Увеличава се търсенето на яйца от "свободни" кокошки според "Четири лапи"

Увеличило е търсенето на яйца органично производство и от "свободни" кокошки в София през последната година. Това показва проучване на българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи". Според тях основната причина за това е по-добрата информираност на потребителите относно различните видове яйца. Все повече стават и супермаркетите в София, които предлагат по-качествените яйца, като разликата в цените е минимална - 3 - 4 стотинки, отбелязват от "Четири лапи".


У нас основното предлагане в момента е на яйца от кокошки-носачки, отглеждани в батерийни клетки. В сравнение с яйцата органично производство или от "свободни" кокошки те са по-нездравословни, тъй като условията, при които се отглеждат кокошките-носачки за много по-лоши, разказва Дади Ейнарссон, отговарящ за програмите на "Четири лапи" в България.


Годишно в България се произвеждат около 1.2 млрд. броя яйца, каза председателят на съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов. От тях около 100 млн. яйца са от "свободни" кокошки, които се отглеждат в десетина ферми допълни той. Според проф.Стоименов отглеждането на "свободни" кокошки увеличава разходите по производство на яйца с 30%. Освен това има риск за замърсяването на продукцията с кал, посочи Стименов. Според него природозащитни арганизации в Западна Европа са "луднали" по екояйцата, като тенденцията все още не е обхванала българскя пазар.




Днес е международният ден на производителите на яйца. По този повод от "Четири лапи" припомнят, че от 2012 г. в ЕС влизат нови задължителни изисквания за оборудването в батерийните клетки, като например наличие на минимална площ за всяка кокошка, кацалка и чесалка във всяка клетка.


Производителите в България не отговарят на новите изисквания, а преоборудването на наличните батерийни клетки би излязло изключително скъпо, каза Ейнарссон. Според него именно по тази причина най-добрият и евтин вариант е преминаването направо към свободно отглеждане, което би отворило и нови пазари навън. Като пример е посочена Германия, която ежедневно внася над 1 милион яйца от "свободни" кокошки."


Различните видове яйца могат да бъдат разпознати по идентификационния код на производителя, отпечетан на всяко едно от тях. Той трябва да започва с цифра (от 0 до 3), обозначаваща метода на отглеждане на кокошките-носачки, следвана от инициали на страната-производител (BG за България) и регистрационен номер на фирмата-производител. За потребителите е важна цифрата, посочваща метода на отглеждане на кокошките-носачки: 3 означава отглеждане в батерийни клетки, 2 – подово отглеждане на кокошките в затворени помещения, 1 – свободно отглеждане на открито, 0 – органично производство. Същите данни трябва да са изписани и върху опаковката на яйцата.


Тъй като селското ни стопанство не е развито и следователно, не е отровено, то България директно може да премине на най-скъпото в момента производство - естественото отглеждане. Това отбелязаха вчера и посланиците на страните членки от ЕС в България по време на работната закуска със стрителния мнистър Росен Плевнелиев. Според дипломатите България не използва потенциала си, който има в селското стопанство.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mned
    *****
    Неутрално

    Заглавието ми харесва!

  2. 2 Профил на dan
    *****
    Неутрално

    Един габровец отишъл на пазара и попитал:
    - Имате ли яйца от черна кокошка?
    Продавачката казала:
    - Незнам, ако ги познавате си вземете.
    Габровецът избрал от по-едрите яйца, платил и си тръгнал!

  3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5618 Весело

    Лили Границка, заглавието кърти!

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  4. 4 Профил на Man
    *****
    Любопитно

    Аз подкрепям идеята за "свободните" животни най-вече защото съм ял домашно и купено пиле и разликата е меко казано огромна.

  5. 5 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    Един софиянец отишъл на пазара с бившето име "Г. Кирков" и попитал: "Имате ли яйца от синя кокошка? А продавачката отговорила: " Защо ме питате, нали знаете, че вече всички кокошки са сини и снасят сини яйца? "Знаех си, че ще ме излъжеш!" - рекал софиянеца и си тръгнал без да купи нищо.

  6. 6 Профил на k
    *****
    Весело

    Явно съм попаднал на раздел 'Тъпи вицове'

  7. 7 Профил на Man
    *****
    Гневно

    Гледам, че някои хора са го обърнали на веселба(явно от чалгафен клуба), но аз лично не желая да давам на децата си месо и продукти от "зомбита" защото наскоро чух, че отглеждат патки в клетки със ЗАКОВАНИ за пода крака за да не горят мазнини......ако не беше тъжно щеше да е смешно .... относно вицовете за черни и сини кокошки съм напълно съгласен, че освен етикет трябва и ефективен контрол.
    Темата е много сериозна и не би трябвало да се обръща на просташки майтап.

    "Ям за да живея, а не живея за да ям"

  8. 8 Профил на Бате Ванчо
    *****
    Неутрално

    Две кокошки, едната едра, а другата по-дребна , си говорят. Едрата снасяла дребни яйца, а дребната – големи яйца. Дребната кокошка казво на по-едрата:
    - Не те ли е срам, ма? Виж се каква си голяма, а какви малки яйца, по 14 ст. снасяш. А я ме виж мен каква съм, пък ги снасям все едри - по 20 ст.
    Голямата отговорила:
    - Е ти какво искаш сега – за 6 ст. да си сцепя гъза ли?

  9. 9 Профил на ?!
    *****
    Неутрално

    и какво им е свободно да не ги е хванала амнистия от птицекомбината и да кълват жълт кантарион

  10. 10 Профил на wz
    *****
    Неутрално

    До коментар [#7] от "Man":

    "Ям за да живей, а не живея за да ям".......

    Що не ми ядеш....... тогава....

  11. 11 Профил на Боян Цветков
    *****
    Разстроено

    Много голяма простотия ви е обзела. Темата не е за подценяване, а отношението на повече тук показва, че на българина не му пука особено какво слага в организма си, за да живее. Ужасно е, че на никой не му дреме, че млякото се продава от фермерите за по 30-40 стотинки, а в магазина купуваме за 1,50 без да има грам мляко в него, нито в сиренето да има сирене, нито в кашкавала да има кашкавал. В колбасите няма месо, яйцата идват от концлагери, но на никой не му дреме.

    На мен обаче ми пука какво ям и какво яде семейството ми и не ми е все тая дали ще ям кренвирш или истинско месо.

  12. 12 Профил на ---
    *****
    Неутрално

    До коментар [#7] от "Man":

    Не разбрах учуден ли си? Все пак тези животни и техните предци са гледани с една единствена цел -- да бъдат изядени. Даже бих казал, че те на са животни, а продукт от поколения назад.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK