Експерти предричат край на рецесията във Великобритания

Третото тримесечие ще се окаже преломно и за британската икономика, която се очаква да излезе официално от рецесия през периода, пише "Таймс" Това предрича мозъчния тръст National Institute of Economic and Social Research (NIESR), чието проучване показва, че брутния вътрешен продукт (БВП) на страната вече расте с 0.2% за юни-август.


Неофициалните оценки за състоянието на стопанството на Острова загатват края на рецесията във водещата европейска икономика, но предупреждават, че е опасността от изпадане в състояние на стагнация е реална. Данните на NIESR сочат, че за периода май-юли БВП се е свил с 0.3%, но вече е обърнал тази тенденция. Анализаторите не изключват променливи резултати за следващите месеци движещи се в положителна и отрицателна територия.


Възможността Лондон да излезе от рецесията се подкрепя и от редица макроданни за същия период, публикувани във вторник и сряда. Вчера стана ясно, че промишленото производство в страната расте значително над прогнозата и отчита увеличение от 0.9% през юли, достигайки наи-високия си ръст от 15 месеца.
Потребителските нагласи във Великобритания и изгледите пред пазара на труда също нараснаха до най-високите си стойности от повече от година. Работодателите на Острова изглежда отново ще започнат да наемат персонал, след като показателя измерващ очакванията им за месеца най-накрая се изкачи над границата от 50 пункта. Стойността реализирана за август показа 50.6, което е и връх от миналия март.


Външните търговски отношения на Великобритания също се подобрява значително през юли. Износът на страната се увеличава с 5% на месечна база, давайки ясни индикации за стабилизиране на глобалната икономика. Вносът на Острова расте с 3.5% за периода, допълва Ройтерс.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK