Magna се споразумя с британските профсъюзи

<a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en">cc</a> <a href="http://www.flickr.com/photos/mecklenburg/">mueritz</a><br />

© Дневник

cc mueritzСделката по продажба на мажоритарния дял на европейските подразделения на General Motors в посока консорциума около Magna е все по-близко до осъществяване, предаде Ройтерс.


Това стана ясно след като представители на концерна включващ руските Сбербанк и ГАЗ и британските профсъюзи постигнаха ключово споразумение. След проточилите се с месеци разговори по темата, първоначалният план за развитие на Opel ще бъде преразгледан и съкращенията на Острова - отменени.


Заплашените от уволнение 600 служители на предприятието ще могат да запазят своите работни места. Държавниците в Лондон ще могат да отдъхнат след като от Magna уверяват, не само че няма да закриват производствените мощности в Лутън, а даже ще увеличат капацитета им, превръщайки ги в "ключов производствен обект", по думите на генералния секретар на профсъюза Unite Тони Удли.
В замяна на промените в плана за преструктуриране, от консорциума получаващ мажоритарния дял в Opel ще получат не само подкрепа за финализиране на договора, но и изключително важно финансиране на сделката. "Трябва да съм сигурен, че сроковете и условията на финансирането ще са според изискванията на правителството преди да излеем пари на данъкоплатците в компания като тази", коментира пред BBC News Питър Меделсон, икономически министър на Великобритания.


След развитието по казуса, главният изпълнителен директор на General Motors Фриц Хендерсън заяви, че е много вероятно да бъде подписана сделка до края на седмицата.


General Motors избра консорциума около Magna за инвеститор по седлката и спасител на Opel още преди месец. Непосредствено след взимането на това решение, представители на британското, испанското и белгийското правителство изразиха съмнения, че този избор не е икономически рентабилен.


В основата на критиката на държавниците беше планът на Magna да съкрати производства и персонал именно в тези държави. Същевременно работните места в Германия щяха да бъдат намалени не на икономически, а на политически принцип, коментираха критиците на сделката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK