Южна Корея отвори пазара си за iPhone

Комуникационният регулатор на Южна Корея ще разреши разпространението на iPhone на територията на страната, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Продажбата на продукта на Apple беше блокирана, тъй като той не отговаря на определени технически изисквания.


Корейската комуникационна комисия ще направи изключение от изискването мобилните телефони, разпространявани в страната, да използват местни GPS технологии. Действията й са в отговор на сериозен натиск от страна на потребителите. Южна Корея е една от малкото технически напреднали държави, които все още ограничават разпространението на iPhone.


Продажбата на устройството в Южна Корея ще окаже въздействие върху ценовата конкуренция на пазара на мобилни телефони в страната. Сега той се доминира от местните производители - Samsung Electronics и LG Electronics. Двете компании продават устройствата си в страната на двойно по-висока цена в сравнение с чуждите пазари.
Регулаторите в Южна Корея използват технически изисквания за дадени продукти, за да защитят местната индустрия. Така например през 2005 г. комисията ограничи разпространението на BlackBerry, налагайки изискване всички телефони да получават достъп до интернет посредством корейски софтуер. В края на миналата година комисията направи изключение, разрешавайки на корпоративните потребители да използват устройството.


Южна Корея следва Китай с решението да отвори пазара си за iPhone. През миналия месец Пекин разреши разпространението на устройството, след като Apple се съгласи да го модифицира в унисон със законодателството на страната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK