JPMorgan Chase: Европейските банки трябва да наберат нови 78 млрд. долара

Редица банкови институции в Европа имат нужда от набирането на нов капитал на обща стойност 78 млрд. долара, показва анализ на икономисти в JPMorgan Chase, цитирани от агенция Блумбърг.


Оценката на експертите изключва сумата от 67 млрд. долара, от която ще се нуждаят британските Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group, ако двете кредитни институции напуснат държавната програма за подкрепа на сектора. От JPMorgan все пак успокояват, че това е малко вероятно именно поради големия мащаб на нужния капитал.


Близо половината от набелязаните от анализаторите средства трябва да бъдат изплатени на правителствата в региона за обратното изкупуване на държавните им дялове в сектора, като сумата се оценява на 38 млрд. долара. Останалите 40 млрд. долара трябва да бъдат осигурени с цел гарантирането на капиталовата адекватност на сектора.
Най-големи нужди за нов капитал има германската Комерцбанк (Commerzbank). По оценка на анализаторите в JPMorgan Chase кредитната институция ще търси 17 млрд. долара. След нея се нареждат Allied Irish Bank (10 млрд. долара), Bank of Ireland (7 млрд.), Societe Generale (6 млрд.). По 5 млрд. долара ще трябва да наберат Intesa Sanpaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena и Deutsche Bank, за да отговорят на изискванията за капиталова адекватност.


Този проблем нямат HSBC, UBS и Credit Suisse Group, които имат най-големия капиталов излишък, се казва в проучването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK