"Дау Джоунс": Бюджетният дефицит на България за август се сви до 105 млн. лв.

"Дау Джоунс": Бюджетният дефицит на България за август се сви до 105 млн. лв.

© ShutterstockБюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лв, посочва агенция "Дау Джоунс", позовавайки се на информация, с която разполага. През юли дефицитът беше 565 млн. евро.


Понижението се дължи на намаляване на правителствените разходи с 15%, което е най-голямото свиване на разходите от всички страни-членки на Европейския съюз. Правителството обяви още и намаление на заплатите в държавния сектор и пенсиите до лятото на 2010 г.


Най-лошите ефекти от икономическата криза тепърва предстоят да ударят българската икономика, но бъдещето намаление на разходите ще доведат до балансиран бюджет през 2009 г., посочва пред "Дау Джоунс" българският министър на финансите Симеон Дянков.
Все още имаме доста работа по отношение на намаляване на разходите, но съм сигурен, че ще постигнем балансиран бюджет тази година, каза още той.


Икономисти приветстваха рестрикциите, въведени от новият кабинет, който беше избран с неочаквано голяма преднина през юли с обещанието, че ще спре корупцията, довела до замразяване на европейски помощи за 1.56 млрд. долара.


Само преди няколко месеца България беше проблемно дете. Тя беше един от най-големите престъпници, но изглежда вече се промени и ще даде урок на всеки, каза анализаторът от RCM Capital Markets Нигел Рендел.


Според Дянков българската икономика ще изплува от дъното в края на годината. но наблегна на факта, че няма да търси финансиране от МВФ. Една четвърт от Брутният вътрешен продукт на най-бедния член на ЕС през миналата година е от чуждестранни инвестиции, отбелязва агенцията. Дефицитът по текущата сметка се очаква да се понижи до 15% от Брутния вътрешен продукт през тази година срещу 25% през 2008 г., сочат прогнозите на Агата Урбанска от ING.


В момент, в който приходите от туризъм се понижават, а затварянето на предприятия замести бумът в сектора за недвижими имоти, икономиката на България успява да се справи без чуждестранна финансова помощ, каквато вече потърсиха Литва, Латвия и Естония. БВП през първото тримесечие обаче се сви за първи път от 12 месеца с 3.5%. Година по-рано показателят отбеляза ръст от 7 на сто. Безработицата се покачва, посочва още изданието.


България все още е изправена пред редица предизвикателства – икономиката все още има проблем с увеличаването на външния дълг и ако възстановяването се забави, страната ще бъде силно засегната, каза икономистът от Capital Economics Нели Шеринг.


Кризата даде на новото правителство уникален шанс – всяко едно необичайно решение може да бъде обяснено – и обществото е по-вероятно да подкрепи политиката, казва председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Можело значи

  www.economistbg.com/
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Любопитно

  Всичко може - като махнат всичката измет дето взима неоправдани заплати по 20 хиляди лева ,като не си купуват аксесоари като за милиардери става работата.... Като мине цялата реформа може и 30% да станат...

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Весело

  А забравих то може и да се покачат разходите г-н Президента ако назначи още 200-300 съветници ....

 4. 4 Профил на znaiko poznaikov
  *****
  Неутрално

  е хайде да видим тогава!

 5. 5 Профил на 2
  *****
  Неутрално

  Финансовата мафия си хвали Българското плазмодйче, то бива нагласации и лъжи.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Много е важно да се постегнат коланите и да се спре с безмисленото харчене! Така кризата ще отмине бързо. Ако правиме това което САЩ и Англия правят с безразборно харчене и задлъжняване сте се забатачиме в безкрайна рецесия освен това ще дойде и МВФ и Световна банка и сте ни казват какво да правим и ще ни вземат всичките останали активи Колкото по-малко администация - толкова по-свободни ще сме и по-лесно ще е да правим бизнес

 7. 7 Профил на Касио
  Касио
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То е ясно, че може. Оценката е на експерти и то Чуждестранни. Очаквам десант от коментари на разни наши червени "експерти" (дървени философи), които днес са на линия цял ден ( а може и да са няколко мекерета, които си нямат друга работа, освен да плюят, ама кой знае може има и бабета, пишещи коментари).

  Много ПЕСоглавец, малко индианец!
 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  "Понижението се дължи на намаляване на правителствените разходи с 15%, което е най-голямото свиване на разходите от всички страни-членки на Европейския съюз."

  Глупости на търкалета. Агенция "Дау Джоунс" да погледне мерките които се взимат в Прибалтика. Информацията с която разполага се казва Симеон Дянков. Абсолютно достоверен източник.
  Симеон Дянков се похвалил, че е свил разходите, а е забравил да каже какво става с икономиката. Та Hristo Hristov да не се радва толкова. Щели сме да имаме балансиран бюджет. Голяма работа. Неназовани "икономисти" ще потупат по рамото финасовия министър, а той ще се върне да уволни от ИО още някоя чистачка.
  Може ли да каже Дянков каква е цената на свитите разходи измерена в работни места? Сигурно не.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Касио толкова се е впечатлил от чуждестранните експерти, че ги пише с главно "Ч". Направо ги приравни към Господ.

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Весело

  Поздравления за новото правителство.Не само може,а и трябва все така)))
  А като успее да субере и откраднатото,то биуджетния дефицит току виж се превърне в излишък!
  А и като се освободят или закрият ненужните чиновнически места,току виж смегчим кризата.
  Тогава и ЕУ докладът ще бъде позитивен.
  Поздрави Попчева

  Tony
 11. 11 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 118 Весело


  До nqma zna4ka koi - даваш страхотна идея. Няма ли варианти Правителството и НС да поорежат бюджета на президента /нарочно го пиша с малка буква/. Нали крадливата тройна коалиция ни беше докаран от него. Нека сега и той да плати част от цената и да се свие малко - а не да събира хрантутници на държавната хранилка!

  Пътят е целта! Конфуций
 12. 12 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Тази история със Симеон Дянков и Дау Джоунс малко прилича на вица за индианския вожд и синоптиците.

 13. 13 Профил на Карамфила
  *****
  Неутрално

  Как са се свили бюджетните разходи, след като всички закрити министерства си работят и си получават заплати. Освен това, всички съкратени са получили немалки обезщетения и това са си значителни разходи. Има неща, които не проумявам.

 14. 14 Профил на onlooker
  *****
  Неутрално

  Ами да, като като спрат плащанията на пенсии, на здравни вноски, отрежат общините и не финансират и магистралите догодина и току виж бюджетът излязъл на голям ПЛЮС.

 15. 15 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Според Дянков българската икономика ще изплува от дъното в края на годината. но наблегна на факта, че няма да търси финансиране от МВФ."
  ========================

  Браво на Дянков ако успее да удържи на "дружеския" натиск от МВФ да взима заеми, от каквато сме имали "крещяща" "нужда", както вече от 2 месеца ни внушават разни чуждестранни "приятели" и "благодетели".

 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Весело

  Дае няма да се обадим на Орешарски да го питаме ,ми на някакви чуждестранни балъци .... даже може и Станишката да поканим и той да даде обективна оценка! Ама сме едни глупави ей..... Те хората още твърдят ,че финансова криза няма ,а тоя Дянков кви ги разправя .... И при това какво е това Дау Джонс ,да не е някоя от платена агенция на новата власт!
  Ма ще падна от смях бе добре ,че има кой да ни разсмива

 17. 17 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  подкрепям!
  държавните разходи трябва да се намалят и оптимизират, както и служителите в държавната администрация.

  някой може ли да назове няколко "престижни" позиции за работа в държавната администрация? съмнявам се. и това е така, защото там се е концентрирала некадърността, корупцията и неспазването на правилата.

  стига толкова!

  РЕФОРМИ !
 18. 18 Профил на Ким
  *****
  Неутрално

  Съкращаването на заплатите и пенсиите ще доведе до спад на приходите, дефлация и спад на БВП и оттам до падане на валутния борд.

 19. 19 Профил на избирател
  *****
  Неутрално

  Браво на ББ и най вече на ДЯНКОВ !!!! Най-после да дойде един умен и достоен българин !!!!!!!!!!!!!!!! БРАВО

 20. 20 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Весело

  То е казано,не да го проумяваме ,а да цъкаме и възхваляме!

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":

  Графе, пропусна, че били намлили пенсиите и заплатите. Или тия лъжат или аз проспал последния месец и съм го пропуснал.

  Правителството обяви още и намаление на заплатите в държавния сектор и пенсиите до лятото на 2010 г.

  Альооооо. Джурналята. Четете ли какви ги плякате?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 22. 22 Профил на Касио
  Касио
  Рейтинг: 450 Весело

  Графче, нарочно го пиша с главно Ч, да може такива леваци като теб да се дразнят. Аз и Гоцката и СерГЕЙчо ги написах с главна, ама си мълчиш, нали?!?

  Много ПЕСоглавец, малко индианец!
 23. 23 Профил на Fotograf
  *****
  Неутрално

  Добре де, показвате снимки ама защо се ангажирате с мнения - Руската агресия? Знаете, че темата е спорна - това официалната позиция на вестника ли е?

 24. 24 Профил на Сашо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Fotograf":

  Някой още не се е събудил.

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#21] от "Цецо":
  Няма намаление на пенсиите. И заплатите не са намалени. Журналята дето пишат са малко неграмотни.
  Проблемът е друг. Свитите разходи на кабинета засягат образователната система и капиталовите разходи на ведомствата. Това рефлектира в реалната икономика и води до уволнения. Ефекта във фиска ще се усети по-късно, когато почнат да се плащат обезщетенията за безработица и намалят приходите във НОИ, Здравната каса и данъците.

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#21] от "Цецо":

  Намалили са - няма заплати по 20 000 лева , то от там идва намалението. Като намали на касиерката от 280 на 270 какво ще спечели ...Виж от 20 000 на 2 000 е друго! За пенсии и аз не съм чувал...

 27. 27 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":

  Да по добре да се плащат заплати на никому ненужна и при това некадърна администрация отколкото да отидат на борсата - желязна логика!

 28. 28 Профил на учен
  *****
  Неутрално

  Много търтеи се бяха наредили на държавтага трапеза,дано ги изхвърлят!За съжаление "Гоце" ги взима при себе си!!!

 29. 29 Профил на коколино
  *****
  Весело

  Вече вярвам в библейските чудеса!
  За 40 дни чудо!
  Айде за 100-те да като по вода!

 30. 30 Профил на леле
  *****
  Неутрално

  460 000 000 ??????????????????????
  Леле що народ е лапал........!!!!!!!!!((((((((((((((

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  nqma zna4ka koi, Ако си мислиш, че с уволнения в администрацията ще решиш проблема на бюджета, значи си абсолютно неграмотен. За да не споря, ще ти препоръчам да погледнеш разходите за заплати и осигуровки на администрацията и да видиш колко е. Отваряш си Закона за държавния бюджет за 2009 г. и почваш да режеш...После се върни да си поговорим. Да ми кажеш колко си спестил..

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на Студент-първокустник
  *****
  Неутрално

  Предишното правителство намали с 15% заплатите на висшата администрация на държаната-на министри,зам.министри,шефое на агенции,управления и др.,на областните управители и техните замове.Сегашното отмени решението като популистко ш възтанови заплатите.Ако не бе направило тази т.н. "антипопулистка" мярка бюджетният дефицит би се намалил още,може би наполовина на постигнатата през м.август ниво.Само на "другите",като се намалят разходите за заплати,а се увеличат своите си ли се намалява бюджетния дефицит???

 33. 33 Профил на Mojito
  *****
  Неутрално

  Значи не е Нигел Рендел, а е Найджъл Рендъл. Защо не намерите истинцки преводачи и им плащайте добре само ако си гледат работата качествено. Добър вестник не се прави с аматьори.

 34. 34 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  Разбирам на къде биеш ,но това също е инструмент - годишната сума на заплата на ненужен висш чиновник може да надхвърли 100 000 лева - това не е ли излишен разход. И то въобще ако няма приходи колкото и да си свиеш разходите все тая. Но нали точно свиването на разходите и одобрението на Чуждите експерти ще ни отворят фондовете....
  П.С. Гледам там едни 10 милиарда всичките са за орязване

 35. 35 Профил на humbolt
  *****
  Неутрално

  Като чета коментарите ще излезе, че Борисов е сбъркал с назначението на Дянков. Тук в този форум има къде-къде по-компетентни от него...

 36. 36 Профил на lakyy
  lakyy
  Рейтинг: Гневно

  нещо "студента първокурсник" ми мирише на червена бабичка. за какви 15 % става въпрос, за тези дето уж са им ги намалили от заплатата, но са ги взимали като допълнително възнаграждение извън заплатата?!!!!!!!

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Хм...100 000. Много бе. Много висш тоя чиновник..Заплатата на депутатино е три средни - около 1800 лева. На президента е около 2300 ...Къв ли ще е тоя висш чиновник? Може да орежем всичките около 20 милиарда и да закрием държавата БГ. Все някоя околна ще ни вземе. Не бери кахър...

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Дянков изглежда умно момче, но требе да са научи да си мери приказките и да са изказва по-точно кат Премиера, а двамата па да са учат от Цара, щото вече са на власт, а не в опозиция.
  Къде сбръка днеска Дянков?

  1. Цитат: "Най-лошите ефекти от икономическата криза тепърва предстоят да ударят българската икономика"
  /
  Неколко пъти вече ви повтарям, че от 3-то тримесечие българската икономика постепенно започва да излява от кризата.
  Вместо "най-лоши ефекти", очакваме спадът през 2-ро полугодие да е по-малък от 1-во полугодие на годишна база, демек спадът ша е по-малък от 4,2%.
  Секакви "прогнози", че спадът за целата година шял да бъде 6,3%, автоматически означават, че некой "предвижда" спад през 2-ро полугодие 2 пъти по-голем от 4,2%, какъвто беше през пръвото полугодие.
  Тва е извън секаква логика, понеже ний връвим на оправяне, а не на влошаване.
  Още по-голема щуротия каза онзи ден и Милен Велчев. Той па "изчислил", че спадът за годината можел да бъде 10%, без въобще да са замисля, че тва значи спад през 2-ро пол. от къде 16%.
  Сами виждате, че тва безотговорно жонглиране с подфърлени числа ражда всевъзможни идиотизми и е срамно коскоджа ти министери да са занимават с разпространеване на слухове за ужас на бабичките.
  Още преди Коледа Цара ви каза да престанете да бръщолевите за "световни кризи", а да са готвите спешно за след кризата, за която след 1-2 години никой веке нема да си спомня.

  2. Цитат: "Една четвърт от Брутният вътрешен продукт на най-бедния член на ЕС през миналата година е от чуждестранни инвестиции"
  /
  Тва е неточен израз, който подхожда на некой журналистка, но не и на специалисти.
  Стриктният израз е, че ланшните ПЧИ по размер са равняват на 1/4 от БВП-то, което е наистина похвално, а за 2007 г. беха даже още по-големи - къде 1/3 и затва УНКТАД ни обяви за световни шампионе по тоя показател.
  Требва да са знае, че голема част от външнотръговския дефицит иде от вноса на инвестиционно оборудване, демек от ПЧИ-то.
  Ако лани ПЧИ-то ни беше по-малко, щеше да е по-малък и дефицитот, а БВП-то можеше да е па същото. Значи и процентното съотношение на ПЧИ и БВП щеше да е по-малко.
  Тука некой дрът комуняга може да подскочи от радост и да каже да изгоним чуждестранните инвеститоре, за да си оправим дефицито.
  Да, ама не!
  Без чуздестранни инвестиции ша стопираме модернизацията, демек декомунизацията на икономиката.
  Значи, целта е колкото може по-големи чуждестранни инвестиции, а външнотръговският дефицит ша го борим с по-голем износ или други постъпления, но додека го има, ша го тръпим и нема нужда да го одумваме ката ден кат некаков бич Божий.
  Същото са отнася и за инфлацията. Щом в една икономика тече бурен инвестиционен процес, неминуемо ша има и по-голема инфлация от "нормалната" за другите.
  Инвестициите требва да са изплащат, значи и цените ша растат, поне додека стигнем другите по стандарт на живота, а Маастрийтскио критерий ша требва да го коригираме съобразно наще интереси.

  Мола, Бойко да има пред вид тея съображения при налагането на следващата група възбрани връху словоблудстването.

 39. 39 Профил на .
  *****
  Любопитно

  eee... сега еничарите от ГЕРБ,като Дянков, им се отваря много работа.все пак им е възложена задача - тлъсти лихви за МВФ

 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#32] от "Студент-първокустник";:

  Господине те намалиха заплатите на бъдещите висши политици знаейки ,че тях няма да ги засегне особено... Както вече се видя има доста други хора с пъти по големи заплати и никаква отговорност. При това много по голяма икономия е да се намалят висшите служители като цяло ,а не да има намаляме заплатите - айде стига с тези "социални" мерки!

 41. 41 Профил на Не мога да повярвам!
  *****
  Весело

  БРАВО!!! Поздравления!!! Такива думи много ме радват!! Дано все така!! ))

 42. 42 Профил на до Mojito
  *****
  Неутрално

  Много си умен, няма що. Предлагаш да се наемат специално преводачи на имената от английски на български за такива като тебе ли?

 43. 43 Профил на прочут поет
  *****
  Весело

  хаха, еййййй тез форумци... много ме кефят всичките - големи разбирковци - експерти икономисти и политици!

  браво на дневник, възпитава едни бъдещи министри!! )

 44. 44 Профил на Кман
  *****
  Неутрално

  До предишния коментатор №38: приятелю, всеки политик с повече от 5 грама мозък в главата си ще гледа да снижи очакванията. Дянков затова казва, че лошото предстои - ако се окаже така, никой няма да го упреква че е бил реалист, ако пък нещата се подобрят, ще е герой. Той Станишев все мрънкаше как всичко ще бъде цветя и рози и ето докъде го докара.

  Иначе не знам защо пишеш на шопски, сигурно си мислиш че звучи оригинално... Ааа, сега видях, че ника ти е другара Тодар Живков. Да бе да, доста смешно.

  А по статията: освен рязане на разходи, ако новото правителство успее да затвори и 1/3 от традиционните кранчета за кражби от рода на митниците и ДДС, не само ще вържат бюджета но ще са на голям плюс.

 45. 45 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Правителството обяви още и намаление на заплатите в държавния сектор и пенсиите до лятото на 2010 г."

  Прощавайте, но това изречение никой ли не го забеляза? Имам приятели, които работят като младши експерти по разни министерства със заплати от типа на 370 лв на месец за пълен работен ден. Е ако и това го намалят кой очакват да им работи?????

  www.zaednovchas.bg
 46. 46 Профил на п.22
  *****
  Неутрално

  абе преди 2-3 седмици бяхме с 3 000 000 000 вътре,пък те сбъркали или лъгали се оказаха за 2-3 седмици - зо пъти по-малко.

 47. 47 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  приветствам завръщането на другара Тодар Живков, чиито коментари не бях чел от години, откакто престана да поства в Сега - един от тея 3-4-ма форумци, от които съм научил доста, а не само съм седял да им се смея на акъла.

 48. 48 Профил на 66
  *****
  Неутрално

  Още има лапни шарани в тая държава, отворете да видите Дау Джоунс от преди година две да видите какви розови картинки рисуваше и как кризата ги изненада, та до последния момент даже отричаха, че нема такова животно.
  Текстът или е преведен зле или е написан зле, пълен е с грешни израз и факти. Звучи като ПР за министърчето дето ни го пратиха от големата страна, как се спарвило с проблемите за 40 дни. Естествено десните болшевики във форума са забравили какви ги дрънкаше министърчето преди месец. А като му казаха че дефицитът о миналия месец е поради връщането на ДДС и че през Август ситуацията ще е много по добра, мига на парцали, па сега помпа мускули, Попай Моряка не министър е това.

 49. 49 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  Бюджетният дефицит за август се бил свил до 105 млн. лева. При положение, че това е вярно, бюджетните служители не би трябвало изобщо да получават заплати. Само за август в бюджета не достигат 105 млн. лева. При такова свиване на дефицита за годината би трябвало да има недостиг в бюджета от над 1 млрд. лева. Да му мислят бюджетните организации и хората, работещи в тях.

 50. 50 Профил на SRS
  *****
  Неутрално

  Още структури с възможност за орязване и спестяване на разходи: 1. Чиновници от здравна каса,поне 30-40% 2.Чиновници от РЦЗ(абсолютно излишни)ама от мен да мине айде с 50% 3. Вицепрезидентство(абс. излишно) и Още и още и още ...

 51. 51 Профил на Бунтар
  *****
  Неутрално

  Преди изборите реших да не си давам данъците на Станишев, защото ме беше страх, че ще ги опоска. Оказа се, прав съм бил. Сега ще си ги платя с лихвите и ще допринеса за справянето с дефицита.

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#22] от "Касио":
  А пък Чуждестранните експерти на Moody’s Investors Service ни уведомяват, че: "Икономиката на Румъния ще се върне по-бързо към фаза на ръст в сравнение с някои други страни в региона като България и Балтийските държави, сочи доклад на Moody’s Investors Service. Това се дължи на сравнително по-ниското ниво на задлъжнялост на частния сектор в Румъния и на по-гъвкавата й валутна политика."
  Аз твърдя, че експертите са в грешка, но след като са Чуждестранни, значи са умни поне като Касио...
  Дано са поне толкова умни. На Касио ще му покажа данните след два месеца.
  От МВФ пък викат, че въпреки споразумението за кредит, който Румъния сключи на стойност 12,95 млрд. евро, ще има икономическия спад от 8-8,5 процента. Първоначалната прогноза на фонда бе за спад от 4,1 процента..
  Чуждестранни бе. Експерти. Да се чудиш на кой да вярваш..

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на +
  *****
  Неутрално

  имаме шансове да се оправим само ББ да държи далеко костов от кацата с меда

 54. 54 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Весело

  Аз лично вярвам на тези ,които ще пуснат парите от фондовете... Иначе акъл при нас много парите са ни кът...

 55. 55 Профил на Дефицит
  *****
  Неутрално

  Дефицит от 565 млн. ЕВРО не е имало. Ще го има в края на годината и няма да е само толкова. При абсолютно замразени капиталови разходи през август и силно натиснати текущи пак сме на дефицит. Гарантираме си още по-голям спад на БВП през третото тримесечие. Което не е критерий, разбира се. А на полугодието имахме излишък. Сравнявайте се по него

 56. 56 Профил на Осведомени
  *****
  Неутрално

  Ех едно време беше ТАСС е упълномощена да заяви... Сега са Дау джонс... какво ли се е променило

 57. 57 Профил на HanSolo
  *****
  Неутрално

  евалата симеоне, евалата бате боко!

 58. 58 Профил на Цветан
  *****
  Неутрално

  Променило се е това, че отдавна няма СС и ТАСС, а Дау Джоунс си го имаше и продължава да го има. Другата съществена разлика е, че когато имаше СС, КПСС, БКП и ТАСС имаше авторитарно управление на страната, а сега е демократично. Преходът към пазарна икономика на страната отдавна завърши. С монетарната реформа, последвала хиперинфлационния период, промяната във формата на собственост от предимно държавна и общинска към предимно частна, приключи. Останалото са коментари на непопулярни политици, които са не особено грамотни в икономическо отношение. Когато имаше СС, КПСС, БКП и ТАСС нямаше реална пазарна икономика. Сега има, при това ефективно работеща икономика. Голямата заслуга за това е на правителството на Костов. Мавъра или Гаргамел, както го наричат някои от политическия елит на страната, има огромна заслуга за това.

 59. 59 Профил на Дау Джоунс
  *****
  Неутрално

  Много умни коментарии. Точно индекси като цитирания въвлякоха милиони алчни мръсници, а от там и стотици милиони нещастници по цял свят, в разразилата се криза. Сега дребосъците за пореден път ще платят /вече я плащат/ сметката. А най-добрия измерител за България е хладилникът. Отворете и погледнете. Съдържанието е намаляло, нали? Така че, когато съдържанието на хладилника ви достигне нивата от 2007-2008 години, не ви трябва Дау Джоунс за да разберете, че кризата е отминала. Дянков? Явно момчето не е спало по "семинарите" в развиващите се страни по Африка и Латинска Америка. Тука има, тука нема. Какво има не знам, но нямането е по учебна рецепта, проиграна многократно - съкращения, замразени заплати, орязани социални

 60. 60 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Подкрепям засега финансовата политика на правителството. Подушвам амбициозен стремеж за влизане в еврозоната и Шенген. Ако това се случи България ще постигне най-важните си приотитети по отношение на ЕС. Трябва да се избавиме от имиджа на бедна и корумпирана страна. Международния авторитет на България ще е в следствие на успешна вътрешна политика.

 61. 61 Профил на зарадван
  *****
  Неутрално

  Бате Бойко е оправил бюджета!

 62. 62 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1470 Гневно

  България прави всичко наопаки на развития свят, копирайки точка по точка доказано провалените програми на Световната банка за Латинска Америка от 80-те и 90-те години. Какво икономическо възстановяване ще настъпи без стимулиране на потреблението, само с едни голи съкращения и приказки от рода "най-лошите ефекти от икономическата криза тепърва предстоят да ударят българската икономика"? Как е възможно толкова много хора да се връзват на подобна елементарна фантастика?

  Статията е ужасно написана, пълна с клишета със съмнителна достоверност, за нескопосния превод и правопис да не говорим. Излагате се!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 63. 63 Профил на eiiii
  *****
  Неутрално

  Ей това много ми хареса: "позовавайки се на информация, с която разполага." Вече даже не е необходимо да се мотивираш, позоваваш се на информацията, с която разполагаш и готово...

 64. 64 Профил на Кака Сврака
  *****
  Неутрално

  Чуждо финансиране били вече потърсили Литва и Естония, пък спрените пари биле ама точно 1.56 млрд доларе.

  Те таквиз лъжи в нашта горичка квакат само жабите привечер долу в блатото, а ги слушат само костенурките щото ги мръзи да си тръгнат.

  А тука що писател що нещо!

  Ма така е като човеците не летите и не виждате надалеко ...

 65. 65 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ами резултата си е резултат.

  Каквито и глупости да се приказват, цифрите говорят, че нещо се прави и то има ефект.
  Всъщност да се постигне такъв резултат не е трудно. При предишното правителство се крадеше в такива колосални размери, че дори частичното спиране на кражбите има голям ефект.

  Отделно са по-дребните работи, като розови БМВ-та и заплатите в никому ненужното Информационно обслужване. Това е само върхът на айсберга, с такива хранилки за наши хора е пълно навсякъде където държавата има дял или пръст в нещо.

 66. 66 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Свиването на бюджетният дефицит по време на криза не е най-добрата икономическа стратегия!

 67. 67 Профил на един
  *****
  Неутрално

  шоуто тепърва предстои,какво се радвате от 15%намаляване на разходите и дефицит 105милиона за месец ,това няма никакво значение за реалната икономика ,която е с 160 милиарда както пише статистиката вътрешна задлъжнялост между фирмите ,спада тепърва предстои ,а е вероятно това да доведе до банкрут и на държавата ,защото към края на годината не виждам коя фирма ще си позволи при такива огромни дългове да пъддържа персонал ,огромни осигуровки и данъци , разходи за подръжка на огромен административен персонал.Веднага трябва да се пристъпи към намаляване на всички държавни паразитни структури ,държавни агенции ,веднага спиране на всички атомобили и екстри на всички държавни служители от всички рангове-има градски транпорт ,а ако някой пътува между градове и сера има БДЖ в тежко финансово състояние ,да се возят чиновниците във влак ,а не всеки да се прави на американския президент и да се вози на джип за наша сметка ,в полицията да се намали щата с поне 40% особено административната им част ,да се въведе реално заплащане на собствените социални данъци от страна на държавните служители ,веднага орязване на привилегиите при пенсиониране на 45 години от военни и полицаи-всеки да взема точно колкото е вкарвал в пенсионната системата на солидарна основа , а не един да плащат 40% данъци и да се пенсионират на 65 години ,ако са живи изобщо ,а други да не са плащали никакви собствени вноски ,а да ползват системата 30 години от вноските на другите ,орязване с поне 50% на администрациите на общините ,на областите с 80% при въвеждане на 6 области за страната , орязване разходите за ВУЗ -не може бедна страна с 80 ВУЗ ,в които дори няма вече студенти ,но има държавна субсидия ,далавера от чуждестранни студенти и т.н луксове и накрая заплати за измислени доценти и професори ,които не са мръднали в развитието си последните 30 години от хиляди евра ,а подготовка на студенти със специалности например право -10000 студента ,маркетинг и стопанско управление също сигурно толкова -е точно кого ще обслужват тези хора след като в страната няма вече и на половина предприятия,а държавата влага десетки хиляди в тези празни и ненужни на никого дипломи.Същото е положението и в здравеопазването ,280 болници концентрирани например в един двор в александровска болница 10 различни болници ,всяка с пълен административен персонал ,а по селата на 10 села 1 лекар длъжен денонощно да работи без почивка и проверяван от 15 институции и чиновници,които имат за задача да му търсят грешки в документацията и преживяват и получават заплати за това -какво става в тази държава !!!

 68. 68 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Граф да ти еба маиката комунист скапан

 69. 69 Профил на Барона
  *****
  Неутрално

  Граф за международен експерт да се номинира,той вижда позитиви в българската икономика.
  Румънците си девалвираха леята,а нашите псевдо икономисти слушат граф и твърдо стоят на амбразурата за борда и ни сантим ни на налево-надясно.

 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Ауу...Някакъв умен се загрижил за майка ми. Па и желания проявява.
  За съжаление, Аноимен, майка ми си отиде преди време, лека и пръст, та единствения начин да осъществиш щенията си е да те пратя при нея.....
  Ама ти си анонимен, та ..

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#69] от "Барона":
  За разлика от многото международни "експерти" аз съм оптимист за българската икономика. Няма макроикономически данни които да заплашват както възстаовяването и, така и бъдещия разтеж. Колкото до борда, ще ти кажа, че не съм му фен. Ама още по-малко съм фен на българските политици, та си мисля, че предвид крадливите и малоумни идиоти, които си избираме, борда е по-малкото зло.

  Ecrasez l’infâme
 72. 72 Профил на humbolt
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "Graf":

  Графе,
  Остави ги децата - нека си псуват. Глупакът, когато няма аргументи в спора, прибягва до последното си оръжие - обидата. Липсата на познание върви ръка за ръка с липсата на възпитание...
  Тури си ги на к-ра да не ходят пеша.

 73. 73 Профил на До номер 38
  *****
  Неутрално

  Излиза, че ти си най-добрият икономист, който не зачита мнението на другите си колеги и се подиграва с името на българския национален герой Тодор Живков. Та именно колегите ти постоянно ти повтарят, че спадът през второ полугодие ще е още по-голям от 4% за първо полугодие или ще е повече от спада при Виденов, когато по нареждане на такива "умници" като теб, Дянков и МВФ, се затвориха 15 български банки. Вижда се, че подобни монетарни и фискални шокове и политики съсипаха икономиката на България, доведоха до ограбване на спестяванията на населението от чуждите банки и мафията и рекордна задлъжнялост с външен дълг от над 40 милиарда евро.

 74. 74 Профил на Атакакист
  *****
  Неутрално

  Графе много си го усукъл пиши по ясно за черевените тикви.Въпроса е ясен и отговора такъв ПАРИ няма. Предишното правителство добре изхарчи и това което бяхме спестили за черни дни/излишъка в бюджета/.Просто Те си мислеха че лейката на чуждите инвестиции ще продължи да налива пари в бюджета.
  Да ама НЕ, лейката наливаше в строителството ,а не в производството.И то в строителството на имоти ,там пазара е характерен с това, че бързо влизаш пИчелиш и бързо излизаш без проблеми, т.е. проблемите ги оставяш на другите/лихви по кредити за купуване на псевдо жилища за по 1000Е/кв.м./или туристически комплекси приличащи на ЛЮлински микрорайон/
  Държава без производство е обречена на бавна агония за Винаги, вижте Гърция един туризъм държава не прави.
  Не съм съгласен с тезата на министъра Дянков ,че кризата отминава ,напротив кризата в БГ сега започва/според мен разбира се/.В момента се наблюда инерцията в икономиката от останалите в обръщение пари от взетите кредити, които свършват, да припомня че същия ефект имаше и след въвеждането на валутния борд.1997-1998г. беше добре после имаше спад просто парите в обръщение свършиха и започна да се харчи толкова с колкото разполагаш.
  И още нещо интересно парите от работещите около 2млн. българи в чужбина бяха около 30% от чуждестранните инвестиции у нас до сега при липсата на други такива делът им ще нарастне до около 70% в абсолютна стойност разбира се.

 75. 76 Профил на Атакакист
  *****
  Неутрално


  В подрепа на моята теза е и публикувания материал в Дневник/не се сещам кой брой беше/ за нарастването задълженията между фирмите,т.е. паре НЕМА.

 76. 77 Профил на До36 и 40
  *****
  Неутрално

  За36 гневния ананимец:"Абе ахмакоолу,първо научи,че има разлика между заплати на министри,областни и др. и бонуси,получавани в стопански организации.За какви допълнителни дрънкаш тука?"
  За 40-Не на бъдещите висши политици,а своите заплати намалиха,естествено като първа крачка за ограничаване на разходите от бюджета,която вереятно щеше да бъде последвана от същите или почти същите мерки,които взема сегашната управа.Но в случая става дума за морал-нещо изглежда дефицитно-не може затягащи се мерки да важат само за другите,нужен е и нещо като личен пример,както постъпиха управници в други държави..Намвремето при един поход на Александър Македонски през безводна пустиня,свършила водата в манерките.Неговите войници събрали останалите капки вода от своите манерки и предложили напълнената по този начин чаша с вода на своя водач.Александър взел чашата,но не я изпил,а плиснал водата,за да бъде наравно с останалите от армията си.Може би и заради това го титулуват"Велики".Не е почтено да празниш само чуждите канчета,мисля.А наскоро съобщиха някъде,че Симо Дянков,щял да бъде представител на 6/шест/международни организации за БГ.Дали няма да получава нищо от там,та разчита и той/да не говорим за останалите/ само на една заплата,та не запазиха редукцията,а си възтановиха размера на заплатите с въпросните 15%,а???

 77. 78 Профил на До36 и 40
  *****
  Неутрално

  За36 гневния ананимец:"Абе ахмакоолу,първо научи,че има разлика между заплати на министри,областни и др. и бонуси,получавани в стопански организации.За какви допълнителни дрънкаш тука?"
  За 40-Не на бъдещите висши политици,а своите заплати намалиха,естествено като първа крачка за ограничаване на разходите от бюджета,която вереятно щеше да бъде последвана от същите или почти същите мерки,които взема сегашната управа.Но в случая става дума за морал-нещо изглежда дефицитно-не може затягащи се мерки да важат само за другите,нужен е и нещо като личен пример,както постъпиха управници в други държави..Намвремето при един поход на Александър Македонски през безводна пустиня,свършила водата в манерките.Неговите войници събрали останалите капки вода от своите манерки и предложили напълнената по този начин чаша с вода на своя водач.Александър взел чашата,но не я изпил,а плиснал водата,за да бъде наравно с останалите от армията си.Може би и заради това го титулуват"Велики".Не е почтено да празниш само чуждите канчета,мисля.А наскоро съобщиха някъде,че Симо Дянков,щял да бъде представител на 6/шест/международни организации за БГ.Дали няма да получава нищо от там,та разчита и той/да не говорим за останалите/ само на една заплата,та не запазиха редукцията,а си възтановиха размера на заплатите с въпросните 15%,а???

 78. 79 Профил на До36 и 40
  *****
  Неутрално

  За36 гневния ананимец:"Абе ахмакоолу,първо научи,че има разлика между заплати на министри,областни и др. и бонуси,получавани в стопански организации.За какви допълнителни дрънкаш тука?"
  За 40-Не на бъдещите висши политици,а своите заплати намалиха,естествено като първа крачка за ограничаване на разходите от бюджета,която вереятно щеше да бъде последвана от същите или почти същите мерки,които взема сегашната управа.Но в случая става дума за морал-нещо изглежда дефицитно-не може затягащи се мерки да важат само за другите,нужен е и нещо като личен пример,както постъпиха управници в други държави..Намвремето при един поход на Александър Македонски през безводна пустиня,свършила водата в манерките.Неговите войници събрали останалите капки вода от своите манерки и предложили напълнената по този начин чаша с вода на своя водач.Александър взел чашата,но не я изпил,а плиснал водата,за да бъде наравно с останалите от армията си.Може би и заради това го титулуват"Велики".Не е почтено да празниш само чуждите канчета,мисля.А наскоро съобщиха някъде,че Симо Дянков,щял да бъде представител на 6/шест/международни организации за БГ.Дали няма да получава нищо от там,та разчита и той/да не говорим за останалите/ само на една заплата,та не запазиха редукцията,а си възтановиха размера на заплатите с въпросните 15%,а???

 79. 80 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#74] от "Атакакист":
  Трябва да знаеш числата, за да се произнасяш смислено. От въвеждането на паричния съвет, натрупването на резерви върви по следния начин:
  Костов: старт от 3 млрд, край - 6 млрд
  Сакса: старт - 6 млрд, край - 12 млрд
  Станишев: старт 12 млрд, край 22.5 млрд
  Външни публични задължения виж графиката:
  http://www.stat.bg/bg/indicator/955/
  Така че, тезата ти е атакистка. Политизирана и глупава. Пари има и са спестени. Взети са от всички нас и би трябвало да имаме право да кажем какво искаме, в условия на криза, да правят с тях....
  Но това е една дълга и томителна тема, която не вярвам да протече смислено тук, в този фоум...Просто, 90% от пишещите тук, повтарят глупостите на т.н. СМИ...Лошо.

  Ecrasez l’infâme
 80. 81 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Още едно допълнение, което считам, че е важно за смисленността на дебата тук. Най-тежко беше положението на Иван Костов, като министър председател. Размера на резервите покриваше само 1/3 от външните задължения. Публичните. Тогава Костов и Орешарски се справиха. Орешарски беше зам. министър на финасите и отговаряше за управлението на дълга. Така че, храчещите наляво и надясно неграмотници, да погледнат без пристрастия назад, за да видят какво е направено и тогава да гледат и да оценяват бъдещите управници на страната...

  Ecrasez l’infâme
 81. 82 Профил на humbolt
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "Graf":

  Графе,
  Преди време когато бяха намалили с 50% заплатите на министрите в Украйна една наша журналистка беше попитала Станишев как ще коментира това, а той отговорил: Аз бих ги намалил не с 50 а със 70%, но какъв съм им аз на украинските министри...

 82. 83 Профил на Мундар
  *****
  Неутрално

  Преди изборите реших да не си давам данъците на Станишев, защото ме беше страх, че ще ги опоска. Оказа се, прав съм бил. Сега ще си ги платя с лихвите и ще допринеса за справянето с дефицита. И десеттях лева!

 83. 84 Профил на Фаетон
  *****
  Весело

  И аз сега ще си платя данъците-също не исках да ги плащам на Овършалски!Твърдите мерки на правителството ще дадат ефект,но трябва време!
  Достатъчно е да запушат контрабандата!Да спрат лудите харчове на станишевите ортаци за делиорманска канализация и пътища към турските махали в Родопите!
  Те до сега яздиха магарета-ще пояздят още малко!

 84. 85 Профил на do Grafa
  *****
  Неутрално

  Графе като не вдяваш много от тези работи спри да пишеш колкото да не заспиш.Смешен си и още повече с този ник Графа и снимката Чърчил.
  Айде един ден си дай почивка събота е майна.

 85. 86 Профил на Hristoforum
  *****
  Неутрално

  Стига вече с тези "замръзени пенсии".От първи юли се даде увеличение и се получава.От първи януари 2010г ще се повишат "вдовишките" и пенсиите на навършилите 75 години,а от средата на годината БИ МОГЛО да има повишение (по швейцарското правило или по друг принцип) за всички.Ами значи трябва пенсионерите да започнат да плачат догодина през юни-юли,ако това "би могло" не се сбъдне.

 86. 87 Профил на Що? Бюджет ли кърпиш?
  *****
  Любопитно

  До коментар [#42] от "до Mojito":

  Няма да е лошо дори имената да превеждат правилно, защото понякога се губи информация по този начин. Пример: В статията "Македонския министър на транспорта подаде оставка" журналистът предава информацията от представителя на компанията превозвач, че корабът е минал годишен технически преглед при "германската компания Лойд", което всъщност е поставящата стандарти в корабоплаването немска компания "Германишер Лойд", а не просто някаква си немска компания. Представи си как е изглеждал текста на чуждия език и ще видиш нелепата грешка.

 87. 88 Профил на още един!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "един": Точно така!

 88. 89 Профил на Кака Сврака
  *****
  Неутрално

  Ей, Осемдесет и Пети, остави го ти Графа - разумно хортува и нема много таквиз като него във вашта горичка. Ако той спре да пише, нема да има за какво да се прелита до вас.

 89. 90 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Нещо да няма грешка в статията? "През юли дефицитът беше 565 млн. евро." как 565 млн евро ? Не са ли лева?

 90. 91 Профил на ocho
  *****
  Неутрално

  Грешките с лопата да ги ринеш в тази статия. Разбира се, че цитирания за юли дефицит е в лева, а не в евро. И оставяме настрана, че става дума за месечен дефицит, не на годишна база. В този смисъл да се говори за намаление е пълна смехория. Точно обратното продължаваме да се отдалечава от балансиране на бюджета в края на годината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK