Арменци купиха водата "Горна баня" за 25 млн. евро

Новите собственици са Гагик и Джаваир Царукян

Арменци купиха водата "Горна баня" за 25 млн. евро

© Дневник"Бутилираща компания Горна баня" е продадена за близо 25 млн. евро на арменците Гагик и Джаваир Царукян. Това показва справка в Търговския регистър. Единият от бившите собственици на фирмата Евгени Горанов потвърди пред "Дневник" за сделката, станала в края на миналата седмица. Останалите съдружници, които са се разделили с дяловете си, са Павлин Иванов и Румен Цветков. Продадената компания е по-голямата от двете софийски фирми, които продават вода с едноименната марка.


Сумата на сделката изглежда голяма, но от нея около 20 млн. евро ще отидат за изплащане на различни задължения, каза Горанов. По думите им компанията има дългосрочни дългове за 12 млн. евро към банки, още 4 млн. евро са краткосрочните. Отделно трябва да се погасят около 3.5 млн. евро на английски инвестиционен фонд. Един милион евро пък са депозирани в гаранционен фонд за евентуални допълнителни плащания, в който ще стоят до 30 март, обясни Горанов. Финансовият отчет на дружеството показва, че през 2008 г. общите приходи на компанията са над 36 млн. лв. Посочените задължения са краткосрочните за 14.9 млн. лв. и дългосрочните - 9.6 млн. лв., показва отчетът.


Гагик Царукян е собственик на арменския холдинг "Мулти груп". Арменски медии го описват като влиятелен политик и бизнесмен в страната. Бил е състезател по борба, бокс и канадска борба. В холдинговата му структура влизат десетки предприятия от различни сектори - от строителството, телекомуникациите и транспорта до хранителната индустрия. Това е първата инвестиция на Царукян в България. Българската му придобивка "Горна баня" ще се управлява от Завен Асадуров, сочи търговският регистър. "Дневник" не успя да се свърже с управителя.
"Бутилираща компания Горна баня" има концесия за три минерални извора в едноименния софийския квартал от 1998 г. за 25 години. Сега с актуализацията на договорите, която тече в момента от министерството на околната среда, срокът на концесията ще бъде увеличен на 35 години. Дебитът им се използва почти изцяло. Новите собственици най-вероятно ще разширяват асортимента на едноименната марка, коментираха в бранша. Неотдавна "Горна баня" пусна на пазара и трапезна вода освен минерална.


Това е първата сделка в бранша на минералните води за годината. Пред финализиране е и продажбата на 75% от акциите на "Девин". Сегашният мажоритарен собственик "Соравия груп Австрия" и ексклузивният кандидат-купувач "Адвент интернешънъл" (Advent International) подписаха договора в края на септември.
През миналата година са се изпили общо 812 млн. литра минерална, изворна и трапезна вода. За тази година очакваме спад до 750 - 760 млн. литра, каза Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. По експертни оценки пазарът на бутилирана вода в страната се оценява на 280 - 300 млн. лв. Предлагат се над 45 марки в различни разфасовки от 0.33 до 10 литра.Кой е Гагик Царукян
Гагик Царукян е сочен за един от най-богатите хора в Армения, според местната преса. Кариерата му на предприемач започва преди 20 години, а през 1995 г. основава арменската "Мултигруп", в която днес има над 30 предприятия от различи сектори на икономиката. Сред по-големите заводи, които притежава са "Котайк" - за бира, "Арарат" - за коняк и спиртни напитки, комбинат за облицовъчни материали, мебели, авио и телекомуникационни компании.
От 2003 г. Царукян е депутат в арменския парламент, а година по-късно основава и партията "Процъфтяваща Армения". Председател е и на Националния олимпийски комитет на Армения. Царукян е известен спортист. През 1996 г. става световен шампион по канадска борба, а две години и по-късно е и шампион на Европа. Занимавал се е още с бокс и борба. 53-годишният Царукян е женен, има шест деца.


"Горна баня" в числа


година приходи печалба
2005 16 511 523
2006 15 917 595
2007 25 615 402
2008 36 411 456

Източник: Търговски регистър
Забележка: Данните са в хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK