Очакванията за разнопосочни резултати на Уолстрийт се потвърдиха

Големи печалби през третото тримесечие от банките със силни инвестиционни подразделения и загуби от увеличаващите се провизии срещу трупащите се лоши кредити в САЩ. Тази прогноза на експерти бе изцяло потвърдена от резултатите на големите институции на Уолстрийт, но оценките за финансовите показатели на лидерите в бранша се разминаха с реалните стойности отчетени за периода.


От JPMorgan Chase първи очертаха тенденцията в сектора, след като публикуваха печалба от 3.6 млрд. долара за третото тримесечие. Още на следващия ден Goldman Sachs обяви, че за същия период печалбата на компанията се увеличава с 300% на годишна база до 3.03 млрд. долара.


Данните за по-тежки загуби и по-високи печалби от очакваното сочат, че след края на рецесията в САЩ финансовият сектор ще стане свидетел на обособяването на два вида банки, смятат анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс".
Докато Goldman Sachs и JPMorgan Chase отчетоха поредните си увеличения на печалбите, то Bank of America (BofA) изненада със загуба, надвишаваща с 50% прогнозите на експерти. Именно търговията на валутните и капиталовите пазари успя да донесе големите печалби в бранша. Същевременно най-големият кредитор в САЩ отчете отрицателен финансов резултат от 1 млрд. долара за третото тримесечие, след като отписа 9.6 млрд. долара от несъбираеми заеми и прибави нови 2.1 млрд. провизии срещу лоши кредити.


От BofA очакват потребителските кредити да продължат да спъват представянето на търговските банки в страната, но данните за юли - септември показват, че ситуацията се подобрява на тримесечна база. Сумата на заделените от Банк ъф Америка резерви срещу заеми намалява с 2 млрд. долара до 33.8 млрд. долара.


От компанията обявиха, че Кенет Люис, главният изпълнителен директор на банката, който се оттегля в края на годината, няма да получи заплащане или бонуси за настоящата година. Мениджърът ще трябва да върне около 1 млн., които вече е получил. Все пак Люис ще може да получи полагащия му се пакет при напускане, който се оценява на десетки милиони долари, уточнява в. "Гардиън".


Притеснения на анализатори са насочени именно към предвидените компенсации и бонуси от големите институции в САЩ. Очакванията на експерти са, че оповестяването на рекордните заплащания от банките на фона на увеличаващия се дял на лошите потребителски кредити и растящата безработица може да доведе до политическа и социална нестабилност.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Санд
  *****
  Неутрално

  Да, циркът е пълен. Печалбите на инвестиционните банки идват от игричката им с ФЕД, който им дава пари на 0% лихва, а те му ги отдават обратно с лихва. Обаче часовникът цъка, лошите кредити и грешките набират сила и скоро пак ще има БУМ!

 2. 2 Профил на голдмън със сакса
  *****
  Весело

  Goldman Sachs to pay $23 billion in bonuses for 2009
  By John Byrne – Raw Story October 13th, 2009

  Yesterday, we brought you the insurance company that wouldn't insure a 17-pound infant because he was too heavy. Today, we bring you the investment bank that manages to double its bonuses during the worst recession since the Great Depression.

  On Thursday, Goldman Sachs will announce the firm's bonus payments for 2009. Analysts expect the bonus pool to mushroom to $23 billion – double the bonus pool paid to employees in 2008. Earlier this year, Goldman Sachs said that it had put aside $11.4 billion for bonuses during the first half of the year.

  "The absolute size of compensation payouts will rise significantly," Keith Horowitz, an analyst at Citigroup, wrote in a note to clients two weeks ago, highlighted by Andrew Sorkin in The New York Times' dealbook column Tuesday.

  How much is $23,000,000,000?

  For one thing, it's enough to send 460,000 full paying students to Harvard University for one year, or 115,000 for four years.

  It's enough to pay the health insurance premium for the average American family ($13,375) 1.7 million times.

  It's enough to upgrade 191 million computers to Windows 7 operating system (priced at $119.99), or to buy 115 million iPhones at $199.99 (provided the recipient was willing to sign a two-year contract).

  Or, apparently, it's enough to reward the employees of Goldman Sachs for a bonanza trading year, at a firm where average employee compensation was recently $622,000 – and likely to be greater this year.

 3. 3 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Докато в САЩ не се избере президент като Роналд Рейгън, който да тегли чертата и ясно да каже нелицеприятната истина , че царят е гол и бос, оправия няма да има. Американците нямат друг избор. Предприятията и заводите трябва да бъдат построени отново, а тези които бяха построени в Китай да бъдат безвъзвратно загубени като колетерол за неизплатен външен дълг към китайците. Тези стоки за вътрешния американски пазар трябва да се произвеждат в САЩ. Да, ще бъдат по-скъпи, но пък ще се отворят работни места и със сигурност ще бъдат от по-добро качество от китайските боклуци. Китайците никога няма да си получат дълга обратно. Това и малките деца в САЩ го знаят. Чудя се кой беше този китайски гений в правителството на Китайската комунистическа партия, който реши че САЩ ще върнат дълга си с лихвите и че Китай ще спечели от това. Богатите хора в САЩ са отписали вече собствеността си в Китай. Те предпочитат да си изгубят заводите там, но да не се налага да запълват с високи данъци огромния бюджетен дефицит на САЩ и едновременно с това да не са сигурни кога китайското правителство ще вземе решение да ги изгони от Китай. Аз лично го чух от човек, който има бизнес в Китай. Думите му бяха ясни за разбиране: "Аз съм си изплатил 4 -ири кратно вложенията в китайското си предприятие. Всеки ден на печалби го считам даден от Бога. Когато ми кажат да си изнасям багажа и че това вече не е мое, ще го направя, само исамо американското правителство да не ме дере с високи данъци."

 4. 4 Профил на alfaom
  *****
  Неутрално

  Много от цигарите се произвеждат в САЩ, нелегалните повече.
  От какво правят цигарите, когато нямат плантации с тютюн.
  На колко места в света има плантации с тютюн?!? В САЩ се отглежда много листовото зеле, което не завива глава.
  В България правена ли е експертиза на тютюна вътре в цигарите на големите производители на цигари.?!? Как така няма растения тютюн, а има много цигари на пазара ?!? Как ще се отрази това на нюйоркската борса, за голямата лъжа на века ?!?

 5. 5 Профил на анализатор
  *****
  Неутрално

  Един каже едно, друг - друго...
  Най - важното е да се излъчват сигнали за да може да върви пазара.

 6. 6 Профил на Към Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Може би си прав до някъде но според мен дори това няма да помогне на САЩ.Това си е мое мнение.
  Ако те направят това което предлагаш, доверието в долара (и в САЩ като цяло) ще отиде в точката на абсолютната нула по Келвин. А настоящата позиция на САЩ в света се крепи на това доверие и на страха (да не забравяме че Китай също имат ядрено оръжие, така че дори ядрената война няма да е изход за Америка), по лошото е разни деструктивни фундаменталиски елементи ще се възползват от това.
  Китай няма да са загубили - на тях ще им остане почти цялото настоящо производство на електроника в света, а и не само то, заедно с обученият персонал в заводите.
  Според мен Китайците са хванели САЩ за топките в буквалния смисъл на думата, и вече им диктуват правилата ...
  Спомнете си за посещението на Далай лама наскоро.
  Разбира нас в Европа, това не ни топли много, ние сме на същото влакче.
  Изобщо предстоят интересни времена.

 7. 7 Профил на do 18 & 20
  *****
  Неутрално

  Толкова ПРОСТ на толкова високо никога не сме имали!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK