Анализаторската компания Gartner: ИТ пазарът в Източна Европа ще се свие най-много

Търсят се продукти за оптимизация на ресурсите и повишаване на ефективността


Трудностите в България се дължат на:
Частният сектор е замразил инвестициите си в ИТ
Държавата намалява поръчките

Световният IT пазар ще отбележи спад от 5.2% през 2009 г. на годишна база, а най-голямо ще е понижението в Източна Европа. Това прогнозира анализаторската компания Gartner, която наскоро откри офис и в България. В страните от Източна Европа продажбите в сектора ще се свият с 16.2% на годишна база, или три пъти над прогнозирания световен спад.


През последните години регионът бележеше бурен растеж, което води и до по-резкия спад в момента. Това обясни и Георги Брашнаров, председател на браншовата организация БАСКОМ, наскоро в интервю за в. "Капитал". "БАСКОМ компаниите не отчитат нама ляване. Няма обаче и увеличение с такива темпове, каквито бяха през последните 3-4 години, в които бизнесът растеше с по 30-40%. Тази година може би ще приключим с десетина процента ръст", заяви той.
Според Васил Величков, управител на системния интегратор "Грамма/Нет Ис", трудностите идват в две посоки - частният сектор е замразил инвестициите си в ИТ, а в същото време браншът губи и най-големия си клиент - държавата, която намали поръчките си заради свиването на разходите. Все пак положителна тенденция е, че България е привлекателна аутсорсинг дестинация като изнасяне на софтуерни проекти и обслужване на клиенти (кол-центрове).
В световен мащаб най-тежки проблеми среща и ще продължи да среща хардуерният бранш. Поради влошените икономически условия се удължава цикълът за подмяна на техника, особено от високия ценови сегмент. Най-голям спад има в продажбите на настолни компютри и сървъри - 16.5% е прогнозата на Gartner за 2009 г. За да привлекат клиенти, производителите на хардуер предлагат все по-евтини, но и по-слаби технологични конфигурации. Въпреки че през 2010 г. се очаква ръст в броя продадени компютри на годишна база, общите приходи от тях няма да са значително по-високи от тези през тази година. Хардуерният застой се отразява и на софтуерния бранш. Освен това цели сектори (като финансовия) са се оттеглили като клиенти на IT продукти и услуги.


Интерес има към продукти за оптимизация на ресурсите и повишаване на ефективността. Алтернативните, по-гъвкави и икономични модели - SaaS (software-as-a-service) и софтуер за виртуализация, са търсени от клиентите, но все още са малък процентен дял от целия сегмент.
Общата тенденция за търсене на по-евтини услуги и продукти се наблюдава и при телекомите. Смартфоните са единственият сегмент при мобилните апарати, който расте (и се очаква да достигне 15% от целия пазар през 2010 г.). Като цяло обаче потребителите купуват по-малко и по-евтини апарати. Приходите от мобилни услуги също падат поради редуцираните цени на телефонията.


Според Румяна Якимова, представител на "Виваком", спадът в телекомуникационния сектор в Източна Европа се дължи на засилената конкуренция, стремежа на компаниите към конвергентност, както и желанието за оптимизация на разходите - и на клиента, и на телеком оператора. Друга причина е навлизането на по-евтини технологии и тенденцията за намаляване на цените на крайните устройства, смята тя.
Все пак през 2010 г. ще наблюдаваме стабилизация на технологичния пазар. Според Gartner обаче възстановяването в Източна Европа ще е по-бавно и догодина инвестициите в IT ще се свият до 140 млрд. долара (от 170 млрд. през 2008 г.).


"За 2010 г. прогнозите ми са по-позитивни за втората половина - при положение че не се влоши безработицата и се отпуши кредитирането. Банките продължават да искат допълнителни обезпечения под формата на имоти - ти залагаш договори с държавни клиенти с висок кредитен рейтинг, а те искат офиси и т.н., което е силно алогично", каза Васил Величков от "Грамма/Нет Ис".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK