Екоминистерството: Общините могат да дават на концесия част от минералните извори

Работи се по въвеждането на европейските стандарти за СПА туризъм в България


102 са находищата държавна собственост


Министерството на околната среда и водите обмисля вариант около 30-40% от находищата на минерална вода, които са държавна собственост, да се дават на концесия от общините. Това съобщи директорът на дирекция "Ползване на водата" към екоминистерството Асен Личев, който участва в конференция на европейската СПА асоциация в Сандански.
В момента в България има 102 находища на минерална вода, които са изключителна държавна собственост и се отдават на концесия от екоминистерството. Според бизнеса обаче процедурата е тромава. "Промените, които готвим, целят облекчаването им", обясни Личев. Освен от кметовете някои от находищата ще се отдават на концесия от регионалните басейнови дирекции.
Едновременно с това екоминистерството ще намали и сроковете, за които се обработват документите за концесия. Сега средно е необходим около месец за подобно разрешително. Планира се това да става за между 14 и 20 дни. Най-вероятно ще бъдат понижени и таксите за водоползване, за да се стимулира бизнесът, каза още Личев. Той обаче не уточни с колко.


На конференцията стана ясно, че българският съюз по балнеология и СПА туризъм и институциите работят по съвместен проект за въвеждането на стандарти в балнео-, СПА и уелнес туризма в законодателството. Целта е европейските критерии за подобен тип хотели да бъдат прилагани и в България, обясни председателят на сдружението Стефан Шарлопов. От организацията неведнъж са коментирали, че в момента има редица хотели, които се наричат СПА, без да предлагат необходимите услуги, заради което и има сериозен риск България да се превърне "менте дестинация за СПА туризъм". "Този проблем съществува и в други държави", каза главният секретар на европейската СПА асоциация Йоахим Либер. Според него европейското разбиране за СПА дестинация е наличието на естествен източник на лечение.


От Министерството на здравеопазването пък съобщиха, че има интерес от Германия за изпращане на пациенти за долекуване в българските балнеокурорти. Това ще става чрез средства от германските здравни каси.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Алчност, брато
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK