Бойко Борисов обяви новия шеф на АЕЦ "Козлодуй"

Бойко Борисов обяви новия шеф на АЕЦ "Козлодуй"

© Anelia NikolovaНай-вероятно новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде Димитър Ангелов, който досега е бил главен инженер на 5-и и 6-и блок в централата. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на хипермаркет "Баумакс" в София.


Досегашният шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов подаде оставка в "Българския енергиен холдинг".

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на щат
  *****
  Неутрално

  Те така стоят нещата - всеки иска да е в щата..

 2. 2 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  Леле-е-е-е!!!!
  Ако НОВИЯТ ДИРЕКТОР СЕ РАЗРОВИ КАКВО ГОРИВО Е ИЗПОЛЗВАНО В Козлодуй - ще лъснат МЕНТАЦИ ЗА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ!!!

  Браво Бойко! Умен ход!
  Точно ПРЕДИ НАТИСКА ОТ МОСКВА на тема АЕЦ БЕЛЕНЕ им избиваш ОСНОВНОТО ОРЪЖИЕ ЗА "поставяне на колене"!!!

  Само така! ДРЪЖ ЗДРАВО!!!
  И НЕ ОТПУСКАЙ ХВАТКАТА!!!

 3. 3 Профил на ОТ
  *****
  Неутрално

  ОТ АЕЦ ДО АЕЦ Е СОМО ВОСЪК НА КОНЕЦ ТОВА ВАЖИ И ЗА НОВИЯТ ДИРЕКТОР!!!!!!!!!!!!!!!

 4. 4 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Точно така ! бой по енергийната мафия в БГ - браво !

 5. 5 Профил на шеф на АЕЦ
  *****
  Неутрално

  Работата му е добра - нищо не работи

 6. 6 Профил на sw
  *****
  Неутрално

  Сега е наред Георги Котев - ядреният от АЕЦ-Козлодуй, осмелил се да говори публично за далаверите на Генов с ядреното гориво.
  http://e-vestnik.bg/tag/%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9

 7. 7 Профил на Георги Котев
  *****
  Неутрално

  "Руските енергйни монополисти ли командват парада в България?"

  http://e-vestnik.bg/5342

 8. 8 Профил на Питам
  *****
  Неутрално

  Жената на Георги Кадиев ще продължи ли да продава ток от АЕЦ? А данъка върху хазарта няма ли да се вдигне та да тръгне далаверата на Кадиев, който има фирма за интернет залагания?

 9. 9 Профил на да живей
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов е новият Тодор Живков!

 10. 10 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  Кадийчето се прави на вода ненапита- да разровят фирмата на жена му !
  Орешареца се усети навреме и правилно го изгони този тарикат.

 11. 11 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Нашия комунист е по добър от вашия комунист,за това,той ще е шефа........................отсече Бойко

 12. 12 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Бойко Борисов тук вече се одупи на руските мутри,ще му скъсат задника

 13. 13 Профил на Иво Инджев
  *****
  Неутрално

  "Русия няма да се откаже от енергийните си проекти в България без бой(ко)"
  ............................................
  ..........................
  А положението вече е неудържимо: след руските медии, руски политици вече започнаха да се обаждат с предупреждения към новото правителство в София да не посяга на руските енергийни проекти в България. Първи сондира почвата депутатът от Думата, председател от руска страна на руско-българския обществен комитет ( каквото и да значи това). В интервю за БНР той категорично заяви в Москва, че Русия няма да се откаже от проектите СИ в България.

  Че ще има ескалация на този фронт, няма съмнение. Ще го удържи ли новата ни власт?"
  http://ivo.bg/

 14. 14 Профил на Демократ
  *****
  Неутрално

  Димитър Ангелов е човек на БСП и в никой случай не на ГЕРБ. Впрочем, не е ли несериозно да обявяваш шеф на атомна централа при откриване на хипермаркет?

 15. 15 Профил на до Борисов
  *****
  Неутрално

  От трънта на глог..... това потвърждава енергийната мафия... БОРИСОВ НЕ ГО ДОПУСКАЙ!

 16. 16 Профил на КОЙ ЛАПА ДО СЕГА...
  *****
  Неутрално

  КОЙ ЛАПА ДО СЕГА... 24 август 2009
  Борис Пеков - МАРИОНЕТКА НА ГАЛИНА ТОШЕВА

  Председател на СД

  Борис Пеков има магистърска степен по Топло- и ядрена енергетика от Техническия университет в София. Той има 30-годишен опит в енергийния сектор в България като е заемал експертни и ръководни длъжности в Атомноенергоремонт, Агенция по ядрено регулиране, НЕК ЕАД, Министерство на икономиката и енергетиката. От
  2006 г. г-н Пеков е Изпълнителен директор на ДП „Радиоактивни отпадъци”, а от м. януари 2009 г. е член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД и негов Председател.

  Тенчо Попов НДСВ

  Заместник председател на СД

  Тенчо Попов има образователна степен по Международни икономически отношения и редица специализации по мениджмънт, финансов контрол, европейско право в Англия и Австрия. Г-н Попов има повече от 10 години управленски опит в областта на енергетиката и държавната администрация – бил е Директор „Икономика и финанси” в АЕЦ Козлодуй, а в последствие и главен секретар в Министерство на финансите, където е управлявал бюджета и изпълнението на проектите по програма ФАР. От м. януари 2009 г. Тенчо Попов е член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД и негов заместник - председател.

  Галина Тошева Р.ОВЧ. БСП

  Член на СД и Изпълнителен директор

  Галина Тошева е завършила “Индустриален мениджмънт“ в Техническия университет в София, специализирала е енергиен мениджмънт в Япония и публични финанси в Германия. Тя има повече от 10 години опит в енергийния сектор. Последователно е заемала различни експертни и ръководни позиции в областта на финансите и управление на проекти, енергийни пазари и преструктуриране, енергийна стратегия, както в Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, така и в АЕЦ Козлодуй. От 2002 г. г-жа Тошева работи в Министерството на икономиката и енергетиката като директор “Енергийни пазари и преструктуриране“. Заема поста на Заместник-министър на икономиката и енергетиката през 2006 г. с ресор енергийна стратегия, сигурност на енергоснабдяването, енергийни пазари и преструктуриране и енергийни проекти. От създаването на БЕХ ЕАД през м. септември 2008 г., г-жа Тошева го ръководи, като до м. януари 2009 г. съвместява длъжността и на заместник-министър.

  Димитър Гогов Р. ОВЧ. БСП С. СТАН.

  Член на СД

  Димитър Гогов има магистърска степен по Икономическа география от Софийския университет и редица специализации в областта на природния газ в България и Холандия. Той има повече от 10 години опит в областта на енергетиката, който включват експертна работа в областта на продажбите в “Булгаргаз” ЕАД и ръководство на Икономическото управление на компанията. От 2007 г. г-н Гогов е Изпълнителен директор на “Булгаргаз” ЕАД, а от
  м. януари 2009 г. - член на Съвета на директорите на БЕХ EAД.

  Димитър Димитров ДПС! ДПС! ДПС!

  Член на СД

  Димитър Димитров има магистърска степен по Счетоводство и контрол. Опитът му в областта на финансите и енергетиката обхваща повече от 15 години. През последните 10 години трудовият му стаж е свързан с “Булгаргаз” ЕАД и “Булгартел” ЕАД. Заемал е позициите Главен счетоводител, Началник управление „Финансово счетоводно”. Той е Председател на Съвета на директорите на “Булгартел” ЕАД и на “Булгаргаз” ЕАД. От създаването на БЕХ ЕАД през м. септември 2008 г. е Началник управление „Финансово счетоводство” и Главен счетоводител на Холдинга, а от
  м. януари 2009 г. е член на Съвета на директорите.

  ДО КОГА ????

 17. 17 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално

  Виждате ли как ББ им намери цаката? Член на НЕХ си подава сам оставката и не му се изплащат баслословни компенсации.
  Браво Бойко!

 18. 18 Профил на AEC
  *****
  Неутрално

  Голям късмет изкара този Генов, чудя се досега как с техните далавери и мафиотщини не гръмнаха централата.Да не чува дявола.
  Щото руснаците от небрежност и мързел си гръмнаха най-големия ВЕЦ в Сибир, и Русия.
  Не можеш само да получаваш без да даваш.Идва един ден когато става страшно и се питаме, ама защо така стана?

 19. 19 Профил на Y- ту
  *****
  Неутрално

  Браво Бате Бойко , все така , бой по чугунените крадливи глави...с теб сме !!!!!!!!!!!!!!!

 20. 20 Профил на за промяната
  *****
  Разстроено

  Знаете ли, по-страшното е, че след тези хора, които си отиват не остават подготвени кадри. Няма млади хора, които да имат желание, знания и да са добре обучени да ръководят такова огромно предприятие като АЕЦ. Специалистите и кадърните хора се броят на пръсти, а желаещите действително да работят са много малко. АЕЦ за съжаление се превърна в социално предприятие напоследък, а младите хора израснали в града бягат навън - в чужбина, в столицата.
  Генов, Ангелов и малкото останали след тях освен, че са хора със стаж, поне знаят и разбират от атомна енегетика и проблемите свързани с експлоатацията на атомни блокове. Какво обаче ще правим след 4-5 години? Мислете отсега, защото кадър от такъв мащаб не се изгражда за година-две.

 21. 21 Профил на Георги Котев
  *****
  Неутрално

  Предлагам на Вашето Внимание един от материалите, свързан с корупционните практики в АЕЦ Козлодуй, които изпратих на ДАНС преди повече от година, касаеща директно лицето Димитър Анегелов. Резултата го виждате сега - шеф на централата!!! Ужас! Бойко Борисов се бори с корупцията!? Ето и самият материал:
  Колкото повече се краде, толкова повече се краде - Доказателсво №14

  В този материал ще разкажа, на кратко, сагата на т.нар. “Договор за консултантски услуги”, между АЕЦ Козлодуй и РНЦ “Курчатовски институт”. По въпроса съм изпратил минимум два материала до ДАНС, така че те (материалите) сега и ще ми помогнат да възстановя картината на поредната схема за източване на централата. Причината да изпратя тези неща на ДАНС беше факта, че аз вече работех с тях по корупцинни схеми в АЕЦ–а, а също така и неудържимото желание на прекият ми ръководител да ме включи в процедурата по подготовката на този договор. Второто и беше причината поради която се обадих в ДАНС, с молба за съвет, да ходя или не на тръжната процедура (в противен случай щях да си “организирам” болнични или отпуск). 2-3 часа след това ми се обади агента с когото контактувах за да ме посъветва да не отсъствам, а да запиша грижливо и им изпратя, това което ще видя по време на процедурата. Речено – сторено. Ето и материалът който им подготвих и изпратих, със съкращения:

  “Доклад, за проведена тръжна процедура, за възлагане на обществена поръчка чрез процедура на договаряне без обявление с РНЦ (Руски Научен Център) “Курчатовски институт”, Русия с обект: “Инженерно-консултантски услуги с предаване на опит и знания по научно-техническа поддръжка при осъществяването на експлоатацията на блокове 5 и 6”. Зад толкова сложното име на подготвяния договор стои много по-проста схема, а именно: ние (физиците от АЕЦ Козлодуй) пресмятаме определен обем неутронно-физични характеристики и ги изпращаме на руснаците за „проверка” и одобрение. Тази схема ние наричаме „съгласуване на схемите за презареждане на реакторите със гориво”. Тя действаше под друга форма и начин на реализиране от началото на пускането и на двата блока 5 и 6 и заслужено беше прекратена през 1997-ма година, защото вече бяхме натрупали необходимите знания и опит и беше безсмислено да продължаваме да даваме пари за нищо. И така близа 10 години, когато през месец май 2006 се сключва договор за т.нар. консултантски услуги, т.е. предшественика на сега подготвяния. Само че за 18-те месеца на своето действие той не само не свърши нищо полезно за АЕЦ Козлодуй, а точно обратното. По-надолу в материала става ясно какво имам предвид.

  Още в процеса на подготовката на комисията председателя Ангелов (Директор на блокове 5 и 6) не искаше да ме включва в нея, като член, а беше предпочел друг „послушник” (като Каменов) – колегата Иво Наев, но Каменов се постара да направи каквото е необходимо за да остана аз в титулярния състав. Истината е, че Иво Наев няма отношение към обсъжданата тема, но Ангелов това не го интересува, а свръх старанието на Каменов беше и основния повод да се разтревожа и да се обърна към вас (ДАНС) за помощ. Изхождам от цялостната роля на Красимир Каменов към подобни схеми, през последните две и половина години.

  От руска страна на срещата дойдоха Константин Борисович Косоуров, на длъжност Директор на ИЯР (Институт за Ядрени Реактори), в РНЦ КИ и Владимир Корнеев, с неустановен статут, с последващи уточнения, че в момента се оформя да постъпва на работа в РНЦ КИ. Срещата беше открита от председателя Димитър Ангелов с “шегичка”, че ние търпим загуби по руска вина, на което Косоуров му отговори, също с “шегичка”, че до колкото той знаел нещата стоят точно обратно – ние извличаме печалба от неочаквано удължените горивни кампании (една горивна кампания на даден реактор представлява времето на неговата работа, между две поредни презареждания с ядрено гориво). В основата на тези “шегички” е най-сериозния проблем, свързан с експлоатацията на ядреното гориво, през последната година, а именно, драстичното разминаване между прогнозните продължителности на горивните кампании и на двата блока, от реалните такива. (Казано иначе, според паспорта на компютърната програма БИПР-7А (част от програмния комплекс КАСКАД), лицензирана от руския аналог на нашата АЯР, допустимата грешка при определянето на продължителността на дадена горивна кампания не трябва да превишава 3%, докато реалното разминаване и на двата блока през миналата година беше около и над 6 %, а и през настоящата година се очертава същата тенденция на нарастване. Макар и да е вярно, че разминаването е в наша полза, но то е недопустимо по много причини и би следвало отдавна да е предизвикало остра реакция от наша към руската страна за откриването и решаването на проблема, в това число и в рамките на досега действащия аналогичен договор от май 2006 година. На практика става точно обратното – “шегички”. По нататък Ангелов уточни, че заради разминаванията в кампаниите, АЯР отказва да даде разрешение за работа на по-високо ниво на регулиращата група, което от своя страна също води до икономически ефект от удължаването на кампаниите с около 2-3 денонощия. На което руснака му отговори с въпрос: за кое ниво на регулиращата група става въпрос, за истинското или за това което показват приборите? Така поставен въпроса подсказва и за още един висящ и нерешен проблем, за реалната и отчитаната височина на работната (регулираща) група, на който обаче сега няма да се спирам. Неусетно, след тези разменени закачки, някак си небрежно от руснаците беше поставен въпроса за начина на разплащане, така че да не се наложи парите от АЕЦ веднъж да заминат за Русия, а после част от тях да се връщат в България, за да може РНЦ КИ да се разплати с българският си под-изпълнител “Енемона” АД. Така те се стремели да избягнат неколкократното им облагане с данъци или нещо подобно. След известни консултации с юриста и търговеца се разбраха да се доуточнят по-късно, но по принцип проблема бил разрешим. (Понеже в досегашната си дейност, като физик – 17 години, никога не съм имал отношения с фирма “Енемона” в края на срещата попитах Ангелов, защо са били наети именно те за под-изпълнител, на което той отговори, че те ще оказват на руснаците организационни и логистични услуги, а не такива – свързани с основната тема на договора.)

  Последва отварянето на плика с офертата. Първоначално от него бяха извадени и раздадени за разглеждане части от техническата документация към офертата, като график за поетапното изпълнение на задачите, програма за качеството, разбивка на задачите по човекомесеци, предложения за изменения в текста на предишния договор, който ще послужи за основа на новия, след тези изменения и други такива, а съществената част – цената все още се намираше в по-малък неразпечатен плик. От така раздадените предварително материали стана ясно, че има увеличение на броя на бъдещите “задачи”, които руснаците ще трябва да изпълняват, респективно са се увеличили и човекомесеците, които ще трябва да се заплатят. Така ако в стария договор човекомесеците са били нещо средно около 11 – 12, то в новия те набъбват до около 29. Разбивката по задачи и човекомесеците за всяка една от тях (по новия договор) ще видите в протокола от заседанието на комисията, когато успея да се сдобия с него и ви го изпратя. Красимир Каменов си направи труда на базата на числата по стария договор да пресметне ориентировъчно колко би следвало да очакваме да е цената на новия и получи сума от приблизително 330 000 Евро (цената на стария договор беше 130 000 евро). През това време другите членове на комисията и руснаците обсъждаха някои направени предложения за промяна на текстове от стария договор спрямо новия. Основно те касаеха отказ от наша страна да им търсим отговорност, в случай на неизпълнение на техните задължения, а също така и ограничаването на правата ни за разпространение на получена от нас тяхна информация, в полза на трети страни. По-активно участие в тези дебати взеха Димитър Ангелов и колегите от търговския и правния отдели. Тези дебати отнеха около 30 минути и макар и да взеха да се “поизбистрят” някои тънкости продължиха да се доуточняват и “доизглаждат” и на следващия ден (петък 18.01.2008 г.), когато всъщност беше и подписан протоколът.

  Около 9:15 часа дойде време да се отвори и по-малкия плик с цената на офертата от руска страна. От наша страна предварително не беше говорено и обсъждано вариант за обща позиция по цената. Така, когато Ангелов извади офертата и я видя за известно време видимо загуби чувството си за хумор, което го мъчеше от сутринта и прие доста сериозен, да не кажа напрегнат вид. Бързо стана ясно, че руснаците предлагат да им платим за “безценния” труд сума в размер на 375 920 Евро. Той сравни новото предложение с копието от стария договор, т.е. със сумата по него и силно повдигна вежди и даже изпъшка. И на мен малко ми се сви стомаха, когато видях това число. Още повече, когато знам, че това са изцяло пари на вятъра. За да излязат от конфузната ситуация руснаците взеха да разказват как в такива случаи преминават техните преговори с китайците (от АЕЦ Тян Ван). Според техните думи двете страни излизали с конкретни първоначални числа и след известни пазарлъци и преговори в крайна сметка си стискали ръцете на нещо много близко до средното между първоначалните две. Само че ние нямахме подготвено число и не можехме да приложим “добрият” руско-китайски опит. В тази част от срещата основния диалог се водеше от Ангелов и Косоуров, като след първоначалното стряскане целта беше постепенно в разговора да се върне първоначалния шеговит тон или както нашия човек често повтаряше “в името на дружбата”. Засегнаха се теми от рода на стандарта на живот в Москва, цената на труда на млад специалист в РВН КИ, Ангелов и Корнеев си спомниха какви са им били заплатите по време на модернизацията на блокове 5 и 6, а сега били чувствително намалели. Някъде по средата на тези нови закачки Ангелов реши да оцени цената на един човекомесец по стария договор и да умножи получената сума по новия брой човекомесеци. Получи се число близо до 297 414 Евро. Тогава руснаците предложиха да се намери средноаритметичното между така получената сума и тяхната оферта. Така се получи “къдравото” число 336 667 Евро. За известно време, след постепенното завръщане на веселото и закачливо настроение изглежда главните герои от двете страни се съгласиха на така интересно получената сума да стане окончателна. В този момент колегите от търговския и правния отдели пак се сетиха за някои юридически и търговски тънкости по окончателните текстове на договора, сред които най-вече за мястото и ролята на фирма “Енемона” АД и как това да бъде отразено в текстовете. По този и други въпроси споровете продължиха и на следващата сутрин. Малко преди 10:00 часа, когато и трябваше да свърши срещата ни (за да освободим залата за друга среща) Корнеев предложи и Ангелов без особено съпротивление прие все пак окончателната сума по стойността на договора да не бъде такава “несимпатична” а да я закръглим на много по-добре изглеждащото число 340 020 Евро. Така това стана наистина окончателната сума, която на следващата сутрин беше записана в окончателния протокол за срещата.

  От тук на татък процедурата предвижда протокола от срещата и проектодоговора да бъдат одобрени от изпълнителния директор, след което ще последва подписването на договора и влизането му в сила.

  Накрая искам още веднъж да обясня своята гледна точка, според която този договор е абсолютно ненужен и тези пари са „хвърлени на вятъра”:

  1. Натрупания опит (в края на миналата година имаше чествания по случай 20 години от пуска в експлоатация на 5-ти блок) и особено самостоятелния опит от 1997 до 2006 говори за безсмислието на такъв род договори;
  2. Изключително отрицателните резултати получени по време на действие на предходния аналогичен договор. По време на действието на предходния договор са „съгласувани” общо четири схеми за презареждане на двата блока с гориво, като и в четирите случая руснаците не можаха да предвидят големите разминавания в продължителностите на горивните кампании. Тогава възниква въпроса „защо са ми нужни тези консултации, когато те с нищо не ми помагат, даже напротив, още повече че консултантите са същите тези автори на програмния комплекс, с който смятаме и се разминаваме драстично с действителността?”;
  3. В ръководствата на МААЕ изрично се казва, че е недопустимо проверките на неутронно-физичните характеристики, обосноваващи безопасната експлоатация на реакторите, по време на дадена горивна кампания, да се извършват с един и същи програмен комплекс, като този с който са били направени титулярните сметки. По време на свои проверяващи мисии на централите по света експертите на МААЕ следят за това и в случай на констатиране на такова съвпадение, правят забележка и после следят за отстраняването на проблема. Такава проверяваща мисия предстои да бъде направена на АЕЦ Козлодуй след две години, през 2010-та. Още през 90-те години такава забележка е била направена, при аналогична мисия, на територията на Южно-украинската АЕЦ.”


  А ето и важна част от вторият ми материал, по темата, към ДАНС:

  “… изпращам избрани страници (вижте приложените снимки) от “дългоочаквания” договор за т.нар. “консултантски услуги” между АЕЦ Козлодуй и РНЦ КИ, за който Ви алармирах още в края на януари, когато спекулативно Красимир Каменов набързо ме включи в състава на тръжната комисия. Ако се съди по датите на положените подписи (междинни и окончателни), то копието от въпросния договор отдавна би следвало да ни е било предоставено и то сигурно е било предоставено, но Каменов не само не е информирал нито мен (като член на тръжната комисия и формален негов заместник), но едва ли и някой от другите колеги. Нещо повече, когато той е получил въпросното копие и в последствие го е приложил в папката с документацията, касаеща договорите за консултантските услуги, той не го е сложил най-отгоре, по хронологичния ред на постъпването на документите, а го е напъхал с 4-5 документа назад, така че евентуалното му издирване да бъде затруднено. След като си изчерпах лимита от права да го питам, кога най-сетне ще получим копие от протокола (който все още не съм видял) за проведената тръжна процедура и евентуално копие от договора изведнъж в петък (18-ти април, 2008) ми хрумна да се поразровя по-надълбоко в папката и се натъкнах на това, което търсех. Естествено беше да се учудя на тази хитрост от страна на Каменов. Но ето какво открих по хода на задълбоченото ми четене на договора и придружаващите го документи. На три от приложенията, касаещи работната програма, календарния график и най-вече ценовата таблица от българска страна стои подписа само на Каменов и на никой друг, а от руска страна даже не е ясно кой и кога е подписал. От десетте подписа, положени под основния договор от българска страна, този на Каменов в йерархичната скала “тежи” на предпоследно място. Даже не мога да си представя, как става така, нито пък какво означава. Означава ли това, че от него зависи одобрението на тази огромна сума и ако да, то на какво основание? До подобен стряскащ извод може да се стигне и ако се погледне на датите на полагане на отделните подписи. Пръви са подписал договора Г. Стефанов и неговата шефка Красимира Каменова (съвпадение на имената), на 12-ти февруари, а следващия е Каменов, на 13-ти, като заедно с договора подписва и трите приложения. От името на изпълнителния директор подписва Кирил Николов, а от руска страна подписват чак на 25-ти, когато и влиза в сила договора. Не на последно място прави впечатление и факта, че сред всички подписали липсва името на главния инженер на ЕП-2 Димитър Ангелов. Та нали именно под неговото мъдро ръководство, на 17-ти януари т.г., тръжната комиссия по този договор взе смелото решение да облекчи бюджета на централата със сумата от 340 020 евро. (от ценовата таблица към договора, а и от самия договор личи че сумата не е кръгло число, а с 41 евро по-малка, но истината е, че на срещата се говореше за точно 340 020 евро) Вместо това Каменов е горд лидер по брой на подписите към този договор. Нещо повече, прави впечатление и факта, че договора не е подписан от нито едно лице от структурата на ЕП-2, като че ли тези т.нар. “консуртантски услуги” не касаят дейността на блокове 5 и 6, а нещо друго.””


  Нека накрая да обобщя, какво означава всичко това. А тое, че:
  • Това Доказателство №14 показва една от многото схеми за източване на АЕЦ Козлодуй, чрез сключване на безсмислени и безполезни договори;
  • Как поставени на съответни постове лица, в нарушение на нормативната база, се отблагодаряват за това;
  • Многохилядният персонал на АЕЦ Козлодуй поне веднъж да види истински, конкретен случай на реализиране на схема за източване на техни пари, а не да вярва на думите на изпълнителният директор Иван Генов, казани на пресконференцията от 17 юли 2008, където ме обвинява в атака срещу тях и ядрената енергетика в България (вижте Доказателство №8). И тримата участници във въпросната пресконференция, са едновременно и реализатори на тази схема;
  • Как вече реализираната и “пропукваща” се схема за подмяна на ядреното гориво (вижте Доказателство №1) влече след себе си нови такива, но не с цел да минимизира и неутрализира щетите, а точно обратно – да доведе до още по–голямо облагодетелстване на реализаторите й;
  • Цената на старият “кух” договор е 130 000 долара, което при курс от 2,30 лева за долар, формира сума от около 300 000 лева. Новият “кух” договор формира сума от около 660 000 лева, т.е. над два пъти за година и половина (растеж от 120%). Сами можете да се досетите, колко ще струват новите “консултации” след една година;
  • Цената на един “консултантски” човеко–месец е 12 700 евро, което прави около 25 000 лева, за един човек, за един месец. (Колеги от АЕЦ Козлодуй, как Ви харесва тази сума?);
  • Каква е ролята на ДАНС? Какво и как са предприели, след като съм им предоставил тази информация още преди около една година. Нищо, нищо и пак нищо. Чий интерес защитава агенцията, на националната сигурност на България или на шепа руско–българска престъпна група? Тук искам да подчератя, че не отправям тези обвинения към тримата офицери, с които съм работил по случая, а по–скоро към ръководството на агенцията, където са се взимали и реализирали съответните решения, по този случай. Тук е мястото да разширя кръга от огромният държавен апарат, който стои зад прикриването на това престъпление. След висшите ръководства на АЕЦ Козлодуй, АЯР и МИЕ (и МС на РБ) следва да прибавим и част от прокуратурата, в лицето на ОП Враца, а също така и част от ръководството на ДАНС.

  Следва продължение.

  Георги Котев

 22. 22 Профил на Георги Котев
  *****
  Неутрално

  Ако искате да видите всички 18 доказателства, заедно с приложенията към тях, можете да го направите на някой от двата блога, които направих съвсем наскоро:
  www.nuclearcrime.blogspot.gom
  или
  www.gikotev.blog.bg

 23. 23 Профил на netware5
  netware5
  Рейтинг: Весело

  Ей Котев, пак ли цъфна? Сега пък Ангелов бил крив ...... Има ли въобще човек от около 4000 работещи в АЕЦ-а, който да не е мошеник според теб? Май само ти си чист ...... Ми да вземем да те направим шеф тогава ...... И за зам. шеф да ти сложим Белковец, който два пъти го късаха на изпит пред Държавната квалификационна комисия в АЯР..... за тъпота го скъсаха, не за друго .... Луд си, не го ли разбра вече? Колко пъти да ти го повтарям? На път си да надминеш досегашния най-луд в българското интернет пространство д-р Чолаков - Чоли ...... Никой вече не ти обръща внимание, всички институции (и български и международни) те загърбиха, и общо взето ставаш смешен като почитателите на Теорията за световната конспирация ...... Я вземи изгледай филма Zeitgeist - може да си намериш друго поприщер с повече съмишленицил

 24. 24 Профил на klitorcho
  klitorcho
  Рейтинг: Гневно

  У-ту, що не направиш и една вувузелка на бат-бойко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK