Пазарът на имоти - голямото питане

Пазарът на имоти - голямото питане

© Георги КожухаровРаздвижване, питане, проучване, ослушване, първи сделки. Това са ключовите думи за пазара на имоти през последните месеци, стана ясно от изказванията на участниците в приключилата конференция BalREc, част от изложението BalPEx.


Всички бяха единодушни, че пазарът постепенно започва да се размразява въпреки настъпващата зима, но все още е далеч от точката на кипене от лятото на 2008 г. Прогнози кога ще стане отново горещо специалистите не се наемаха да направят.


Жилищата – евтино, евтино...
Пазарът на жилища е най-активен в момента спрямо останалите сектори. Клиентът е господар - богат избор на оферти, голямо пазарене и смъкване на цената до 30% от оферираната, алтернативни форми на финансиране. Периодът е труден за инвеститорите, но добър за купувачите, защото могат да купят на изгодна цена, смята Яел Арнън, директор "Маркетинг и бизнес развитие" в AFI Europe Bulgaria.


Необходимо е да стимулираме създаването на жилища от нисък и среден клас, посочи Георги Шопов, управител на "Тобо". Жилища на достъпни цени, трудно биха се получили без държавна подкрепа, каза Пламен Андреев, управител на "Планекс холдинг". Той разви идеята държавата или общините да дават на предприемачите земя срещу задължението да построят блокове, като апартаментите в тях се продават на фиксирана цена, примерно не по-скъпо от 650 евро/кв.м. Жилищният пазар зависи не толкова от цената на имотите, а от достъпността и възможността хората да си го позволят, посочи Мирослав Бейков, изпълнителен директор на "Статус имоти" АДСИЦ. Той даде пример със Сърбия, където младите семейства не плащат ДДС при закупуване на първо жилище, и с Беларус, където държавата довършва обекта, ако строителят фалира.


"Хоум фор ю" купуват "жилища на килограм" на цени от 390 до 650 евро/кв.м в София, Варна, Банско и морските курорти, каза управителят Иван Горанов. Покупките са за богати руски клиенти от Сибир и Урал. Апартаментите след това се препродават с 20% надценка, обясни Горанов. На изложението предложенията за нови жилища започваха от цени 900 евро/кв.м и вървяха нагоре.


Ваканционните имоти – пуснете братушките


Русия и страните от бившия Съветски съюз в момента са основните купувачи на този пазар. Така посланието на участниците в този пазар беше облекчаване на визовия режим. Екологичната архитектура и по-ниското застрояване държат цените на ваканционните имоти, смята арх. Стефан Добрев. Той даде за пример комплекс на трета линия в Слънчев бряг, който се продавал на цени като на първа. Друг морски комплекс, съобразен с екостандартите, в Лозенец продавал на "невероятните" 3800 евро/кв.м


Офиси – мерцедес на цената на фолксваген


На офис пазара сега е моментът наемателите да получат мерцедес на цената на фолксваген, образно представи картината Антон Славчев, мениджър "Офиси и бизнес паркове" в Colliers International. Причината е голямото предлагане и липсващите наематели. За това те искат, ако може, да вземат мерцедеса на цената на лада, но засега не се получава, уточни Славчев. По думите му "Цариградско шосе" се оформя като новата офис зона на София с изграждащите се 300 хил. кв.м. Периодът е уникален за наемателите, защото собственикът на офис сградата е готов да плати преместването на наемателя и дори да му оборудва офиса по неговите изисквания - нещо, което беше немислимо преди година, посочи Таня Косева, изпълнителен директор на "Европейски търговски център", който в момента се строи на "Цариградско шосе". Дори да дам една година гратисен период, не съм сигурен, че ще се появят наематели сега, каза Веселин Генчев, изпълнителен директор на "Бенчмарк фонд имоти", чиято сграда на "Цариградско шосе" е почти готова.


Наемите пък са паднали толкова много, че вече може да си наемете офис по ключовия булевард дори на цени под 13 евро/кв.м, каквито не е имало отпреди две-три години, каза Славчев. Вече имаме сделки дори за 12 евро/кв.м за офиси в центъра на София и за 7 евро/кв.м по бул. "България", каза Стефан Косев, управител на Regent`s Property.


Търговските площи – трудното ценообразуване


Дивелопъри срещу ритейлъри, или красиви картинки срещу пълни магазини с клиенти беше спорът за това как да напълним моловете, така че всички да са доволни.
Доброто менажиране е ключовият момент за успеха на един търговски център, смята Иглика Йорданова, мениджър "Търговски площи" в Colliers Internetional. Маркетингът не може да бъде панацея, защото основният проблем у нас е ценообразуването на наемите, контрира Мирон Герасимов, управител на Coffeheaven. Той посочи, че европейските практики показват, че разходите за наем не могат да бъдат повече от 10% от оборота, но в България това не се случва заради нивата на потреблението. Необходимо е разбиране и от двете страни, намиране на общ език между инвеститорите и търговците и постигането на баланс в интересите, помирително каза Пeтър Дончев, маркетинг директор на R.E.S.B. Пълният мол с наематели и клиенти е най-добрият, заключи Марин Згурев, управител на "Варна тауърс". В тези трудни времена той пуска наемателите на принципа колкото дадат.


Индустриалните имоти – земя за едно евро


Слаб интерес към индустриални имоти и логистични центрове. Причината - цените у нас са два-три пъти по-скъпи в сравнение с Централна и Източна Европа, каза Симеон Митев, управител на "Шанс 96". Ако в района на околовръстното шосе на София земята се продава за 60 евро/кв.м, в Полша цената е 20 евро/кв.м, а в съседен Букурещ – 25-30 евро/кв.м, посочи Митев. В битката за привличане на инвеститори успяват тези, които предлагат земята за едно евро, каза арх. Цветан Петров, мениджър на студио "Иво Петров архитекти". Той уточни, че такива проекти вече се случват в три общини с подкрепата на местната власт. В Ловеч, където "Литекс" строи автомобилен завод, а словенската "Лек" – фармацевтичен. Община Летница, където "Сиенит холдинг" построиха завод за мантинели, както и индустриален парк Симитли, изграден със средства по програма ФАР. Там общините са дали терени от 200-400 декара на символични цени от 1 евро за квадрат, каза арх. Петров. Той допълни, че кметът на Плевен Найден Зеленогорски възнамерявал да направи същото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Интересно, един иска да строи с средно и ниско качество, друг - държавата да му допълва печалбата, трети ни дава за пример Беларус.
  Браво на авторката за статията. Точно показва настроенията на строителите и брокерите.
  Както и нуждата да направят справка с календара.
  Време е да паднат от Марс.

  Попътен вятър в главите!
 2. 2 Профил на свиневъд
  *****
  Весело

  Раздвижване има само в главите на брокери, строители и инвеститори. Иначе цените ще се движат още дълго време надолу. Това яасно ще се усети като почнат да излизат конфискуваните имоти от над 16% необслужваните ипотеки.

 3. 3 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Пазара ще се размрази "у шестък"!

 4. 4 Профил на Garfield
  *****
  Неутрално

  Умниците от конференцията казали "пазарът постепенно започва да се размразява, въпреки настъпващата зима, но все още е далеч от точката на кипене от лятото на 2008 г."

  Разлях си кафето от смях тази сутрин...

 5. 5 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  Верно ли руснаците са толкова тъпи, че да купуваш жилища у Соц. Република България или тия сега ни залъгват, както преди с англичаните, че още малко ще свържат жилищата и да купуваме на завишени цени, защото само ще растат???

 6. 6 Профил на naslednik
  *****
  Неутрално

  Типичен пример, как, като се повтаря една лъжа, то тя може би им се иска да се превърне в истина. Е ние все пак живеем реално, и не се хващаме на въдицата на поредната лъжлива и подвеждаща информация!

 7. 7 Профил на Гладен Котарак
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на =
  *****
  Неутрално

  мерСедеси,ФОЛКсвогони...имаше една много тъпа реклама "само с ядене не става.....",но тя май си отговаря за строитполитковците

 9. 9 Профил на Пижо от Подуене
  *****
  Весело

  Трай коньо за зелена трева.

 10. 10 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Жилищата не са инвестиция. Те са потребителска стока с дълъг срок на използуване. При положение, че правителството възнамерява да се бори с кризата чрез затягане на коланите ни очаква дефлация рано или късно и намаляване на потреблението. Нека прибавим огромното количество новопостроена жилищна площ, задаващото се допълнително предлагане от фалирали сегашни собственици. Има и още не по малко важни причини, но и тези са достатъчни за да се направи извода, че пазара и цените на имотите ще вървят още надолу. Единствената възможност за търсене е ако панелките започнат да падат, но сегашните им собственици не са платежноспособни. Поздрави. www.istinski-pari.com

 11. 11 Профил на Dede
  *****
  Неутрално

  Явно "размразяването" на българският пазар на НИ се дължи на чукчите. То при техните температури всичко, което е малко над нулата е горещо, но и те знаят да се пазят от горещи картофи като БгНИ

 12. 12 Профил на SRS
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "real money":

  Прав си напълно. Бих допълнил само, че жилищата са стока за крайно потребление и трябва да бъде извадена от всякакви инвестиционни и спекулански схеми. Трябва да се направи анализ от къде започна сегашната криза и да не се допуска в бъдеще подобна.

 13. 13 Профил на OMG
  *****
  Разстроено

  Направо ми се повръща вече - лъжи, манипулации, пожелателно мислене, алчност, АДСИЦ, печалба, инвестиции, чалга, силикон, мерцедеси, к**ви, мутри, пране на пари, далавери, лъжи, манипулации, пожелателно мислене... Кръгът се затваря

 14. 14 Профил на мющерия
  *****
  Неутрално

  Щом работата вече се е размразила, още утре тичам да тегля един бърз кредит от Пощенска банка да си купя имот от др Иванов по 3800 евро квадрата.

 15. 15 Профил на pozitiven
  *****
  Неутрално

  до господата във форумал
  движението на цените на имотите нагоре би била позитивна новина но за съжаление това не се наблюдава дефлацията е процес който най вероятно ще направи така че форимджиите да не могат да си платят интернета в къщи и да трябва да ходят до интернет кафетра да си пишат смотаните коментари

 16. 16 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Хората се отнасят към жилища и имоти по рефлексен начин, защото са засегнати два основни първични човешки инстинката:

  1. да притежаваш
  2. да имаш покрив над главата

  при които рационалната мисъл е изключена и рентабилност и ефективност не играят основна роля при вземането на решения.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 17. 17 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  заглавието трабва да е "пазарът на имоти - голямото пукване на балона".
  доста глупости и мечти за раздвижване на пазара има в статията които са толкова смешни, че чак не си струва да се коментират. дневник отдавна е рекламно издание на брокери, "инвеститори", фондове и подобни.

  Истината ни прави свободни.
 18. 18 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Изключително се зарадвах на новината, че жилищният пазар се е размразил и цените вече вървят нагоре! Ще изчакам чинно/поради навалицата купувачи/ и докато не мине психологическата граница от 3800 евро кв.м-няма да купувам!Търся апартамент на 4-та линия в Слънчев бряг-на цени между 3900-6000евро кв. м!

 19. 19 Профил на Ние Можем
  *****
  Весело

  БАЛОНЪТ каза:
  БУМмммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммм .......

 20. 20 Профил на Красив град
  *****
  Разстроено

  "Всички бяха единодушни, че пазарът постепенно започва да се размразява"
  -Лъжат !

 21. 21 Профил на Peci
  *****
  Неутрално

  А к'во ще каже тоя с идеята, фиксираната цена на апартаментите в новите блокове, които ще построят да е 320 евро/кв.м.
  Хем печалба за тях/или оцеляване в кризата, което си е същото, хем евтини жилища за нуждаещите се. И то по сравнително високи строителни стандарти.
  Така или иначе цената на квадрат ще е под 290 евро когато им дадат да строят много блокове. Ще е под 250 дори.

  Пък и както казах, и да не спечелят кой знае колко много то поне ще получат шанс да върнат нещо на обществотом което ги направи милиоери през последните години и ще си запазят бизнесите, които иначе по скоро ще фалират.

 22. 22 Профил на null
  *****
  Весело

  Оферта към брокереата, без майтап Плащам за апартамент в брой както следва

  ноември 2009 - 600 е/м2
  декември 2009 - 500 е/м2
  януари 2010 - 400 е/м2
  февруари 2010 - 300е/м2
  ...вие си знаете

  общи части по 25 е/м2

  иначе може да си ядете тухлите с арматурата барабар!

 23. 23 Профил на Енчо
  *****
  Весело

  Добър вълк ,руснаците са много глупави и не се чували за криза и "купуват" ли купуват че ще има растеж в близките 3-5 години.

 24. 24 Профил на Jedy
  *****
  Неутрално

  Те и банките така си мислят - никакво сваляне на лихви и набълбукване с лоши кредити докато на предпиемачите печалбата не падне под 30%..

 25. 25 Профил на Leo
  *****
  Неутрално

  Тези от дневник не се ли сещат, че вече е прозрачно, прекалено тенденциозно, че отразяват само и единствено становищата на продавачите или заинтересованите от продажбите.

 26. 26 Профил на Al Bundi
  *****
  Весело

  ей шефче на "Тобо", нямаш връзките като на други хиени и не можеш да купиш за 4лв на квадрат в Лозенец до Хамериканците?

  -Аз па ша ти кажа, общинските терени на градинки и паркове да станат. Оди да павираш млечния път.

  На който не му изнасят цените ша се върне на село.

 27. 27 Профил на Svetko
  *****
  Неутрално

  Споделете и коментирайте в Българската социална мрежа за недвижими имоти, строителство, архитектура и инвестиции:

  www.renebu.com

  Желая здраве и успех!

 28. 28 Профил на Банката
  *****
  Неутрално

  А стига, бе!
  За канарчета ли ни вземате?
  Всички строители строят по 250-300 евро/кв.м.
  Вижте им проекто-сметните документации!
  Питайте архитектите, проектантите, банките, надзора и т.н., а не да пишете ГЛУПОСТИ И ДА МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА!
  По целия свят разликите в цените идват най вече от местоположението на обектите и цените на парцелите.
  Хубавото е, че построените имоти НЕ СЕ РАЗВАЛЯТ и ще дойде "момента за апартамента", когато лакомият г.. ще се затвори! И ще кандиса на 15% печалба.

 29. 29 Профил на stanikul
  stanikul
  Рейтинг: Весело

  баси манипулациите тук..!!!

 30. 30 Профил на xxxl
  *****
  Неутрално

  какво искате

  имаме най КА4ЕСТВО. НАЙ ХУБАВО АРХИТЕТУРА в ЦЯЛ СВЯТА
  + СУПЕРИ МЕГА СЕЛСКИ ЗВЕЗДИ ОТ ВСИ4КИ ТИПОВЕ

  СУПЕРИ МЕГА УДОВСТВО + ПАНОРАМАТА + МУТРИ МРЬСНИ ГАДНИ НА ВСЯКЬДЕ

  ПО ХУБАВО ОТ ХОЛИВУД+ ХАВАЙ + МОНАКО накуп

  релно цената са 5000 евро/квм с общо 4асти на вьзду

  КУПУВАЙТЕ ВЕДНАГА ИНА4Е 4УДЕНЦИТЕ ще ОГРАБАТ като ТОПАЛ ХЛЯБ . като.. АМЕРИКАНЦИ , ХОЛАНЦИ, АНГЛИ4АНИТЕ . ИСПАНЦИ и БОГАТТИ РУСНАЦИ

 31. 31 Профил на Лилито и Сашка са братовчедки
  *****
  Любопитно

  "Всички бяха единодушни, че пазарът постепенно започва да се размразява въпреки настъпващата зима,.........."

  Е това са Дневник и чалга принцесата Лили Границка . Въпросът е, трябва ли да продължаваме да ги четем ?

 32. 32 Профил на има няма па светне
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "real money":

  "Жилищата не са инвестиция. Те са потребителска стока с дълъг срок на използуване. "
  Не знам как е в България, но в US жилищата за статистиката се водят точно като инвестиция. Причината за това е че някои богати хора ги купуват за отдаване под наем. Проблема на нашия пазар, че има основно спекуланти, които създадоха пазар с нереални цени и така увлякоха и много обикновени хора купуващи жилище за собствено ползване. Г-да спекулантите още не могат да вденат, че така както се срина БФБ напопомпана със спекулативен капитал, така и жените на недвижимите имоти трябва да падат. Докога, ами докогато станат свързани с наемите. Единсвеният им шанс е банките да почната отново да раздават евтини пари наляво и надясно.

 34. 34 Профил на Веселяк
  *****
  Неутрално

  "...Дивелопъри срещу ритейлъри..."
  Това ли са извънземните които ни завладяват и воюват из нашите земи.

 35. 35 Профил на 37
  *****
  Неутрално

  Министърт на финансите на США Тимоти Гейтнер заяви днес в Шотландия , че краят на световната криза не се вижда и скоро няма да излезем от кризата.
  Така че г-да продавачи сваляйте цените на имотите си и продавайте ,докато все още можете да вземете някаква цена над 500 евро за м2 ,че скоро няма излизане от кризата и имотите ще се сринат до 200-400 евро за м 2 в София и то за чиста жилищна площ.

 36. 36 Профил на пт чужбина
  *****
  Неутрално

  В евро страните (към които БГ принадлежи) цената на квадрат за среден апартамент в СТОЛИЦАТА на една страна е равна на две месечни МИНИМАЛНИ заплати за страната. И то без криза. Правете си извода колко ще струват скоро имотите в БГ

 37. 37 Профил на BIG answer
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на деди
  *****
  Неутрално

  Като спрат да работят на 100-200% печалба ,нещата ще се нормализират.

 39. 39 Профил на Герт
  *****
  Неутрално

  Жилищата са инвестиция, когато тарикати ги купуват, за да ги дават под наем. Жилищата са продукт и не са инвестиция, когато някой си ги купува, за да живее в тях.

 40. 40 Профил на Landin
  Landin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Голямото питане" всъщност е остана ли още някой да пита и да не вижда, че положението в сектора отдавна клони към ситуация !

  "мерцедес на цената на фолксваген", аз пък ще чакам промоцията бентли на цената на москвич. И тогава пак ще си помисля дали има смисъл.

  Почудиха се к'ви щуротии да творят! Да ви питам г-да предприемачи, една инвестиция дето носи "0", колко би струвала! та колко казвате ще печелим от наеми след като си купим тез "мерцедеси" ?

 41. 41 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Тез дето работят в строителството, да не ми се сърдят ,но те са във фалит, имотите идея си нямам кво ще ги правят ,за ядене нестават.Търговията във вида в който я има в момента няма да е има вече така ,че и търговските площи просто неискам да ги мисля.

 42. 42 Профил на КНИПИТУГА
  *****
  Неутрално

  СЕБЕСТОЙНОСТТА на ново качествено жилище в София с всичките му утежнения е 300 лв./кв.м. Сметнете за какви печалби става въпрос примерно при 600 Е/кв.м.

 43. 43 Профил на КНИПИТУГА
  *****
  Неутрално

  Наемът за необзаведено жилище или офис не трябва да е по-голям от 2 лв./кв.м. Наемът за обзаведено жилище или офис не трябва да е по-голям от 2 Е/кв.м.

 44. 44 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не мога да разбера, като как да ги разбирам, разните му конференции, форуми и други сбирки на строителните предприемачи ? От година и нещо, все чувам, че пазарът на имоти се нормализира Явно спадът на цените е нормалната реакция За отвратителното качество и пре-пре-застрояването, всички се ослушват За "бандитското" пресмятане на квадратурата да не говорим

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 45. 45 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Добре платена статия,която въобще не засяга поне 90% от хората заети с грижата за оцеляване през зимата.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 46. 46 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "bishopsis":Бих казл 97%

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 47. 47 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  СЕБЕСТОЙНОСТТА на ново качествено жилище в София с всичките му утежнения е 300 лв./кв.м. Сметнете за какви печалби става въпрос примерно при 600 Е/кв.м.
  ---------------------------------------------------------
  Хе хе
  Някои хора сънуват с отворени очи. Да не сте от тях?
  Цените няма да паднат значително за качествено / и не толкова / строителство, но не пречи да си помечтаем, нали?

 48. 48 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#33] от "steppenwolf":

  Значи цените на жилища и имоти в развитите страни се определят главно от наема, който би могъл да вземеш.

  Приетият бенчмаркинг е около 5% г. (или до 20 годишни наема).

  Значи жилище, чийто чист наем за хазаина е 6.000 евро / г. (12х 500 евро) струва 120.000 евро = 20х 6000 евро. Сметката е проста.

  По този начин си хеджиран от инфлация, защото имаш реални , а не номинални стойности.... но носиш хиляди рискове като собственик и наемодател.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 49. 49 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Наемът за необзаведено жилище или офис не трябва да е по-голям от 2 лв./кв.м. Наемът за обзаведено жилище или офис не трябва да е по-голям от 2 Е/кв.м.
  ---------------------------------------------
  И защо да не трябва? Защото вие не можете да си позволите повече предполагам. Класически случай на wishful thinking.

 50. 50 Профил на null
  *****
  Весело

  meir, ако посочиш едно, само едно "качествено" строителство в София, черпя само едно дори. и се молете човека горе да не прати едно 6, 6.5 по Рихтер докато чакаме, че тогава не знам какви ще ги пишеш.

  не държа да е "комуникативно" ако ме разбираш...

 51. 51 Профил на ех
  *****
  Неутрално

  цената на всичко, включително и на недвижимите имоти от всякакъв вид - сгради, апартаменти, търговски площи, къщи земя, и т.н. се определя от пазара.
  ние като абсурдистан май сме единствената държава в която параметъра "евро на квадратен метър" при дефинирането на цени - купува или продава е нещо като матра.
  Има поне 5-6 фактора (освен качеството на строителството) , които могат да направят цените за жилища с еднакви квадратури дори в един квартал различни, понякога до 30% и това е нормално.
  Идете си купете за 500 евро в добър кватрал в София или Варна качествен , напълно завършен апартамент. Ще си купите на шестък. Иначе да мечтаем по форумите (това поне е безплатно) - може.
  Идете си купете например монолитно строителство в района на Докторската градина, Център, Лозенец, Изток за 500-600 евро на квадрат. Първия който успее да се обади.

 52. 52 Профил на Купувач
  *****
  Неутрално

  До меир и ех : Та какви, казвате щели да станат, или да останат цените? А, бе я ми кажете при СРЗ около 500лв. и цена от вашите любими 100Е или 2000лв. за колко години ще го изплати някой нещастник, а? 400 месеца, или ад 33год.мез да яде нищо, а? Ами, ще кажете вие, ами те имотите не са за бедняци! Ами, хубаво тогава да ви видя например откъде ще ги намерите тези над 200хил. баровци , които да изкупят залежалите апртаменти само по морето към дата отпреди 2 год. Сега не знам колко са. А цените още миналата година лятото бяха пак там 300-400Е м2. Сега колко са не знам, май много са се умножили. И май не ние купувачите ще мечтаем, ами вие продавачите да си пробутате на половин цена залежалата стока. Ама всички не са като вас и виждам далеч по - разумни оферти от вашите.

 53. 53 Профил на a1
  *****
  Неутрално

  "...Раздвижване, питане, проучване, ослушване, първи сделки. Това са ключовите думи за пазара на имоти през последните месеци, стана ясно от изказванията на участниците в приключилата конференция BalREc, част от изложението BalPEx..."

  ТАКА ЛИ??? Странно, защото вчера един съдебен изпълнител коментира, че силно са нарастнали броя на пуснатите нА ТЪРГ имоти на доста по-ниски цени и въпреки това няма достатъчно заинтересувани. Мога на 100% да се обзаложа, че за в бъдеще съдии-изпълнителите ще правят по-голям оборот от вас.

 54. 54 Профил на meir
  *****
  Весело

  До коментар [#52] от "Купувач":

  Купувач, не помня да съм давал оферти? Но вие така сладко си задавате въпроси от мое име и сетне ги оборвате доказвайки на всички що за глупак съм , не, че имам намерение да ви опонирам точно тук; то всеки дръзнал да пише в БГ форум априори приема, че ще бъде публично обруган.
  Какво ли не съм бил ето доживях и строителен спекулант.

 55. 55 Профил на John ot Canada
  *****
  Неутрално

  Brockerite v Bulgaria se optvat pak sus tyahnite trikove . Pedali !
  Gore statiyata - luja ,luja luja .luja !

  LUJA, LUJA, LUJA, LUJA.
  Koito kupuva na tzeni po- visoki ot 500 leva na kv.metur e Ideot !

  ok. bratleta.

 56. 56 Профил на Хм ...
  *****
  Неутрално

  Абе този пазар се размразява от толкова време, че по всички закони на физиката в момента би трябвало да се е изпарил.

 57. 57 Профил на бог не забравя
  *****
  Неутрално

  Пазете се всички ония,които сте свързани със строителната мафия.Използвахте копнежа на българите за собствен дом,за да трупате на техен гръб.Бог забавя, но не забравя.Колкото по-късно,толкова по- мръсно.

 58. 58 Профил на Bedni mi Brokere
  *****
  Неутрално

  Ще ви се брокерчета ама раздвижване има само на бездомните кучета между локвите от кал в "престижните" квартали строежи и тн.

 59. 59 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Абе на вас строителите ли са ви най-големите врагове?

 60. 60 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално

  и още нещо, 200 лв. себестойност!?! По-малоумно изказване не бях чел отдавна, съгласен съм, че имаше огромен балон, който звучно се спука ама толкова омраза не е нормална. ДОСТА от строителите са си нормални хора...

 61. 61 Профил на лъжци
  *****
  Неутрално

  Имало едно време раздвижване на пазара
  ... и заживели щастливо...

 62. 62 Профил на Gates
  *****
  Неутрално

  Тея брокери стигаха от 9 дъна 10-тото, сега пак са на дъното???
  Брех туй дъно като джоба на Бил Гейтс.

 63. 63 Профил на друг плувец
  *****
  Неутрално

  Плувец, това със себестойността много се изтърка, като продавахте по 2000евро/квадратния метър в държава с 200 евро средна заплата не се сещахте да говорите за себестойност.
  У нас дълги години ще се продава на цени под себестойността. В япония цените падат над 20 год. Аз не вярвам вече в нашия живот цените отново някога да тръгнат нагоре. С тази чудна икономика и доходи.
  а на Лили съм й казал, че ще я изпитваме нея и експертите й за цените през март-април? то не беше размразяване, не беше чудо

 64. 64 Профил на Пясък в очите
  *****
  Весело

  КОНФЕРЕНЦИИ, СИМПОЗИУМИ, АНКЕТИ, ПРЕФЕРЕНЦИИ ЗА КУПУВАЧИ, НАМАЛЯВАНЕ НА ДДС И ТЕм ПОДОбНИ НОмЕрА - СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ НЕ СЕ ОТКАЗВА ЛЕСНО.
  САМО ЧЕ ДРУГАРИТЕ ОЩЕ НЕ СА ОСЪЗНАЛИ, ЧЕ ВРЕМЕНАТА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ, ЖИЛИЩА ИМА ЗА 1 ВЕК НАПРЕД И ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА ТРЪГНАТ РОДАЖБИТЕ Е ЦЕНИТЕ ДА СЕ НОРМАЛИЗИРАТ. КАК - ЩЕ ПОПИТАТ ТЕ. ЕЛЕМЕНТАРНО - КЛАСИЧЕСКОТО ПРАВИЛО - ЦЕНАТА=100 ДО 120 мЕСЕчНИ НАЕмА, ТОЕСТ ОЩЕ МИНИМУМ 50% НАДОЛУ.

 65. 65 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално


  До коментар [#63] от "друг плувец":

  О, аз съм съгласен с теб, не ме разбирай погрешно! Просто казвам, че себестойност от 200 лв. няма...иначе цените да си правят каквото си искат, друга насока ще търсим, млади сме още

 66. 66 Профил на пак не разбрах
  *****
  Неутрално

  Преди три години, когато себестойността беше ниска и питахме защо са високи цените, ни казваха, че не се гледа себестойността, а търсенето и тъй като има голямо търсене, цените са високи. Сега очевАдно няма търсене и като питаме защо цените продължават да бъдат високи, предприемачи и брокери казват "Вижте себестойността".

 67. 67 Профил на До 66
  *****
  Неутрално

  Да, точно така!
  Тия мушмуроци ще извадят от сто кладенеца вода, за да си оправдаят лакомията!
  Тежко и на България!

 68. 68 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#48] от "полковник Ханс Ланда":

  5% ми се виждат малко, но не споря. Не съм специалист по имоти. Тука обаче много от ъппърите във форума разправят че при печалба по-малка от 20% не си струвало риска. Ако имаш малко пари и решиш да ги вложиш в апартамент 5% може и да ти стигнат, но за акулите тука от 20% и нагоре

 69. 69 Профил на mit
  *****
  Весело

  "Хоум фор ю" купуват "жилища на килограм" на цени от 390 до 650 евро/кв.м в София, Варна, Банско и морските курорти, каза управителят Иван Горанов."

  Брей, брей брей! Това е сигнал за тревога! Давайте да купуваме , че тия ще ги изкупят ! ХА ха ха !
  Това също сигнал за радост за строителите - най после клиенти.
  продължавайте да строите , тези ще изкупят всичко!

 70. 70 Профил на mit
  *****
  Весело

  "Хоум фор ю" купуват "жилища на килограм" на цени от 390 до 650 евро/кв.м в София, Варна, Банско и морските курорти, каза управителят Иван Горанов."

  Тия май трябва да се прекрастят на "Хоумс фор ъс"
  Мисля че тая спекулация цели единствено да вмени на хората. че цените не бива да падат повече от това , защото те ще ги излапат )) и после бай бай имоти . Тия наистина мислят ,че сте олигофрени

 71. 71 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  браво на умника Пламен Андреев собственик на Планекс сега иска и безплатни терени од общините и дьржавата и пак да изкяри 120 процентова печалба продавайки квадратен метьр за 650 евро като неговата себестойност щее около 250.Пламене леваците отдавна ги няма а вие строителите ако искате да работите си свалете печалбите до нормалните 30 процента ако не чао набутай се вдруга ниша явно се настрои вече.

 72. 72 Профил на mit
  *****
  Весело

  Между другото вчера бях в Банско, а там сякаш бомба е паднала. В Чернобил сигурно има повече туристи - нека изкупят и там жилищата на килограм

 73. 73 Профил на EagaleEye
  *****
  Неутрално

  "Необходимо е да стимулираме създаването на жилища от нисък и среден клас, посочи Георги Шопов, управител на "Тобо"."
  От това което е нацвъкано като блокове предоставящи засилване на комуналното съжителство, с ниските и схлупени тавани, с некачественото изпълнение, без гараж или с такъв на висока цена, с липсата на на каквито и да са закони щото утре ще цвъкнат най малко магазини в съседтво и заведения - Е питам от това по ниско накъде ?. Предполагам бордей или нещо като 'блоков комплекс' известен от флми за Колумбия или Калабрия...

 74. 74 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 877 Неутрално  До null /номер 50/


  Качествено построени сгради, като цяло няма ... Една обаче със сигурност има, но ще е офис сграда на Цар Борис III... Не знам за каква се "чепкате" с другия съфорумец

  Иначе тоя смешник от Тобо ... дали си вярва като говори: "да стимулираме създаването на жилища от нисък и среден клас" - че те почти всички са в тая категория бе, даже повечето са нисък клас недомислени хамбари - това, че са шибнали дограма едикаква си или гранит едикакъв си далеч не прави нещата като идея, премисляне и изпълнение кой знае колко стойностни.

  Смешници!


  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 75. 75 Профил на null
  *****
  Весело

  Не се чепкаме, аз му се смея, а той явно се опитва да ми вземе колелото

  Драмата предстои уважаеми съдебни заседатели, драмата тепърва предстои Тия хамбари (добре казано), по средата на нищото или в квартали като Лозенец, където няма как да влезеш или излезеш с кола...какво да говорим

 76. 76 Профил на Бездомник
  *****
  Неутрално

  На лакомите и оскотели и превъртели от алчност уроди-строители и т.нар. строителни предприемачи искам да напомня едни стари народни мъдрости:
  "Лакомо дупе кръв сере";
  "Хитрата сврака и с двата крака";
  "Гъз глава затрива"

 77. 77 Профил на Купувач
  *****
  Неутрално

  Сградите са от нисък клас, ама цените им са от висок, дори и за средния американец клас. Но са средния българин - не са - той тегли 30 - годишен кредит и отп нещо се не плаши, ни криза, ни рецесия, ни безработица, ще се уплаши по-късно, като му дойде сметкатаЖ

 78. 78 Профил на оня
  *****
  Неутрално

  Мина един месец от поредното размразяване на пазара... и май продължава размразяването.
  Ако се гледа статистиката на Агенцията по вписванията, тенденцията е още дълго Тобо и Планекс да "размразяват" ... медиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK