"Холдинг Пътища" ще изкупува вземания по инфраструктурни проекти

Плащанията по много инфраструктурни проекти се бавят

© Надежда Чипева

Плащанията по много инфраструктурни проекти се бавятХолдинг Пътища" ще изкупува вземания на трети лица, възникнали от български агенции или министерства от изпълнението на проекти, става ясно от поканата за общо събрание на акционерите, свикано за 12 октомври, на което предложението трябва да се одобри.


Общата стойност на вземанията може да се до 200 млн. лв., като холдингът ще ги изкупува до изчерпване на този лимит. Няма да се изкупуват вземание от свързани лица


Предвижда се компанията да сключи договор с финансова институция, на която холдингът ще продаде с печалба преструктурираните вземания.
В доклада към материалите за събранието се посочва, че заради икономическата криза дължимите суми по много завършени вече проекти се оказват невъзможно за разплащане. В резултат много от дружествата в сектора остават без оборотни средства и без да могат да си получат парите.


"Холдинг Пътища" вече е преговарял с финансова институция, която се е съгласила да ги изкупи и веднага да ги плати. По този начин ще се подобри ликвидността на дружествата, а държавните структури, които са основните длъжници, ще имат възможност да забавят плащанията до около 3 години, се казва още в доклада. Така те ще могат да наемат недостигащите в бюджетите им за тази и следващата година ресурси и да възложат други проекти.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hop
  *****
  Неутрално

  Холдинг пътища помага на държавата?Много интересно!

 2. 2 Профил на BG
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на тато
  *****
  Неутрално

  А самия холдинг "Пътища" ще си издължи дълговете към подизпълнители?

 4. 4 Профил на ВБ
  *****
  Неутрално

  Дали не си помага сам на себе си? Като изкупува вземания на фирми, които имат задължения към холдинга?

 5. 5 Профил на тато
  *****
  Неутрално

  По скоро, уж помага на държавата, за да може да се освободят пари, за други проекти, които пак холдинга ще спечели. А никъде не се споменаа за стари задължения на различни фирми от самия холдинг към подизпълнители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK