RWE се оттегли от АЕЦ "Белене"

 

© Krassimir Yuskesseliev

 Германската RWE, която бе избрана за стратегически инвеститор в строителството нa АЕЦ "Белене", официално уведоми, че се оттегля от проекта заради неподписването на окончателен договор с изпълнителя, руската "Атомстройекспорт" и финансово приключване на проекта. Това обяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева на специална пресконференция днес. Германската компания трябваше да притежава 49% в проектната компания за новата централа, по преговорите по учредяването й и устава й продължиха неуспешно почти година.


"Получихме уведомително писмо за оттеглянето на RWE от проекта, като мотиви в него са посочени кризата, непостигaнето на окончателен договор с изпълнителя и непостигане на финансово споразумение, каза тя. По думите й дава висока оценка на водените разговори с българското правителство и БЕХ.


Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, коментара, че оттеглянето на RWE от Белене не означава, че тя се оттегля от реализацията на проекти в България. " Министерството ще предприеме необходимите мерки за преструктурирането му и той да придобие европейски облик", каза тя. По думите й "година-година и половина ще са необходими "Белене" да има ново звучене".
Германските медии съобщават за оттеглянето на RWE от няколко месеца. Но до момента правителството упорито отричаше това да е факт. За участието й в Белене премиерът Бойко Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. В края на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че RWE с "неохота приема ангажиментите си по проекта." Във вторник германските медии обяви, че компанията иска бързо решение от правителството за финансирането на проекта.


До два три месеца ще бъдат подготвени условията за избор на консултант, който да подготви тръжните документи за привличане на нови стратегически инвеститори в Белене, съобщи Мая Христова. До година-година и половина се очаква да бъде избран новият инвеститор в проекта."Изборът ще бъде осъществен по недискриминационен принцип", обясни тя. По думите й в момента няколко компании проявяват интерес да участва в проекта.


Делът, който държавата ще си запази в "Белене" ще бъде определен заедно с консултанта."Не е задължително тя да има 51%, има и други механизми, чрез които държавния интерес може да бъде защитен", поясни зам.-министърът.Предстои БЕХ да води разговори с руския изпълнителен "Атомстройекспорт" и да го уведоми за решението на RWE, каза Тошева.
Преди месец на пресконференция вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян обяви, че руската страна може да иска неустойки за забавянето на строителството. На въпрос как ще бъде компенсирано това забавяне, Христова обясни, че технически проектът ще се развива. Докато текат процедурите по избор на инвеститор и консултант Агенцията за ядрено регулиране ще лицензира проекта. Изпълнителният директор на БЕХ и зам.-министърът не дадоха отговор за бъдещо участие на сегашните консултанти
BNP Paribas като финансов консултант и "Парсънс".

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лошо
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Oчаквано развитие на нещата. Като няма държавна гаранция частните инвеститори се разбягаха. Толкова за печелившият проект "Белене".

 3. 3 Профил на Панайот
  *****
  Неутрално

  Няма страшно, има брашно. Братушките са линия, те ще го финансират. Лошото е, че ние после ще го изплащаме.

 4. 4 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Дано това да е началото на края на този безумен проект..

 5. 5 Профил на Pepi
  *****
  Неутрално

  Няма нормален, който да работи с Боко и с неговите кретени.

 6. 6 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Искаш да кажеш, че няма нормален, който да работи по Белене ?

 7. 7 Профил на 79
  *****
  Весело

  ХАХАХХАХАХХХХААА Още 1 пирон .... ХАХАХАХАХАХАХА

 8. 8 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Всъщност като се замисля, напоследък цакането с доклади и тем подобни води до две лобита:
  1. Атомното начело с риск инженеринг
  2. ТЕЦ-овете и Мини Марица Изток.

  Сега е ред и на Тецовете да се подрежат опашките + възобновяемите източници на енергия.

  То вече е във ход с:
  1. ЦО2 квоти
  2. Квоти за серен двуокис
  3. Вече не се гарантира изкупната цена на ВЕИ до края на изплащането на инвестицията.

  Дали пък не вървим към някакво вразумяване малко от малко

 9. 9 Профил на Руските къщички
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Министърът май е в Австралия, много удобно!

 11. 11 Профил на kopche
  kopche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво се радвате, имаме да плащаме неустойки по договора с руската компания, на тях не им дреме много. България да му мисли.

 12. 12 Профил на bebeto
  *****
  Неутрално

  Няма Белене, няма енергетика, няма индустрия, няма лека промишленост, няма селско стопанство, няма ноу-хау. Питам се, кво има в тая пиклива държава - май само шерпи останаха. И проститутки. Срам и позор...

 13. 13 Профил на лумпени
  *****
  Неутрално

  Интересно.Една компания прави инвестиция в една държава със срок на инвестицията поне 20-30 години и да не иска държавни гаранции?

  Мили мои лумпенчета.Такова нещо в света няма!!!
  Навсякъде държавите по един или друг начин ГАРАНТИРАТ тези инвестиции.Особенно от такъв мащаб.

 14. 14 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Тцъ Анонимен тцъ #11

  Бат' ти Бойко за това протакаше, да няма неустойки.
  Без RWE проекта отива в коша за боклук. Та те щяха да изграждат обезопасителните системи на АЕЦ-а, защото Европа няма никаква вяра на руските.
  Това че Рашата-Мамата е започнала да изработва реакторите си е вече чисто техен проблем.

  Гледай сега какво развитие ще има по Южен поток, договора за доставка нагаз и Бургас - Александрупулис.

  Не се съмнявай, че сега по икономически и политически причини ЕС ще ни подкрепи, това което и става.
  Оттеглянето на RWE си е чиста проба подкрепа.
  Важното е сега да си видим и нашия интерес и да го защитим.

 15. 15 Профил на ГДЕ
  *****
  Неутрално

  Време беше! Няма пазар за тази енергия. Излишната енергия в момента се продава на пазарни цени зад граница по 30 евро на мегаватчас. Ако се построи Белене тези пазарни цени ще паднат още повече, защото ще има по-голям излишък (предлагане) на енергия. Което пък значи, че вътрешните потребители ще плащат още по-високи цени, защото инвестицията трябва да се изкупи и някой трябва да плаща текущите разходи на новата АЕЦ. Външният пазар няма да плати. А независимо кой инвестира в Белене разходите ще ги плащаме ние. Да си я строят другаде.

 16. 16 Профил на dpop
  dpop
  Рейтинг: 0 Неутрално

  очевидно компанията не иска да спечели милиардите от Белене които предрича Манчев

 17. 17 Профил на анти
  *****
  Гневно

  Да живее нова свободна боцкова България! Хвала на чалгарите и седерастотутките. За сетен път доказаха, че не могат да съзиждат и модернизират България, а само да съкращават и унищожават. Евала на карабините, сега ще им пуснат и Южен поток и Набуко, както и няколко АЕЦ-а. България ще гледа като сираче отстрани и ще се пита какво се случва. Явно на нас е отредено да сме обслужващ персонал като бармани, бензинджии и проститутки. Няма вече читави лекари, инженери и учители. Нямаме учени. Най-после планът Ран- Ът ще бъде завършен на 100 %. А да ви е честито! И почвайте бързо с минусите!

 18. 18 Профил на ГДЕ
  *****
  Неутрално

  До коментар 13 Лумпени:
  Не четеш достатъчно колега. Тази година в Англия обявиха аукциони за 3 нови АЕЦ (за нуждите на Англия, не за някакъв регионален пазар). Спечелиха ги RWE + E.On и EdF. Няма държавни гаранции, няма гарантиране на заеми, ще строят момчетата (същата тази RWE) за собствена сметка и риск. Има неустойки ако не ги построят в срок. И трите фирми са дават пари за правото да строят и площадките. Това е пазарна икономика. Ние или ще строим планово стопанство (социализъм) или пазарна икономика. Няма среден път.

 19. 19 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Анонимен":
  То сега остава неустойките да са повече от стойноста на реактора! И нищо чудно.
  Един път платихме генератор? на Чехия.

 20. 20 Профил на да строим живота нов
  *****
  Весело

  Браво!

  След позорното бягство на империалистическите сили сега на чисто изметената за 800 милиона площадка Обединена Инвестиционна Компания от камунизи и руски дудуци ще може да построи Завода на Живота , вещо изпълнен от Росселстроймаш и под мъдрото ръководство на съвецката амбасада.

 21. 21 Профил на VB
  *****
  Неутрално

  Бургас - Александруполис ....

 22. 22 Профил на ivomaev12
  ivomaev12
  Рейтинг: Весело

  ОТВОРЕНО ПИСМО

  До кръга „Монтерей” и придобилият обществена популярност кръг „Драшков”

  На средата на сътворената от кръга „Драшков” атака срещу демократичния режим в България, бих желал да изпратя специалните си поздрави на покровителите и преносителите на руската антидемократична процедура в страната в лицето на Иван Драшков, Цветлин Йовчев, Веселин Марков и останалите знайни и незнайни герои от техния кръг, които упорито и всеотдайно се трудиха проектът АЕЦ „Белене” да бъде символ на грабителството и погазването на обществения интерес.
  С удоволствие бих желал да им кажа, че след като германския концерн RWE взе решение да се оттегли от този „триумф на корупцията”, наречен АЕЦ „Белене”, аз изпитвам огромно удовлетворение, че посветих последните три години от живота си енергично да се боря срещу енергийната мафия и вас, като нейни покровители.
  Може би никога обществото няма да разбера истината за вас, за това какво му причинихте и какво продължавате да му причинявате. Но в момента знам колко е голямо страданието ви, като виждате как от ръцете ви се изплъзва това, което бяхте сътворили, за да ограбвате българската нация десетки години напред.

  Стефан Гамизов

  Председател на УС
  Гражданска лига на България

  28 октомври 2009 г.

 23. 23 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Явно АЕЦ няма а се строи..... Сега очакваме изявлението на премиера!

 24. 24 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  УРррраааааааааааааааааааааааааааа

 25. 25 Профил на ГДЕ
  *****
  Неутрално

  До коментар 19 qwerty:
  На чехите платихме реактора, а на руснаците генераторите.

 26. 26 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1059 Весело

  VENSAREMOS!!!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 27. 27 Профил на В. Пут.
  *****
  Неутрално

  Сейчас Р. Овч. комисьонньих вернуть надо, если не повернет, мьи его повернем

 28. 28 Профил на open
  *****
  Неутрално

  Няма нова АЕЦ, няма привличане на подизпълнители района около Белене пропуска шанс за икономическо развитие

  а лумпените ще си викат супер, прабо Бойко и така на татък

  тук не става въпрос за партии а за интереси на България и гарантиране енергийните интереси и стабилност на страната.

  жалко за хората които живеят в БГ

  Виждам че така наречените демократи по форума на дневник яко гласуват с неодобрение за постове с различно от тяхното проБойково мислене
  т

 29. 29 Профил на Истината
  *****
  Неутрално

  Проблемът, според мен, не е само в инвестирането, а и в изпълнението. Би трябвало да се преобяви конкурса по такъв начин, че да се даде възможност и на други страни да участват в напревара за изпълнението на АЕЦ "Белене". Близко е до ума, че ако изпълнителите са от Европейския Съюз, ще нарастне заинтересоваността на държавите от ЕС да инвестират в този проект.
  А ако трябва да бъдем честни, истината е, че България няма нужда от мегаломански проекти за нови Атомни електроцентрали, а от модернизиране и разширяване на екологически безвредните водни, вятърни и слънчеви електроцентрали и от повсеместното въвеждане на енергоспестяващи мощности.

 30. 30 Профил на hah
  *****
  Весело

  До коментар [#18] от "ГДЕ":

  Ти откри нова галактика. Великобритания е силно индустриализирана развита държава с мощна икономика, производство, наука и необходимост от енергия. България е некадърно управлявана от министри-ликвидатори държавица с липсваща икономика и много обслужващ персонал - енергия не и трябв. Още една АЕЦ ще е на пълна загуба. Населението е толкова чалга-лумпенизирано че е доволно на смешните заплатки и да си грухти в панелките. А който иска повече - UK.

 31. 31 Профил на ET
  *****
  Гневно

  Руските крадци и окупатори вън от България!
  Браво БоБо!

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Тая Галина Тошева да каже как всеки може да влезе и излезе от "това Белене", но неустойки плаща само БГ-държавата... Досегашните 800 млн. са също един вид неустойка...

 33. 33 Профил на Българофил
  *****
  Гневно

  Поздравления за РВЕ. Взеха правилно решение! А на русофилистиците, ще кажа само, че са мръсни и долни предатели и родотстъпници! При това без грам чест и достойнство. Като толкова обичате всичко руско вървете на майната си и ни освободете един път завинаги от назадничавото ви присъствие.
  Ви есте срам и позор за България!
  Всички беди в България след освободждението от турско робство са дошли основно заради вас и вашето любимо пародийно "государство". Слава на руските вОйни паднали за свободата на България и едновременно с това позор за руската политика, разиграваща не един народ срещу неговата воля!

 34. 34 Профил на IGB
  *****
  Неутрално

  Да се оттеглят... И без това, ако там стане някакво земетресение, на тази несигурна площадка - ще цъфнем като майски рози...

 35. 35 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Само не мога да разбера защо все още не го прекратяват тоя проект нацяло?! С какви неустойки ни е набутал Станишев и толкова ли са големи и неизбежни, че все още се говори за строеж на това пусто Белене, пусто да опустее!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 36. 36 Профил на осведомен
  *****
  Неутрално

  Беше ясно,че АЕЦ Белене няма да стане.Такова безумие в една пазарна икономика не може да се построи.Иначе щеше да се повтори клучаят с Кремиковци и ред други мастодонти на социализма, погълнали милиарди лева на българския данъкоплатец.
  До сега, обаче продажниците от Станишевото правителство са изхарчили близо милиард лева в "консултации", "подготовка на площадката" и други подобни.Кавичкине сложих, защото никой не знае тези пари за какво са изразходвани.Спомняте ли си как Станишев копваше поредните първи копки на този обект.Да се изхарчат толкова много пари без да е осигурено финансирането и без да знаем основните икономически показатели на този обект, това е престъпление, за което трябва да отговаря Станишев и бандата около него.

 37. 37 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 426 Весело

  И аз УРААААААААААА! Супер! Префектно! На никого не му трябваше тази толкова скъпа АЕЦ + от руското "know- how" сме се напатили всички. Време е за ВЕИ, яко ВЕИ щото там ни е бъдещето!!!

 38. 38 Профил на хихи
  *****
  Весело

  И после що Симеончо сече като индианец преди зима.....

  Ами като скоро няма да имаме производство на енергия и вариантите ще са или да купуваме ВНОСНО или добрия стар метод с дървата, казана и парата.....

 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  ПППСССССССССссссссссссс

  Балон4ето се пукна, кеф! Сега Гоцко 6те има да "се обяснява" на господарите си в Москва от къде дойде този ГолЕм *лен

  Опасен (земетръсна зона) ненужен (имаме изли6ък от електоенергия) проект ойто само би увели4ил зависимостта ни от руски енергоизто4ници.

  Добре 4е "тъпите Западняци" не ядат доматите с колците а могат да смятат. Без да искат за6титават и БГ национален интерес. А мужиците и техните местни подлоги (Р.Ов4. Р.Петк.) следва да разберат 4е ВЪПРЕКИ вси4ките им усилия времето на българо-сътетската дружба (нужна като водата и въздуха и...) отмина
  Да си построят руския реактор с руска техлология и руско гориво в Россия, пък ние ако закъсаме за ток - 6те си купим от тях; по братски, нал тъй??!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40 Профил на Неразбиращ
  *****
  Неутрално

  Мисля, че само в България може да се намерят толкова хора, които да се радват, че една голяма компания се отказва от инвестиции в страната им.Вместо да развием качествени специалисти, които да работят в БГ, ще ги подготвим в университета с нашите данъци и после ще ги пратим да работят в чужбина, където се строят АЕЦ!А тук ще остане само обслужващ персонал.Нищо чудно, че сме най-бедните в Европа!

 41. 41 Профил на до комунистите
  *****
  Неутрално

  Да бяхте дали централата на немска или френска фирма, и финансиране щеше да има. Включително европейско.
  А сега - хитрата сврака с двата крака.
  А иначе ЕС двустранни проекти с Русия не финансира /справка С и Ю Поток/ . Виж за Набуко веднага се намери финансиране по линия на ЕБВР.
  Та практиката е който има мерак да прави бизнес с Русия, да прави, но да си плаща и да си носи рисковете сам.

 42. 42 Профил на свободолюбив
  *****
  Неутрално

  Да, в Англия няма държавни гаранции.
  Но ти не се надявай на аргументиран спор с комуноидите - те могат само да проливат народна кръв и народни пари...

 43. 43 Профил на ГДЕ
  *****
  Неутрално

  До коментар 28 open:
  Няма лошо в това да се строи нещо, което ни трябва. А да строим нещо, което не ни трябва, само и смао да развиваме науката и създаваме работа на 500-600 човека у нас, си е разхищение и престъпление. Имаме си Кремиковци, не ни трябват повече.
  Никой досега не доказа, че Белене трябва - говори се за некви 80 млрд. печалба, за това как в региона има дефицит и ние сме щели да го запълним. Ама защо нито една страна с дефицит не каза "ще купуваме", дайте ни дългосрочен договор. А за цената на енергията за износ, прочети коментар 15. Изобщо сметката не излиза.

 44. 44 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 426 Весело

  На "Позитано 20" газ пикаят

 45. 45 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Сега е моментът да чуем мнението на тези, които твърдяха, че немската компания ще участва в проекта, ако Меркел бъде преизбрана!? Получи се точно обратното. Дано това да е началото на края на този безумен, мегаломански и опасен проект.

 46. 46 Профил на topor
  *****
  Разстроено

  Чиста работа! Още 2 реактора в Румъния, 4 - в Турция, и България става екологично чиста! Дори и от електорални човекоединици!

 47. 47 Профил на Люси Стойков
  *****
  Разстроено

  Тюх да му се невиди! Някой да търси почти нови 3 Бентли-та и 2 яхти предвидени за презокеанско плаване, че нещо се очертава да не смогна със вноските?

 48. 48 Профил на осведомен
  *****
  Неутрално

  Ще строим завод
  огромен завод
  с яки бетонни стени...
  Така беше казал поета терорист Вапцаров.Кой да му каже на стихоплетеца, че най-важното за един завод е да бъде рентабилен, да произвежда евтина и качествена продукция с осигурени пазари.А не толкова да е с яки бетонни стени.
  Видяхме ги социалистическите заводи.В условията на пазарна икономика всички фалираха.Яките бетонни стени останаха да стърчат като паметници на социалистическото безумие.
  Затова АЕЦ Белене не трябваше да се строи.Най-вече за това,че беше с недоказана рентабилност и с неясен пазар на електроенергия.Българрия няма нужда от него.Има нужда от повишаване на енергийната си ефективност.Тогава енергия ще има предостатъчно.

 49. 49 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 714 Весело

  Който се смее последен, се смее ..............

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#12] от "bebeto":

  Има свобода и демокрация. Другото са маловажни неща.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Х1
  *****
  Неутрално

  бахти АЕЦ-а, за последните няколко месеца излязоха толкова взаимно противоречиви информации че вече сигурно никой не е наясно кой какво иска.

 52. 52 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще стоим на тъмно и студено.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "Неразбиращ":

  Така е, но имай предвид, че седерастите не са като хората. За тях е важно на Русия да и е зле, а не на България да и е добре!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на topor
  *****
  Гневно

  Що цъкате минуси, бе капути! Това за Румъния и Турция да не съм го измислил аз?!?! Правят си сметките хората и ще строят АЕЦ. Това е положението. А ние след години ще питаме "кой ни сра в гащите"?!?!?
  Айде на работа, че пазарите отвориха, канапи задръстени!

 55. 55 Профил на PP
  *****
  Весело

  от open 14:20 28 окт, 2009 :
  " Няма нова АЕЦ, няма привличане на подизпълнители района около Белене пропуска шанс за икономическо развитие"

  от мен: Няма лапкане за знайни и незнайни герои, кръгове, обръчи, спирали и елипси. Има пропуснати шансове за забогатяване на гърба на Българският данъкоплатец. Няма шанс за икономическо развитие на open и на подобните му. Сбогом Мерцедеси 500, Бентлита, Инфинитита, Мазератита, яхти, палати, банкови сметки в офшорки, летяши чинии и др. лъскави нещица, които правите живота толкова приятен. Сбогом българомафиотска-савецка дружба!
  Дай Боже повече такива добри новини за България. Амин!

 56. 56 Профил на ДС Звеновик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "VеnRus 2008":
  До коментар [#12] от "bebeto":
  Гледайте сега - имам предложение за вас. Явно не ви харесва демокрацията - ми то това е въпрос на вкус все пак. Не искате да ви се чува гласа - Ок! Искате да работите нещо, като не ви интересува дали има търсене или не, важното е да имате подсигурена работа - Ок! Не ви интересуват материалните неща, защото те оскверняват интелекта - и това е Ок! Задоволявате се с малко храна и духовни преживявания - Ок бе хора!
  Е сега моето предложение - всички тези неща ги има в изобилие в Централен Софийски Затвор! Верно, трябва да кандидатствате по СпецифичеН начин, но даже може да останете в историята като "моралните хора" изкупили вината на техните партийни вождове!
  Замислете се - местата са ограничени!
  Благодаря!

 57. 57 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "topor":

  Да я бяхте дали на западняци, и централата щеше да намери финансиране.
  Никога не забравяй че сме в ЕС, а не в ОНД червеноармеецо.

 58. 58 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  Трябва да сме далеч от руските енергийни мегапроекти, защото те не са икономически, а политически проекти.Наскоро прочетох от независим руски коментатор,че Южен поток е по същество антируски проект, защото икономически не е изгоден за Русия.Но кремълските джуджета гонят с него геостратегически интереси, които ще се плащат от руския народ, така както народа през времето на СССР плащаше огромните средства давани за разпространяване на комунизма по света.Путин повтаря историята на СССР в бързи обороти.Знаем какъв беше края на тази иистория.
  Ето защо новината,че АЕЦ Белене няма да се строи е добра новина за България.

 59. 59 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Трайчо Тряйков трябва да е МНООГО ДОВОЛЕН.

  Както всяко правителство преди и новото УСПЕШНО РАЗГОНВА ВСИЧКИ НАГЛИ ЧУЖДЕНСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ РЕШИЛИ ДА ИНВЕСТИРАТ В БЪЛГАРИЯ.

  Е ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ - виждам, че радост е обхванала форума.

  ...
  сега ще се избере нов консултатн които да отнесе нови милиони после ще има нова скъпа тръжна процедура която ще платиме от данъци. Честито на всички които ще лапкат повторно заради нашето правителство!

 60. 60 Профил на чупка от България !
  *****
  Гневно

  е тия RWE са ебаси комунистическите експлоататори мишкари ! долна сган като руските си другари!

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#56] от "ДС Звеновик":

  Другарю Звеновик, на тази "демокрация" в България и се вика: "на гол тумбак - чифте пищови!". Е, покорно благодаря, но такава демокрация аз не искам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бързо да се сменя проекта с френски реактори. На всички беше ясно че немците няма да спонсорират икономиката на ОНД.
  Само в България е възможно да строиш нещо за милиони и милиарди и накрая нищо да не е построено.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 63. 63 Профил на Y
  *****
  Весело

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008":

  Ехо, вие там с лика на " че го бара" защо сега се заяждате?

 64. 64 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  Мен лично ме радва не толкова, че RWE окончателно показа, че този проект е безумен с оттеглянето си, а че червените кхмери пикаят газ. Погледнете ги как веднага наскачаха във форума и реват на умряло! Боли ли товариши? Яд ли ви е? Идва ли ви да извадите калашниците и да започнете наред "реститутите", "седерастите" и т.н.? Няма да има комисионни, Раша няма да си пробута "передовите" технологии от сАвеЦко време в страна от ЕС - мъка, мъкааа. А нас не ни мислете с тези "черни прогнози" - ние ще се оправим и без сАвеЦки АЕЦ, пАток и Бургас-Александруполис. За разлика от вашето време, в България на "реститутите" има и дамски превръзки, и бебешка храна, и банани през лятото.

  П.П. На нормалните хора - честито! Германците показаха недвусмислено, че сме прави.

 65. 65 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#61] от "VеnRus 2008":

  "Е, покорно благодаря, но такава демокрация аз не искам." - стой си във "фашиСка" Испания. Никой не те вика да се връщаш - и без теб ще минем.

 66. 66 Профил на до неразбиращия(№40)
  *****
  Неутрално

  и другарката Чегеварова, която го подкрепя.
  Хора с промити мозъци като вас няма как да разберат, че на България и на света ще е по-добре, когато на Русия , в качеството си на агресивна империя на злото , и е зле.

 67. 67 Профил на ДС Звеновик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "VеnRus 2008":
  Права си другарко, както казах, то това е въпрос на вкус - хора има всякакви! Аз за това се опитвам да помогна, като представям алтернативи (нещо като туристически агент). Просто се опитвам да бъда полезен както мога!
  Благодаря, че оценявате усилията ми!

 68. 68 Профил на Y
  *****
  Весело

  До коментар [#64] от "Alien":

  Много им е мъчно на БСПидите и другите подбни промити мозъци. Нека им!

 69. 69 Профил на topor
  *****
  Неутрално

  Не се заблуждавайте! Немско-руската дружба е от векове и няма така лесно да се разтури. Нещо напоследък имаше и с ОПЕЛ!
  Лошото е, че изплъзганите ще сме ние и ще плащаме тройно по-скъпо за т.н "екологични източници". Най-големите простотии в тази област тепърва предстоят! И то - скоро!

 70. 70 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#12] от "bebeto":

  Няколко пъти съм ти казвал да не си мислиш, че българската нация се припокрива с твоите роднини и познати. Аз лично не познавам нито шерпи, нито проститутки, а познавам много от сънародниците си. Твоето обкръжение не е представителна извадка за населението.

 71. 71 Профил на :)
  *****
  Весело

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008":

  "Така е, но имай предвид, че седерастите не са като хората. За тях е важно на Русия да и е зле, а не на България да и е добре! "

  Каза емигриралата на Запад

 72. 72 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#64] от "Alien":

  Стига с тези банани, бе Алиенчо, че ставате смешни. Когото и от седерастите да попитам, какво им е било толкова зле навремето, ми отговарят, че за банани, портокали, кафе и кока-кола, е трябвало да се редят на километрични опашки. Това ли са ви идеалите и смисъла на живота на вас?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 73. 73 Профил на Стамболов
  *****
  Неутрално

  ами, ако това е пирона който погребва този безумен проект окончателно, тази дата трябва да се обяви за национален празник!!!
  Малко отлаксване от "задушаващата" прегръдка на Русия , и малко приближаване към нормалността на унищожената материално и духовно злощастна страна.

 74. 74 Профил на qwertz
  *****
  Неутрално

  до коментар 54 от "топор":
  Цъкат ти минуси защото независимо дали има белене или не Турция и Румъния ще си построят реакторите и пак няма да купуват от нас енергия. Те и в момента имат дефицит, но не купуват от нас. Те ще строят нещо, което им трябва! Ние имаме излишък и искаме да строим нещо, което не ни трябва!

 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#65] от "Alien":

  Ама аз не съм се засилила да се връщам. За какво, да стоя на тъмно и студено ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#71] от "":

  А няма ли да попиташ, защо съм емигрирала? Явно не е от хубав живот в България.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой още плачат за бай Тошо. Само че са официално малцинство. А в демокрацията малцинството се съобразява с мнозинството.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 78. 78 Профил на Стамболов
  *****
  Неутрално

  ало другарко Че Геварка, ти на колко години си?
  И какви точно са твоите идеали, радостта ,че си дъщерята на парийния секретар от Каспичан, и само ти имаш "вносни" дънки от Кореком ли?
  Или ,че от потомственни чобани, твоите прадедеди изведнъж станаха "наши" и "отговорни" другари от регионален мащаб !!!
  Хайде да ти чуем идеалите !!!

 79. 79 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Който си мисли че в Румъния има дефицит на ток е в голяма грешка.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 80. 80 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#72] от "VеnRus 2008":

  Нее - много пъти сме ти обяснявали какво е нямало, ама ти не можеш да схванеш или просто отказваш. В интерес на истината знам и защо, но както и да е. И недей да си противоречиш сама - тук питаш "това ли са ви идеалите", а в следващия пост обясняваш, че няма да стоиш на тъмно и студено. Ти последно идеалистка ли си, или глезена кифла?

 81. 81 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "Стамболов":

  Ами, идеалите ми се различават доста от "банани и портокали по всяко време на годината". Пък и произлизам от безпартийно семейство и никога не съм носила дънки от Корекома.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#80] от "Alien":

  Просто се нагаждам към обстоятелствата, Алиенчо. Днешните времена не са за идеалисти, затова - всеки да се спасява, както може.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#78] от "Стамболов":

  Ти пък и го каза. Аз това отдавна го подозирам, ама не искам да я нападам така. Иначе то е ясно - плодовете на любовта на наследниците на Андрешко-каруцаря и Моканина-чобанина първи изчезнаха от тоз земен рай, наречен "социалистическа България". Не искаха да гледат как реститутите, американците (пияни от Кока-кола), ционистите и всякакви други фашисти разграбват гордостите на сАвецКата инженерна мисъл като завод "Леонид Брежнев" и разсипват селското стопанство, основано на робски труд на селяните в ТКЗС и ежегодна трудова повинност на цялото население от най-ранна възраст...

 84. 84 Профил на topor
  *****
  Любопитно

  Кога си купувате нови гащи! Като Ви лъснат задниците и няма с какво да излезете, или предварително се осигурявате. А бе кво да споря! И АЕЦ Белене ще я построят, само че с фирми на други големи братя. И тройно по-скъпо. Като ТЕЦ Марица Изток! То бива пробити кратуни, ама чак толкова?!?!
  Айде, со здраве!

 85. 85 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  VеnRus 2008

  Ами лошото на Комунизма е, че ако например кажеш някъде "Тодор Живков е умрял, но смъртта я е страх да му каже" или пък партсекретаря Петров краде влизаш в ЗАТВОРА.

  Оставете на страна "бананите и портокалите" имаше цензура, полицейщина и нулева свобода на словото. Партийните другари можеха да си правят АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, а обикновенния човек плащаше или влизаше в затвора.

 86. 86 Профил на benji
  *****
  Неутрално

  Нямам какво да добавя, осжен да копи/пейст това мнение:

  "Няма Белене, няма енергетика, няма индустрия, няма лека промишленост, няма селско стопанство, няма ноу-хау. Питам се, кво има в тая пиклива държава - май само шерпи останаха. И проститутки.

 87. 87 Профил на !!
  *****
  Неутрално

  benji

  Ай, разкарай се с комунистическата си пропаганда.

 88. 88 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#85] от "!!!":

  ОК сега, като кажеш, че прессекретаря (или министъра или презитента, или депутата) краде, не влизаш в затвора, ама те да не би да влизат?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 89. 89 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#84] от "topor":

  Няма да е тройно. Четворно ще е. Даже петорно. Иди по-добре виж за колко пари строят АР-1000 и EPR(реактори НАИСТИНА 3-то поколение, не като сАвеЦкия 2+) в Китай. Ама няма да ти кажа къде - сам ще си го намериш.

 90. 90 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "VеnRus 2008":

  НАЛИ АЗ НЕ ВЛИЗАМ В ЗАТВОРА, ЗАЩОТО РАЗКАЗВАМ ПОЛИТИЧЕСКИ ВИЦОВЕ?!?!!?!?!

  Това, че те не влизат в затвора е съвсем друг проблем. Баси....

 91. 91 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Честито. Още една малоумна идея се срина в пепелта на комунистическата разруха.
  Да заминава, а тия дето одобриха средства за строежа на площадки - в панделата.

  The biggest risk in life is not taking one.
 92. 92 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#88] от "VеnRus 2008":

  Хахахаха. Типичен отговор за потомствено партайгеносе от червените. Ти му кажеш "У вас хората нямат какво да ядат заради тотален крах на производството", той ти отговаря "Ама вие що биете негрите?". Вече нямам никакви съмнения за произхода на Венчето. Работническо-селски, отрано възпитана в любов към две неща - сАвеЦката страна рАднАя и луксовете на гнилия капитализъм.

 93. 93 Профил на benji
  *****
  Неутрално

  !!,
  20 години минаха. Още ли се радвате, когато нещо се разрушава? Още ли призраци на комунизма виждате? Събудете се! Комунизмът свърши, а България е по-примитивна и нетехнологична от 1982! Ние сме технологичната дупка на Европа и вече не можем да отглеждаме и продаваме дори краставици.
  До преди икономическата криза имаше пари и разтеж от балончета, хотелчета, блокчета, хипермаркети и други напредничави инвестиции. Вече няма. Остава реалната икономика. Ние такава нямаме, а вие се радвате..

 94. 94 Профил на $
  *****
  Неутрално

  Без държавни гаранции явно на германците не им излизат сметките.Браво!

 95. 95 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "topor":
  Защо червенотиквеничковчетата си мислят, че построено нещо, което струва страшно много пари - непременно и автоматично води до получаването на страшно много пари като приход? То затова и се набутахте с огромни апартаменти на кредит по морето.
  Апропо: каква сметка ток плащаш, смешко? Има ли 15лв. зимно време?

 96. 96 Профил на qwertz
  *****
  Неутрално

  От една страна ни плашат с всякакви руски енергийни проекти, от друга страна ни пускат непрекъснато по TV турски сериали. Какво ли ни чака?

 97. 97 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#93] от "benji":

  Говориш пълни глупости. Слез на земята.

 98. 98 Профил на benji
  *****
  Неутрално

  Ние сме дизайнери и артиси, нас АЕЦ ни не требе.

 99. 99 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#93] от "benji":
  Всичко това е плод на партийно-мутренската приМатизация!
  Та стига прехвърляхте нещата от болната на здравата глава. Но пък това ви е генетично заложено в петолъчките.

 100. 100 Профил на най-сетне
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK