"Адвент" ще плати по 3.06 лв. за акция на "Девин"

Компанията за минерална вода ще увеличи капацитета си

Американският финансов инвеститор "Адвент интернешънъл", някогашният собственик на БТК чрез "Вива венчърс", финализира придобиването на 79% от акциите на бутилиращата компания "Девин" от досегашния им собственик "Соравия" на минимума от предварително определения ценови диапазон - 3.06 лева за акция, или 43.25 млн. лв. Това обявиха вчера от фонда в съобщение до медиите.
Прехвърлянето на акциите е осъществено същия ден на извънрегулирания пазар през инвестиционния посредник "Елана трейдинг". Това позволява на двете страни по сделка да реализират предварително договорена покупко-продажба, необезпокоявани от трета страна. Предстои "Адвент" да обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството, търгувани на Българската фондова борса.


Сделката за "Девин" беше обявена още през септември при ценови диапазон 3.06-3.17 лв. за акция. Тя трябваше да бъде финализирана след окончателното определяне на задълженията на бутилиращата компания след излизането на финансовия отчет за деветмесечието.
Бордът на директорите на "Девин" ще бъде подсилен от трима нови членове, излъчени от новия мажоритарен собственик - Матю Литобарски, оперативен консултант на "Адвент интернешънъл" и бивш президент на "Кедбъри Швепс" за Европа, който ще се присъедини като председател на съвета на директорите на "Девин", Крис Мрук, управляващият партньор на "Адвент", и Албена Василева, която е ръководила сделката в качеството си на директор в "Адвент".


"Девин" е успешна компания със значителен потенциал, която оперира в привлекателен сектор. Дружеството има установена стабилна позиция на местния пазар и присъствие в Румъния", коментира в прессъобщението Крис Мрук. По думите на Албена Василева пък придобиването на "Девин" потвърждава интереса и здравите позиции на "Адвент" в страните от Югоизточна Европа.


Наред със смяната на собственика си "Девин" ще увеличи производствения си капацитет и срока на концесиите си, стана ясно вчера. Компанията и дъщерното й дружество "Атлантик дивайн" ЕАД са подписали с Министерството на околната среда и водите споразумение към концесионните договори, с което срокът им се удължава до 35 години, а капацитетът за добив на вода ще се увеличи. Проблемите с концесиите и ограничения капацитет за вода бяха сочени като една от основните пречки пред експанзията на компанията през последните години. Договорите с екоминистерството на практика отразяват промените в Закона за водите, с които се целеше тяхното разрешаване.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на а сега
    *****
    Неутрално

    да видим след колко време ще го препродаде като бтк но за 143 милиона

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK