Според Центъра за изследване на демокрацията: Ядрени и въглищни лобита работят срещу ВЕИ-та

Цената на тока не стимулирала бита и индустрията да пестят енергия

Според Центъра за изследване на демокрацията: Ядрени и въглищни лобита работят срещу ВЕИ-та

© Асен ТоневЦената на електроенергията в България не стимулира нито бита, нито индустрията към енергийни спестявания. Това е един от изводите на участниците в кръглата маса "Енергийна диверсификация и енергийна сигурност", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и парламентарната комисия за икономика, енергетика и туризъм в понеделник.


Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в момента енергийните цени не стимулират домакинствата да инвестират в спестяващи мерки, нито индустрията да намали енергоемкостта си. Трайков уточни, че думите му не трябва да се тълкуват пряко като намерение да се повишават цените, а като заявка за промяна на структурата на енергийните тарифи. Той допълни, че в България продължава да се използва най-много енергия за отопление.


Според председателя на надзорния съвет на СИБанк Цветелина Бориславова трябва да се премахне сегашната практика на държавно субсидиране на цената за бита и да се вземат мерки за спиране на разхищенията от индустрията. Тя определи като разумно повишаване на цените на енергията, което да принуди индустрията да инвестира в енергоспестяващи мерки. Според представени от Бориславова данни в България за енергия се харчи 1.17 % от брутния вътрешен продукт, а в Германия – 0.17 процента.
Според експертите на Центъра за изследване на демокрацията ядрените и въгледобивните лобита работят срещу диверсификацията на източниците на енергия и срещу възобновяемите енергийни източници, чийто ток НЕК и ЕРП-тата са задължени да изкупуват на преференциални цени. В изготвения от ЦИД доклад се посочва, че досегашните сравнения между цените от възобновяемите енергийни източници, ядрената и въглищната енергия не са коректни. Липсва точна информация за разходите за транспортиране и съхраняване на отработеното ядрено гориво и за извеждането на ядрените блокове от експлоатация за атомните централи, както и за разходите за вредните емисии на ТЕЦ-овете.


Според енергийния министър държавата може да стимулира домакинствата и предприятията да намалят енергоемкостта си, като им осигури евтино кредитиране за проекти за енергийна ефективност.


Трайков не коментира дали в новата енергийна стратегия, която ще е готова до края на годината, ще бъдат посочени изрично големите енергийни проекти като АЕЦ "Белене", газопроводите "Южен поток" и "Набуко", петролопроводът Бургас – Александруполис, които присъстват във варианта на предишното правителство. Той декларира, че документът ще бъде съобразен с окончателните решения на световната конференция за климата в Копенхаген през декември. Акцент в него ще е диверсификацията на енергийни източници и пътища. Трайков обяви за приоритетни разширяването на газохранилището в Чирен, изграждането на ново хранилище в Галата, проектите "Набуко" и "Южен поток".


Според председателя на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Мартин Димитров стратегията трябва да е прицелена в крайни резултати, отразяващи интересите на потребителите. Илиян Василев, директор на "Делойт България", препоръча документът да се подложи на широка дискусия, преди да бъде приет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK