"Гугъл" пуска безплатен GPS на телефоните с Android 2.0

"Гугъл" пуска безплатен GPS на телефоните с Android 2.0

© ReutersМобилните телефони с новата операционна система на "Гугъл" (Google) Android 2.0 ще притежават и уникалната функция да използват безплатно приложение за GPS навигация на компанията. Още през следващата седмица потребителите в САЩ ще могат да купят телефони с новите функции. Най-новият модел на "Моторола" (Motorola) Droid работи именно с операциионната система Android 2.0, която поддържа и безплатното приложение за навигация. Устройството, което излиза на пазара на 6 ноември, ще се продава за 200 долара и анализатори го определят като новия конкурент на iPhone и Blackberry.


Ексклузивната услуга се оценява като напълно равностойна на предлаганите от производителите на GPS навигационни системи приложения. Голямата разлика, разбира се, е цената. Гиганти в бранша като "Том Том" (Tom Tom), "Магелан" (Magellan) и "Гармин" (Garmin) продават своите услуги на високи цени. Агресивният пазарен ход на "Гугъл" се очаква да доведе до значителни размествания в сектора на навигационните услуги. Други анализатори не очакват драстични промени или поне не в краткосрочен план, но оценката на пазарите е повече от красноречива - акциите на дружествата се сринаха непосредствено след публикуване на новината.


Уникалното предложение от "Гугъл" се очаква да повлияе и на пазара на смартфони в САЩ. Прогнозите на експерти са това да стане на гърба на пазарния дял и приходите на лидерите в сектора в момента Apple (iPhone) и Research In Motion (Blackberry). Разместване най-вероятно ще има и сред телекомите в САЩ - единственият за момента оператор, който работи с новата система на "Гугъл", е "Верайзън" (Verizon), а заплахата е насочена към лидера на пазара AT&T.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Marfi
  Marfi
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Услугата е феноменална, а това че е безплатна веднага се отрази на акциите на Гармин.

  Цяла индустрия ще пострада от хода на една компания.

 2. 2 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Марфи, ти какво разбираш под "цяла индустрия ще пострада". Нали всяко нововъведение се отразява на участниците на пазара. Според теб, най-добре е да не се позволява на фирмите да се конкурират.
  Но от друга страна май ти харесва услугата.
  Всъщност какво ни казваш и какво искаш?

 3. 3 Профил на Marfi
  Marfi
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Визирам Гармин, Том Том и тн. Не мисля, че ще успеят да предложат адекватно решение на този ход, не само адекватно, но и безплатно.

  Което ще се отрази на продажбите им, ще последват съкращения и най-вероятно компаниите ще престанат да съществуват, а ако Гармин закъса, един от любимите ми колоездачни отбори - Garmin Slipstream също ще закъса... което вече е много лошо

 4. 4 Профил на Marfi
  Marfi
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Визирам Гармин, Том Том и тн. Не мисля, че ще успеят да предложат адекватно решение на този ход, не само адекватно, но и безплатно.

  Което ще се отрази на продажбите им, ще последват съкращения и най-вероятно компаниите ще престанат да съществуват, а ако Гармин закъса, един от любимите ми колоездачни отбори - Garmin Slipstream също ще закъса... което вече е много лошо

 5. 5 Профил на е...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Marfi":

  Повечето американски технологии са пълен боклук в сравнение с европейските и азиатските. Ползвал съм Палм, Моторола, НР.... На външен вид са добре, на книга имат много функции, но напрактика все нещо липсва за да работят както трябва....

  Да не се окаже, че и новата система е "навигация" ама не точно... нека първо да видим и тагава да коментираме кой ще влиза или излиза от пазара...

 6. 6 Профил на Дядото на Гугъл
  *****
  Весело

  Новата услуга наистина е феноменална и то е поради факта, че картите на Гугъл са най-пълните и най-днамично развиващите се. Предлага информация за трафика на живо, подавана автоматично от самите ползватели на програмата. Може да виждате и познатите ни от ГугълМапс сателитни карти, Уличен изглед и т.н.
  Използва гласово управление и не е необходиме да знаете точния адрес или местоположение (както при всички други устройства и програми).
  Може да виждате къде са приятелите Ви от Гугъл Латитюд.
  Може да търсите различни обекти по пътя.

  Доста потребители са скептично настроени поради факта, че програмата консумира трафик, но дори и в БГ вече може да си добавите пакет за данни за 10 лв, който да Ви е достатъчен.
  Проблем ще е при ходене в чужбина, но надявам се Европейската Комисия скоро да прокара стандартни цени и за роуминга на данните. В повечето държави има и предплатени варианти.
  Ако работата ви е да пътувате много, естествено ще си купите готова навигация, но за 80% от хората навигацията на Гугъл е по-добрия вариант.

 7. 7 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  е нали гармин пуснаха гарминфон какво толкова да се притесняваме за тях и пак за 200 кинта. който си е регистрирал гармина на сайта им получава спам за този телефон. а що се отнася за върайзън не че им правя реклама, ама в една тяхна реклама, която тече по ТВ уж имали 99% 3Г покритие, а АТТ само 10%. не мога да ги разбера тези с техните сравнителни и анти-реклами. луди
  поздрави на всички

 8. 8 Профил на Do Дядото на Гугъл
  *****
  Неутрално

  Благодарение на този пост ми стана ясно за какво иде реч - няма да е стандартна навигация от типа - лепваш си я на стъклото и чакаш да намери сателита а ще е през клетъчният телефон.
  В този случай разликата е доста голяма и не става въпрос за революция и закриване на фирми.То и сега си има някой американски програми, който година може да ги ползваш а после за 10 тина долара годишно, но всички консумират трафик а в чужбина роуминг...Или както се казва в един руски виц - има един нюанс...

 9. 9 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Не благодаря. Ползвам си Навтек на телефона, и на ПДАто - 3-4 програми и карти в зависимост от региона в който съм.

  Да напомня че картите на Гугъла за България са най-бедните измежду всички които се занимават с ГПС бизнес.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 10. 10 Профил на Васко
  *****
  Неутрално

  Това за безплатното предлагане на навигацията е добре,но е добре също и да се актуализират картите защото преди около три месеца се опитах да изчисля дистанция до Германия и какво ми беше учудването, въпреки че опитах на няколко пъти, през цялото време ми даваше маршрут през Гърция и Италия.При по детайлно разглеждане на картата установих че с изключение посока Гърция всички останали пътища свършват до границата ни. И затова смятам че все още има какво да се желае.

 11. 11 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Гугъл има доста богата база данни от карти. Вероятно доста по-богата от платените конкуренти. Определено че има разместване.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 12. 12 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Никой не е казал че програмата ще генерира трафик, такава вече има. Става въпрос за истинска GPS програма. Вероятно ще има разширени функции с генериране на трафик, но основното е безплатна навигация.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 13. 13 Профил на Културен вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Marfi":

  Моят опит с GPS показва, че не съществува един GPS който може да замести всички видове GPSи.
  Туристическият модел не става да те навигира в града, както и градския не става за търсене на рибни находища.
  А в крайна сметка вий телефон ли искате да имате или GPS? Мултифункционалните устройства обикновенно могат всичко, но нищо не правят, както трябва.

  За качествата и точността на самия хардуер също нищо не казвате.

  Иначе въобще не обичам Гармин. Особено в Българския им вариант - скъпи, картите скъпи и неточни. Пробвах веднъж навигация в София и ме прекара през несъществуваща улица, като паралелно на нея две пресечки по-надолу имаше широк булевард.

 14. 14 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Ползването на GPS през телефона, с тези малки екрани е много неудобно. Така че това ще е поредната малкоизползвана екстра и с нищо няма да промени пазара на GPS-и.

 15. 15 Профил на l
  *****
  Неутрално

  Толкова неточности в една статия не бях виждал скоро. Първо, лидери на пазара не са AT&T, а точно Verizon. Второ, не само Verizon, но и други компании предлагат телефони с Андроид. Вярно, не е версия 2.0, но първата компания, която продаваше Андроид телефон е T-Mobile. Съвсем скоро "Андроиди" ще се появят и в мрежата на AT&T. Трето, картите на конкурентите от Гармин и Томтом са записани на самите устройства, докато решението на Гугъл ще разчита на наличието на мобилен сигнал. Искате ли да сте сигурни, че ще получите навигация навсякъде? Купете си устройство, което не разчита на Интернет за да ви упътва.

 16. 16 Профил на Google
  *****
  Неутрално

  ти пък откъде знаеш на какво ще разчита решението на Гугъл ? Доколкото разбрах ще сваля & ъпдейтва картите през мобилната връзка ако няма друга, и ще ги пази.

  Сигурно ще има сериозни размествания на пазара, както стана с безплатните мейл услуги след пускането на гмаил.сом - тогава Гугъл предложи на практика неограничен обем, поп3 & имап достъп и всякакви екстри. Услугата е по-добра от огромно мнозинство платени услуги и за нула време милиони потребители се прехвърлиха там.

  Гугъл има всичко необходимо - картите, огромна база рекламодатели, и платформа с която да свърже всичко това с потребителя. Предполагам ще печелят като показват реклама за неща които са наоколо, примерно хотели.
  Сегашните лидери на пазара имат всички основания да треперят, щото много скоро вероятно няма да са лидери.

 17. 17 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Само че в България (а и в цяла Европа) "картите на Гугъл" са всъщност на ТелеАтлас, а те са собственост на Том Том
  Едва скоро ТелеАтлас бяха заменени със собствени карти и то само за САЩ.
  Така че засега за Европа няма особено значение. А и скоро така или иначе всяка нова кола че е с фабрична навигация, така че битката ще е за договорите с приозводителите.

 18. 18 Профил на l
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Google":

  Картите са най-малката подробност, цялата програма, която намира път е на техните сървъри и ако се объркаш и нямаш връзка -- гориш. Чети, за да не дрънкаш глупости.

 19. 19 Профил на G
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "l ":

  В същност цялата програма която намира път е с сложността на задача за Хти курс в университет. Не знам кой дрънка глупостите.

 20. 20 Профил на фен
  *****
  Неутрално

  Браво! Така се действа

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1466 Весело

  Хубаво е че са безплатни, но е малко страшно един монополист като почне да пуска безплатни неща. Иначе относно трафика, може да си заредиш картите през безжична мрежа, и само ще плащаш за А-GPS през доставчика. Което примерно с Нокиа е 7 кB. Като цяло няма безплатен обяд, така че да видим какво ще последва.

 22. 22 Профил на Културен вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Google":

  Това може да стане само ако изкарат android GPSи а не телефони с аdroid и софтуер


  Пък ако си точат данните през мобилната връзка, още по-зле! Какво ще правим ако сме извън обхвата?

 23. 23 Профил на Дядо ви
  *****
  Весело

  Той дядо ви навремето само Гармин е имал.
  С питане до Царград се стига!!!

 24. 24 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  #5: "Повечето американски технологии са пълен боклук в сравнение с европейските и азиатските. "

  Абе, Ганю, как я написа тази глупост използвайки американската технология наречена компютър? Пардон, тя е българска...

 25. 25 Профил на Vency
  *****
  Неутрално

  Ами ако по без обхват имаш в предвид извън голямо населено място. Просто е бе като си в полето няма много да му мислиш а ако си на село там няма как да се загубиш.

  Та за какво изгубване на сигнала се тревожиш бе приятел?

 26. 26 Профил на тралала
  *****
  Неутрално

  Тези карти на Google са много пълни, обаче замисли ли се някой, че като искам да ги ползвам, трябва да имам интернет? Как ще ги ползвате, ако искате да отидете в Испания на почивка? Ще може ли да ги сваляте предварително?

 27. 27 Профил на Блез Паскал
  *****
  Неутрално

  До емигрант: Компютъра е българска технология на кукуво лято.

 28. 28 Профил на joe nikoi
  joe nikoi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавието на статията би трябвало да е ""Гугъл" пуска безплатна GPS навигация на телефоните с Android 2.0"

 29. 29 Профил на мото
  *****
  Неутрално

  Това си е директна конкуренция на NuviFone, останалото в статията са глупости. Както изглежда се утвърждава нов клас мобилни устройства - комбинация между GSM и GPS.

 30. 30 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Този подход към GPS навигацията сигурно ще свърши работа в САЩ, където има много евтин и достъпен мобилен интернет, а картите на Google са подробни; обаче тук в Европа не мисля, че ще има успех. Конкурентите имат по-добри карти, а ако си в чужбина, тегленето на данни в реално време е самоубийство при тези цени за роуминг.

  Damnant quod non intellegunt.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK