Ръстът на борсите върна печалбите на пенсионните и взаимните фондове

За последната една година обаче пенсионните са все още на минус

Ръстът на борсите върна печалбите на пенсионните и взаимните фондове

© ДневникВъзстановяването на финансовите пазари изтри голяма част от загубите на пенсионните и взаимните фондове и от началото на годината двата вида инвестиционни схеми вече показват значителен ръст в резултатите си. За последните девет месеца доходността на взаимните фондове надминава тази на основните български индекси, показват данни на Българската асоциация на управляващите дружества към края на септември. Схемите, които успяват да победят индексите, са основно тези, които се възползват и от инвестиции на регионалните пазари, при които ниската ликвидност тласна по-силно нагоре цените на акциите.


Лидери по доходност на база нетна стойност на активите им са точно регионални фондове като "Статус финанси", инвестиращ във финансови акции, и "Адванс Източна Европа", който е специализиран за региона (виж таблицата). "Статус финанси" отчита 48% доходност за деветмесечието, докато основните индекси на Българската фондова борса SOFIX и BG40 се повишават съответно с 34 и 22%.


Пенсионните фондове пък са компенсирали донякъде срива на капиталовите пазари от миналата година и от началото на тази са с положителна доходност, сочи справка в стойностите на дяловете им, публикувани от Комисията за финансов надзор. При много от тях резултатите дори надминават 5-6%, но за последната една година – от септември 2008 г. до септември тази година, доходността им продължава да бъде отрицателна. Само при два фонда загубите са по-малко от процент – универсалните на "Доверие" и "Бъдеще".
Доброволният фонд на "Бъдеще" обаче има над 20% отрицателна доходност за година назад – причината е основно в разликите в инвестиционните ограничения между задължителните и доброволните фондове. При задължителните – универсални и професионални, има праг от 25% от активите, които могат да се вложат в акции, докато за доброволните подобни ограничения на практика няма. Точно поради тази причина доброволните схеми бяха сред най-печелившите допреди 2008 г., но след това се превърнаха в най-губещите, тъй като повечето от тях бяха вложили в акции значителна част от средствата си.


Портфолио мениджъри от бранша коментират, че покупките им на акции продължават и в момента, но много от тях неофициално признават, че са изключили Българската фондова борса като поле за инвестиции . През последните месеци вложенията им в български компании са малко за сметка на тези на чуждите борси.


Справка за портфейлите на пенсионните фондове в статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че в общия случай, особено при доброволните, точно фондовете, които имат по-големи експозиции в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми, са с по-големи загуби за последната година, но съответно и с по-висока доходност от началото на годината.


Високорисковите взаимни фондове успяват да компенсират загубите си от началото на годината благодарение на бързото им ориентиране към вложения в акции. Заради кризата редица схеми предпочетоха да задържат два до три пъти повече от задължителния кеш като буфер срещу падащите цени на акциите, но след като капиталовите пазари тръгнаха нагоре, фондовете започнаха отново да инвестират в акции.


В последните два месеца взаимните схеми спечелиха от силния ръст на борсите и към тях отново се насочиха свежи пари, макар че покупките са все още плахи. Като цяло пазарът на българските фондове нараства с 6.2% през септември, което в пари означава нови 20 млн. лв. Нетните им активи достигат приблизително 356 млн. лв., или с близо 12% повече спрямо края на миналата година, а ако прибавим и вложените средства в чужди схеми, предлагани у нас, за пръв път от 11 месеца активите на сектора надминават 500 млн. лв.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мари марийка
  мари марийка
  Рейтинг: Неутрално

  А ма Веселке ти следиш ли какво става от седмица насам. Борсата затъва бе моме, пенциите също губят.

 2. 2 Профил на МВФ
  МВФ
  Рейтинг: Неутрално

  Източна Европа няма скоро да преодолее кризата, предупредиха МВФ и Световната банка

 3. 3 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Статус са най-добри, защото почти нямат български акции. И ще продължават да са.

 4. 4 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Всички, които инвестират в България ще са зле.

 5. 5 Профил на Койчо
  Койчо
  Рейтинг: Неутрално

  Е, как доброволно да се осигуряваме, като по-добре е да спестяваме а най-добре на тъмно!

 6. 6 Профил на заблуденото
  заблуденото
  Рейтинг: Неутрално

  ей, льоловци 2 и 4, защо заблуждавате хората ?

 7. 7 Профил на Кучестаро
  Кучестаро
  Рейтинг: Неутрално

  По добре хората да не си продават селските имоти...с тези фондове накрая на село ще завърши работното население, в опит да си изкара прехраната от земята..

 8. 8 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: Неутрално

  Олекна ми, с голямата гума се затриха загубите на всичкото бъдещо пенционер!!!
  От друга страна при пенсиониране на 65 и средна възраст 67, остана само голата емоция

 9. 9 Профил на не-финансист
  не-финансист
  Рейтинг: Неутрално

  От 8 коментара преди моя, единствено 6 сякаш е смислен. Останалите, как си управлявате парите? Или по-скоро нямате такива, а само ръсите негативи по форумите, и раздавате "акъл"

 10. 10 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Много интересна графика... Но не знам защо в моето извлечение пишеше - 24%, а като добавя и миналото- станаха към -40%... Аман от тез рекламни статии, ама нали затуй са медиите...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 11. 11 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: Неутрално

  На 1 юли 2004 г. внесох за ДПФ 1980 лв. СЛед удържаната такса от 119 лв.ми останаха 1861 лв., които се равняват на 2322 дяла. След всички сътресения всеки дял на 30.09.09 ми носи по 1,20 лв. - т.е. вече са 2785 лв. и мога да ги тегля когато пожелая. От необложеният доход от 1980 лв. спестих 575 лв.-29%. Нарочно ги вложих в отделен депозит, който в момента е на 825 лв. Общо съм получил над 82%, което е една капитализирана лихва от 13%. Не се оплаквам, но и не вярвам на съветници от рода на № 4.

 12. 12 Профил на до 9 - не финансист
  до 9 - не финансист
  Рейтинг: Неутрално

  еми учи да се образоваш малко бе
  /от финансист/

 13. 13 Профил на не-финансист
  не-финансист
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "до 9 - не финансист":

  Образовал съм се достатъчно, за да знам, че инвестициите са колкото психология, толкова и фундаментален анализ. А ти, моето момче, знаеш ли що е то фундаментален анализ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK