Спадът на пазара на безалкохолни напитки се задълбочава

Основното намаление идва от по-малките поръчки от заведения

Пазарът на безалкохолни напитки продължава негативния си тренд от началото на годината и към септември вече регистрира намаление от 6% спрямо деветте месеца на миналата година. Това сочат данните на асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.


След 12 години на бурен растеж секторът започна да отчита спад от началото на 2009 г. Към първото тримесечие на годината той беше само 1%, но към юни се задълбочи до 5 на сто. Въпреки че летният сезон е силен за продажбите, негативният тренд продължава до 6% към септември. Най-голямото намаление е регистрирано в сектора на енергийните напитки- 17%, следван от соковете и нектарите с 11 на сто. Данните на асоциацията показват намаление от 7% на негазираните напитки и 5 на сто при газираните и бутилираните води. Единствените категории с увеличение на продажбите към септември са студените чайове и напитките "лайт", които растат съответно с 16 и 14 на сто.


"Кризата се изразява с намаление на покупателната способност и ограничаването на някои покупки", коментира председателят на асоциацията Милчо Бошев. Според него спадът се дължи преди всичко на по-малкото поръчки от заведения, отколкото от продажбите в търговската мрежа. Ресторантьорският сектор също отчита силно намаление, като по различни оценки то е между 10% и 30% от началото на годината.
Производителите и вносителите на безалкохолни напитки смятат, че следващата година също няма да бъде по-лека от тази. "Очаквам 2010 г. да бъде година на оцеляване, а възстановяване да започне най-рано в началото на 2011 г.", коментира президентът на компанията ВВВ Пламен Минчев.


По данни на асоциацията през 2008 г. продажбите на безалкохолни напитки са достигнали 1.8 млрд. литра, което по цени на дребно генерира приходи от 1.5 млрд. лв. за сектора. Увеличението спрямо 2007 г. е било 10.8 на сто.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не намалената покупателна способност ,а лошото качество на боклуците които произвеждат,Боя,подсладители и съмнителни миризми .Какви напитки са това произведени с желание за минимални разходи максимални печалби.Коктейлите ще искарат от строя всеки здрав организъм.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 2. 2 Профил на naivist
  *****
  Разстроено

  Менте безалкохлното е по-вредно от менте алкохола !

 3. 3 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Няма начин! Хората пият минерална вода.....

 4. 4 Профил на ККК
  *****
  Неутрално

  Мдаа... секторът битова химия е в криза...

 5. 5 Профил на знаете ли, че?
  *****
  Неутрално

  знаете ли, че Кока Кола и Кола-лайт съдържат...разредена фосфорна киселина? Пише си го на всяка бутилка/кутийка.

 6. 6 Профил на coke
  *****
  Любопитно

  захар (%10.58 W/V), фосфорна киселина (0.544 G/L), кофеин (150 MG/L), карамел (%0.11), въглероден диоксид (7.5 G/l) и екстракт на "Кока-Кола" (%0.015 W/V)".Интересно е какво има в този екстракт ?Tози екстракт е комбинация от естествения оцветител кармин или хранителната добавка кошинил (cochineal), която се получава от кошинилни червеи. В хранителната промишленост тя също така е известна като карминова киселина, на която е присъден международният индекс Е-120.Това са насекоми, с сложен жизнен цикъл, обитаващи райони на Мексико и Южна Америка . Те са паразитни насекоми , живеещи върху кактуси от род Opuntia . Произвеждат карминова киселина , за да предотвратят развитието на други организми .

 7. 7 Профил на manol
  *****
  Неутрално

  е, че 6% нищо не е, какво се оплакват?

 8. 8 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  Обадете се, когато станат 60%. А до тогава - пийте си боклуците сами. Cheers.

 9. 9 Профил на Ицо
  *****
  Весело

  Ха--ха.голям праз!Че кой пие безалкохолно?!

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Само искам до споделя за мен е много важно - преди няколко седмици се разхождах из централните градски улици на Бургас кадето кафенетата миналата година се пръскаха по шевовете! С голяма радост видях, че заведенията седят празни! Има надежда ей - тая криза може да стане най-хубавото нещо, което се е случвало на българите от 20 години насам! Да се прочистим от "бизнесмени" и всякакви други овчари!

 11. 11 Профил на ML400CDI
  *****
  Неутрално

  Уважаеми Пичове и Пички, бахти балъците сме...
  Що им пиеме америчките боклуци, па и на нашите подражатели...
  Бистра водица - мирна главица и едно вискенце за разредител на Хаш две ото...

 12. 12 Профил на pfuuuu
  *****
  Неутрално

  ПидераЗи !! Търсете си пропаднали калпаци да ви пият ОТРОВИТЕ !!!
  Че и бозата развалиха,мамка им!!! И няма кой да ги пипне поне БГ машинаторите за гушата ! как на времето всичко се беше натурално в бозата със захарчица..нормално,както си му е реда!!
  А сега ,кретеноидите,сума ти Е-та наблъскали,аспартам...консерванти и др.отрови !! Които не могат да бъдат преработени и усвоени,а само си остават в организма,пустите му отрови!!
  Не им пия и "бозата" вече!!
  А някви почнали -и неспирали-да ми се замерят с доклади ,папки..закрития и открития,Дансове-мансове !!Ай сиктир бе!! Пфууу!!
  Куневи-Муневи..защита на потребителя българо-европейски!! ха-ха-ха!! Защита на собствения й търбух и лапкане на брюкселските салами и сирена..нали така,а?? Това е същественото..другото са надути приказки ...и бошлаф!!
  НЕКАДЪРНИЦИ!! Поне храната оправете на хората-всички за гушата и да вървят да копат като ще бълват боклуци..боклуци не за какво да е, а..ЗА ЯДЕНЕ!!
  Умрял народ,умраяла държава...харесва си се такава,каквато е,никакви изисквания и стремеж за каквото и да е ПО-ДОБРО!!
  БОКЛУК !!

 13. 13 Профил на от мен
  *****
  Весело

  На целия форум-на здраве (без безалкохолно)А останалото-със здраве

 14. 14 Профил на petko
  *****
  Неутрално

  Това ми напомня на рекламата на ПРИСУН соковете, които са еталон за битова химия. На рекламата показват как един пич копае полето и сее портокали, които после ставали на сок. Мдам, а ги правят в едни убити цехове, където бълва от химия и нищо естествено няма освен водата. В съдържанието всичко е с Е

 15. 15 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  аз знам какво да пие бьлгарина ама няма да го напиша це и без това са го развалили

 16. 16 Профил на MDA
  *****
  Неутрално

  А бе да си идва Бай Тошо и етъра и готината боза дето на 3 дни ставаше алкохолно от безалкохолно, и бирата дето имаше свойство да се разваля, защото беше прясна и т.н. ще си мечтаете за тези времена, бухайте сега отрови и викайте да живее западът, дето ни докара "криворазбраната цивилизация".

 17. 17 Профил на Чешмето
  *****
  Неутрално

  Това е защото си пия червеното вино без лимонада!
  Няма вече като едно време в "Хоремага".
  Пийте само вода "Банкя"!
  Там е истината и ББ.

 18. 18 Профил на оФте моФте
  *****
  Неутрално

  О, и по-големи спадове ще има. Чакайте само хорате да се усетят какви боклуци им пробутвате и колко са вредни.

  То пък как не сложихте нещо полезно в тези напитки, а то само отпадъчни суровини...

  Маркетинг отдела да започне да мисли от кратко-срочно в дълго-срочно планиране и може да и да ви има след 10 години.

 19. 19 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1071 Весело

  Тъй, тъй, етъра и алтая, щото те въобще не са били химии... Пък може и на Стара Загора азотно торовия да пуснем пак, да се усеща миризмата от 50 километра. Пък за храна - много ясно - 3 филии с лютеничка и всичко точно, евентуално сиренце, но никакво месо - първо щото е вредно и второ щото няма...
  Идиотите, умилени по онова време - сега има възможност да избирате. Ако не ви кефят безалкохолните, пийте минерална вода. И по-дълго, че да не приказвате простотии

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Идиоти

  НА тия има дай само лимонада, етър/алтай и боза.

  Ако им се даде и кубик дърва да си сварят ракия вече са на седмото небе от щастие.

  Селяндури.

  The biggest risk in life is not taking one.
 21. 21 Профил на справедлив
  *****
  Гневно

  А какво да кажа за бутилка 1,5л минерална вода ГОРНА БАНЯ произведена според ситните букви на етикета в Горна Малина!!! Да не би за по-евтино да я карат с цистерни от Горна баня за бутилиране в горна малина?...

 22. 22 Профил на Просветен
  *****
  Неутрално

  От години не пия БОКЛУЦИ като Кола и Пепси -само захар, боя и форсофорна киселина-разграждат зъбите, водят до сигурен диабет, остеопороза, свръхтегло и стават само за миене на тоалетната.

 23. 23 Профил на do MDA
  *****
  Неутрално

  Забрави да споменеш и други хубави неща по тошово време: лагерите като тези в Белене, Ловеч, Скравена, Ножарево и т. н.
  Как са хранили с човешки трупове свинете в Белене и после хората са яли свинско, получено от човешко...

 24. 24 Профил на ИЗПАТИЛ
  *****
  Неутрално

  От една година не консумирам безалкохолните химии ,особенно газираните.Преди изпивах поне по литър на ден,в един момент почнахаха да ми оттичат ръцете,краката.,и откакто ги спрях проблемът изчезна.Детето ми също постоянно имаше екземи на ръцете и тялото,с какво ли не се маза,като спря да пие тези боклуци изчезнаха.Оцветителите ,подсладителите и консерванти се оказават доста силен алерген.Така, че нека сам всеки да избере да пие това, което няма да му навреди.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Е-какво да пием!? Най-лесно е -не пийте! Навремето си пиехме лимонада/такава сега не можеш намери/етър, сайдер, че и швепс!А бозата-ех, каква боза е имало.....................

 27. 27 Профил на де женейро
  *****
  Неутрално

  Като ви чета имам чуството че всички сте по 35-50 годишни !
  А в същото време половината от вас освен кола и пуканки друго не признават !

 28. 28 Профил на ккк
  *****
  Неутрално

  На времето комунистите рисуваха Американските войници пияни с Кока-Кола в ръка. Тогава бяхме много добре с оранжадата от тикви. Сега пък решихме че Колата и Пепси са вредни. То Кока-Кола има повече от 100г ама ние сега открихме че е вредна. Особено когато не можем вече да си я купим. Наште Ябълка, Малина, Лимонада и др не са химия. Е те са виждали ни Ябълка, ни ябълков екстрат ама нали са народни - не са химия.
  Кока-Кола между другото има над 500 напитки от които много натурални сокове и чай. Истинските натурални, непастьоризирани сокове са много скъпи, изглеждат доста гадно и от производство до продажба трябва да бъдат охладени. Повече от 5 дни не издърат. Сигурен съм че на повечето Българи няма да са по вкуса и на повечето няма да са по джоба. В САЩ 500мл струват около $6 докъто хубав портокалов сок не от концентрат е $5 за 2 литра.
  Най-здравословно е да се пие хладка вода ... ама къде е кефа.

 29. 29 Профил на Подлия Роби
  *****
  Гневно

  А навремето според вас Етър и Лимонада какви "естествени" оцветители са използвали, бе хора, че ги сочите като "натурални"?! Жълтия цвят на лимонадата да не е ставал от киснене на лимони в бидоните?
  А който милее за Байтошовото време, да хваща влака за Северна Корея! Там кока-колата е забранена, но предлагат чудесна корейска лимонада с естествени оцветители от магарешка урина!

 30. 30 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Надявам се и производителите на сокове вече да пишат истината, а тя е - произведен от 100% концентрат от даден плод + вода, а не 100% натурален сок, което би означавало само и единствено дадения плод.

 31. 31 Профил на жаден
  *****
  Весело

  Когато ходя на заведение обикновено си поръчвам айран като безалкохолно. Или в краен случай бира)

 32. 32 Профил на а1
  *****
  Неутрално

  Пийвам си предимно 100% натурални немски или австрийски сокчета. Подсладените оцветени газирани напитки ги оставям на любителите на рекламни клипчета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK