Сделката за Opel може да бъде финализирана до седмица

Мажоритарният дял в Opel може официално да премине в ръцете на консорциума, обединяващ Magna, Сбербанк и ГАЗ, след по-малко от седмица, предаде Ройтерс, цитирайки свои източници.


Компанията майка General Motors продава 55% от своето участие в европейските си подразделения с оглед гарантиране на финансовата стабилност на дружеството от Детройт. Преди по-малко от месец американското предприятие официално обяви, че изборът за инвеститор пада именно върху смесения консорциум със силно руско участие.


Непосредствено след оповестяването на сделката редица от проблемите, с които Opel ще трябва да се справи, излязоха на повърхността. Обявената стратегия на инвеститорите включва редица съкращения в европейските производства на компанията. Сериозна критика от редица страни е насочена към решението заетите в Германия да загубят пропорционално по-малко колеги спрямо заводите в Испания, Белгия и Великобритания.
Държавници от трите страни се обърнаха към Европейската комисия (ЕК) с молба коректността на сделката да бъде разгледана. Анализатори коментираха, че обявените съкращения не са икономически обосновани и най-вероятно пръст в това решение има Берлин и заемът от 4.5 млрд. евро, който ще бъде предоставен на инвеститорите в Opel.


Този проблем все още остава без решение. От Magna и Сбербанк се надяват до края на седмицата да бъде постигнат напредък, за да може сделката да бъде финализирана в най-скоро време.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK