"Оловно-цинков комплекс"

"Оловно-цинков комплекс"

© Дневник
Визитка
Основана: 5 септември 1955
Адрес: Кърджали, бул. "България" 127
Телефон: +359 361 20333
Интернет адрес: www.ock-bg.com
Сектор: Добив на метали
Последен отчет: 30 септември 2009 г., неконсолидиран
Изпълнителен директор: Славея Стоянова


"Оловно-цинков комплекс" (5OTZ)
Родните анализатори са на мнение, че от кризата първи ще се измъкнат онези български дружества, които са експортно ориентирани и разчитат на големите пазари в Западна Европа. За "Оловно-цинков комплекс" (ОЦК) последните данни за брутния вътрешен продукт на страните от ЕС би следвало да са добра новина - след пет поредни тримесечия със спад на БВП спрямо предходното тримесечие блокът най-накрая излезе от техническа рецесия. Разбира се, това далеч не гарантира трайно възстановяване на пазарите, но поне дава някакви сигнали за стабилизиране. Този факт не е без значение за компании като ОЦК - предприятието реализира над 90% от продажбите си в чужбина.


ОЦК е един от най-големите металургични комбинати в България и водещ доставчик на цветни метали както към съседните Гърция, Турция и Румъния, така и към редица други европейски страни като Италия, Чехия и Унгария. Компанията е част от "Интертръст холдинг", която се управлява от бившият собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. В началото на октомври Министерството на околната среда и водите одобри проект за модернизация и разширение на цинковия завод на предприятието - инвестиция за 120 млн. евро, която в продължение на две години беше блокирана от предишния кабинет. След одобряването на проекта ръководството на ОЦК обяви, че ще пристъпи към ускорено изпълнение и новото цинково производство ще бъде готово до две години, като производственият капацитет на цинка ще се повиши с 40%, а металът ще се добива с чистота 99.99%.


От началото на годината оловото е най-силно поскъпналият метал на Лондонската борса за метали. Към момента спот цената на един тон олово е 2250 долара, което представлява 129% ръст спрямо края на миналата година. С над 80% пък е е поскъпнал цинкът, който в момента се търгува за около 2150 долара за тон в Лондон. Тези повишения са в тон с общото поскъпване на цветните метали, което пък отразява укрепването на европейската промишленост. Въпреки това от ОЦК предупреждават, че "все още няма ясно изразени тенденции, които да формират устойчив ръст в цените на металите". Към края на септември кърджалийското предприятие отчита понижени обеми на производство и при двата си основни продукта, като обяснява тази статистика със стремеж да се ограничат производствените разходи. Нещо повече - дружеството ревизира надолу прогнозата си за годишната продукция на олово и очаква да произведе 3500 тона по-малко от метала, докато прогнозата за годишната продукция на цинк засега е оставена без промяна на 23 хил. тона.


Въпреки това компанията вече се връща към печалбите след трудната 2008 г. Тогава сериозните корекции в цените на металите и свиването на промишления сектор изведоха ОЦК до годишна загуба от над 37 млн. лв.
Кризата оказа неблагоприятно въздействие и върху книжата на металургичния комбинат - за последните 24 месеца тя се стопи от над 120 лв. до 14.5 лв. Въпреки това ОЦК е една от най-печелившите дружества на борсата, ако се проследи представянето му само от началото на календарната година. За този период акциите са поскъпнали с над 100%, което е четири пъти по-голям ръст от напредъка на основния борсов индекс SOFIX.


SWOT анализ


Силни страни
Дружество с утвърдени позиции на регионалните пазари
Значителни инвестиции в модернизация на производството


Слаби страни
Увеличаване на дългосрочната задлъжнялост
Непрозрачно корпоративно управление
Изисквания за покриване на екологични норми


Възможности
Навлизане на чужди пазари, където промишленият сектор тепърва ще се развива
Поскъпване на цветните метали заради нуждите на големи икономики като Китай


Опасности
Продължителна рецесия на чуждите пазари, която ще свие приходите


Експертите


Константин Абрашев, портфолио мениджър, "Бенчмарк асет мениджмънт"
През следващите тримесечия очаквам цветната металургия да започне да се възстановява от тежкия удар на кризата. ОЦК на практика е междинно звено в производствената верига и би трябвало да подобри маржовете си вследствие на натрупани запаси на по-ниски цени. Рисковете пред миноритарните акционери произлизат най-вече от недостатъчната видимост в операциите на групата, част от която е и ОЦК. Липсата на консолидация прави възможно трансфериране на маржове, без да е ясно кои са печелившите звена и кои не в рамките на групата. Например почти цялата продукция и добив на "Горубсо Мадан" е предназначена за ОЦК, като за 2008 г. минната компания е на загуба. Oт друга страна, ОЦК се оказваше нерентабилно предприятие без стабилен доставчик на суровина, каквато беше ситуацията преди смяната на собствеността. Финансовите трансфери и отношенията между ОЦК и свързаните лица не са напълно ясни, а многото въпросителни крият рискове за миноритарните акционери.


Гено Тонев, инвестиционен консултант, "Юг маркет фонд мениджмънт"
Последният финансов отчет на дружеството показва известно подобрение в дейността му през тази година. Въпреки това някои факти няма как да бъдат подминати с лека ръка. Първо, най-силните времена за компаниите от този сектор започват в т.нар. средна фаза от икономическата експанзия, а дотогава мисля, че има доста време.
Второ, да не забравяме какво се крие зад числата в баланса. Няколкото "щастливи" неустойки по договори (!), чудодейното заприходяване на отпадъчни материали, както и "навременната" преоценка на земя буквално спасиха положението през 2008 г. Без тези гимнастики съотношението дълг/собствен капитал на компанията би подхождало повече на инвестиционна банка. Това обаче явно не тревожи никого, а още по-малко мениджърите, щом продължават да товарят дружеството с нов дълг.


Компанията в цифри:
Пазарна капитализация: 124.5 млн. в.
Последна цена на акциите: 14.80 лв.
Най-висока цена за последните 52 седмици: 16.10 лв.
Най-ниска цена за последните 52 седмици: 4.95 лв.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на малък миноритар...
  *****
  Неутрално

  много полезни данни. браво, продължавайте работата.
  така малките миноритари като мен получават много инфо, много лесно.

  поздрави и весели празници,

  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK