Прокуратурата откри безконтролни безобразия по морските плажове

Прокуратурата откри безконтролни безобразия по морските плажове

© Асен ТоневПлажовете по Черноморието масово са отдaвани на концесия или под наем с договори, които не защитават интересите на държавата, а спазването им не е било контролирано. Това констатира Върховната административна прокуратура след мащабна проверка на всички плажове, извършена от прокуратурите и дирекциите за строителен контрол във Варна, Бургас и Добрич. Затова обвинителите са изпратили писмо до строителния министър Росен Плевнелиев, в което настояват той да провери всички договори за стопанисване на плажовете и да ги развали или промени, както и да потърси административна отговорност от служителите си.


В отговор от министерството на регионалното развитие съобщиха, че ще прекратят три концесионни договора - за плажовете в Иракли, Лозенец и "Фиш, фиш", на територията на община Балчик. Плажът в Иракли е отдаден на концесия на "Партнърс комерс" за 20 години през април 2001 г. от тогавашния министър на регионалното развитие Евгени Чачев. А според регистъра ДАКСИ дружеството е свързано с "АКБ Форес". Другият плаж, чиято концесия предстои да бъде прекратена, е "малък плаж Лозенец", стопанисван от софийската "Тема 2". Договорът с него е сключен на 29 декември 2004 г. за срок от 10 години от бившия министър Валентин Церовски. 


Концесията за плажа "Фиш, фиш" със софийското дружество "ВИВ комерс 98" е в процес на изясняване, казаха от пресцентъра на министерството. Плажът се намира по пътя за Златни пясъци и е засегнат от свлачище и достъпът до него е затруднен. В момента се обсъждат нови правила за отдаване на концесия на плажовете. Идеята е да се съкрати процедурата, защото това са договори за услуги и не е необходимо да продължава 7 - 8 месеца, коментира в средата на октомври зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева.
Най-честите нарушения на фирмите, стопанисващи плажовете, са незаконно строителство и поставяне на бараки и каравани без разрешение. Освен това масово не са назначавани спасители, акваторията на плажовете не е била обезопасена, не е поддържана хигиената, както и не е отделена зона за свободно плажуване. Строителни инспектори са проверили 147 плажове и са открили 190 нарушения. Всички те са свързани с незаконно строителство по ивицата и са издадени заповеди за премахване на обектите. Досега нарушителите доброволно са съборили 37 от тях, а за 81 от заповедите текат дела, тъй като са оспорени в съда. Магистратите вече са се произнесли, че други 72 незаконни строежа трябва да бъдат съборени и вече са предприети действия за това.


В договорите на министерството на регионалното развитие с концесионерите ведомството е поемало задължения, които са извън неговите компетенции, а пък изискванията към фирмите не са ясни и конкретно формулирани, твърдят от прокуратурата. В много от договорите въобще липсват санкции за концесионера при неизпълнение на задълженията. Не е предвидено прекратяване на концесията при незаконно строителство на плажа, промяна на качеството и количеството на ивицата или при поставяне на незаконни бараки и каравани.


Освен това проверките на министерството са били формални и съдържат само констатации без анализ на нарушенията. Служителите на строителното министерство не са предложили нито един концесионер за наказание или договор за разтрогване.
Отделно Комисията за защита на потребителите е проверила заведения, магазини и места за подслон и настаняване по морето. От 229 инспектирани обекти нарушения са открити в 63. На 36 фирми са съставени актове, а пет търговски обекта са затворени.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Насо
  *****
  Гневно

  Винаги с Германия никога против Русия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Години наред дебелии шии се ширеха по крайбрежието.Къде са свободните зони за гражданите.

 2. 2 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Защо в България се поставя ударение на спасителите ?
  Кой има най-голяма полза от охранители / спасители на плажовете ни ?
  Гърция, Турция, други ?
  Разходите за спасители са безумни !
  Не се мисли за приятното прекарване на гостите, а за ЗАБРАНИ ?
  Спасителите са охранители на бизнеса на нашите съседи.
  Кризата тресе съседите ни от години и те се справят добре като саботират българската икожномика.
  Туризмът е въпрос на Национална сигурност.
  Всеки държавен чиновник, който подпише документ ползващ чужда държава е Предател.
  Да се съди като предател, а не за небрежност или корупция.
  ---
  Помислете :
  Цял ден слушате безумията на охранителите / спасителите.
  Не може да се натопите в морето, за което сте платили спестявани 11 месеца пари.
  Малта е колкото Созопол и има повече туристи от ЦЯЛА България.
  Няма нито един спасител.
  Тази година сложиха заграждения за да се запазят хората от теченията, а не като забрана.
  Ако някой е решил да се дави - доблре.
  Ако сте дошли да плувате в чисто море - още по-добре.
  Стига социализъм !
  Спасителите бяха нужни защото колхозничките от Варшавския договор имаха награда - секс с Гларус !


  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 3. 3 Профил на бивш спасител
  *****
  Неутрално

  владимире, тъпак такъв, спасителя отговаря за живота ти, като зариташ и завикаш на 30м от брега, да те изкара и съживи. по цял свят има спасители, в еу и сащ плащат 7-10 пъти повече от тук(35 лв/ден) и затова бягаме и наистина се увеличат удавените у нас със всяко лято. но какво те е грижа тебе с твоите алиенационни и суицидни наклони

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK