Печалбата на "Фрапорт" пада с 53% за тримесечието

Компанията е оператор на летищата в Бургас и Варна.

© Надежда Чипева

Компанията е оператор на летищата в Бургас и Варна.Печалбата на германският летищен оператор "Фрапорт" пада с 53% на годишна база през третото тримесечие на годината, показва отчетът на дружеството. Чистият финансов резултат на групата за периода между юли и септември е 61.7 млн. евро.


За цялото деветмесечие печалбата на "Фрапорт" е 131.8 млн. евро, като на годишна база това е спад от 43.3%.


От началото на годината "Фрапорт" отчита значими понижения в трафика на пътниците, които обслужват летищата на компанията. Според статистиката за деветмесечието само летищата в Анталия и Лима (Перу) регистрират ръст на трафика на годишна база. "Фрапорт" е оператор и на летищата във Варна и Бургас.
Въпреки това германският оператор не може да се оплаче с кой знае колко голям спад в приходите. За тримесечието те намаляват с 4.1% на годишна база до 532.7 млн. евро. За деветмесечието оборотът на групата е 1.48 млрд. евро, което на годишна база представлява спад от 7.6 на сто.


"Трафикът на летището в Бургас пада с двуцифрени стойности от май насам. Особено се е влошил трафикът от и за Великобритания", се казва в отчета. От компанията изтъкват като негативен фактор и отслабването на британския паунд на валутните пазари. Според данните е намалял още притокът на туристи от други страни в Западна Европа и скандинавския регион, но за сметка на това се е увеличил броят на пристигналите от Русия. Подобна е ситуацията и с летището във Варна.


"Заради глобалната рецесия очакваме общ спад в трафика за тази година както във Франкфурт, така и на летищата във Варна и Бургас, които поемат голям дял от туристите. По-слабо засегнати от икономическата криза ще са летищата ни в Анталия и Лима, където очакваме годишен растеж", прогнозират от "Фрапорт".


Според данните на оператора през един от  най-активните месеци за туризма септември трафикът на летището в Бургас намалява с 16.4% на годишна база до 251.2 хил. пътници. Трафикът във Варна се свива с 22.4% спрямо миналия септември до 176.5 хил. пътници.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK