PWC: Правителствата по света продават дяловете си в банките до 7 години

До седем години ще отнеме на правителствата по света да се изтеглят напълно от банките, в които придобиване на дялове по време на финансовата криза. Това е мнението на Йон Сибсон, оглавяващ звеното за публичния сектор в британското подразделение на консултантската компания PricewaterhouseCoopers, цитиран от Ройтерс.


"Това може да отнеме две до три години при продажба на по-големите държавни дялове, но за цялостен изход от страна на държавата процесът може да продължи пет до седем години", уточнява Сибсон.


Забавянето е следствие от сложността на договореностите между правителствата и банките, както и "неатрактивната среда за продажба" в момента. С оглед на създалата се ситуация, правителствата трябва да се съсредоточат върху стабилизиране на цялостното състояние на икономиката, включително и възстановяване на доверието във финансовия сектор.
Национализирането на банкови институции и придобиването на големи дялове от страна на отделни държави стигна до огромни размери в разгара на финансовата криза. Прецедент от преди Втората световна война в Германия беше национализирането на Hypo Real Estate, което бе изяснено в началото на 2009 г. Берлин придоби и значителен дял в друг местен гигант - Commerzbank.


Подобна практика беше установена в САЩ и Великобритания, след като двете водещи държави в световния финансов сектор пострадаха изключително тежко от глобалната криза. Американски емблеми като Citigroup, Bank of America, AIG, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley и редица други получиха държавни инжекции на обща стойност над 560 млрд. долара.


Лондон се зае със спасяването на Royal Bank of Scotland, Lloyds и Northern Rock, като последната беше национализирана.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK