Колко струваш?
В миналото, когато искали да подчертаят богатството на един англичанин, казвали: "Той струва 50 000 паунда годишно." Днес мерим богатството с чистата стойност на активите (капитала) на едно семейство. Това правим със съставянето на баланса на семейството. Другият отчет, който ни е необходим, за да разкрием паричните навици и какви промени са наложителни, е отчетът за паричните потоци.


С баланс и отчет на паричните потоци започва финансовото планиране. С тези два отчета отговаряме на въпроса къде съм днес, преди да пристъпим към въпросите къде искаме да бъдем след 10 години и как да стигнем дотам.


Балансът сумира активите (това, което притежаваме) и пасивите (това, което дължим) и като от активите извадим пасивите, получаваме капитала, или това, което "струваме" в буквалния смисъл. Полезно е балансът да се представи като колона (особено в таблица на Excel), за да можем да проследим промените му в годините. Полезно е активите да се подредят по степен на ликвидност, а пасивите (дълговете) - по срочност.
Пример


Активи
Ликвидни активи (пари в брой, остатъци по разплащателни сметки в банки)
Срочни банкови депозити, облигации
Инвестиионни активи (акции, взаимни фонове, злато, спестовен компонент на застраховка живот)
Лични активи (жилище, автомобил, произведения на изкуството)
Отложени активи (остатъци по пенсионни партиди, отложени анюитети, очаквано наследство и подобни)


Пасиви
Краткосрочни задължения (по кредитни карти, за комунални услуги)
Средносрочни задължения (потребителски заеми, лизинг)
Дългосрочни задължения (ипотека)


Капитал = активи - пасиви, или толкова струвате днес. Интересните въпроси по повод баланса на семейството са:


Ø каква е концентрацията на активите в една категория (недивeрсифицираните активи могат да са проблем)
Ø какво е съотношението между ликвидни и неликвидни активи
Ø каква част от активите имат потенциал за нарастване на стойността и каква част се амортизират
Ø каква част от активите имат благоприятно данъчно третиране и каква част увеличават данъчните ни задължения
Ø каква част от активите може да се използва за посрещане на текущи задължения.


Когато капиталът е отрицателен (пасивите са повече от активите), семейството е фалирало. Не е задължително обаче това да се обяви, ако постъпващите парични потоци са достатъчни за покриване на задълженията с настъпващ падеж.


Балансът чертае финансовата ни картина към определен момент, а колко пари влизат и излизат от домакинството за даден месец показва отчетът на паричните потоци. Отчетът за паричните потоци измерва финансовото ни здраве и показва дали има остатък от доход - наричат го дискреционен - който може да бъде спестен (или похарчен допълнително, или дори дарен, в зависимост от предпочитанията).


Важно е както месечните приходи, така и разходите да бъдат записани възможно най-точно. Това занимание, особено следенето на разходите в подробности, е много досадно. Помага, ако за по-големите разходи използваме кредитна или дебитна карта - тогава банката ни води отчета. За харченето на налични пари в идеалния случай водим записи по касовите бележки. Но това често е много времеядно. Аз лично си записвам парите като похарчени веднага щом ги изтегля в брой.


Разходите е добре да се класифицират на фиксирани и променливи, въпреки че и много от фиксираните разходи могат да станат променливи, ако предприемем определени действия за това.


Пример


Приходи
Заплата, комисиони, премии
Доход от собствена дейност (чист)
Лихви
Дивиденти
Капиталова печалба от продажба на ценни книжа, имот
Доходи от наеми
Пенсии
...


Разходи
А) Фиксирани
За дома (ипотека, наем)
За данъци
За комунални услуги
Медицински
Транспортни
Изплащане на заеми
За доброволно пенсионно осигуряване, застраховки


Б) Променливи
Дрехи
Лични хигиенни и др. нужди
Ресторант
Забавления
Ваканции/ пътуване
Образование, курсове
Мебели и домакински уреди
За домакинството, поправки и пр.


Всичко разходи
Дискреционен доход = приходи - разходи


Разумното управление на разходите зависи от това колко добре знаем къде отиват парите ни всеки месец. За това са и тези записи. Въпросите, на които е добре да си отговорим, са:
Ø Кои разходи са фиксирани, а кои променливи
Ø Каква част и от едните, и от другите зависи от моментното ни решение (са дискреционни) и каква част е предопределена от нашите минали решения
Ø Кои или каква част от разходите ни изглеждат прекалени с оглед на целите ни
Ø Кои разходи могат да бъдат елиминирани, ако желаем да увеличим спестяванията си


Въоръжени с информацията, която ни дават балансът и отчетът за паричните потоци, можем да планираме финансовото си бъдеще, стъпили на здрава основа.


*Авторът е председател на Института на дипломираните финансови консултанти, www.IDFK-BG.com


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хмм..
  *****
  Неутрално

  ала бала човешкият живот е безценен!!!

 2. 2 Профил на Але
  *****
  Неутрално

  Тук не се говори за цената на живота като такъв, а за икономическото състояние на човек/семейство... защото за съжаление икономическото състояние на човек се оказва по-важно от живота като такъв...

 3. 3 Профил на ХМ,
  *****
  Неутрално

  КАТО ИСКАШ ДА разбереш колко струваш - иди в някоя банка да се кандидатираш за кредит и там ще ти изкарат сметката, колко струваш на момента.

 4. 4 Профил на Але
  *****
  Неутрално

  То се видя колко "добри" са банките в оценките на хора/фирми... за това от година си говорим за криза, фалити и т.н.

  В банките действа принципа - да покажем добри резултати, за да си вземем бонусите на макс... А пък какво ще стане догодина, с клиентите, с банката, това най-малко ни засяга...
  Така че даваха кредити и необосновано "високи" оценки на всеки. Сега са в другата крайност.

  Мисля, че идеята на статията е все пак всеки що годе грамотен човек да може да се замисли и при желание да си направи "вярна и честна" оценка къде се намира в момента...

  В момента банките и лизинговите компании искат да им докажеш че не ти трябва кредит и тогава може да ти го дадат...

 5. 5 Профил на begaj mani
  *****
  Неутрално

  Защо да не може да се пасивно активен в живота - кредитните милионери го доказаха ))) Те натрупаха активи чрез пасиви. Да живее комунизЪма!

 6. 6 Профил на begaj mani
  *****
  Неутрално

  Защо да не може да се пасивно активен в живота - кредитните милионери го доказаха ))) Те натрупаха активи чрез пасиви. Да живее комунизЪма!

 7. 7 Профил на begaj mani
  *****
  Неутрално

  Защо да не може да се пасивно активен в живота - кредитните милионери го доказаха ))) Те натрупаха активи чрез пасиви. Да живее комунизЪма!

 8. 8 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това е финансов анализ. Финансовите анализи дават оценка, не определят цена. С финансов анализ може да прецениш дали ставаш за нещо, но не и не колко струваш. Цената се определя от състоянието на пазара и очакванията, а не от моменнтното състояние на дохода и разходите.

 9. 9 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Между другото, направих си един анализ, направих един и на жената и ги консолидирах в семеен. Ликвидността отиде прекалено надолу, тва моята жената било много нерентабилно, бе, оказва се, че субсидирам с 800 лева всеки месец неефективен модел на семейство Почвам да обмислям вариант да я продам.

 10. 10 Профил на Але
  *****
  Весело

  16180339887 - След тази слаба оценка на жена ти трудно ще я продадеш

  То е ясно, че повечето половинки много обичат да не мислят за ликвидност, рентабилност и т.н. От там и често изпадат в ликвидни затруднения които решават по познатите ни начини - спонсорство

 11. 11 Профил на Финансист
  *****
  Неутрално

  Тази статия е нървоначално финансово ограмотяване за начинаещи, но е много полезна именно за начинаещите, които явно са много и едва сега ще се сетят, че разходите им не могат да надвишават приходите. Доста хора си харчат смело, без сметка и акоп нещо не излиз вземат, пардон "теглят" кредит, така заприличват на разбалансиран социалистически сържавен бюджет, който все е на дефицит. А що се отнася до жените, то повемето от тях са се на дефизит по рождение. И най - големите сметкаджийки стават широкопръсти, когато друг им плаща сметката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK