Обновеният регистър на Агенцията за обществените поръчки вече създава проблеми

Обновеният портал на Агенцията за обществените поръчки (АОП) открит през юли създава проблеми от както започна работа, показва проверка на "Дневник". А от две седмици сайтът на ведомството непрекъснато се включва и изключва, което прави невъзможни справките в него.


От Агенцията обясниха, че не знаят на какво се дължи проблемът. Обновеният сайт на Агенцията струва 119 хил. лв. без ДДС и е разработен от компанията "Рила солюшънс". Проектът се финансира от Оперативна програма "Административен капацитет" и "Европейския социален фонд". Целта на портала е прозрачност при обявяването и провеждането на публични търгове.


Поръчката за обновяването му е част от европроект "Добри практики и ефективно партньорство в областта на обществените поръчки" на стойност 990 хил. лв. Част от процедурата свързана с изготвяне и реализиране на стратегия за архивиране на информационните системи е прекратена, защото и двамата участници не са изпълнили критериите свързани с нея. Компаниите "И Би Ес" и "Стемо" не са представили необходимите доказателства за техническите си възможности.
"В момента Агенцията за обществени поръчки действително има проблем със сайта си, но той не е свързан с портала, а е чисто технически", обясниха от "Рила солюшънс". От компанията са изпратили "подкрепление" на ведомството, за да бъдат остранени по-бързо проблемите, които се дължат на прехвърляне на информация.


Проблем с информацията има и още едно ведомство с обновен сайт - "Комисията за защита на конкуренцията". Порталът на антимонополният орган струва 649 хил. лв., от които 250 хил. лв. са за самия регистър. Той заработи през август.


Изпълнител на поръчката е обединението "Аксиор-Контракс". В него беше създаден нов публичен регистър, в който компаниите да могат да правят справки за подадените жалби, етапа на който се намират и решенията на комисията.


От създаването си досега, порталът работи, но в зависимост от избрания път на влизане в него - всеки потребител попада на различна подредба на решенията. Освен това от КЗК качват повторно решения издадени в края на миналата и началото на тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK