Индустриалното производство в Европа с пети пореден месечен ръст

Пети пореден месечен ръст отчете индустриалното производство в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната през септември, давайки ясни сигнали, че секторът върви към стабилизиране. Официалните данни на Евростат за периода обаче показват и че вторичният сектор на икономиките на Стария континент има да извърви дълъг път, преди да навакса за свиването, започнало още през пролетта на 2008 г.


Показателят, измерващ активността в промишления сектор на еврозоната, отчита растеж от 0.3% на месечна база през септември, а на годишна база свиването е от 12.9%. Индексът се движи с подобен темп и в рамките на ЕС. Спрямо август 2009 г. повишението е от 0.2%, а регистрираният спад в сравнение със септември 2008 г. е от 12.1%, уточняват от Евростат.


При сравнение с базовата 2005 г. (100 пункта) спадовете също са значителни. Индустриалното производство в еврозоната се движи на ниво от 91.7 пункта през септември, а в ЕС промишленият сектор расте до 92.1 пункта.
"Увеличаващият се обем на новите поръчки в индустрията и запълването на запасите сочат към продължителен растеж в индустриалното производство, но пътят към пълно икономическо възстановяване е дълъг, особено на фона на силното евро", смята Мартин ван Влийт, старши икономист в ING, цитиран от "Блумбърг".


Обемът на новите поръчки в еврозоната се увеличи с 3% през август, а в ЕС - с 1.2% на месечна база, показват последните официални данни на Евростат.


Анализатори на Ройтерс коментират, че очертаващата се тенденция на растеж през последните месеци, дава индикации за цялостната икономическа картина в региона. "През трите месеца до септември, производството се е увеличило с 2.2%, което и най-силният ръст от началото на статистиката през 1990 г.", обобщава Клементе де Лучиа от BNP Paribas.


Прогнозите на специалисти за официален край на рецесията във валутния съюз през третото тримесечие се потвърждават от съживяването на промишления сектор. В петък Евростат ще публикува и официалните прогнозни данни за движението на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната и ЕС през периода юли-септември. Ревизираните статистически данни за второто тримесечие на 2009 г. показаха свиване от 0.2% в икономиката на еврозоната.


Очакванията на де Лучиа са за увеличение от 0.5-0.6% на тримесечна база. Анализатори от Unicredit прогнозират по-умерен растеж от 0.4% за периода, но първоначалните догадки на експерти са концентрирани в една насока - край на серията от пет поредни тримесечия на икономически спадове във валутния съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK