RWE се оттегли от АЕЦ "Белене"

 

© Krassimir Yuskesseliev

 Германската RWE, която бе избрана за стратегически инвеститор в строителството нa АЕЦ "Белене", официално уведоми, че се оттегля от проекта заради неподписването на окончателен договор с изпълнителя, руската "Атомстройекспорт" и финансово приключване на проекта. Това обяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева на специална пресконференция днес. Германската компания трябваше да притежава 49% в проектната компания за новата централа, по преговорите по учредяването й и устава й продължиха неуспешно почти година.


"Получихме уведомително писмо за оттеглянето на RWE от проекта, като мотиви в него са посочени кризата, непостигaнето на окончателен договор с изпълнителя и непостигане на финансово споразумение, каза тя. По думите й дава висока оценка на водените разговори с българското правителство и БЕХ.


Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, коментара, че оттеглянето на RWE от Белене не означава, че тя се оттегля от реализацията на проекти в България. " Министерството ще предприеме необходимите мерки за преструктурирането му и той да придобие европейски облик", каза тя. По думите й "година-година и половина ще са необходими "Белене" да има ново звучене".
Германските медии съобщават за оттеглянето на RWE от няколко месеца. Но до момента правителството упорито отричаше това да е факт. За участието й в Белене премиерът Бойко Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. В края на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че RWE с "неохота приема ангажиментите си по проекта." Във вторник германските медии обяви, че компанията иска бързо решение от правителството за финансирането на проекта.


До два три месеца ще бъдат подготвени условията за избор на консултант, който да подготви тръжните документи за привличане на нови стратегически инвеститори в Белене, съобщи Мая Христова. До година-година и половина се очаква да бъде избран новият инвеститор в проекта."Изборът ще бъде осъществен по недискриминационен принцип", обясни тя. По думите й в момента няколко компании проявяват интерес да участва в проекта.


Делът, който държавата ще си запази в "Белене" ще бъде определен заедно с консултанта."Не е задължително тя да има 51%, има и други механизми, чрез които държавния интерес може да бъде защитен", поясни зам.-министърът.Предстои БЕХ да води разговори с руския изпълнителен "Атомстройекспорт" и да го уведоми за решението на RWE, каза Тошева.
Преди месец на пресконференция вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян обяви, че руската страна може да иска неустойки за забавянето на строителството. На въпрос как ще бъде компенсирано това забавяне, Христова обясни, че технически проектът ще се развива. Докато текат процедурите по избор на инвеститор и консултант Агенцията за ядрено регулиране ще лицензира проекта. Изпълнителният директор на БЕХ и зам.-министърът не дадоха отговор за бъдещо участие на сегашните консултанти
BNP Paribas като финансов консултант и "Парсънс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK