Берлин и Opel се надсмяха над Брюксел

Берлин и Opel се надсмяха над Брюксел

© Associated PressЕдна от последните пречки пред финализирането на сделката между Opel и консорциума около Magna най-вероятно вече е преодоляна, след като Берлин изпрати писмо до General Motors, съобщи Ройтерс.


Еврокомисарят по конкурентността Нели Крус заяви през миналата седмица, че е неприемливо Берлин да осигурява преференции за един от инвеститорите по сделката, като по този начин упражнява натиск върху избора, който на практика трябва да се вземе от General Motors.


Преди компанията от Детройт да вземе решение на кого ще продаде мажоритарния дял от 55% в своето европейско подразделение, Берлин обеща 4.5 млрд. евро на консорциума около Magna. Канадско-австрийският производител и руските Сбербанк и ГАЗ предвиждаха ограничен брой съкращения на персонал в Германия, което се оценяваше като предизборен жокер за германския канцлер Ангела Меркел.
General Motors наистина обяви, че Magna печели инвеститорската позиция за Opel, но непосредствено след официалното публикуване на споразумението държавници от други европейски страни с производства на GM Europe се възпротивиха на сделката. Докато Лондон, Виена и Варшава успяха да подсигурят позициите на своите служители чрез обещание за директна финансова подкрепа за предприятията, то служителите в белгийските и испанските заводи на компанията нямат гаранции за запазване на работните си места.


Данни, цитирани от "Файненшъл таймс", показват, че стратегията за закриване на мощности извън Германия не се основава на икономически принципи, а зад избора стои политически натиск.


Изявлението на Крус през миналата седмица включваше призив към GM да преразгледа офертите и да се обърне към останалите участници в борбата за Opel, за да може да прецени кое е най-доброто предложение, без да взима под внимание преференциите, предлагани от Берлин.


Източници, цитирани от в. "Уолстрийт джърнъл" не изключваха и запазване на Opel в портфейла на General Motors, като вследствие от този ход се предвиждат и много тежки преструктурирания и съкращения в дружеството. Според Ройтерс автомобилостроителят FIAT и инвестиционният фонд RHJ вече не обмислят участие в Opel, а китайският BAIC даже не коментира казуса.


Точно когато експерти очакваха нова серия от спекулации и месеци на нерешителност по темата, Берлин предприе ход, който успя да спечели доверието на Брюксел. Писмено уверение, че помощта която германското правителство предоставя по сделката, не е обвързана по никакъв начин с избора на инвеститор и неговата стратегия, изглежда, е напълно достатъчно да удовлетвори изискванията на Европейската комисия (ЕК) за честна конкуренция в Европейския съюз.


Писмото е адресирано до General Motors и тръста, управляващ активите на Opel до приключване на продажбата на активите на предприятието. Според говорител на ЕК, цитиран от Ройтерс, в писмото се казва, че обещаната помощ не е обвързана с избора на инвеститор.


"Това обаче е изцяло символичен жест. След като германското правителство обеща, че възлаганата помощ би била достъпна за всеки един от инвеститорите, а единственият останал в борбата - RHJ, заяви, че вече няма интерес, ЕК най-вероятно ще позволи сделката да бъде осъществена", смята Пол Тейлър, колумнист в Ройтерс.


"Този казус показва ограниченията на комисаря по конкурентността на ЕК, когато се изправи пред голяма и твърдо решена държава членка, която защитава индустрия, смятана за структуроопределяща. На теория Брюксел може да наложи вето върху сделката, но едва ли иска да понесе политическата вина за десетки хиляди потенциални съкращения. Ето защо позволява да бъде залъгван с неубедителни действия на равнопоставеност с обратна сила."


"Тези действия може да спазват буквата на закона на ЕС, но очевидно се надсмиват над замисъла", заключава Тейлър.


Коментарът на доверителния фонд, управляващ активите на Opel, е, че няма нужда сделката и избора по нея да се преразглеждат, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на организацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK