Арменци купиха водата "Горна баня" за 25 млн. евро

Новите собственици са Гагик и Джаваир Царукян

Арменци купиха водата "Горна баня" за 25 млн. евро

© Дневник"Бутилираща компания Горна баня" е продадена за близо 25 млн. евро на арменците Гагик и Джаваир Царукян. Това показва справка в Търговския регистър. Единият от бившите собственици на фирмата Евгени Горанов потвърди пред "Дневник" за сделката, станала в края на миналата седмица. Останалите съдружници, които са се разделили с дяловете си, са Павлин Иванов и Румен Цветков. Продадената компания е по-голямата от двете софийски фирми, които продават вода с едноименната марка.


Сумата на сделката изглежда голяма, но от нея около 20 млн. евро ще отидат за изплащане на различни задължения, каза Горанов. По думите им компанията има дългосрочни дългове за 12 млн. евро към банки, още 4 млн. евро са краткосрочните. Отделно трябва да се погасят около 3.5 млн. евро на английски инвестиционен фонд. Един милион евро пък са депозирани в гаранционен фонд за евентуални допълнителни плащания, в който ще стоят до 30 март, обясни Горанов. Финансовият отчет на дружеството показва, че през 2008 г. общите приходи на компанията са над 36 млн. лв. Посочените задължения са краткосрочните за 14.9 млн. лв. и дългосрочните - 9.6 млн. лв., показва отчетът.


Гагик Царукян е собственик на арменския холдинг "Мулти груп". Арменски медии го описват като влиятелен политик и бизнесмен в страната. Бил е състезател по борба, бокс и канадска борба. В холдинговата му структура влизат десетки предприятия от различни сектори - от строителството, телекомуникациите и транспорта до хранителната индустрия. Това е първата инвестиция на Царукян в България. Българската му придобивка "Горна баня" ще се управлява от Завен Асадуров, сочи търговският регистър. "Дневник" не успя да се свърже с управителя.
"Бутилираща компания Горна баня" има концесия за три минерални извора в едноименния софийския квартал от 1998 г. за 25 години. Сега с актуализацията на договорите, която тече в момента от министерството на околната среда, срокът на концесията ще бъде увеличен на 35 години. Дебитът им се използва почти изцяло. Новите собственици най-вероятно ще разширяват асортимента на едноименната марка, коментираха в бранша. Неотдавна "Горна баня" пусна на пазара и трапезна вода освен минерална.


Това е първата сделка в бранша на минералните води за годината. Пред финализиране е и продажбата на 75% от акциите на "Девин". Сегашният мажоритарен собственик "Соравия груп Австрия" и ексклузивният кандидат-купувач "Адвент интернешънъл" (Advent International) подписаха договора в края на септември.
През миналата година са се изпили общо 812 млн. литра минерална, изворна и трапезна вода. За тази година очакваме спад до 750 - 760 млн. литра, каза Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. По експертни оценки пазарът на бутилирана вода в страната се оценява на 280 - 300 млн. лв. Предлагат се над 45 марки в различни разфасовки от 0.33 до 10 литра.Кой е Гагик Царукян
Гагик Царукян е сочен за един от най-богатите хора в Армения, според местната преса. Кариерата му на предприемач започва преди 20 години, а през 1995 г. основава арменската "Мултигруп", в която днес има над 30 предприятия от различи сектори на икономиката. Сред по-големите заводи, които притежава са "Котайк" - за бира, "Арарат" - за коняк и спиртни напитки, комбинат за облицовъчни материали, мебели, авио и телекомуникационни компании.
От 2003 г. Царукян е депутат в арменския парламент, а година по-късно основава и партията "Процъфтяваща Армения". Председател е и на Националния олимпийски комитет на Армения. Царукян е известен спортист. През 1996 г. става световен шампион по канадска борба, а две години и по-късно е и шампион на Европа. Занимавал се е още с бокс и борба. 53-годишният Царукян е женен, има шест деца.


"Горна баня" в числа


година приходи печалба
2005 16 511 523
2006 15 917 595
2007 25 615 402
2008 36 411 456

Източник: Търговски регистър
Забележка: Данните са в хил. лв.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hahu
  *****
  Разстроено

  Малко ни бяха нашите мутри, та и арменските дойдоха...
  "Арменски медии го описват като влиятелен политик и бизнесмен в страната. Бил е състезател по борба, бокс и канадска борба. В холдинговата му структура влизат десетки предприятия от различни сектори .."

  Звучи познато

 2. 2 Профил на 69
  *****
  Неутрално

  Щом е бил борец добре дошъл
  Само за такива сме рай
  Нямам думи това е.

 3. 3 Профил на Надеждата
  *****
  Неутрално

  е, че тези няма да кръщават минералната вода, но кой знае?

 4. 4 Профил на наивник
  *****
  Неутрално

  Блаженни са вярващите

 5. 5 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1153 Весело

  Поне да бяха измислили различни имена за различните кукли, а те "Мултигруп", та "Мултигруп" На това за самостоятелните им пари се връзват вече само пеленачета.
  Жалка работа.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 6. 6 Профил на доволен
  *****
  Неутрално

  Големи чуждестранни инвестиции!

  Значи при 500 хиляди годишна печалба 50-те милиона платени ще си ги избие за има - няма 100 години.

 7. 7 Профил на МУЛТИСПОСОБНИ,а
  *****
  Любопитно

  Ебати Мултигруп-а?... Тоя от наште ли е копирал бре. Уффф

 8. 8 Профил на МУЛТИСПОСОБНИ,а
  *****
  Любопитно

  Ебати Мултигруп-а?... Тоя от наште ли е копирал бре. Уффф

 9. 9 Профил на Оле-оле
  *****
  Неутрално


  Нема въображение КГБ - Мултигруп е било КГБ-схема явно. Мъка ми е за българските мафиоти...

 10. 10 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Голяма недалновидност да не кажа обидни думи за бившите собственници които са взели почти без пари концесията ,а най вероятно без налични пари,а с кредити и сега бързат да вземат някой лев и да се разплатят.Същото вероятно гони и Девинската минерална вода.Във време когато питейната вода ще е по кът това са златни мини,арменците наистина са находчиви.Държавата да съкрати срока за концесийте,25 год. са много.Ние нямаме петрол и газ но ще дойде време когато минералните ни извори ще се котират като петролни кладенци.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 11. 11 Профил на Мухлю
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на магаренко
  *****
  Весело

  Цар/укян/.....Армен долап......

 13. 13 Профил на ega ti
  *****
  Весело

  арменска мутра, ха-ха...

 14. 14 Профил на Пералня
  *****
  Неутрално

  Малко ни бяха нашенските Мутри, та ВНАСЯМЕ арменски такива.
  Те си идват с парите но ЗА КОГО СА ПАРИТЕ АРМЕНСКИ?
  Препрани у нас?

 15. 15 Профил на $
  *****
  Неутрално

  Бившите собтвеници бая са се "оляли" с тази вода в дългове, чак ми изглежда плашещо... € 25 млн

 16. 16 Профил на the boss
  *****
  Весело

  хихи, много европейска инжестиция на бат' Гаго. И не го сравняжайте с бг мутри - явлението си е тукашно, това ,че е има кинти - ами има! Бачка - печели. Само в БГ не работят, но печелят и плюят.

 17. 17 Профил на днк
  *****
  Неутрално

  абе поне са християни

 18. 18 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Саде да не барат водата от каде БАНКЯ,че бат бойко мое и да се ядоса,па он е малце луд,кат ги запуха

 19. 19 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Евгени Горанов беше нещо като главен секретар на нашия „Мултигруп”. Спокойно може да се каже, че българския „Мултигруп” продава активи на арменския. Това разбира се не е точно така. В момента „Горна баня” е собственост на бивши мултаци. Но тъй като е свързано с „Мултигруп” ме кара да мисля, че цената може да е фиктивна. Може да е начин да се узаконят пари, макар и като задължения – никакви проблеми. Както няма понятие „Бивш мултак”, така няма и „Честен мултак”.
  От друга страна процентът на печалба е малък. При по-добро управление може да се повиши. Използване на България като трамплин за продажба на някои арменски продукти, включая коняци си има също цена

  Миша
 20. 20 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Не трябва да се бъркат детайлите на бизнеса с принадлежността към дадена нация. Арменците са древен , достоен народ , с хилядолетна култура. Имал съм и имам великолепни приятели - арменци.
  А за бизнеса - бъдете и малко позитивни . Погледнете нещата и от добрата им страна - качествения коняк "Арарат" е страхотен

 21. 21 Профил на aloo
  *****
  Неутрално

  Откъде в Армения се печелят толкова пари? Че там няма почти нищо. И война и земетресения, но явно пушки вървят много. Но във всички случаии по-добре са арменци (поне са наши момчета) отколкото резака Доган и ченгетатта му.

 22. 22 Профил на Трябва да се пробва
  *****
  Неутрално

  Бийте сондите пичове! Горна Баня е на високо и ако има подходящ наклон на пластовете, водата може и да се стича от Горна Баня към Горнобански път, старата партийна школа или под околовръстното. Какво, като са дали пари? Ще си намерим нови чешмички, изворчета, гейзерчета и фонтанчета. Може и на Софийска вода да се окажат, но пък може и да са минералниии..

 23. 23 Профил на Американец ЖИВЕЩ В БЪЛГАРИЯ
  *****
  Неутрално

  А някои казваха , че Илия е жив , пък аз не вярвах ...

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Между другото, 2 от крановете на чепмата до банята в горна баня не работят, защото са им строшени врътките.

  The biggest risk in life is not taking one.
 25. 25 Профил на floy
  *****
  Неутрално

  Хайдеее още един спортист

 26. 26 Профил на Ot daleko
  *****
  Неутрално

  "Прехода" явно не е особено различен в различните части на Източна Европа...

  Собственик на Мултигруп, борец, боксьор и пр.

  Остава някой грузински щангист и той да инвестира в Бг и идилията ще е пълна...

 27. 27 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  те арменците нали бяха благодарни на бьлгарите що им изкупуват бизнеса сега бившите собственици бьлгари сьс задьлжения ако се самоубият като яворов кво правим

 28. 28 Профил на Ха-ха-ха
  *****
  Неутрално

  Е това се казва "дежа вю" - бивш борец, настоящ бизнесмен, собственик на "Мултугруп". Сега остава само жената на арменския "другар" да е и тя бивша актриса. Интересно обаче схемата "Мултугруп" в колко още бивши съветски колонии са го разработили?

 29. 29 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  На тоз само обиколката на ръката ще да е колкото на главата ми

 30. 30 Профил на Olele
  *****
  Неутрално

  Все борци на хоризонта на държавата - преди активни борци против фашизма и капитализма, след това спортни борци (нашенци), сега вносни борци. Аман от борци, намразих борбата, да я забраним със закон, белким оцелеем.

 31. 31 Профил на скандинавия
  *****
  Любопитно

  Потвърждават се подозренията ми,че "мултигрупите"нямат нищо общо с реалният бизнес-влиятелен кръг от лапачи.........

 32. 32 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 725 Весело

  На етикета ще има вече характерния нос,два три косъма,и една истинска арменска сълза.
  Те са най-истинските.
  Честито.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 33. 33 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#7] от "МУЛТИСПОСОБНИ,а":

  Нищо не е копирал той, просто сценария е еднакав за всички, написан е най-вероятно в някой чекистки кабинет на "Лубянка"....

 34. 34 Профил на cos
  *****
  Неутрално

  Да спрем да купуваме "горна баня". Пасивната съпротива е най-ефикасна когато властта и парите са в лошите.

 35. 35 Профил на Шопенгруп
  *****
  Весело

  Ама и кагебистите са ебати тъпите копелета. Що пара затриха, тури му пепел.

 36. 36 Профил на emigrant
  *****
  Гневно

  za men po goliam interes predizvikva koi sa starite sobstvenici na Gorna bania i kak i za kolko pari sa ia kupili.sashto taka e interesno ot iznesenite po gore danni ot targovskia registar za 2005god.pri 16,5mln.prihodi pechalbata e 523000lv.,a za 2008god. pri36,4mln.prihodi pechalbata e 456000lv.samo ot prochita na tazi statia stava iasno che ima dosta rabota za danachnite i prokuraturata(ako takiva izob6to sa6estvuvat v BG)Nakraia ot prodazbata v haznata niama da vliazat nikakvi pari ot tazi sdelka tai kato na6te iunaci sa izmislili hitro shemata che sa potanali v dalgove i triabva da vra6tat pari na bankite(samo che te parichkite ot kreditite koito sa vzeli sa si gi pribrali)

 37. 37 Профил на Kokи
  *****
  Весело

  Хехе, на тоя пич му трябва водица да разрежда коняка и бирата, която произвеждат шерпите му

 38. 38 Профил на Културен вълк
  *****
  Любопитно

  "Гагик Царукян е собственик на арменския холдинг "Мулти груп"."

  - Аз си знаех, че в дъното на нещата са пак Армеците!

  Абе... шега-шега... ама да не се окаже, че Мулти груп си е баш фирма на КГБ с централа в Москва, а ний да си мислим тия толкова години, че нашите ДС мафиоти са си съвсем наши мафиоти?

 39. 39 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Горна Баня и Банкя не пия.

 40. 40 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Гадно ми става само като им прочета имената.

 41. 41 Профил на Didi
  *****
  Неутрално

  Каква е разликата м/у арменец или бг. , 4е е закупил водата , важното е да се пла6тат данаци , което е по вероятно да се вземат от 4уйди инвеститори отколкото от на6те бизнесмени , които са сварзани в една бесконе4на верига , стига6та до парламента ! ! !

 42. 42 Профил на Културен вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от ".":

  Тогава пий Девин - тя пък е на Доган!

 43. 43 Профил на LM
  *****
  Неутрално

  Тоя да не е роднина на Илия Павлов?

 44. 44 Профил на петроФ -
  *****
  Неутрално

  Интересно, чувал съм за фирма с име Мултигруп в Украйна , сега и Армения. За България е ясно, по едно време всички бяхме от Мултигруп.
  Миризмата на кагебейски партенки май се различава доста отчетливо

 45. 45 Профил на A.H.
  *****
  Неутрално

  Гагик Царукян е безкраен и безбожен глупак и мястото му е да копае нивата от сутрин до вечер. Приятел от деството на предишния президент Кочарян. Не може даже на арменски да се изразява. Заслужава да бъде изяден от лъвовете си дет ги храни с 50кг месо на ден а народа няма кво да яде.

 46. 46 Профил на Паоло
  *****
  Неутрално

  Повече от тъжно е това което стана през този така наречен преход. Националните богатства бяха разпродадени за жълти стотинки на мутри ченгета и тем подобни. Както се вижда по-горе ресурса от минералната вода е почти половината необхо -димо за да функционира пенсионната ни система. Някои отрас-
  ли не биваше да се приватизират. Ако се менежираше от и за държавата това щеше да е една солидна помощ. На всичкото от- горе сега тази собственост отива и в не български ръце. Тъжно нали? Все едно кувейците да си харизат петрола.

 47. 47 Профил на Ammo
  *****
  Гневно

  Арменски педали. Не ги обичам тия копелета.

 48. 48 Профил на съмнителен
  *****
  Любопитно

  това ли са мистичните рекламодатели върху гащите на чорбетата от ЦСКА?

 49. 49 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  До 17 абе поне са християни
  Ставам будист.

 50. 50 Профил на FOX
  *****
  Неутрално

  до отг 47

  явно изразяваш обичта си кам сънародниците си от турски произход,където са ни даржали 500 години под турско робство имам мн приятели арменци и бих казал с ръка на сърцето че са мн задружен народ и винаги са се отзовавали когато сам имал нужда от нещо

 51. 51 Профил на astxik
  astxik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  извинявам се много но от где знаете че е глупак? Глупака това сте вие че цяла державата ви е продадена на чужденци а и не казвам че турци и цигани руководит вашта держава, ако сте толково националисти какво правите до сега над турски робство, според мене по добре христиани чем мусулмани, много се учудвам как вие мислите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK