Анализатори очакват контрастни резултати на Уолстрийт

Банките със силни инвестиционни звена ще са с по-добри отчети

Контрастът във финансовите резултати на банките в САЩ за третото тримесечие на годината ще е голям, прогнозират анализатори. До края на седмицата "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), "Джей Пи Морган" (JPMorgan Chase), "Сити" (Citigroup) и Банк ъф Америка (Bank of America) трябва да публикуват отчетите си за периода юли - септември.


Очаква се добре да се представят банките със силни инвестиционни звена, като това е разбираемо - фондовите борси по света през този период се представиха доста добре. По-слаби резултати се очаква да имат обаче институциите, които са специализирани в потребителското и бизнес кредитиране и тези, които са в програмата за изкупуване на токсични активи TARP. Очаква се проблеми все още да имат и тези с по-висок дял на потребителите с кредитни карти, смята Мат Маккорник, мениджър в Bahl&Gaynor, цитиран от "Таймс".


Такъв е случаят с трупащата провизии срещу лоши кредити "Сити". Очакванията на Ройтерс са банката да отбележи първата си тримесечна загуба за годината от 2.8 млрд. долара. Прогнозите са за увеличение на провизиите от 10 млрд. долара. "Тази тенденция може да доведе до загуби за сектора и през следващата година", смята Ричард Боув, анализатор в Rochdale Securities, цитиран от "Файненшъл таймс".


На червено се очаква да излезе и Банк ъф Америка поради големите експозиции на институцията на пазара на кредитни карти. Загубата за периода най-вероятно ще е 630 млн. долара, показва пул на Ройтерс. Очакваните загуби на банките по отпусканите от тях кредити ще повлияят негативно на целия сектор, предупреждават специалисти. Анализаторите от "Креди Суис" (Credit Suisse) вече занижиха оценките си за финансовите резултати на големите институции в бранша. Прогнозите за отчетите на "Сити" и PNC Bank бяха ревизирани надолу с по 5%, уточняват от "Файненшъл таймс". По-оптимистични са прогнозите за "Голдман Сакс", но според британското издание едва ли банката ще може да подобри рекордните си печалби от второто тримесечие. За периода април - юни от кредитната институция реализираха печалба от 3.44 млрд. долара. Независимо от преобладаващите песимистични прогнози, от "Таймс" смятат, че бонусите по високите нива на банките ще продължат да се леят и през 2009 г., надминавайки нивата от последните два периода.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK