Единната ставка за хазарта ще е 12%


- Ще се облагат само работещи съоръжения


- 22 000 хил. лв. на тримесечие ще плащат казината за всяка рулетка


- 500 лв. за тримесечие става данъкът за игралните автомати

Ставката за хазартната дейност от следващата година ще бъде единна (за залози върху спортни и случайни събития, лотарии, бинго, но без игралните автомати и казано) и се фиксира на 12%. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в петък при второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Решението им се приема като изненада, след като през октомври председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) се обяви за по-висока ставка (15%) и от Министерство на финансите не възразиха. Според разчети на ведомството при 12%  в държавата ще постъпят 12 млн. лв. повече от миналата година.


Това означава, че само пазарът със залози на случайни събития прави годишен оборот около 600 млн. лв. Организаторите на бинго, кено, лотарии плащаха и сега 12% върху целия си оборот, а само залозите на спортни и случайни събития се облагат с 10% върху целия оборот. Казината и игралните зали пък плащат на машина.
Облагане с 15% на целия оборот ще е убийствено за бизнеса, коментираха представители от бранша. В момента хазартните оператори изплащат около 75% от приходите си като премии, за да бъдат привлекателни и конкурентоспособни спрямо чуждестранните компании. Ден преди гласуването пред бюджетната комисия се изказаха Александър Тумпаров и Румен Йорданов, които са заместник-председатели на Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ). Те се противопоставиха и на идеята от следващата година данък да се плаща и за съоръжения, които не са в експлоатация (ротативките в момента се облагат с 300 лв. само за тримесечия, в което работят), както правителството предложи. Доводите им бяха приети и идеята не се одобри.


В момента облагането за игрални автомати е 300 лв. на тримесечие, за масите за рулетка - 18 хил. Останалите съоръжения в казината се облагат по 3000 лв. за същия период. От следващата година тези ставки се вдигат съответно на 500 лв., 22 хил. лв и 5000 лв. за тримесечие.


Хазартните оператори и управляващите се разбраха и много слабости на сегашното законодателство в областта да се отстранят с нов закон за хазарта. От него се очаква да регулира интернет залаганията и да създаде по-благоприятен климат за индустрията. Източник от Министерството на финансите призна, че облагането на целия оборот изкривява философията на корпоративното подоходно облагане и може да се мисли за нормативни промени, но през следващата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK