Еколози правят кампания против ГМО

"Имаме съобщения, че в България незаконно се произвеждат генно модифицирани земеделски култури (ГМО)", съобщи председателят на екологичното сдружение АГРОЛИНК Светла Николова.


По закон генно модифицирана царевица в България може да се отглежда само ако производителят има изрично разрешение от министерството на околната среда. Досега ековедомството не е регистрирало нито един производител, но проверки на пазара установяват наличие на такива съставки в някои фуражи, каза Николова. Еколозите настояват за засилен контрол върху хранителните продукти, тъй като в момента вносът на семена не подлежи на стриктни проверки.


Анализ на здравното министерство в периода 2004 - 2008 г. е показал, че при произволно избрани хранителни продукти на пазара (между които дори месо и вафли) около 10% съдържат над 0.9% съставки на ГМО. По закон това количество трябва да бъде отразено на етикета, но не се прави, поясниха експерти от
неправителственото сдружение "За Земята". По тяхно настояване ще се предизвикат нови проверки, за да се пресече некотролируемият внос на растителни продукти.
Националното сдружение започва информационна кампания из цялата страна за въвеждане на забрана за култивиране на единствения позволен от Европейския съюз сорт царевица MON 810. Целта е сред българските производители да се разпространи пълната информация за проблемите, които могат да възникнат след употребата на генно модифицирани растения. Шест европейски държави досега са въвели забрана за разпространение на този сорт. Други пък са наложили пълно вето върху култивиране на генетично модифицирани култури. Сред тях са Германия, Франция, Австрия, Люксембург, Полша, Унгария, Словения, а от два дни и Ирландия.Еколози правят кампания против ГМО

© Дневник


Пърси Шмайзер: България трябва да запази растителното си богатство


Кога за първи път се появи проблемът с генетично модифицираната рапица?


- Генно модифицираните сортове бяха представени за първи път от "Монсанто" през 2006 г., но само две години по-късно се разбра какви са негативите от тяхното отглеждане. Когато компанията сключваше договори с канадските фермери за ползване на техните семена, им обясняваше, че добивите ще бъдат значително по-големи, че няма да се налагат допълнителни обработки с хербициди, но всичко това се оказа, че не е така. Две години по-късно мои съседи, които отглеждаха рапица в съседните ниви, установиха, че добивите са 15 до 18% по-ниски от конвенционалното земеделие. Освен това те бяха принудени да купуват само торове на "Монсанто", да не говорим за замърсяването на съседните полета. Точно това се случи с нас. Въпреки че нашата рапица не беше ГМО, посевите ни се заразиха и ние престанахме да отглеждаме тези култури.


Присъединиха ли се и други фермери към вашия протест?


- Да, защото те губят възможност да отглеждат органична продукция. Законодателството не позволява да се отглеждат екологично чисти посеви върху терени, където са отглеждани ГМО. Напоследък голяма част от хората в Канада се ориентират към екологично чиста продукция и това е най-динамично развиващото се земеделско производство. Почти 20 процента от продукцията вече се отглежда по този начин.


Какво ще препоръчате на българските фермери?


- Ако искат да произвеждат екологично чиста продукция, те задължително трябва да въведат забрана върху ГМО културите. Защото тези култури нито ще спасят човечеството от глад, нито ще доведат до разнообразяване на растителните сортове. В България има изключително разнообразие от земеделски култури и трябва да направите всичко възможно, за да го запазите. Ползвайте примера на останалите европейски държави, където има пълна забрана върху ГМО. Ще ви дам един печален пример с Канада, която изгуби милиони долари заради генно модифициран лен, открит в износ за Европа. В Канада е забранено да се отглежда ГМО лен, но преди години бяха открити подобни съставки в изнесения лен. Ние сме едни от най-големите износители на лен за Европейския съюз, където се реализира 70 на сто от нашето производство. Оказа се, че ленът е бил заразен от опитно поле, където пробно се е сяло подобно семе. Този опит костваше на канадските фермери огромни загуби.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на И
  *****
  Неутрално

  Дано българските фермери не са такива балъци, че да се вържат на "Монсанто". Трябва да знаят, че:

  1. Ако "Монсанто" надуши, че отглеждат нелегално ГМО ще ги принуди да си платят.
  2. Ще трябва да плащат на Монсанто всяка година за правото да засъдят семената отново
  3. Ще могат да ползват само торове на "Монсанто".

 2. 2 Профил на цезар
  *****
  Неутрално

  ГМО са поредната глупост породена от парадигмата за непогрешимост на еволюционната теория и по-късно синтетична такава.Конфузията е в това че и двете не дават отговор на фундаменталеният въпрос за взаимоотношенията на зависимост между организми и среда, а именно:Кое е първичното /ако има такова/и коя е причината за това? Липсата на отговор на този въпрос от възникването и развитието на теорията и до днес разделя световната научна общност на два лагера

 3. 3 Профил на цезар
  *****
  Неутрално

  съветска/руска/школа с представители Мичурин,Лисенко и последователи с твърдението за формообразуващата роля на средата върху идивидите и популациите, и от друга страна -западна школа спредставители Вайсман ,Морган и последователи в т. ч. и днешните генни инженери с тезата за първичното като организъм/индивид/ ,популация,разум, влиящи и променящи средата на живот.И двете тези са неправилни . И що се отнася до първата -отдавна отчасти отхвълена

 4. 4 Профил на цезар
  *****
  Неутрално

  Що се отнася до втората ,тя все още е спорна и обект на настоящи коментари.Един забравен,оплюван и отхвърлян автор пише:"Но да не се ласкаем твърде много с нашите човешки победи над природата.За всяка такава тя не отмъщава.Наистина,всяка победа има на първо място ония последици,на които сме разчитали ,но на второ и трето място,тя има съвсем други непредвидени последици които много често унищожаватпървите"

 5. 5 Профил на цезар
  *****
  Неутрално

  отговорете на въпроса:Кое е първично/ако има такова/ и коя е причината за взаимозависимоста на отношението организъм-жизнена среда и Вие вече ще имате готовият отговор по темата:за или против ГМО.

 6. 6 Профил на ЦЕЗАР
  *****
  Неутрално

  генно-модифицираните организми-ЛИСЕНКОЩИНА ПО АМЕРИКАНСКИ !

 7. 7 Профил на Красимир Нешев
  *****
  Неутрално

  Хайде да се вдигнем и ние и да спрем движенито магистрала Тракия до Пазарджик. Аз гарантирам доста хора от Пазарджик,Панагюрище,Радилово Батак и областа.

  Нека да покажем на г-н Бойко Бандитов че има гражданско общество и в България ,не само в Гърция.
  Предложения ви изпращайте на [email protected]

 8. 8 Профил на Цезар
  *****
  Неутрално

  "Науката свършва там, където бог решава вместо нас."/Философия и растениевъдство/. Докато не се установи материалният му облик,науката е безпомощна,а това е и главната причина за да не можем да предвиждаме бъдещето,в т.ч. и пробема "за или против ГМО"

 9. 9 Профил на цезар
  *****
  Неутрално

  И все пак: Невежеството не е аргумент !

 10. 10 Профил на петра
  *****
  Гневно

  Днес бях на пазара в Русе.С изненада чух, един клиент да иска семена от краставица - ГМО - продавачката каза, че има, но не ги продава.Един от чакащите каза,че в съседния магазин ги продават свободно !!! Какво е това? Протести, караници в парламента ,а ГМО -семена от краставица се продават свободно на пазара в Русе - сигурно и на други места !!! Нямам думи !!! Някой дали ме чува ???????????????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK