Попитахме: Докога ще продължи стагнацията на Българската фондова борса?

Георги Койнов, управител на "Първа ФБК"
Определено фокусът на инвеститорите не е върху нашaта борса. Чуждите играчи явно виждат по-атрактивни пазари от българския и се оглеждат повече навън. Необходим е катализатор на БФБ и той може да дойде от регистрирането на нови акции на борсата. Ето например, ако емисията на "БГ Агро" бъде презаписана и книжата на компанията започнат да се търгуват на борсата с ръст, това би донесло известен ентусиазъм на борсата. "Енемона" също предлага интересни инструменти. Това е посоката, в която трябва да търсим промяната. Да не забравяме също, че пазарът ни е малък и влизането на един голям инвеститор може бързо да прати SOFIX на 500 пункта, без да се е случило кой знае какво.


Николай Кичуков, брокер в инвестиционния посредник "Елана трейдинг"
Инвеститорите не желаят да поемат какъвто и да било риск. Пенсионните компании вече обявиха, че не виждат компании, в които да инвестират. Излизането на нови компании би могло да бъде известен катализатор за някакво раздвижване. Подобряване на макроикономическите показатели също би дало известен импулс, но това едва ли ще се случи предвид това, че борсата обикновено изпреварва икономиката като цяло. Инвеститорите изчакват развитието на външните пазари, а и ликвидността тук е ниска. Освен това те продължават да реагират на добрите новини много по-слабо, отколкото го правят спрямо лошите.       


Божидар Божков, брокер в Уникредит Булбанк
Трябва да дойде някакъв съществен импулс, за да се промени ситуацията. Предвид, че идва краят на годината, едва ли можем да наблюдаваме рязък ръст на пазарните индекси. Този период се свързва с по-ниска активност на инвеститорите, но традиционно настроенията са позитивни. Евентуални данни за по-бърз и висок от очаквания растеж на световната икономика и пазарите ще са фактор, който може да раздвижи търговията с акции. Другият - качването на акции на атрактивни държавни компании, едва ли може да се очаква по-рано от третото и четвъртото тримесечие на следващата година. Активизирането на институционалните инвеститори, което наблюдавахме в края на отчетни периоди през предишни години, този път надали ще се състои. С въвеждането на Xetra този подход изисква доста повече пари и вече не се забелязва. Даже и да го има ще е в много ограничени мащаби.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Икономист
    *****
    Неутрално

    При увеличенията на борсовите индекси от минималните им стойности през февруари е по-уместно да се пише не за стагнация на борсата, а за бичи пазар. По този начин индивидуалните и институционалните инвеститори няма защо да бързат да купуват или да продават своите акции. Малките реализирани търговски обороти, както и мненията за стагнация, рецесия или някаква си криза, са понятия за начинаещи инвеститори или брокери на ценни книжа. Българската фондова борса е ефективно действащ пазар на ценни книжа. Цените на акциите на търгуваните на нея дружества се определят от търсенето и предлагането им. Според повечето финансови анализатори на капиталовия пазар в България, страната ни отдавна е излязла от кризата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK