Дянков пред FT: 1 млрд. лв. от резерва ще се депозират в търговски банки

Дянков пред FT: 1 млрд. лв. от резерва ще се депозират в търговски банки

© Цветелина АнгеловаОколо 1 млрд. лв. от фискалния резерв ще могат да се депозират краткосрочно в търговските банки. Парите ще бъдат предоставяни на аукционен принцип. Това зaявява в телефонно интервю пред Financial Times, публикувано в неделя (15 ноември), финaнсовият министър Симеон Дянков.


"Мярката ще стимулира икономиката, тъй като ще доведе до понижение на лихвените проценти...а, ако е необходимо, може да се осигури и по-голяма ликвидност, казва той и допълва: "Банките се конкурират за привличане на депозити и това води до увеличаване на лихвите, след като не получават средства от своите майки в чужбина".


По информация на изданието за парите ще могат да участват дъщерните поделения на чуждите банки в България.
По думите му пред FT, в търговските банки ще бъдат депозирани до 20% от резерва, който сега е в централната банка, като така ще се реализират по-добри приходи от лихви.


Предложението на финансовия министър е добро за съживяване на кредитирането, но доверието беше загубено и ще отнеме време търсенето да се възстанови, коментира пред FT банкер от София.


Част от парите от фискалния резерв бяха депозирани в търговски банки до 2004-2005 г. Тогава с въвеждане на мерките за ограничаване на кредитирането и по настояване на МВФ всички правителствени средства бяха изтеглени от банковия сектор и върнати в централната банка. Това беше свързано с изтегляне на ликвидност от сектора за намаляване на кредитирането.


Дискусията около управлението на фискалния резерв и депозиране на част от него в търговските банки се разгоря в края на октомври. Тогава стана ясно, че е имало тайно споразумение между БНБ и министерството на финансите за 1 млрд. лв. от фискалния резерв, които да се използват за подкрепа на банки в случай на нужда. По думите на бившия финансов министър Пламен Орешарски споразумението не е било използвано с "едно малко изключение". В крайна сметка премиерът Бойко Борисов сложи край на дебата като заяви, че пари от фискалния резерв няма да се слагат в банки.


По-късно през деня в официално прессъобщение от Министерство на финансите съобщиха, че нямат планове да депозират средства от фискалния резерв в търговските банки. "Цитираният коментар от министър Дянков е стар и не е актуален", се казва в официалното съобщение на финансовото министерство. Пред "Дневник" самият Дянков каза, че идеята е "затворена".Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Подробности за публикацията във вестника

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 691 Гневно
 2. 2 Профил на вай
  *****
  Неутрално

  Тука има, тука нема ...
  Последно - ще депозираш или няма да депозираш?

 3. 3 Профил на Пешеходец
  *****
  Весело

  Сега всички сергеи дружно ще хукнат да обясняват 'колко е опасно' това начинание?! Още по-безочлива позицията им изглежда от гледна точка на това, че те самите вече са правили подобна инициатива, прикривайки я зад наглия аргумент 'тайно споразумение'. Не е ли крайно време да се спре с тези тайни и всичко да става по един нормален и прозрачен начин, както апропо действа новия министър на финансите?

 4. 4 Профил на SWB
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А ако случайно между другото някоя банка вземе че фалира р какво ще стане с парите от резерва, които е получила. Също ще намалят ли лихвените проценти банките, в които ще се депозира част о фискалния резерв.

  Уважаеми годподин финансов министре, ние искаме да имаме финансов министър който да търси пари за да се движи икономиката, а не банкер, който да спасява банките, които нямат нужда от спасяване.

 6. 6 Профил на Чайка
  *****
  Неутрално

  Пълна глупост. Банките и сега са подгизнали в свободни пари!

 7. 7 Профил на въпрос
  *****
  Любопитно

  защо се коментират само банките?
  не е ли идеята вместо да седят без лихва тези пари в БНБ, да са в частна банка на лихва, която да увеличава резерва?

 8. 8 Профил на объркан
  *****
  Неутрално

  Ами това нали беше веднаж казано, след което ББ и Искров тържествено го опровергаха???

 9. 9 Профил на Сибирска мечка
  *****
  Весело

  Браво Дянков ,само тъй ,вие сте професионал и знаете какво правите ,а тези отдолу с мненията си ,нека те със знанията си да ги използват в своите фин.дейности и в семействата си !

 10. 11 Профил на УР
  *****
  Неутрално

  Кретен, докога ще си играеш с фискалния резерв, който не ти си натрупал ???

 11. 12 Профил на Българинь
  *****
  Весело

  Тоя /ББ/ за малоумни ли ни взема бе!! Оставиха му спестовна книжка с 8 000 000 000 евро /осем милиарда/ спестени, не прахосани и откраднати, а спестени и оставени МУ да си харчи и краде, а той ще ги окраде щото нищо не създава. Освен това МУ оставиха награда за най-добър данакоплатец заработена от СТАНИШЕВ и получена от НЕГО!!!! Освен това по три пъти на ден открива по нещо си построено и създадено от Станишев.... ДО КОГА ЩЕ РЕВЕ И ЩЕ СЕ ОПЛАКВА тоя НЕКАДЪРНИК!!!! Другите съсипали или не съсипали България но тоя ще я съсипе окончателно!!!!

 12. 13 Профил на VB
  *****
  Неутрално

  Евала, трябва левова ликвидност за да спаднат лихвите, пък и за бюджета добре. Рискът си заслужава, основно заради подкрепата за реалния сектор чрез ниските лихви и повечете възможности за финасиране.

 13. 14 Профил на Wow
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Дама Пика":

  Нищо по закон са обезпечени с ДКЦ и държавата е първи кредитор, тоест държавата винаги си взима парите. Но наистина банките са подгизнали и нямат нужда от пари в момента... те просто не дават кредити, защото не знаят как ще се развият нещата.

  Но новината нещо звучи невероятно трябва да изчакаме да излязат подробности.

 14. 15 Профил на Атигей
  *****
  Неутрално

  Не съм Сергей,
  но начинанието на Дянков не е само опасно, но е и абсолютно незаконно от гледна точка на споразумението с МВФ за Валутния съвет и Закона за БНБ.
  Не е това начина за сваляне на лихвите и Дянков добре го знае. Малко ли е "депозирано" от бюджета в Българска банка за развитие? И какъв е резултата - отрицателен.
  Въпроса е, защо го прави, при това с цената на погазване на споразумение и закон?

 15. 16 Профил на ясно
  *****
  Неутрално

  Например новорегистрираната в България "Сити банк", която не е онази "Сити банк" в САЩ. Така е и с "Райфайзен", които отказват да обслужват сметки, открити в "Райфакзен" в Германия защотот не били същата банка? И КВС са така и други.

 16. 17 Профил на Малко факти
  *****
  Весело


  Георги Ангелов

  През декември 2008 г. правителството похарчи излишъка, натрупан преди кризата. Този излишък също беше част от фискалния резерв. В момента, в който фискалният резерв намаля, спадна и валутният резерв. И всякакви анализатори започнаха да повтарят, че този спад на валутните запаси е индикатор колко зле е ударена България от кризата, че валутният борд е под атака, че платежният баланс ще ни съсипе, че България не може да оцелее без МВФ повече от няколко седмици.

 17. 18 Профил на Доктор Плевелова
  *****
  Неутрално

  Първият път, когато му видях физиономията на това момченце си рекох - охо, пациент. Трябва бързо да се хоспитализира, докато състоянието му не се е влошило.
  Да даваш достъп на Дянков до публични финанси е все едно да назначиш подпалвач-рецидивист за началник на ГСМ

 18. 19 Профил на porfir
  porfir
  Рейтинг: 233 Неутрално
 19. 20 Профил на До Сибирска мечка
  *****
  Неутрално

  Изказа Ви е бошевишки и неграмотен "вие сте професионал", " а тези отдолу с мненията си ,нека те със знанията си да ги използват в своите фин.дейности и в семействата си"
  - не се напъвайте да мислите не Ви се отдава.Колкото до блюдолизието което Ви се отдава то не е качество с което да се гордеете.

 20. 21 Профил на До Сибирска мечка
  *****
  Неутрално

  Изказа Ви е бошевишки и неграмотен "вие сте професионал", " а тези отдолу с мненията си ,нека те със знанията си да ги използват в своите фин.дейности и в семействата си"
  - не се напъвайте да мислите не Ви се отдава.Колкото до блюдолизието което Ви се отдава то не е качество с което да се гордеете.

 21. 22 Профил на Източник
  *****
  Неутрално

  Източник за критиката към такъв подход

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4343&sectionid=5&id=0000901

  От заиграването с фискалния резерв полза няма, но има голям риск

  Много по-изгодно е кабинетът да приватизира пакети от държавни предприятия и недвижими имоти и да изплати държавни дългове.

  Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"

 22. 23 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Разстроено

  Само ми е тъжно, че лихвите по депозитите ще се сринат.... Дано поне намлеят и лихвите по кредитите!

 23. 24 Профил на Станко
  *****
  Неутрално

  В статията на FT не пише кога Дянков е казал това. Всички знаем тази новина - стрнно, ако от FT са чели стари вестници.

 24. 25 Профил на ДСК
  *****
  Неутрално

  О-пааа! Цветелина пак ще намаже!

 25. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#22] от "Източник":

  Знаем го този източник - без да съм чел какво да е само от преглед на интерфейса виждам, че това е една голяма мозъчна промивка!

 26. 27 Профил на med
  *****
  Неутрално

  Продължавам да мисля, че това не е правилно решение - носи известен риск, въпреки, че не става въпрос за голяма част от резерва, и няма да помогне на никой друг освен на банките, които го получат. А нали Дянков и Бойко казаха, че и без това щели да паднат лихвите, щото "правителството изпращало добри сигнали"...

 27. 28 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#12] от "Българинь":

  8 милиарда евро а? 200 не щеш ли? :О

 28. 29 Профил на Kirow
  *****
  Неутрално

  Не разбирам много от икономика, но имам чувството, че и финансовият министър не разбира много от тази материя. Иска много да подражава на шефа си с резки изрази, често също така просташки, и това е, което ме кара да му нямам особено доверие. Пък и кой нормален човек ще дойде от една нормална страна да оправя бакиите на България? Или е изгонен от там или е болен от амбиция да бъде един път в живота си МИНИСТЪР и да компенсира някак си ниския си физически ръст. Помислете си за последния МИНИ-МИНИСТЪР на администрацията, който се чудеше с какво да се занимава, та чак проектираше избирателни урни от плексиглас и сам ги демонстрираше пред публиката!

 29. 30 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Няма ли кой да озъпти Хер Флик, че той почва съвсем да изперква на тема фискален резерв. Че нали като депозира този 1млрд.лв. в "българските" банки, те незабавно ще отпътуват на запад и БНБ ще трябва да намали валутния си резерв от там пък ще намали паричната маса и лихвите не само че няма да се намалят а обратно ще разстат.

  Orda
 30. 31 Профил на Кредитоискател
  *****
  Неутрално

  Какъв милиард , бе Дянков, нали в хазната няма и лев, нали Орешарски вече го е правил тоя номер с банките!Добре ли го обмисли, говори ли с бате Бойко, да не се отметнеш утре пак?

 31. 32 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#29] от "Kirow":

  Като не разбираш си трай. Може ли такъв авто гол да си вкараш още в първото изречение на поста си?

 32. 33 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  За информация на "сметкаджиите" и "колко лошо е това", другия вариянт е да се вземе външен заем, който да трябва да му плащаме лихвите, докато през това време резервът стои на 0% лихва. Та лично на мен това ми се вижда по удачния вариянт....
  Ясно и е сега, че ще тръгнат възгласи как щели да ни съборят борда и тъй нататък - то нали за това имаме финансов министър с стаж в сферата за разлика от главочите, които леят мозък само и пишат доклади за господин Парванов

 33. 34 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#30] от "Orda":

  Ти да не мислиш, че без лихва се дава! Или ще ги вземат от тук на 4-6% лихва и ще ги дадат в чужбина на 2% Гениално

 34. 35 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Дянков с тая "малка пица",
  се превърна във лисица!

  www.berbenkov.hit.bg
 35. 36 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Значи лошо няма, те и сега не седят в БНБ, а по търговски банки.
  Момента обаче тука е друг - че банките които не слушат и не смъкват лихвите ще им тръснат една купчина пари да се оправят.
  Банката по закон за банките не могат да откажат, а и поемат задължението да платят лихвата,т.е. те преди това трябва да са я получили от кредиторите на които са отпуснали заеми.
  Хитър ход на Дянков, определено технократски.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 36. 37 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кредитоискател":

  Едно е да ги дадеш публично на търг драги, друго е да ги дадеш под масата на "случайна банка". Даже не се твърди, че е случайна, а точно определена! Финансираха си с нашите пари, който те си решат и без наше знание! Надявам се правиш разлика!

 37. 38 Профил на историк
  *****
  Гневно

  шефът на правителството икономически е грамотен само колкото е научил от приказките разказвани му от бай тошо, а той милия, мир на праха му, на два пъти депозирал фиска в съветски банки.
  та така...

 38. 39 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  Ако ги вземат на 4-6%, значи трябва да са доста зле. Наскоро имаше статия за ликвидността на банките и имаха доста добри показатели. Нещо не се връзват или очакват да стават по- зле нещата. Най- лошото в това правителство е, единият ден кажат едно, на следващия коренно обратното. Поне за мене това е меко казано глупаво. Няма нужда по цял ден да висят пред журналистите, ами да определят някаква рамка и да я следват. Иначе лошо.

 39. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Любопитно

  До коментар [#39] от "stoiank":

  Щом моите пари ги взеха на 10% значи тези парички на 4-6% ще им дойдат прекрасно и поне с 2% наистина могат да свалят! В краткосрочен план ако се засили растежа могат да продължат да ги намалят... Един път да се завърти колелото!

 40. 41 Профил на хиндо ташаклийски
  хиндо ташаклийски
  Рейтинг: Весело

  Оставка - незабавно за това недоразумение!

  хиндо ташаклийски
 41. 42 Профил на ХАХАХАХААХ
  *****
  Весело

  ОВЦЕТЕ МОЖЕ ДА ГИ СТРИЖЕШ МНОГОКРАТНО, НО СЕ ДЕРАТ ЕДИН ПЪТ.ХАЙДЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ ОЛИГОФРЕНИ ДА СИ ОТИВА

 42. 43 Профил на СМЕХУРКО
  *****
  Весело

  ДЯНКОФФ КАЗАЛ: ЯМ, ПИЯ, ЕБА И БИЯ ТАКА, ЧЕ УМНАТА. ХАХАХА

 43. 44 Профил на Wow
  *****
  Неутрално

  Опа в първия ми коментар ДКЦ е ДЦК

  Ето я статията, не знам защо ми се струва, че е старата информация и просто сега са я публикували. Не вярвам Дянков да е дал интервю в неделя вечер. А иначе га БКП изхарчи 4 милярда от "касичката" за 2 месеца ни ревахте (постигнаха невероятната скорост от почти 3 милиона на час ).

  http://www.ft.com/cms/s/c542ac78-d216-11de-a0f0-00144feabdc0.html

 44. 45 Профил на temida
  *****
  Неутрално

  Подкрепям политиката на Дянкпв.По добре е да има раздвижване отколкото нищо правене .Но да е вазумно и риска да е миниманизиран тоест управлението наистина трябва да е концепция а не просто неефективна краткосрочна мярка!Но според мен най-удачно е да се стимулира собственото производство,да се създават инструменти за реалната икономика,да се дава шанс чрез национални програми на Българските производители и да се работи с визия и политика и в средносрочен и дългосрочен план!

 45. 46 Профил на МЕЕЕ
  *****
  Неутрално

  ТОЗ ДИАНКОФ ДА НИЕ ПЕДАЛ ББЕЕ

 46. 47 Профил на Overnight
  *****
  Неутрално

  Банките поискаха евтини пари.Правителството ще им ги даде.Сега е ред на банките да свалят лихвите.Поздравления за Дянков!

 47. 48 Профил на абв
  *****
  Весело

  Дянков май вече ще духа супата - само дано не направи много поразии дотогава. Ако продължава така, може и цялото Бойково правителство да издуха.

 48. 49 Профил на Проследяване
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "nqma zna4ka koi":
  До коментар [#24] от "Станко":

  Да не би да ни дават притоплено предишното предложение? В Сега не видях дата на статията.

  ОООП, прав си - цитирано е в Блога за икономика на Oct 26th, 2009.


 49. 50 Профил на киро
  *****
  Неутрално

  Дянков е на път да се скара с началника си Бойко Борисов, който заяви, че няма да се влагат на депозит в търговски банки и постоянно обвинява Станишев, че е изхарчил излишъка. Сега парите от излишъка ще отидат в джоба на лихварите и спекулантите и ще се стигне до нов кредитен и спекулативен балон на пазара на имоти.

 50. 51 Профил на Кака Сврака
  *****
  Неутрално

  А лъва във вашта горичка Костофф защо мълчи? Я да отсече това къде го праща момчето Дянков - при умните, или при красивите?

 51. 52 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  Доколкото знам банките в България и без това са свръх-ликвидни. При изисквания за минимални резерви от 12 % те имат 17.5%, т.е. 50 % отгоре. Въпреки това лихвите не падат и това според мен се дължи на риска на пазарната среда у нас. Въпрос: след като ги заринем с пари дали ще свалят лихвите или ще си държат средствата на влог? (както става с банките в САЩ и на други места например).
  Друг въпрос: след като ( и ако) свалят лихвите и понесат големи загуби ( лихвите не отговарят на риска на пазарната среда) кой ще ги спасява?
  Трети въпрос: След като банките умножат парите по 5-6 пъти (5 - 6 милиарда лева) кой ще опере пешкира от настъпилата инфлация?
  Личното ми мнение за Дянков беше по-високо. Явно той не се различава от повечето политици който под предлога за "обществен интерес" си играят с парите на данъкоплатците.

  Между другото идеята на борда е правителството да не се меси в икономиката, а това което той предлага е де-факто точно обратното.

 52. 53 Профил на Сибирска мечка
  *****
  Весело

  Депозирането на 1 милирад лева в банките + Закон от правителството в помощ на банките, за по-бързо "разбиране" с ипотекираните имоти и лизинговите автомобили = 3 % намаление лихвите + още 11 точки !

 53. 54 Профил на Абе Дянков, едно говореше преди, сега друго вършиш
  *****
  Любопитно

  Нали уж нямаше да ги депозираш ?

 54. 55 Профил на rumen221
  *****
  Неутрално

  Приятели,
  Нямало пари, но както вече казах,
  1. Парите са колкото и миналата година... - В ИЗЛИШЪК..., само мръсните войни които водим зад граница ни струват над Милиард евро годишно...!!!
  2. Това, че има сключени договори без покритие за милиарди, е стара комунистическо-турска практика за Експроприяция на "Бюджетния излишък" (умишлено непланираните в бюджета приходи), който тази година, наистина ще е по-малък..., но ще го има...!, подчертавам - ще има бюджетен излишък...!!!
  3. Премиера трябва да е чул, че в света има Американска финансова криза и основния метод за излизане от нея (не за спиране на падането) е "Стимулиране на потреблението - чрез доходи..." Следователно парите от резерва трябва да се инвестират чрез ББР е икономиката - всеки лев минал през икономиката "ражда" четири...
  4. След влизането ни в ЕС, СМЕ ДЛЪЖНИ..., да спазваме основополагащиу закон на ЕС - "Хартата за правата на човека"..:
  - Член 25:
  ...” Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други понататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства...
  Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа... "
  5. Време е, от КОНЦЛАГЕР НА СМЪРТТА, да станем поне НОРМАЛНА ДЪРЖАВА..., НАЙ-БЕДНАТА В ЕВРОПА, НО НОРМАЛНА..., а какво е това - чети т.4...


 55. 56 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1099 Весело

  Българинь - кви са тия 8 милиарда евро, бе, май от сутринта си отпочнал с парцуцата?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 56. 57 Профил на Анти-ГЕРБ
  *****
  Неутрално

  Мярката ще покачи цените на имотите и наемите в София.

 57. 58 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Банките са пълни с пари, но няма на кого да ги дават. Но банките предлагат на правителството да пусне еврооблигации и да им даде още пари. Защо?

  Банките са пълни с пари и се чудят на кого да ги дават. Правителството има задължения за 1.4 милиарда лева и не плаща на фирмите. Защо банките не напазаруват ДЦК със свободните пари. Правителството да плати на фирмите. Те да се издължат на банките и да платят заплати. Работниците да си платят дълговете към банки. Вместо това се мисли за обратното - как да се даде ресурс на банките от правителството, за да паднат лихвите.

  Банките очевидно нямат пари за раздаване защото им трябват за покриване на лошите кредити. Без свежи пари в икономиката лошите кредити ще растат, а банките ще стягат примката на врата на длъжниците. Банките са в положение да изнудват правителството да осигури ликвидност за икономиката и за тях самите. Както го правеше миналото правителство докато имаше пари за харчене. Докато не подменят външния ресурс с местни депозити банките няма да мирясат. Като не могат да съберат парите от хората ще изнудят правителството за резерва. Правителството ще трябва да дава, за да фалираме всички вкупом.

  Явно банките майки са като мащехи, които искат да разкарат доведените си деца защото им профукват парите.

 58. 59 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Преди известно време твърдо отрекоха възможността да инвестират 1 милиард от бюджета в търговски банки, сега правят точно обратното при това със същата сума която се коментираше преди време. Дянков и компания явно не казват цялата информация...

 59. 60 Профил на rumen221
  *****
  Неутрално


  4. След влизането ни в ЕС, СМЕ ДЛЪЖНИ..., да спазваме основополагащиу закон на ЕС - "Хартата за правата на човека"..:
  - Член 25:
  ...” Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други понататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства...
  Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа... "
  5. Време е, от КОНЦЛАГЕР НА СМЪРТТА, да станем поне НОРМАЛНА ДЪРЖАВА..., НАЙ-БЕДНАТА В ЕВРОПА, НО НОРМАЛНА..., а какво е това - чети т.4...


 60. 61 Профил на Ironiq
  *****
  Гневно

  Борисов праща договора между БНБ и МФ на прокурор
  03 ноември 2009 / News.dir.bg
  Премиерът Борисов смята да сезира прокуратурата, за да се установи дали има престъпление в тайното споразумение на бившия финансов министър Пламен Орешарски и БНБ за насочване към търговски банки на част от фискалния резерв по време на предишното правителство.

 61. 62 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Любопитно

  До коментар [#52] от "EE":

  Първи въпрос: много са "скъпи" парите, а не че ги няма - дават кредити колкото искаш но лихвите са умопомрачителни, а по този начин ще им усигурят "евтини" пари
  Друг въпрос: лихвеният процент се формира от "цената" на парите и риска. Тези пари ще намалят само първата част! Високият процент за риск ще се запази докато "икономиката не покаже стабилен растеж"
  Третия въпрос не го разбрах......

  А нека бъдем реалисти и да видим каде по света правителствата не се намесват - намесата, която се предлага е минорна!

 62. 63 Профил на цоцхо
  *****
  Неутрално

  То само фин. министър да е маината му те всички маи ги няма.Само говорят че няма пари да могат по лесно да крадът.

 63. 64 Профил на герб
  *****
  Неутрално
 64. 65 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Дянков в торба не стои! Мнооо ма кефи тоа пич!

 65. 66 Профил на bez znachenie
  *****
  Неутрално

  Чета от известно време коментарите във форума на в. "Дневник" и оставам ужасен от факта, колко голям процент от пишещите, нямат понятие за какво става въпрос и как самите те стават жертва на престъпните, корумпирани и жалки медии, заели позиция "хванати за палците", пред управляващите в момента. Копираният линк от вестник "Сега" на тема "От заиграването с фискалния резерв полза няма, но има голям риск" с автор Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", забележете първата уловка: Първо такъв институт като "отворено общество", реално не съществува, но това не пречи да се отъждествява с фондацията "Отворено общество". Съвсем вярно е отразено в тази статия всички възможности и рискове, произтичащи от прехвърлянето на фискалния резерв, дори частично от БНБ, в търговски банки. Случайно или не, автора на статията пропуска най-важния момент- В коя /и/ търговски банки има намерение министъра на финансите да депозира този милиард от фискалния резерв, а това е най-важното. Първо тези банки имат достатъчно и дори излишни финанси, но голяма част от тях са "неактивни", поради кризата във кредитирането. Коя банка ще приеме на срочен депозит финансови средства и ще плаща лихви, като и без това има достатъчно? Ами много ясно, това ще бъде банка с клон в България, но средствата ще изтекат зад граница и ще послужат за финансиране на чужди икономики, което е по-добрият сценарий, защото валутния борд ще бъде относително стабилен, поне докато не фалира въпросната банка. Другият и много по-вероятен сценарий е парите от фискалния резерв да бъдат депозирани в "наша", или по-ясно казано приближена до управляващите в момента. Няма да се впускам в подробности как ще бъде източена тази банка, защото имаме горчив опит от 1996 г. и този сценарий почти сигурно ще се повтори. По този начин управляващите ще спечелят милиони от "доброто си дело", намаляването и дори стопяването напълно на фискалния резерв- залог за стабилната позиция на лева, спрямо еврото, ще принуди правителството да обяви мораториум по плащането на външния дълг, излизане от борда, печатане на пари, хиперинфлация, заем от Световната банка и МВФ и в крайна сметка фалиране на държавата, ако все още съществува като такава. Това е целта на Световната банка с нейното протеже, няма да споменавам имато му, всички знаето кой е.

 66. 67 Профил на Zdravko
  *****
  Неутрално

  Много съм съгласен с "temida". Всичики усилия трябва да се съсредоточат в реалния сектор. Не може да няма никакво реално създаване на блага и да се очаква ръст в икономиката.
  А що се отнася да този ход на Дянков няма нищо лошо, успокоите се няма да настъпи апокалипсис, просто ще получат хубави приходи от лихви и ще попълнят малко дупки в бюджета. След като финансовата ни система и в частност банковата е толкова стабилна, защо са тези притеснения от фалити на банки. Мисля, че това е по-добрия вариант, отколкото да се наливат грешни пари от бюджета в банките както направиха много държави........

 67. 68 Профил на Боби
  *****
  Весело

  Хаха! Забележете от кой е статиата в ФТ.
  By Kerin Hope in Athens and Theodor Troev in Sofia

  Изглежда пусната в много удобен момент. Що ли имам чуството че стара информация рабунва духовете на тъпия български народ


 68. 69 Профил на Лупи
  *****
  Неутрално

  Подобен ход е явно нарушение на Закона за валутния борд и престъпление по Наказателния кодекс като кражба на бюджетни средства в особено голям размер и показва, че Дянков е в комбина с чуждите банки и защитава интересите на богатите, а не на мнозинството от бедни българи разчитащи на бюджета.

 69. 70 Профил на manastar
  *****
  Неутрално

  Интересно.
  Самият Дянков казва,че банките-майки не отпускат нужните пари за българските си клонове,което вдига лихвите в България.

  Тогава кой механизъм ще гарантира,че 1 млрд. лева депозиран,да речем в Райфайзенбанк,няма да бъде прехвърлен в някой германски клон и да увеличи кредитното предлагане в Германия?

  ОК,държавата ще глътне някой друг милион повече лихви-няма лошо,нали остават в общия кюп.

  Ама не виждам как това може да бъде мярка за сваляне на лихвите,след като в България отдавна няма български банки.Няма и кой да спре банките-майки да водят автономна политика по разпределението са собствените им активи и пасиви.

 70. 71 Профил на Питат радио "Ереван"
  *****
  Весело

  Copy/Pastе...
  ВИЦ......
  „”Питат радио "Ереван" – „ С какво ще се запомни Б.Борисов”....
  Радиото отговаря: - „ Със Станишев”

 71. 72 Профил на АА
  *****
  Неутрално
 72. 73 Профил на Ha
  *****
  Весело

  До коментар [#66] от "bez znachenie":

  Написал си пълни глупости и показаш, че тотално не разбираш за какво става въпрос или как работи финансовата система в България Теория на конспирацията с червени краски.


  До коментар [#68] от "Боби":

  90% е стара информация, просто сега са я пуснали.

 73. 74 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#69] от "Лупи":

  Също така показва, че края на света и световната банка е решила да направи едно добро дело в навечерието на Апокалипсиса! Това е с цел банкерите да се възнесат на небето и да се свети името им!

  Моя анализ е по-добър от твоя в пъти

 74. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1602 Любопитно

  защо с такъв плам предъвквате стара манджа? Интересно е друго. Не защо ФТ сега публикуват това, а защо Дневник му обръща внимание.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 75. 76 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#75] от "Цецо":

  Защото се уморихме да се плюем от вчера и ония ден

 76. 77 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Идеята на Дянков - феодалното джудже, както обикновено отново е пълна глупост. Като изсипе 1 млрд. лв в банковата система просто ще положи основата за скок на инфлацията при нормализиране на световната икономика и дори може и да ни тласне в момента към стагфлация. Причината за това е, че реално той увеличава паричното предлагане без да има нараснало търсене на продукти. Тъй като в момента лошите кредити в страната растат, защото търсенето се свива, България реално разчита в момента на външни инвестиции, а повишаване на такива ще има, но най-вероятно след 2011. Това, което трябва да направи е да стимулира реалната икономика. За целта е по-добре правителството да помисли върху отпускане на нисколихвени кредити за изграждането на производствар защото картинката на БВП е трагична - реално производство/услуги = 35/65.

 77. 78 Профил на Йово
  *****
  Неутрално

  Добре, защо първо като изтече такава информация и излъгаха, че няма да го правят?!
  Тези дето са толкова "постоянни" и "последователни" ли ще ни придвижват напред и ще прокарват политики, или сме все още на етап - тия са по добре от ония! (?!)

 78. 79 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "nqma zna4ka koi":

  Извинявай за намесата, но ако не разбираш третия ми въпрос (как банките ще умножават парите) значи, че не разбираш как работят банките изобщо. Те наистина умножават пари. От това са големите им печалби. Прочети за "fractional reserve banking".
  Казано просто ако ти им дадеш един лев те дават кредити за 5-10 лева. Всъщност банките ако искат (но не искат) могат да дават по-високи лихви по депозитите отколкото по кредитите и пак да са на печалба (не е майтап!). Ситуацията не е толкова проста колкото ти изглежда на повърхността.

 79. 80 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Малоумничето пак се появи. Този път във Файнешънъл. И феновете му във форума се появиха, със неподражаем възторг. А Дянков се е вгледал в резерва като дебилче пред сладкарска витрина и лигите текат ли текат. Алооо, съпациентите, занесете му лигавник, че тоя малоумник ще се удави в собствените си секреции...
  Да обясня на "знаещите" със значки зад ревера, със блясък комсомолски в очите и тропот на ескадрони в главите. Този ход на Дянков е директен удар срещу механизмите на валутния съвет. С изваждането на този милиард(не е много) и насочването му към банките се намаляват и валутните резерви на борда. Ако банките излезнат на пазара(кешовия) и купят евра, от резерва ще излезнат не 500 млн, а 1 милиард евро. БНБ ще е принудена да намали парите в обращение. Т.е мечтаната ликвидност отново няма да се появи. Спиралата може да си я изградите, предполагам, сами по нататък...
  Що ли на Дянков не му се работи с ББР? Що ли отпуска резерва към финансовия, а не към реалния сектор? Що ли бърза дебилът му с дебил да разврътка стабилността?
  Иначе, коланът ще го стягаме. Ние, дето пълнихме шибания резерв, та да могат озверели от глад ловешки малоумници да си приберат комисионите..

  Ecrasez l’infâme
 80. 81 Профил на Никола
  *****
  Неутрално

  Дянков, харесвах те, но взе да се дъниш много често - нима не разбираш, че тези пари няма да дойдат до производителите в България, а в банките - майки и лихвите няма да паднат? Или това е целта + сриване на борда и отново безумно ограбване на хората при примерен курс 10лв :1Е - мечтата на мафията в България. Колко процента са за тебе, бе пухльо?

 81. 82 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Любопитно

  До коментар [#77] от "!!!":

  Какво точно означава нисколихвени кредити за производства?
  Аз доколкото знам производствените бази си ги има само купувачите ги няма! И как ще се подбере на кого да отпускат такива кредити? или само на "наши"?

 82. 83 Профил на student
  *****
  Неутрално

  Това е най-антипатичния ни министър. Вместо да си играе с парите ни, по-добре да инвестира в наука. Всеузвестно е че с иновации се постига далгосрочен растеж. Но Дянков не знае това; той ще закрива БАН.. тъпанар.

 83. 84 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "EE":

  Най-жалкото е, че малко хора взели участие във форума ще те разберат. Иначе х10 за участието ти.

  Дано това правителство да не стигне до втори мандат, че май нещата на там намирисват, а то е толкова вмирисано, че от вонята на българите носовете ни са запушени и не можем да го подушим.

 84. 85 Профил на икономиск
  *****
  Неутрално

  nqma zna4ka koi, най-добре ще направиш да не се изказваш по икономически въпроси, защото нищо не разбираш и това е видно.
  Само като те видя, и ти цъкам минуса. Няма нужда и да чета. Твоите гербери са напаст, те са некомпетентни, неграмотни и ще дозатрият икономиката.

 85. 86 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "nqma zna4ka koi":

  Когато човек е с промит мозък няма как да мисли трезво.

  За целта си има кредитни рейтинги!!! Как мислиш се прави в Западна Европа. А нисколихвени кредити се отпускат на предприятия с най-висок рейтинг без рескова премия или с много малка такава. Без да се търси момента на печелбата най-просто казано.

 86. 87 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  ако банките наистина бяха "подгизнали от ликвидност" както твърдят някои коментиращи защо толкова се натискат да получат външно финансиране или от резерва? тогава просто депозитите нямаше да са толкова скъпи.

  интересно на какви лихви ще се депозира резерва? дали на пазарни лихви по депозитите които са високи сега или на по-ниски. бас хващам че на по-ниски и то сериозно по-ниски. ако банките използват тези пари за да кредитират икономиката на по-ниски лихви би било ок но ако просто рефинансират задълженията си към чужбина (частния БГ дълг към чужбина е убийствен - само лихвите за година са в милиарди ) ползвайки евтин ресурс от държавата това ще е рискова операция с резерва без ефект за реалната икономика.
  ако резерва се депозира в банките на х% лихва с условието че ще се използва от тях за финансиране на бизнеса и потреблението на да кажем х+2% лихва то това би било ок.

  иначе смятам че депозирането вече е решено и дянков супер го е яд че се е изтървал да го обяви публично предизвиквайки дискусия по въпроса.

 87. 88 Профил на да намериш още 7-8
  *****
  Весело

  Абе Пицев, нали всичко беше окрадено, нали всичко беше опукано до шушка, нали хазната беше празна. От къде го намери тоя милиард?? Дали ако се поразровиш няма да намериш още 7-8 па и повече???

 88. 89 Профил на Пич
  *****
  Неутрално

  ЦИТАТ:...........
  „”От Мислещ човек...........
  От личен опит знам, че простите и необразовани хора са неблагодарни! Тези, които най много им помагат, биват считани от тях за най-глупави и като се замогнат, дори ги унизяват, за да чешат егото си!
  С каъв сурат Борисов казва, че мрази БСП, като управлявали преди него!
  Може би, за това, че наследи от бившото държавно управление струпани на склад 8 милярда евро от валутни резерви и скътани бюджетни излишъци!
  Елементарната логика, не може да допусне, как Тройната коалиция управлявала толкова време не е усвоила тези пари с далавери в личните си сметки, а ги е съхранила за държавата, слушайки го него, как ежедневно сипе какви ли не обвинения срещу бившите.
  Този факт за по-образованите и компетентни по икономически проблеми, говори еднозначно, че е имало огромна отговорност в предишното държавно ръководство!

  А, неблагодарното отношение на Б.Борисов няма аналог в Европейски мащаб! Държавните финанси на повечето страни в ЕС са фактически разграбени от частните банки, за сега се крепят на честна дума и снишаване! Нито една от бившите Соц.Страни и повечето от старите членове на ЕС не бе в такава финасова кондиция, каквато бе България, когато Борисов получи властта и подчини информационните средства, които сега се надпреварват да величаят името му.
  Борисов трябва да съсредоточи, усилиията си върху опазването на валутният резерв, защото, чуждите озверени финансови хиени, за да си оправят техното положение, ще ни разкъсат!
  А има начин да се предпазим и той е с пълна прозрачност при съставяне на Бюджета и боравенето с финансовите резерви на държавата, без тайни спекулативни сделки, започващи с корупция и завършващи със загуба на финансови резерви!””

 89. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#80] от "Graf":

  Няма никаква спирала човека е опредлил максималния размер 20%
  от резерва, а до колкото си спомням той не си го е измислил, а се съветва с банкерите! Така, че това до какво ще доведе е от ясно, по-ясно! И банките много ясно заявиха, че основния фактор, който може да доведе до промяна на лихвите в момента е единствено по евтино финансиране! А до стабилен растеж може да се достигне единствено с по-ниски лихви! Статията в Капитал е много по-добра и подробна

 90. 91 Профил на observer
  *****
  Гневно

  Единствената игра, която остава в БГ след фалита на Луканов, хиперинфлацията, след приватизацията, замяната на външния дълг остава Валутния Борд. Явно Правителството ще използва тази игра да се налапат новите управляващи. Защото след това следва Еврозоната и.... игрите в БГ свършиха. Пояснявам: единствения доставчик на левове за атака на борда може да бъде само МФ чрез депозите си в БНБ. Активите на Валутния борд намаляват, левовете в облъщение се увеличават. Следва атака ан лева при повече левове и по-малко активи на Борда. Мислете и се гответе

 91. 92 Профил на Предъвквате стара манджа
  *****
  Весело

  !!!

  Статията във ФТ е манипулация!
  Отнася се за информация от октомври, т.е. преди месец.


  Обърнете внимание кои са манипулаторите:

  By Kerin Hope in Athens and Theodor Troev in Sofia

 92. 93 Профил на #26
  *****
  Неутрално

  Изгонете Дянков от България!

 93. 94 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  Надушвам БАН-аджии отдалеч.... Скоро ще им разтурят къщурката

 94. 95 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#87] от "nn":
  .........рефинансират задълженията си към чужбина (частния БГ дълг към чужбина е убийствен - само лихвите за година са в милиарди )....Трябваше да добавиш частния банков.
  Хм...някой взе да открива топлата вода. Да се усеща демек. "Евтин" държавен ресурс за навън. Аржентинската схема. Проиграна е от СБ и МВФ с успех многократно. Приватизация на активите и национализация на дълговете. Това е което прави в момента Дянков.
  Минавайте на валута момчета и момичета, ако имате левчета. Това е моят съвет. И валутата - в дюшеци, щото гаранцията ви е в левове, не в евра....

  Ecrasez l’infâme
 95. 96 Профил на Предъвквате стара манджа
  *****
  Весело

  В статията във ФТ няма НИКАКВА дата на телефонното интервю. Единствената дата е на самата публикация.

  Има ли журналисти, които да разберат защо тази достатъчно остаряла манджа ни се притопля точно сега?

 96. 97 Профил на Прочел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "manastar":

  "...да речем в Райфайзенбанк,няма да бъде прехвърлен в някой германски клон и да увеличи кредитното предлагане в Германия?... "

  Райфайзенбанк е австрийска банка.

 97. 98 Профил на експерта
  *****
  Неутрално

  nqma zna4ka koi, ти си един некомпетентен гербер, прост и неграмотен като всички тях.

 98. 99 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#90] от "nqma zna4ka koi":
  Ако може, влюбеният в ловешкото педалче да не ми дава съвети. Нали може, а? Щото няма да си лягам с дебилчето. Навалицата и без това е кат пред тото пункт в навечерие на джакпот...
  Съветите на банкерите ги знам още от 1996...Все банкери съветваха. Е ги съветите на тези дето нямат частен интерес : http://www.investor.bg/?cat=5&id=89837

  Ecrasez l’infâme
 99. 100 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#98] от "експерта":

  Благодаря, поздрави на БАН и внимавайте с да не съборите валутния борд с вашите явни коментари! Всичко трябва да е "тайно" или с други думи под масата Така се гради "светло бъдеще"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK