Ръстът на борсите върна печалбите на пенсионните и взаимните фондове

За последната една година обаче пенсионните са все още на минус

Ръстът на борсите върна печалбите на пенсионните и взаимните фондове

© ДневникВъзстановяването на финансовите пазари изтри голяма част от загубите на пенсионните и взаимните фондове и от началото на годината двата вида инвестиционни схеми вече показват значителен ръст в резултатите си. За последните девет месеца доходността на взаимните фондове надминава тази на основните български индекси, показват данни на Българската асоциация на управляващите дружества към края на септември. Схемите, които успяват да победят индексите, са основно тези, които се възползват и от инвестиции на регионалните пазари, при които ниската ликвидност тласна по-силно нагоре цените на акциите.


Лидери по доходност на база нетна стойност на активите им са точно регионални фондове като "Статус финанси", инвестиращ във финансови акции, и "Адванс Източна Европа", който е специализиран за региона (виж таблицата). "Статус финанси" отчита 48% доходност за деветмесечието, докато основните индекси на Българската фондова борса SOFIX и BG40 се повишават съответно с 34 и 22%.


Пенсионните фондове пък са компенсирали донякъде срива на капиталовите пазари от миналата година и от началото на тази са с положителна доходност, сочи справка в стойностите на дяловете им, публикувани от Комисията за финансов надзор. При много от тях резултатите дори надминават 5-6%, но за последната една година – от септември 2008 г. до септември тази година, доходността им продължава да бъде отрицателна. Само при два фонда загубите са по-малко от процент – универсалните на "Доверие" и "Бъдеще".
Доброволният фонд на "Бъдеще" обаче има над 20% отрицателна доходност за година назад – причината е основно в разликите в инвестиционните ограничения между задължителните и доброволните фондове. При задължителните – универсални и професионални, има праг от 25% от активите, които могат да се вложат в акции, докато за доброволните подобни ограничения на практика няма. Точно поради тази причина доброволните схеми бяха сред най-печелившите допреди 2008 г., но след това се превърнаха в най-губещите, тъй като повечето от тях бяха вложили в акции значителна част от средствата си.


Портфолио мениджъри от бранша коментират, че покупките им на акции продължават и в момента, но много от тях неофициално признават, че са изключили Българската фондова борса като поле за инвестиции . През последните месеци вложенията им в български компании са малко за сметка на тези на чуждите борси.


Справка за портфейлите на пенсионните фондове в статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че в общия случай, особено при доброволните, точно фондовете, които имат по-големи експозиции в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми, са с по-големи загуби за последната година, но съответно и с по-висока доходност от началото на годината.


Високорисковите взаимни фондове успяват да компенсират загубите си от началото на годината благодарение на бързото им ориентиране към вложения в акции. Заради кризата редица схеми предпочетоха да задържат два до три пъти повече от задължителния кеш като буфер срещу падащите цени на акциите, но след като капиталовите пазари тръгнаха нагоре, фондовете започнаха отново да инвестират в акции.


В последните два месеца взаимните схеми спечелиха от силния ръст на борсите и към тях отново се насочиха свежи пари, макар че покупките са все още плахи. Като цяло пазарът на българските фондове нараства с 6.2% през септември, което в пари означава нови 20 млн. лв. Нетните им активи достигат приблизително 356 млн. лв., или с близо 12% повече спрямо края на миналата година, а ако прибавим и вложените средства в чужди схеми, предлагани у нас, за пръв път от 11 месеца активите на сектора надминават 500 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK