Орешарски и Искров са сключили тайно споразумение за 1 млрд. лв. от фискалния резерв

Орешарски и Искров са сключили тайно споразумение за 1 млрд. лв. от фискалния резерв

© Цветелина АнгеловаБившият финансов министър Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров са сключили тайно споразумение, което им позволява 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки. Това каза финансовият министър на Симеон Дянков днес по време на парламентарен контрол в отговор на питане на предшественика му и настоящ депутат Пламен Орешарски за идеята част от фискалния резерв да се депозира в търговски банки.


В отговор Орешарски веднага заяви, че тайните споразумения не трябва да се огласяват. "Това споразумение беше през октомври миналата година, когато по цял свят огромни публични фондове се изливаха буквално за да се спасяват водещи банки. Ние имахме готовност по аналогичен начин да действаме, ако се стигне до необходимост, но за радост избегнахме тези опасни тенденции с едно много малко изключение. Поискайте информация затова, но аз не бих искал да оповестявам неща, които биха пресдставлявали опасност за финансовата стабилност".


Изказването на Дянков бе част от по широк отговор на въпросите на Орешарски - какви са лановете за управление на фискалния резерв, защо не са били посочени рисковете от депозиране на средства от резарва в търговските банки и дали оценява несигурността, която с изказванията си внася на финансовите пазари с лансирането на идеи, които после се оказват недоразумение.
"По време на управлението на Тройната коалиция една голяма част от фискалния резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно", каза Дянков и допълни, че се прави анализ защо е било сключено споразумението.


От данните, изнесени от финансовият министър става ясно още, че по време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв, който е над 7.5 млрд. лв, е бил в 17 търговски банки. "86% от резерва е в момента депозирана в БНБ, като 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи – бюджетът плаща на БНБ да пази 30% от фискалния ни резерв. Други 63%, се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0.3%. С други думи предишното правителство не сте водили добра доходна политика", каза още Дянков.


Министърът изтъкна и че отсега нататък Министерството на финансите ще управлява фискалния резерв много по-прозрачно и на всеки три месеца ще публикува отчетност за размера и управлението му. Новото правителство е поело ангажимент пред МВФ да постигне балансиран бюджет в края на 2009 г. и ако все пак се стигне до дефицит, той да не е по-голям от 0.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).


Пламен Орешарски пък коментира от трибуната, че централната банка внася всяка година сума, която е превишение на приходите над разходите. Затова и важното е какъв доход вади БНБ от управлението на валутния и фискалния резерв, а не е важно колко "лихвички" са получавани, защото в края на годината 25% се отделят за капитализация на БНБ, а 75% се внасят във фиска.


Информация за доходността на 3 месечна база не може да се изнася, защото може да се говори само за лихви, а те не са единствения компонент на доходността. С БНБ може да се договорят по-високи лихви, но следващата година ще се получи по-малка вноска от БНБ, защото превишението на приходите над разходите ще е по-малко, понеже парите вече са били текущо изземвани, опонира Орешарски.Официален коментар на БНБ по темата:

По повод на изявленията на вицепремиера и министър на финансите г-н Симеон Дянков относно споразумение между правителството и БНБ по време на днешния парламентарен контрол Българската народна банка изразява следната позиция:
Споменатото от министъра споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него.
Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Не го допусна Дянков, той го НАСЛЕДИ от предходното правителство!

 2. 2 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Разносвачът на пици дал честна пионерска на МВФр ама що не ис гледа пицитеБ

  Orda
 3. 3 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Както и рисковете предбизнеса в България:
  1. Растящи заплати - вече кой ще се хване да бачка на жълти стинки като бащите и майките си
  2. Растящи разходи за суровини на всички пазари
  3. Растящи разходи за логистика
  4. Растящи разходи по финансиране.
  С две думи - "паре няма, действайте", само дето вече лопна мандалото и няма и какво да се действа.
  Като в статията с ония села на доизживяване, същото е положението и с националната икономика - на доизживяване, което е и типично за периферна територия без особена индустрия, технологии или ресурси.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 4. 4 Профил на изумен
  *****
  Неутрално

  За пръв път този човек казва нещо различно от това, което е казвал преди това. )

 5. 5 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тя и Меркел допусна дефицит, не съм чул да са се притеснили германците толкова. Или Меркел да се скара на Меркел?
  И с дефицит може да се работи, при все, че е по-добре да се работи балансирано - т.е. да не прибереш "излишни пари от хората"
  Ако има излишък, трупаш резерви и можеш да намалиш например данъците. Както стана например в последните 8 години.
  Дянков ще има трудната задача да се справя с популистката политика на партията си и няма да може да се справи с бюджета. Бойко обещава твърде много работи и ще се наложи в един момент да си изпълни част от тях и ще изхарчи повече пари от колкото е предвидено. Ако няма растеж на икономиката догодина ще има дефицит повече от предвидения в сегашния бюджет.

 6. 6 Профил на val
  *****
  Неутрално

  ако всички гастарбайтери като тоя си платят здравните осигуровки , поне бюджета на здравната каса ще върже

 7. 7 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 754 Гневно

  До коментар [#1] от "PV":
  Таз годишния дефицит го НАСЛЕДИЛ, а този в бюджета догодина РОДИЛ ли го е? Или го е ПРЕнаследил? е и какво толкова, че го има? Какво от това, че Дянков прави за пръв път от много години бюджет с дефицит?

 8. 8 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "outside":

  Погледни баланса на управление "Емисионно" на БНБ и ще разбереш!

 9. 9 Профил на Wow
  *****
  Весело

  Има огрооомна разлика между дефицитите в САЩ и Германия и един потенциален бюджетен дефицит в България....

  Както и да е, -0.5% си е балансиран бюджет и не е страшно.

 10. 10 Профил на bibyra
  *****
  Неутрално

  Вид контакт с пробиологични сили може да се осъществи по следния начин за получаване на "отворено трето око" на чакрата на челото, за по добро разбиране на ситуациите:
  Обръщате се към пробиологичните сили... Помисляте си: "Искам да имам око на чакрата!"... Ще ви подпитат дали искате око на чакрата... Отговаряте с "Да"... Ако поискат, те ви го инсталират...
  Това е система... Не съвпада с познатото от индийски секти "трето око"...

 11. 11 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 754 Весело

  Добре де, напълнихте ме с минусчета, а пък никой не пише, че Дянков е направил лош бюджет с дефицит. Не разбирам, толкова ли е лошо. че Дянков направи бюджет с дефицит?
  Аз веднъж да подкрепя министър, и пак минусчета

 12. 12 Профил на честни амаа
  *****
  Любопитно

  И какво като Орешарски и Искров са депозирали част от резерва в ТБанки. Ми то при 5% лихва е не повече от 50 млн. лева. Парите явно са си ги харчили с кеф и по предназначение.

 13. 13 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  затова искров го "преизбраха" от герб, пък той забравил да им се изповяда. красота

 14. 14 Профил на Музар
  *****
  Весело

  А кой рИва най-силно, когато Дянков предложи част от фискалния резерв да се вложи в Търговски банки?

  Значи не може явно с контрол и отчет, но тайно и безотчетно - може! Е те това е комунистически морал!

  Хайде, сменяйте глав-прокур-а и действайте!

 15. 15 Профил на бай Искро
  *****
  Неутрално

  ще стане интересно като се разбере в кои банки е бил резерва, т.е. кои вуйчовци са лапали.

  злите езици говорят че това са 2 банки с български чорбаджии - и 2-те се търгуват на борсата. дисклеймър - не са от варна. и че са върнали тези дни спешно паричките.

  мафията - бнб-родни банки-ченгеджийница-митници трябва да бъде изметена, иначе те ще изметат пожарникаря.

 16. 16 Профил на Преди всичко трябва да има социална защита, а после балансиран бюджет
  *****
  Неутрално

  По-добре да има дефицит, отколкото безработни, гладуващи семейства, страдащи социално слаби и болни хора.

  Министър Дянков дава ли си сметка, че с неговия балансиран бюджет обрича на мизерия и глад много хора и семейства.

 17. 17 Профил на Страх да не .........
  *****
  Неутрално

  Те са депозирали за да не гръмат банките !

 18. 18 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Преди всичко трябва да има социална защита, а после балансиран бюджет":

  Аха, обяче на власт е дясно правителство с дясна политика.

 19. 19 Профил на Dimo
  *****
  Неутрално

  Абе как така тайно споразумение? То това означава, че Исков е извършил престъпление защото си има описан ред по който БНБ е ДЛЪЖНА да управлява резерва. И сега в кой са парите? В БНБ или в Банките (който и да са те)? Става интересно. Айде сега да видим кой е изял парите .

 20. 20 Профил на Лъсна предсрочното преизбиране на Искров
  *****
  Неутрално

  Сега за мнозинството стана известно, защо бившето управление бързаше да предсрочно да преизбере Искров.

  А това, че част от резерва е бил прехвърлян в търговските банки преди, го пишеше и в Доклада за Президента

 21. 21 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Хайде оплюйте сега Орешарски. Една седмица го плюйте. Както плюхте по Дянков. Да не пропуснете и на Искров роднините да ги споменавате.

  Борисов им каза на тези наглеци от БСП да се скрият и да мълчат. Те продължават да критикуват новото правителство за собствените си безобразия.

 22. 22 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  До коментар [#16] от "Преди всичко трябва да има социална защита, а после балансиран бюджет":

  За кого социална защита? За тези държавни служители, дето плащат по 200 хилядарки за длъжност със заплата 1000 лева? За тях ли да се плаща от общия джоб?

  Аре, на борсата! Да се видите колко струвате!

 23. 23 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  До коментар [#16] от "Преди всичко трябва да има социална защита, а после балансиран бюджет":

  За кого социална защита? За тези държавни служители, дето плащат по 200 хилядарки за длъжност със заплата 1000 лева? За тях ли да се плаща от общия джоб?

  Аре, на борсата! Да се видите колко струвате!

 24. 24 Профил на Wow
  *****
  Весело

  Това е разликата между Орешарски и Дянков - Орешарски е политик. Всичко се прави тайно на 4 очи... без да се дава гласност. По същия начин изчезнаха и 4 млрд. от въпросния резерв, ама тогава никой не пищя .

  А Дянков обявява всяко нещо предварително, е не става така.

 25. 25 Профил на phillippe
  phillippe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялата тройна коалиция е за затвора! Вече не се учудвам и на тяхната наглост да плюят новото правителство за неща, които самите те са правили, с цел уронване на престижа на ГЕРБ и министър Дянков в частност.
  Дано поне им затворят устите на бившите управници най-накрая, че само дразнят с изказванията си

 26. 26 Профил на sofman
  *****
  Неутрално

  Дневник
  коректно е заглавието на статията да не бъда като финално заключение
  а Дянков : и тогава какво е казал

  пристрастеността Ви и вече супер очебийна
  купувах си Капитал
  ама ще видя до кога ще продължа да го взимам

  нищо общо с Ханделсблат

 27. 27 Профил на бай Иван
  *****
  Разстроено

  Че защо Бойко тогава реабилитира Искров, че и Народното събрание го преизбра?!
  Ега ти преибавката?!
  Като не си познава хората така е, ше лапат до безкрайност!!!
  Сега да го изгони наново, като този на агенция "Пътна инфраструктура"!!!

 28. 28 Профил на БКПБСП ппп на ссс
  *****
  Неутрално

  Партизанска Искра

  Затуй си преизбрахме пак банкерчо Искров.

  "Бившият финансов министър Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров са сключили тайно споразумение, което им позволява 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки. Информацията беше оповестена от финансовият министър на Симеон Дянков по време на парламентарен контрол в отговор на питане на Орешарски за идеята да се депозира част от фискалния резерв в търговски банки. "Идеята за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки се разви по една причина – да се съберат повече пари в бюджета.", допълни Дянков

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#11] от "outside": Ама ти гледаш ли, какво ти цвъкат? Пиши си твоето мнение и да не ти пука! Днес явно на смяна са антиправителствените чакали

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 30. 30 Профил на Дъжд
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "бай Искро":

  ще стане интересно като се разбере в кои банки е бил резерва, т.е. кои вуйчовци са лапали.

  Чак пък толкоз. Не беше толкова отдавна когато един сайт който се занимава повече с родилки разискваше некви финансови теми, та се наложи един чичо все още на работа в бнб да прави декларации, че вече няма да вали.
  Отделно се чакаше една олимпиада, ма нещо се разсъхнаха работите може би пак поради причина че вече няма да вали.

 31. 31 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Музар": Да сменят главния прокурор ? Не става ! Крсенцето с ланците е в командировка в Щатите за 3 месеца. Като се прибере - може

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 32. 32 Профил на m
  *****
  Неутрално

  Аз ли не мога да смятам: 86% били в БНБ - 30% (от резерва) били на дневни депозити, 63% - на седмични. Не стават ли 93%....
  И все пак си мисля, че резерва НЕ ТРЯБВА да се дава на търговските банки. Това се правело, за да се съберат повече пари в бюджета - но кога ще се съберат тези пари - след година, а през цялата година резервът няма да може да изпълнява пълноценно функциите си..

 33. 33 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Дянков, иди да преброиш пачките...Може и 1 милиард да са дадени "тайно" на Черепа - за благото на целокупния народ..Мама си еба..Дай на червен мафиот - комунист - КЛЮЧ от нещо и му гледай сеира..Обраха няколко пъти държавата и ПАК са се канели...Тайно, естествено..
  Алоо, ГЕРБ-а , Искров трябва ВЕЧЕ да е изхвърчал от БНБ..КОГО и КАКВО още чакате ??? Момчето е "стажувало" при л.Гоцев и сие ..монтерейци...Време му е за среща с нормални прокурори..
  БЕЗ РЕШЕНИЕ на Народното събрание ??/Какво са се гласели червените копелета да правят ??
  Ново "жан виденово" ли "благодентствие '????
  ИМА ЛИ ИЗОБЩО ЗАКОНИ за КОПЕЛЕТАТА от ДС-БКП ???

 34. 34 Профил на Пица бой
  *****
  Неутрално

  Цветелинка Бате Бойкова все още е директор на борда на една банка, чийто основен акционер бе до неотдавна. Дали Бате Бойко не е знаел факта, че пари от резерва са депозирани в банката, а?
  И дали е бил много против?
  Всичко е само игра, всичко е само спектакъл...се пееше в една песничка

 35. 35 Профил на Иван Искров
  *****
  Весело

  Ванчо Искров отдавна е известен като добър ятак и прекрасен хамелеон. Беше с толкова много различни и противоположни политически сили и партии, та вече му загубих дирята...

  Ама като го преизбраха, ме натрупахте с минуси... сега пак продължавайте да го защитавате ... нали знаете,че не е луд този дето яде баницата ами този дето я дава...

 36. 36 Профил на Ева
  *****
  Неутрално

  Когато Дянков предложи да се вложат пари в търговските банки, тук във форума настана такава олелия. Сега когато се разбра, че предишните са правили същото - тишина. Само, че Дянков искаше да го направи и го обяви. След като се видяха реакциите по форумите, решиха да не го правят. Не е ли това правителство дето малко от малко се съобразява с настроението на народа си? Докато Станишев и Орешарски са си правили всичко скрито покрито.

 37. 37 Профил на Въпрос към форумците
  *****
  Неутрално

  Има ли извършено нарушение на правилата?

  Ако има, моля цитирайте.

 38. 38 Профил на Маугли
  *****
  Неутрално

  Дянков, стига простотии бе, не можеш ли един ден да работиш 8 часа работно време без да се показваш по медиите, какви тайни споразумения те гониат бе световнобанковска писарушка.....

 39. 39 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Че нали именно Дянков,
  даде 1 млрд. долара за да купи т.н. СПТ на МВФ

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/10/14/lysna-cherniia-zadnik-na-diankov.415760

 40. 40 Профил на m
  *****
  Неутрално

  ок, на всички вече им стана (а на повечето отдавна си ни беше) ясно, че старото правителство е ограбило за пореден път България. Въпросът е какво правим оттук нататък, защото става все по-неясно... Ок, прозрачно управление, това също го чухме и разбрахме, но как ще ме убедите кое е по-правилно. За последния месец колко идеи на килограм се изляха - коя от коя по-"добра". Сега Дянков хем обяви поредната им наглост - че тайно са дали част от резерва, хем продължва да иска явно и прозрачно да се даде още по-голяма част. Поне аз така разбирам изказването му...

 41. 41 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Ами отдавна имаше подозрения, че са депозирали 500-750млн в ПИБ. Сигурно нещо е отишло и в Общинската банка на Ковачки.

  Нали комунистите трябва да да се крепят взаимно...


  think different
 42. 42 Профил на Destabilizator
  *****
  Гневно

  Аз се питам - няма ли в Министерство на финансите гриф "секретно" ? Тоест информация, която и министърът не би трябвало да разпространява !?! Ами прав е Орешарски да казва - "Аз не бих оповестявал неща, които могат да представляват опасност за финансовата стабилност"
  Във края на краищата работата и на МФ и на БНБ е освен да изготвят бюджети, то и да гарантират стабилността на системата !!! А това със сигурност не се прави с изказвания от типа "информационна бомба".

 43. 43 Профил на Коректен
  *****
  Неутрално

  Искров!Ти каза ли на срещата с Бойко тези факти,които изнесе днес Дянков?Или отиде да го натопиш и с надежда да прикриеш някои "общи" дела и интереси!
  Очевидно Бойко поне е широкоскроен,но вече от тази позиция не бива да си позволява да прави компромиси по такива въпроси,пък и с най-близки около него!Трябва да се знае,че доверието струва скъпо!Поне не му липсва решителност!

 44. 44 Профил на нъцки
  *****
  Неутрално

  А така лъсна ли сега и Орешарски!

 45. 45 Профил на Dimo
  *****
  Неутрално

  Абе Дестбилизатор,
  ти сериозно ли мислиш, че когато хора като Исков и Орешарски някакси правят някакви неща с НАШИТЕ пари, те трябва да останат тайна за да не дстабилизрали рабирате ли нещата. Ако нещата са толкова зле, че да могат от изпусната информация да се дестабилизират, това означава, че ще останат зле ама ние просто няма да знаем, което за мен не е успокоение.

 46. 46 Профил на 555
  *****
  Неутрално

  Умният Дянков критикува предишното за нещо, което той искаше да направи с целия резерв!? Значи той може, а другите - не! Интересно! Що за разбирания има този плужек? Да каже това лошо ли е или не. Ако е лошо защо той искаше да го направи? Егати и ченгеджийницата!

 47. 47 Профил на нъцки
  *****
  Любопитно

  Сега Орешарски, Искров и другите които плюха Дянков ТРЯБВА ПУБЛИЧНО ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА ДЯНКОВ и да му целутват подметките!

 48. 48 Профил на Хи, хи
  *****
  Неутрално

  О П А, ИСКРОВ, ОЩЕ ЕДНО ЦВЕТЕ ОТ БУКЕТА ГЕРБЕРИ !!!

 49. 49 Профил на Destabilizator
  *****
  Неутрално

  Абе Димо, а ти сериозно ли мислиш, че работата на един ФИНАНСОВ министър е да "изпуска" информация ?!?! Според мен трябва да си седи в министерството и да работи за това нашата икономика да се развива и да ставаме по-богати. За медиийни изяви си има пиари !!!

 50. 50 Профил на Гочо
  *****
  Неутрално

  Когато става въпрос за криминални престъпления,се крият зад термина "национална сигурност".Когато въртят пари,го правели тайно-крадци ли са?Щото така правят само крадците.

 51. 51 Профил на Е Це Бе
  *****
  Неутрално

  Айде пак почнахте, мятат ви яко прах в очите - а шараните лапат ли, лапат. Кой има интерес да всява смут - само този, който не е сигурен, че ще завърши добре, както историята с розовите БМВ-та на отбраната.
  В тая връзка, поради очакваната инфлация догодина и неблагоприятното й отражение върху фискалното поведение на индивидите предлагам пускането в обръщение на нова банкнота от 500 (пе'стин) лв - естествено, розова - да ни е по-леко да я харчим...

 52. 52 Профил на Wizard
  *****
  Весело

  Ааааа такааа! Какво ли правим на "седенките", палавници такива! Пацито ще се окаже по-голям играч, отколкото го мислех. Ама Милчо Велчев нема кой да го бие в Европа! Това е истинският играч!!! Влачиш и си тръгваш!!!! Това е БЛАГОДАТ!!!!

 53. 53 Профил на Гацо Бацо
  *****
  Неутрално

  И Дянков и Борисов се насраха да изнасят квалифицирана информация, за което нямат никакво право. Търсят грешки и на нищо не са способни. Явно за четири години само това ще свършат - да изнасят информация и да одират кожите на народа.

 54. 54 Профил на Макро
  *****
  Неутрално

  Миналата година, след фалита на Лимън брадърс всички световни правителства се втурнаха да капитализират банките - от Бърнанке, до Западна Европа. По форма тия действия се различават от действията на Орешарски и Искров, но по същност - не.
  Даваш кредити на търговските банки с пари на данъкоплатците. И след това ги прибираш с печалба. Освен това е слабо вероятно подобна банка да колабира и да стигне до фалит (едно, че бяха добре капитализирани, второ че държавата - вкарвайки пари няма да го допусне). Ако има резон в идеята да се вкарват пари от фискалния резерв в банките тя бе актуална след фалита на Лиман (и е безпредметна сега, когато банките у нас са силно ликвидни -и как няма да са - те не кредитират)
  Единственото порочно в цялата история е тайното им вкарване, защото става в разрез със закона за Валутния борд.
  Т.е - действията според мен са навременни и професионални и напълно целесъобразни, но пък за сметка на това са силно незаконосъобразни.

 55. 55 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  До коментар [#37] от "Въпрос към форумците":

  Чл. 33. (1) Българската народна банка не може да предоставя кредити на бан-
  ки освен в случаите по ал. 2.
  (2) При възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата
  система, Българската народна банка може да предоставя кредити в левове на
  платежоспособна банка за срок не по-дълъг от 3 месеца, ако те са напълно обез-
  печени със залог на злато, чуждестранна валута или други подобни бързо лик-
  видни активи. Условията и редът за отпускане на тези кредити, както и критери-
  ите за установяване наличието на ликвиден риск се определят с наредба на
  Българската народна банка.
  (3) Предоставяне на кредити по ал. 2 може да се извършва само до размера на
  12 «¡Õ¡
  превишението на левовия еквивалент на брутния международен валутен резерв
  спрямо общата сума на паричните задължения на Българската народна банка............................................................

  С други думи , при САМО една хипотеза, БЕЗ намеса на Народното събрание, МОЖЕ да се дават кредити на търг.банки..)
  НО ИМА ли ИЗОБЩО "ликвидна криза " за някои от ЧУЖДИТЕ търговски банки у нас ?? Банките само намалиха КРЕДИТИРАНЕТО- с оглед по- големи обезпечения-предвид падане цените на имоти , по- голяма безрабитица и прочие ,,,ДА СТЕ ЧУЛИ УНИКРЕДИТ , гръцките банки и прочие , френски ит.,. да СА ФАЛИРАЛИ и техните КЛОНОВЕ У НАС да са в "ликвиден " риск !!??? Няма такова нещо..)

  Следователно ТАЗИ АЛИНЕЯ се използува САМО като ПРЕТЕКСТ- за раздаване на кредити - БЕЗ НАМЕСАТА или санкцията на Нар. събрание .
  Само при ТАЗИ алинея председателят на БНБ има ПРАВОТО да действа САМ..Следователно при липса на такава ХИПОТЕЗА - тези двамата са се ПРИГОТВИЛИ да прехвърлят милиарди -ТАЙНО- в търг. банки..)) НЕЩО , което очевидно НЕ СА ИМАЛИ ПРАВО да вършат..))
  Плачете за НОРМАЛНИ прокурори, КОПЕЛЕТА червени..НЕ можете да се "скриете " зад тази АЛИНЕЯ...))
  А Дянков -поиска дискусия и НЕ е действал тайно..0 дали е ДОБРА идеята или НЕ - може да се спори..НО ТОВА е вече ДРУГ въпрос...ТОЙ не СЕ КРИЕ ЗАД тази алинея...)) за разлика от двамата мошеници, по- горе..Мисля че съм ясен...

  Искров , готов си за банките на Антилските острови..Махай се , БОКЛУК...

 56. 56 Профил на Заро
  *****
  Неутрално

  Три месеца тази държава само затъва. И малоумниците не гледат днешния ден. Е добре ще си прекарате този мандат, но ако се обърнете по-назад - в предишните 15 години още, ще изкарате наистина пет мандата с тези управници, щото ще разбирате на час по лъжичка за миналото управление и това май ви стига.

 57. 57 Профил на абв
  *****
  Неутрално

  И каква е целта на това изказване? Очевидно да омаскари предишния министър. Щухме вече достатъчни за предишните. Време е да видим вие господин министър какво ще свършите.

 58. 58 Профил на Благодаря на # 55
  *****
  Неутрално

  Благодаря на # 55

  за коректния и изчерпателен отговор!

  Изводът, който може да се направи е, че

  вероятно, 17-те банки са били в ликвидна криза и затова са действали така

 59. 59 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Нещо подобно имах в предвид(както и за здравната каса) когато питах от месеци насам няма ли токсични активи в резерва?! Явно част от резерва е виртуален ....

 60. 60 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Спомняте ли си как бе преизбран Искров?Първо го уволниха,защото е бил преизбран предварително от крадливата тройна ламя,а после,за да се изкара "пич" Бойко отново го назначи.Без да се интересува,защо комунистите бързаха да го преизберат.Сега,като разбра за "съзаклятническата" политика на Искров,ще намери ли мъжество да го отстрани?В противен случай Бойко направо се излага-не назначи никой от тези формации,които го подържат,а "добрите професионалисти"на БСП.Нима не знае,че комунистите имат добре подготвени теоретично, кадри,но моралът е този,който им липсва и заради който сме на тоя хал.

 61. 61 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Целта на изказването е да напомни на другарите да си затварят устата и да си седнат на посраните задници. Да мълчат и да не мърдат. Да вземат пример от Ахмет Доган и царедворците.

 62. 62 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  За това изключинийце се знае отдавна не си ли спомянте за коя банка имаше слухове, че има ликвиден проблем.

 63. 63 Профил на Искров защити се
  *****
  Неутрално

  Искров трябва да излезе пред медийте и да се защити, иначе излиза, че е вършил нещо нередно

 64. 64 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  Е-какво ревете, че е тайно!? Ами то комунистите ги вършат работите ВИНАГИ тайно! Айде сега-снемане на депутатския имунитет на череповия довереник и искров на прокурора!

 65. 65 Профил на ;lfkj
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "BIG AL :))))":

  Не бери грижа ... Те съвсем съзнателно го върнаха на поста - за да си опрай лайната и да си изпее всичко

 66. 66 Профил на jankov
  *****
  Неутрално

  "Информацията беше оповестена от финансовият министър на Симеон Дянков"

  Дневник, кой е финансовият министър НА Симеон Дянков?
  Малки грешчици, но силно дразнещи.

 67. 67 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "Х X X":
  А стига с тая ПИБ, бе. И какви комунисти - те колко правителства се смениха, Пиба си я има и си е много готина банка. Пък и Бойко скоро го гледах с яке на ПИБ. А стига политиканстване.

 68. 69 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1369 Гневно

  форумът се напълни с анонимки, призоваващи да не се търси сметка на бившите престъпници.

  сметка трябва и ще се търси, затова сме гласували!

 69. 70 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  Дянков е еба си копелето - кефи отвсякъде. Напердашиха го за идеята, той си замълча, стисна зъби и си внесе бюджета навреме, задействал е хората си да съберат инфо и днес е размазал Орешарски на собственото му парламентарно питане

  Не, докато Бат Гойко се обгражда с такива хора няма от какво да се притеснява

 70. 71 Профил на м
  *****
  Неутрално

  Идеята да се вкарват пари от фискалния резерв в търговските банки нито е била добра преди, нито е добра сега. ЕЦБ и FED наливат bailout money, но те от резерва ли им са? Сигурно ще се говори доста за частния FED, който налива в бездънна яма, за да облагодетелства частни интересир но това е отделен въпрос.
  Тук раздаването на пари от резерва е доста рисково според мен. По оптимистичния сценарий банките получават сигурност, размразяват кредитирането, свалят лихвите, бизнеса цъфва и връзва, безработицата пада, бюджетните постъплениея се качват. Да, ама никога няма да стане. Размразяването ще зависи от частните решения на банките, бизнеса не мисли с главата си и дори да получи пари, не вярвам, че ще съумее да направи ръстове, каквито нереалистично си представя. Фискалния резерв дефакто ще намалее с депозираните суми, защото няма да се разползага с тях непосредствено, което увеличава риска за страната. А някой изобщо вярва ли, че единствената цел на депозирането е да се увеличат приходите в бюджета от лихвите, които ще се получат - това още повече не оправдава риска.

 71. 72 Профил на МЯУууууууууу
  *****
  Любопитно
 72. 73 Профил на Отново изумен
  *****
  Разстроено

  Финансовият министър трябва да излъчва увереност и стабилност. Дянков излъчва прибързаност и непостоянство. Първо обяви, че от проекта "Белене" са "изчезнали 400 милиона", после обяви, че правителството щяло да търси чужд инвеститор. Централно послание: "Нашите пари ни ги откраднаха, търсим някой друг, да откраднат и неговите. Кой е луд да инвестира в такъв проект? Сега става същото: първо обяви, че ще депозира част от резерва в търговски банки, после - че няма да депозира. А накрая - че вече имало споразумение за такъв депозит от предишното правителство. Централно послание - "Не само, че не знам какво ще правя, ами не знам и преди мен какво са правили". Във военното дело има максима - "Всяка противозаповед води до анархия". Във финансите е до голяма степен същото - противоречиви послания от високо развнище сриват доверието на инвеститорската общност в системата. А то и без това е критично ниско в момента. Дянков да разбере, че вече не е експертче в Световната банка, а политическа фигура от най-високо равнище. И да мисли и да се консултира, преди да се изцепва публично.

 73. 74 Профил на досетлив
  *****
  Любопитно

  От цялата патаклама разбрах че Костов е откраднал 1 милиард от резерва.

 74. 75 Профил на Разбойници
  *****
  Гневно

  Нищо ново под слънцето ! Всичко при управление на Тройната коалиция ставаше тайно за българското общество !
  Тайно депозиране на част от валутния ни резерв !
  Тайно договаряне на условията в договора за газта !
  Тайно договаряне на условията за проектиране на АЕЦ "Белене" !

 75. 76 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аре, бе Дянков - айде вземете пък направете нещо: стига приказки, стига търсене под вола теле.
  Повече от нормално е правителството и БНБ да се подготвят да ударят едно рамо на банките, ако се наложи, в ситуация на криза. А кризата започна от края на 2007, ако не си спомняте - да ви кажа.

 76. 77 Профил на ПИСана
  *****
  Неутрално

  ПИС-с-с-с-с-с-с-с-с-с

  Когато аз го правя е добре!
  Когато вие го правите е зле!

  УЖАС!

 77. 78 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си. Пълно неразбиране на функциите на БНБ и управлението на фискалния резерв. Всекидневно, около 400 млн са в търговските банки. Без споразумения и активни действия от страна на кабинет и управител на БНБ. Същевременно, над 3 милиарда са задължителните резерви на търговските банки в БНБ, които представляват част от валутния ни резерв. Нито стотинка от резерва не е употребен във връзка с тайното споразумение за евентуална подкрепа на търговските банки при криза в някоя от тях. Това е стандартна процедура за подкрепа на банковата система...Шум не се вдига, защото шумът предизвиква паника. То, шумът от идиота Дянков и сие си беше достатъчен за да постави под въпрос стабилността на системата....Само си представям, ако през май или юни беше съобщено, че се предприемат действия за финансова подкрепа на търговските батки...Малиииий..
  "Той(Дянков) посочи още, че Министерството на финансите ще управлява фискалния резерв много по-прозрачно и на всеки три месеца ще публикува отчетност за размера и управлението му.
  На три месеца? Та сега тази информация може да се види ежедневно на сайта на БНБ бе Дянков. Вие за три месеца може такива чудеса да сътворите, че...Оооо..Директно си минавам на валутни позиции.....

  Ecrasez l’infâme
 78. 79 Профил на Отново изумен
  *****
  Неутрално
 79. 80 Профил на bat-plamen
  *****
  Весело

  АЗ нямам представа с какво ново ще ни изненадат за това какво са правили предишните управници,а пък за новите тепърва ще видим!Истината е,че явно сме много зле,щом досега се чуват само негативни прогнози и новини,а не се вижда светлина в тунела наречен БГ икономика!!!Догодина ще е по-зле,ама колко...,не се знае...Аз лично препоръчвам на всеки ,коѝто има спестени пари да ги държи в евро,защото така 100% няма как да загуби,ако се срине финансовата система у нас!!!

 80. 81 Профил на ИСТИНАТА :)
  *****
  Весело

  СЕГА ВИДЯЛИ СЕ, ЧЕ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА ЕСЕНТА "ЕДНО МАЛКО ИЗКЛЮЧЕНИЕ" т.е. (САМО ЕДНА БАНКА, НЕ ВСИЧКИ, РАЗБИРА СЕ, А САМО ЕДНА))) ) Е БИЛА ПРЕД ФАЛИТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО В ЛИЦЕТО НА МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ Е РЕШИЛО ДА ПРЕДПАЗИ ВЪПРОСНАТА БАНКА, КАТО И ВЛЕЕ ПАРИ ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ НА СТРАНАТА. ПРИ ТОВА ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ Е БИЛА СЕКРЕТНА (ТАЙНА) И ЕНОКРАТЕН АКТ. ТОВА АЗ РАЗБИРАМ ОТ ОТГОВОРА НА ОРЕШАРСКИ. СЪЗ ЗАВИДНО САМОЧУВСТВИЕ ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА КАТО КАЗВА, ЧЕ НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА МУ СЕ ЗАДАВАТ ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ НА ТАЗИ ТЕМА, ЗА ДА НЕ СИ КАЗВАМЕ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ И ЗА ДА НЕ СТАВА СТРАШНО. ПЪК НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ НЕКА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ВЯРВАМЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД! НО КАК ДА ВЯРВАМЕ НА ТАЙНИ СПОРАЗУМЕНИЯ С НАШИТЕ ПАРИ!?

 81. 82 Профил на нетърпелив
  *****
  Неутрално

  Абе какво стана с милиарда от гръцките краставици и македонския пипер? Дойде ли вече?

 82. 83 Профил на garabet
  *****
  Гневно

  Дянкофф, ако няма сива икономика трябва да правиш по 5 свирки на ден за да платиш на секретарката си.Пенсионерската легенда гласи че Женския пазар е най-оборотен!

 83. 84 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#41] от "Х X X":

  Чудех се дали да коментирам глупостите на Дянков. Тоя е направо луд. Дано в министерството има по-читави. Та въпросната банка на Ковачки (айде да влиза в пандиза, че ми писна от него и дружките му) е собственост на столична община - над 70%. А по това време кмет и беше ББ. Така, че тезата леко издиша.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 84. 85 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1627 Весело

  До коментар [#84] от "Цецо":

  Щях да кажа, че графа ще го обясни подробно, но мернах, че вече е тук. Млъквам и се смея.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 85. 86 Профил на Тити
  *****
  Неутрално

  Е това плямпало Дянков, плямпалото Борисов и плямпалото Трайков такова мамата на държавата! РВЕ се оттегли от АЕЦ Белене. И правилно, с такива малоумни плямпала кой е луд да работи. Тук ще останат само мафиотите и тъпия матриял да го цицат както си знаят.

 86. 87 Профил на Все критикуваш
  *****
  Неутрално

  Граф*
  нещо лично ли имаш с Дянков !

 87. 88 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#86] от "Тити":

  РВЕ се отеглиха по няколко причини и нито една не е свързана с ББ и подчинените. Но в негов стил си измиха ръцете с него. Дори не споменаха резултата от собствените си проучвания.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 88. 89 Профил на chiche
  *****
  Неутрално

  Те тва е номер на Костоффф,он преди да затвори портата е уцелил вентилаторо с редка фашкия и сеги сите с лунички,не моат ги позна и майките им,абе саде он ги мое теа мурафети да га е

 89. 90 Профил на Тити
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "Цецо":

  С такива незнаещи какво говорят никой не иска да прави бизнес. Първо се пънеха, че нямаме интерес и пари, после при Путин Бобо беше тъп и неосведомен, сега пък решили след много откази да се участва в Бургас-Александрополис. Сто пъти смяна на позициите.

 90. 91 Профил на Кака Сврака
  *****
  Весело

  Тва вашто момче Дянков май излезе по-глуповато и по-гласовито от нашто магаренце Йори - то като ревне в горичката, дорде му не кажат всички че е най-красиво, не млъква.

 91. 92 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#85] от "Цецо":
  "От данните, изнесени от финансовият министър става ясно още, че по време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв, който е над 7.5 млрд. лв, е бил в 17 търговски банки." Май във всички функциониращи на пазара. А?
  И аз млъквам, ама ми става тъжно. Тоя идиот ще управлява фиска още ....Не е ясно колко, но прогнозите ми не са добри. Пак ще повторя, валутната позиция в буркан банк е по-добрия вариант, при положение че публиката ще стои в неведение три месеца за това какво се случва с фискалния резерв на страната...
  Баси прозрачното управление на публичните финанси. Такава свинщина не си позволи нито един финансов министър от 1997 година до сега.

  Ecrasez l’infâme
 92. 93 Профил на garabet
  *****
  Гневно

  Аааааа! Има ли някой вьв форума да е женен за еврейка и да е християнин!

 93. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#87] от "Все критикуваш":
  Имам против, както вече уведомих друг от форума, малоумщината. Още повече ме дразнят малоумници с власт. Щото са по-вредни.

  Ecrasez l’infâme
 94. 95 Профил на Jelqzko jelev jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Добри коментари на Биг Алл и #3 Дани.Ако нещо ще се променя в тая държава БГ. на първо време трима трябва да бъдат окошарени доживот.1.М.Велчев -за сделката с дълга 2.Искров-за горните факти.3.Орешарски-и тои за същото.Нищо обаче няма да се промени.Те ще са вечни.

 95. 96 Профил на zashto li?
  *****
  Неутрално

  1. dalavera?
  2. trqbva da se krepi bankovata ni sistema - moje nqkoi banki da sa pozakusali i da im se dava malko resurs, che inache she pochnat faliti i re-1997?
  3. i dvete (1+2)
  4. optimizaciq
  i dont know?

 96. 97 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По повод на изявленията на вицепремиера и министър на финансите г-н Симеон Дянков относно споразумение между правителството и БНБ по време на днешния парламентарен контрол Българската народна банка изразява следната позиция:
  Споменатото от министъра споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него.
  Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити.

 97. 98 Профил на ПИБ ?!!!
  *****
  Любопитно

  Току що по новините казаха че парите са отишли за да спасат една българска банка.

 98. 99 Профил на ткникодим
  ткникодим
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Графе, не се коси!

  То днес окончателно се видя, че Дянков вече не може да е фактор в държавата - държи се като оскърбен палячо, а от финанси разбира колкото кварталния бакалин. Думата му на фин мин е тежка като балон, пълен с хелий.

  Успокоително е, че когато реши да прави глупости винаги надделява здравия разум на икономическата колегия и го плесва през ръцете. Това на него му избива през устата, но като че ли започваме да свикваме. Ще има веселба още някоя и друга годинка.

 99. 100 Профил на ZG
  *****
  Неутрално

  Мислех, че въпросът с пипането на резерва е приключен. Уви. Ще се намери начин Дянков да го прилапа. Колкото и да е тъжно, Графа е прав - бурканбанк му е майката. Първо обърнете в евро. Всеки с колкото разполага, естествено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK