Попитахме: Очаквате ли да има интерес към емисията на "БГ Агро"?

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД "Бъдеще"
Независимо от наблюдаваното съживяване на международните фондови борси, включително и на нашия пазар, все още е жив споменът за срива на БФБ - София, от края на 2007 г. Публичното предлагане на "БГ Агро" е от средните за размерите на нашия пазар и предполагам, че ще бъде интересно за пазарните участници дали всичките акции ще бъдат продадени при предлаганите условия. Според проспекта предлагането ще се счита успешно, ако бъдат продадени най-малко 4 035 744 предлагани акции, което при възможния ценови диапазон от 1.67 до 2.28 лв. означава мининимум 6.74 млн. лв. Евентуално успешно записване ще бъде важен индикатор за възстановяване на доверието на инвеститорите.


Васил Василев, инвестиционен мениджър, "Карол финанс"
Традиционният за българската икономика земеделски бранш не беше представен на борсата до началото на миналата година, когато бяха листвани две от водещите компании в сектора. Смятам, че успехът на първичното предлагане на "БГ Агро" ще подобри представителността на борсата за реалната ни икономика, в която земелието е сред водещите отрасли. Относно интереса към емисията смятам, че въпросът до голяма степен опира до фундаменталната оценка на институционалните инвеститори при посочения ценови диапазон, т.е. очаквам те да проявят по-голям интерес към емисията поради по-дългосрочния им инвестиционен хоризонт. Не смятам, че емисията ще предизвика осезаем интерес сред спекулантите, за чиито инвестиционни решения страхът остава основен двигател. Основно препятствие пред участието на по-големите инвеститори в предлагането би бил сравнително малкия размер на потенциалния фрий флоут, който ще определи и слабата ликвидност на емисията на вторичния пазар. Видно е, че в условията на отлив на масиран интерес към капиталовия ни пазар през последните две години все повече инвеститори базират инвестиционните си решения на фактора ликвидност, увеличавайки желания дисконт при липсата на такава.


Никола Цокев, старши експерт, борсова търговия и посредничество, EFG Securities Bulgaria
Атрактивният икономически сектор, подходящ за попълване на инвестиционни портфейли с дефанзивна стратегия на управление, и значителният опит на "БГ Агро" са предпоставки за наличието на интерес от страна на институционални инвеститори. От друга страна обаче, сравнението на нейните финансови показатели с тези на други европейски компании от този отрасъл показва, че сериозният инвеститорски интерес е по-вероятно да се съсредоточи под обявения индикативен ценови диапазон. Нашите анализи показват, че обявената цена е висока дори в сравнение с компаниите от сектора, търгувани на БФБ. Много важен фактор е удачното разпределение на емисията, за да не се превърне тя в поредната нисколиквидна позиция на борсата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK