Правителството даде пет разрешения за проучване на подземни богатства

Министерският съвет разреши да бъдат проучени залежите на индустриални и строителни материали в райони край София, Варна, Русе, Велико Търново и Шумен, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


"Каолин" получи 2-годишно разрешение за проучване на индустриални материали в площ "Неофит Рилски". Находището се намира в землището на общините Суворово, Ветрино и Девня, област Варна. Заявеният размер на площта е 29.4 кв.км. Инвестиционният план на дружеството е за 36 600 лв., като са предвидени допълнително 3700 лева за рекултивация.


"БС - Консулт инженеринг" ще може да проучи наличието на строителни материали в площта "Доли", разположена в землищетона с. Ярлово, област София. Размерът на площта е 1 кв.км. Срокът на разрешението е 12 месеца. Минималният очакван размер на инвестициите е 31 020 лева, като в нея са включени и действията по опазване на околната среда.
"Хинат - В" ще проучва строителни материали в площта "Слави камък", която е в землището на с. Тетово, област Русе. Срокът за разрешението е една година, а предвидените инвестиции възлизат на 54 700 лв. Допълнително са предвидени средства за действия по опазване на околната среда в размер на 5470 лв.


"Стромат 08" ООД ще проучва наличието на строителни материали в площта "Пчелата", разположена в землището на с. Самоводене, област Велико Търново. Заявеният размер на площта е 0.97 кв.км. Срокът на разрешението е една година, а минималната инвестиция в проекта - 31 000 лв. Допълнително фирмата ще инвестира 3460 лв. за рекултивация.


"Барс" ще може да проучи наличието на строителни материали в площ "Крушито" в землището на Велики Преслав, област Шумен. Заявеният размер на площта е 0.09 квадратни километра. Срокът за исканото разрешение е 9 месеца. Минималният очакван размер на инвестициите 11 720 лв.


В свое решение правителството удължи с пет години договора на "Камъни и пясък" за добив на строителни материали от находище "Пет могили - запад", област София. Допълнителното споразумение ще бъде подписано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Концесионерът е изпълнил стриктно задълженията си по досегашния договор, а направените инвестиции са за над 4.7 млн. лева. В следващите пет години се очаква компанията да вложи още 115 хил. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK