данъци, а заради кредитния бум. Граждани и фирми се втурнаха да си изсветляват доходите за да теглят кредити.

 38. 38 Профил на Valio Euroto
  *****
  Неутрално

  тези задълбочени анализи да ги говори на зълва ми от Долен Дъбник. За такива статии се плаща.

 39. 39 Профил на opa
  *****
  Неутрално

  Нещо не схващам логиката на тая госпожа. Нали сме в затворена система (валутен борд)? Тия пари все ще се въртят в икономиката. Доколкото разбирам един начин по който правителствата стимулират икономиките, е чрез харчене на ВЪНШНИ пари (1) напечатани или (2) заеми => инфлация и/или обезценка на валутата. Това е пътят които избраха Полша (20-30% обезценка, но 0% спад) и други страни - Англия се набута със заеми до .....

  Или греша? Някой по-разбиращ може ли да ме светне????

 40. 40 Профил на 56
  *****
  Весело
 41. 41 Профил на 56
  *****
  Весело

  Фиксална VS. Монетарна политика

 42. 42 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  Комунетата пак са се НАПЪНАЛИ ДА ДОКАЗВАТ, че трябва да се ХАРЧАТ ДЪРЖАВНИ ПАРИ за да се вдигне БВП!!!

  Браво!

  Някой да е очаквал друго от тях???
  Според комунетата САМО ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ПРАВИ ИКОНОМИКА!!! Никой друг!
  И понеже обикновено на държавата й е трудно - ДА ДАВА ПАРИТЕ НА ПОСРЕДНИЦИ като ЕЛАНА! А пък те си "знаят работата"!!!

  ЛАПКАНИЦА, както казва ББ!!!

 43. 43 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Само дето държавата вече нема паре и начините, по които може да харчи са заеми и печатница. Кредит нема, а за печатницата има борд.

  По-добре криза, отколкото Виденовден

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 44 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Генерално това е така! Но не и в България, където държавните разходи в голямата си част са пилеене на пари, а не потребление.За справка за изхарчени близо 5 милярда ударно имаме близо 5% спад. Ефекта за икономика като българската е минимален. Само дето стопихме резерва.

 45. 45 Профил на Давайзен Банкасъ
  Давайзен Банкасъ
  Рейтинг: Неутрално

  Тази новина в съзвучие със снимката направо изби рибата! Толко много празни бирени каси, старото правителство добре се се справяло с опустошаването им
  Вече няма да се чудя къде са насочени правителствените разходи

  VW sucks!
 46. 46 Профил на SPAM ROBOT
  *****
  Неутрално

  Статистиците никога не са били добри в прогнозите, защото говорят за неща, които ще се случат в бъдеще, докато в същото време се взират в миналото. В същността си статистиката изглажда големите отклонения и осреднява. И вечната мантра е "...ако нещата продължават по същия начин..., ако влиянието на факторите не се промени..."
  Да ама всичко се променя, те просто вървят след събитията и им намират обяснения постериори. За мен статистиката е доста полезна наука в областта на природните науки, където няма големи девиации- химия, биология, физика. Но статистика в областта на икономиката особено в периоди на голяма несигурсност, резултатите са доста съмнителни.
  Статистиката например не отчита прогреса и иновациите. Един статистик през 90 те не би могъл да заключи, след 10 години мобилните комуникации и интернет драстично ще намалят разходите за правене на бизнес. Един статистик не би могъл да предвиди откриването на колелото или бензиновия двигател или компютрите.
  Ще ме прощават господата експерти ама прогресът идва от хора, които работят и правят иновации, въпреки апокалиптичните предсказания на разните там експерти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK